Προς το περιεχόμενο

Razer BlackWidow Review


crmaris

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αρχικά οι περισσότεροι από εμάς αναρωτιόμασταν αν υπάρχει πράγματι λόγος να επενδύσουμε τόσα πολλά χρήματα για την αγορά ενός μηχανικού πληκτρολογίου, ειδικά την εποχή που η κρίση ήταν στο φόρτε της (όχι ότι τώρα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα). Στη συνέχεια όμως, μέσω έξυπνου μάρκετινγκ αλλά και λόγω της πολύ καλύτερης αίσθησης που όντως προσφέρουν, τα μηχανικά πληκτρολόγια κατάφεραν και διείσδυσαν στην αγορά και σήμερα θεωρούνται ως "must" όχι μόνο για τους συνειδητοποιημένους gamers, αλλά και για αυτούς που γράφουν πολύ κείμενο ή κώδικα (όπως ο γράφοντας).

razer.png

Ευχαριστούμε θερμά την Razer για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής

Η εταιρία Razer είναι πολύ γνωστή για τα gaming περιφερειακά της, ειδικά τα πληκτρολόγια τα ποντίκια αλλά και τα ακουστικά της. Θέλοντας να τραβήξουν λίγο παραπάνω τα βλέμματα πάνω τους, αποφάσισαν λοιπόν να κυκλοφορήσουν δύο φρέσκους τύπους διακοπτών (switches) μέσω των ανανεωμένων σειρών πληκτρολογίων που λάνσαραν προσφάτως.

 

Αλλά πριν προχωρήσουμε παρακάτω και δεδομένου ότι αυτό είναι το πρώτο review μηχανικού πληκτρολογίου που κάνουμε εδώ στο insomnia, ας πούμε καλύτερα δυο λόγια για τις τεχνολογίες διακοπτών που υπάρχουν σήμερα.

 

IMG_5046_small.jpg

 

Μηχανικά vs Κοινά Πληκτρολόγια

 

Τα περισσότερα πληκτρολόγια μέχρι στιγμής, ακόμη και μερικά πολύ ακριβά, έχουν θόλους από καουτσούκ (ή rubber domes) κάτω από τα πλήκτρα τους. Αυτό όπως καταλαβαίνετε γίνεται κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το αποτέλεσμα είναι μια αποστειρωμένη αίσθηση στην πληκτρολόγηση, κάτι που ίσως δε γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη συγγραφή κειμένου ή κώδικα αλλά μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό, τουλάχιστον για τους μυημένους, κατά τη διάρκεια του gaming.

 

Έτσι όλα τα σοβαρά gaming πληκτρολόγια έχουν υιοθετήσει πλέον τη χρήση κλασσικών διακοπτών με ελατήριο, για την ενεργοποίηση των πλήκτρων τους. Αυτό επιφέρει δραματική βελτίωση στην αίσθηση αλλά και στην ταχύτητα, μιας και τα μηχανικά πλήκτρα δε χρειάζεται να πατηθούν μέχρι το τέρμα για να ενεργοποιηθούν. Το τελευταίο χαρακτηριστικό επιφέρει ακόμη ένα θετικό, τη μεγαλύτερη ταχύτητα απόκρισης, κάτι που αναζητούν όλοι οι gamers. Το μόνο αρνητικό που έχουν τα μηχανικά πλήκτρα, εκτός από την τιμή τους φυσικά, είναι ο αυξημένος θόρυβος κατά την πληκτρολόγηση, αν και σε μερικούς αρέσει αυτός ο θόρυβος.

 

Σήμερα οι πιο διαδεδομένοι τύποι διακοπτών είναι οι παρακάτω:

  • Cherry MX Black
  • Cherry MX Brown
  • Cherry MX Blue
  • Cherry MX Red

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τις διαφορές των παραπάνω διακοπτών.

 

Mechanical_Switches_small.jpg

 

Περιληπτικά οι κόκκινοι ενδείκνυνται για παιχνίδια (gaming) με τους μαύρους να ακολουθούν, οι μπλε είναι ιδανικοί για αυτούς που γράφουν πολύ κείμενο και τέλος οι καφέ είναι μια πολύ καλή ενδιάμεση λύση για όλες τις εργασίες.

 

 

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη τύποι διακοπτών τόσο από την ίδια την εταιρία Cherry που τους πρωτοκατασκεύασε μερικές δεκαετίες πριν, όσο και από άλλες που μπήκαν στο συγκεκριμένο χώρο για να διεκδικήσουν ένα μερίδιο της αγοράς. Οι καινούριοι διακόπτες της Razer, όπως θα δούμε και παρακάτω, κατασκευάζονται στην πραγματικότητα από μια από παραπάνω εταιρίες και όχι από την Cherry.

 

Για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα, που όντως είναι πολύ ενδιαφέρον, παρακάτω θα βρείτε δύο δεσμούς που παρέχουν πλούσια πληροφόρηση.

Χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Περιεχόμενα

 

Τα χαρακτηριστικά του Razer BlackWidow παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

 

table_keyboard.jpg

 

Οι διακόπτες της Razer αντέχουν δέκα εκατομμύρια περισσότερα keystrokes από τους αντίστοιχους της εταιρίας Cherry και το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο δυστυχώς δε διαθέτει backlit φωτισμό στα πλήκτρα του, όπως οφείλει μιας και απευθύνεται σε gamers. Διαθέτει όμως πέντε προγραμματιζόμενα πλήκτρα (macro keys) και επιπλέον μέσω του λογισμικού μπορείτε να αναθέσετε ότι λειτουργία θέλετε σε οποιοδήποτε πλήκτρο.

 

Στον τομέα των συνδέσεων τώρα, θα χρειαστείτε δύο κενές USB θύρες για τη σύνδεση του με το σύστημα σας και στο πλάι του BlackWidow θα βρείτε θύρες ήχου και μικροφώνου, καθώς και μια θύρα USB για τη σύνδεση περιφερειακών. Επιπρόσθετα το πληκτρολόγιο υποστηρίζεται από το λογισμικό Synapse της Razer και μπορεί να αναγνωρίσει το πάτημα μέχρι και δέκα πλήκτρων ταυτόχρονα. Τέλος, η εγγύηση του αγγίζει τα δύο χρόνια και η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή στα 100 περίπου ευρώ, που κοστίζει στην Ελληνική αγορά.

 

IMG_4936_small.jpg IMG_4937_small.jpg IMG_4938_small.jpg IMG_4939_small.jpg

Το προϊόν έρχεται μέσα σε μια αρκετά μεγάλη συσκευασία η οποία έχει όμορφο σχεδιασμό και το κυριότερο όλων προσφέρει καλή προστασία στο περιεχόμενο της.

 

IMG_4940_small.jpg

Δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά από το μπροστινό μέρος της συσκευασίας, μια αναφορά στους καινούριους διακόπτες που φοράει το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο.

 

IMG_4942_small.jpg

 

Για αυτούς που θα έχουν μια φυσική επαφή με το προϊόν, προτού το αγοράσουν, η Razer άφησε μερικά πλήκτρα ακάλυπτα έτσι ώστε ο μελλοντικός αγοραστής να έχει τη δυνατότητα ελέγχου/δοκιμής των συγκεκριμένων διακοπτών. Άλλο να διαβάζεις για αυτούς και άλλο να τους δοκιμάζεις εσύ ο ίδιος.

 

 

IMG_4945_small.jpg IMG_4946_small.jpg IMG_4952_small.jpg IMG_4960_small.jpg

Στο πίσω μέρος υπάρχουν αναλυτικά σχέδια για τον τύπο του διακόπτη που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο, καθώς και ένας πίνακας με τα χαρακτηριστικά του σε σχέση με έναν κανονικό διακόπτη (δε διευκρινίζουν ακριβώς όμως τύπο).

 

IMG_4961_small.jpg IMG_4963_small.jpg IMG_4966_small.jpg IMG_4970_small.jpg

Σε αυτή την πλευρά η Razer μας εκμυστηρεύεται ότι το συγκεκριμένο προϊόν σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε (προφανώς ως πρωτότυπο) στην Καλιφόρνια της Αμερικής. Λίγο παραπέρα όμως βρίσκουμε την πραγματική χώρα κατασκευής του, που δεν είναι άλλη από την Κίνα.

 

IMG_4972_small.jpg IMG_4975_small.jpg

Μερικά εικονίδια αντικατοπτρίζουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου.

 

 

IMG_4979_small.jpg IMG_4983_small.jpg

Το BlackWidow βρίσκεται μέσα σε μια βάση από χαρτόνι και καλύπτεται από ένα αρκετά σκληρό κομμάτι από διάφανο πλαστικό.

 

IMG_5058_small.jpg IMG_5153_small.jpg IMG_5155_small.jpg

Η παραπάνω χάρτινη θήκη δεν περιέχει κάποιον οπτικό δίσκο, αλλά μερικά εγχειρίδια τα οποία θα σας δείξουμε παρακάτω.

 

 

IMG_5167_small.jpg IMG_5175_small.jpg IMG_5178_small.jpg

Το πρώτο εγχειρίδιο αναφέρει με λίγα λόγια ότι τώρα που αποκτήσατε ένα προϊόν της Razer δεν υπάρχει επιστροφή. Πολύ επιθετικό μάρκετινγκ κατά τη γνώμη μας, αλλά από ότι φαίνεται είναι αρκετά σίγουροι για αυτό που κατασκευάζουν και πουλάνε. Θα βρείτε επίσης και ένα εγχειρίδιο χρήσης μέσα στη συσκευασία. Αν τα βρείτε σκούρα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, ρίξτε του μια ματιά.

 

Κάτω από το φακό

 

IMG_4985_small.jpg IMG_4987_small.jpg IMG_4988_small.jpg IMG_4989_small.jpg IMG_4990_small.jpg

 

Το πληκτρολόγιο φέρει το κλασσικό σχήμα με μόνη διαφορά το φωτιζόμενο λογότυπο της Razer στο μέσον της κάτω πλευράς του. Από άποψη κατασκευής φαίνεται αρκετά ποιοτικό και το φινίρισμα του είναι καλό επίσης, αλλά έλκει αρκετά τις δαχτυλιές και δεν καθαρίζει μετά και τόσο εύκολα.

 

IMG_5018_small.jpg IMG_5007_small.jpg IMG_5021_small.jpg IMG_5031_small.jpg IMG_5033_small.jpg IMG_5034_small.jpg IMG_5036_small.jpg

 

Λόγω του ότι διαθέτει επιπλέον θύρες δεν μπορούσαν να κάνουν, εύκολα τουλάχιστον, το καλώδιο του αποσπώμενο κάτι που θα ενίσχυε σημαντικά την ευκολία εγκατάστασης. Επίσης πληκτρολόγια με αποσπώμενα καλώδια μπορούν να βγουν/εγκατασταθούν στο λεπτό, σε περίπτωση που θέλετε να τα πάρετε μαζί σας σε κάποιο lan party (ή στο εξοχικό). Το κύριο καλώδιο είναι αρκετά παχύ αλλά ευτυχώς είναι ενιαίο, μέχρι το διαχωριστή όπου και "σπάει" σε τέσσερα λεπτότερα καλώδια. Για τη λειτουργία του το BlackWidow απαιτεί τη σύνδεση μόνο του ενός USB connector, αλλά αν θέλετε να λειτουργεί το USB passthrough (δηλαδή η θύρα USB πάνω στο πληκτρολόγιο), τότε θα πρέπει να συνδέσετε και το δεύτερο USB connector.

 

IMG_5009_small.jpg IMG_5010_small.jpg

Οι θύρες USB, ακουστικών και μικροφώνου βρίσκονται στο πλαϊνό μέρος.

 

keyboard_stands_small.gif IMG_5004_small.jpg

Στο κάτω μέρος του BlackWidow υπάρχουν δύο πόδια για τη ρύθμιση της γωνίας/ύψους του πληκτρολογίου καθώς και πέντε αντιολισθητικά μαξιλαράκια από καουτσούκ. Στην ίδια πλευρά θα βρείτε και την ταμπέλα με το σειριακό αριθμό.

 

 

IMG_5054_small.jpg IMG_5056_small.jpg

Ο φωτισμός του BlackWidow περιορίζεται σε λιγοστά LED.

 

Στα ενδότερα

 

IMG_5186_small.jpg IMG_5206_small.jpg IMG_5212_small.jpg IMG_5213_small.jpg

Το άνοιγμα του BlackWidow δεν ήταν και τόσο εύκολο μιας και πολλές βίδες ήταν κρυμμένες κάτω από τα λαστιχένια pads και επιπλέον ήθελε αρκετή πίεση για να βγει το πάνω καπάκι.

 

IMG_5189_small.jpg IMG_5198_small.jpg

Οι πράσινοι διακόπτες της Razer, που δεν είναι ακριβώς δικοί της. Θα αναφερθούμε παρακάτω εκτενώς σε αυτό.

 

IMG_5195_small.jpg

Οι διακόπτες μπορεί να φέρουν το όνομα της Razer, αλλά κάτω από αυτό υπάρχει ένα λογότυπο το οποίο ανήκει στην εταιρία Kaihua Electronics ή αλλιώς Κailh, μια Κινέζικη εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή διακοπτών (switches) για πληκτρολόγια. Οπότε στην ουσία οι καινούριοι διακόπτες της Razer δεν είναι κατασκευασμένοι από αυτούς, αλλά αποτελούν απλά ένα rebrand ενός υπάρχοντος προϊόντος της Κailh. Κάτι αντίστοιχο βέβαια συμβαίνει σήμερα για τις περισσότερες εταιρίες που απλά παίρνουν ένα προϊόν από έναν κατασκευαστή (OEM) και το λανσάρουν ως δικό τους. Τώρα όπως καταλαβαίνετε, οι διακόπτες της Kailh είναι αντιγραφή των αντίστοιχων Cherry, μιας και οι τελευταίοι παρουσιάστηκαν πρώτοι, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα και τις δυνατότητες τους. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που δηλώνει η Razer οι συγκεκριμένοι διακόπτες αντέχουν δέκα εκατομμύρια χτυπήματα (keystrokes) παραπάνω από τους αντίστοιχους της Cherry, αλλά μιας και δε διαθέτουμε ούτε τον εξοπλισμό ούτε και την υπομονή να δοκιμάσουμε τον παραπάνω ισχυρισμό, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως αυτό ισχύει.

 

IMG_5190_small.jpg IMG_5200_small.jpg

Το BlackWidow χρησιμοποιεί σταθεροποιητές τύπου Costar (Costar Stabilizers) για τα μακρουλά πλήκτρα του.

 

IMG_5201_small.jpg IMG_5202_small.jpg IMG_5207_small.jpg

Πάνω δεξιά εκτός από τα LEDs και τις θύρες Ι/Ο υπάρχει ένας Freescale MC9S08JM16 8-bit επεξεργαστής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλες τις λειτουργίες του BlackWidow.

 

 

IMG_5187_small.jpg IMG_5204_small.jpg

Το LED που φωτίζει το σήμα της Razer.

 

 

IMG_5208_small.jpg IMG_5209_small.jpg IMG_5210_small.jpg IMG_5211_small.jpg

Το θέαμα στην πίσω πλευρά της πλακέτας δεν είναι και ότι το καλύτερο. Γενικά στο εσωτερικό περιμέναμε καλύτερη ποιότητα κατασκευής σε ένα προϊόν που κοστίζει 100€.

 

Λογισμικό - Razer Synapse 2.0

Synapse1_small.jpg Synapse2_small.jpg

Με το που συνδέσαμε το πληκτρολόγιο στο σύστημα, αυτό αναγνωρίστηκε αυτόματα και αν διαθέτετε σύνδεση στο διαδίκτυο θα σας ζητηθεί να εγκαταστήσετε το λογισμικό Synapse, κάτι που κάναμε όπως βλέπετε.

 

 

Synapse13_small.jpg

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση και να δημιουργήσετε ένα Razer ID, αν δεν έχετε ήδη. Το τελευταίο είναι αναγκαίο σύμφωνα με την εταιρία και για τη δήλωση του πληκτρολογίου, για την ενεργοποίηση της εγγύησης του.

 

software1_small.jpg software2_small.jpg software3_small.jpg software4_small.jpg software5_small.jpg

 

Μέσω του Synapse έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίσετε κάθε πλήκτρο ξεχωριστά και όχι μόνο τα macro keys, κάτι που δε συναντά κανείς εύκολα στον ανταγωνισμό. Επίσης μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο φωτισμού των λιγοστών LED του απλού BlackWidow (υπάρχει και το Ultimate με φωτισμό σε όλα τα πλήκτρα) και να ενεργοποιήσετε το gaming-mode το οποίο απενεργοποιεί μερικά πλήκτρα και συνδυασμούς τους, που χρησιμοποιούνται από τα Windows.

 

software7_small.jpg software6_small.jpg

Η διαδικασία καταγραφής μακροεντολών μέσω του Synapse είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία.

 

software8_small.jpgsoftware9_small.jpgsoftware10_small.jpg

Θα πρέπει να δηλώσετε το πληκτρολόγιο στην Razer για να έχετε κανονικά εγγύηση, τουλάχιστον κατευθείαν από αυτούς.

 

software12_small.jpg software13_small.jpg software14_small.jpg software15_small.jpg

Μπορείτε να δουλέψετε το Synapse τόσο σε online κατάσταση, όσο και σε offline. Στην τελευταία όμως θα χάσετε κάποια από τα προτερήματα που σας προσφέρει (π.x. profile backup και δυνατότητα συγχρονισμού).

 

FN_keys_small.jpg Gaming_mode_small.jpg

Με το πάτημα του "FN" πλήκτρου ενεργοποιείτε τις δευτερεύουσες δυνατότητες των "F" πλήκτρων. To "gaming mode" ενεργοποιείτε με το συνδυασμό FN + F10, με το αντίστοιχο LED να ανάβει στο πάνω δεξί μέρος του πληκτρολογίου.

 

On_the_fly_macro_small.jpg

Για να καταγράψετε μια μακροεντολή, χωρίς τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού αλλά "on the fly" (στον αέρα) πατήστε τα FN + F9 και στη συνέχεια το συνδυασμό των πλήκτρων που επιθυμείτε να προγραμματίσετε. Το αντίστοιχο LED (κόκκινο "m") θα ανάψει πάνω δεξιά. Όταν τελειώσετε με την καταγραφή των πλήκτρων που επιθυμείτε, πατήστε είτε πάλι τον FN + F9 συνδυασμό ή το πλήκτρο ESC και στη συνέχεια το πλήκτρο στο οποίο θέλετε να αναθέσετε την μακροεντολή που μόλις καταγράψατε.

 

Μετρήσεις

 

Προτού ξεκινήσουμε αυτή την ενότητα ας εξηγήσουμε πρώτα μερικούς από τους όρους που θα συναντήσετε πιο κάτω.

 

Ghosting: Αναφέρεται σε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί όταν επιλέξετε ορισμένους συνδυασμούς πλήκτρων, τριών ή περισσοτέρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση ενός επιπλέον που δεν έχετε εσείς επιλέξει/πατήσει (αυτό είναι το πλήκτρο φάντασμα/ghost).

 

Key Rollover: Αναφέρεται στον αριθμό πλήκτρων των οποίων το ταυτόχρονα πάτημα μπορεί να αναγνωριστεί από το πληκτρολόγιο. Μερικά πληκτρολόγια υποστηρίζουν NKRO (n-key rollover), δηλαδή απεριόριστα ταυτόχρονα πατήματα πλήκτρων, ενώ άλλα MKRO (multi-key rollover) όπου ένας αριθμός μόνο, ταυτόχρονα πατημένων πλήκτρων, υποστηρίζεται.

 

Key Travel: Αναφέρεται στη διαδρομή που πρέπει να διανύσει το πλήκτρο είτε μέχρι την ενεργοποίηση του (actuation) είτε τη μέγιστη, μέχρι να τερματίσει δηλαδή (bottom).

 

 

Ghosting / Key roll-over test #1

 

Για την πρώτη μας δοκιμή επισκεφτήκαμε την παρακάτω σελίδα, όπου υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο και μπορεί να δοκιμάσει την roll-over δυνατότητα του κάθε πληκτρολογίου.

 

Microsoft_NKRO_test.jpg

 

Το BlackWidow σύμφωνα με τη Razer δεν υποστηρίζει NKRO αλλά MKRO και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Razer 10-key roll-over. Όπως διαπιστώσαμε από την παραπάνω δοκιμή όμως, δε διαθέτει 10-key roll-over αλλά στην πραγματικότητα 6-key roll-over, δηλαδή μπορεί να ανανωρίσει χωρίς προβλήματα το πάτημα μέχρι και έξι πλήκτρων ταυτόχρονα.

 

Ghosting / Key roll-over test #2

 

Το Aqua's KeyTest γράφτηκε από έναν Κορεάτη και ο πρωτεύον σκοπός του είναι να ελέγχει αν όλα τα πλήκτρα λειτουργούν σωστά. Εκτός από αυτό όμως μπορεί να ελέγξει για ghosting, καθώς και για την υποστήριξη n/m-key rollover.

 

AquaKeyTest.jpg

 

Τα αποτελέσματα του παραπάνω τεστ επιβεβαίωσαν αυτά του πρώτου, δηλαδή ότι το BlackWidow διαθέτει 6-key roll-over και όχι 10-key όπως αναφέρει η Razer.

 

Ouput Noise

 

Όλες οι μετρήσεις ήχου πραγματοποιήθηκαν με ένα CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger, το οποίο είχε προηγουμένως ρυθμιστεί (calibrated) με έναν επαγγελματικών προδιαγραφών Bruel & kjaer Type 4231 calibrator. Ο περιβάλλον θόρυβος (ambient) στο εργαστήριο μας κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας ήταν κάτω από 20 dBA και όλες οι μετρήσεις θορύβου έγιναν με το sound meter να βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου, από την πηγή θορύβου.

 

noise.jpg

 

Οι διακόπτες του BlackWidow είναι αρκετά θορυβώδεις, όπως μπορείτε να δείτε και από το παραπάνω γράφημα. Η μικρότερη διαδρομή που έχουν σε σχέση με τους μπλε οδηγεί στο ευκολότερο τερμάτισμα τους, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

 

Key Travel (Actuation & Bottom)

 

keys_travel.jpg

 

Η διαδρομή ενεργοποίησης και η μέγιστη που μετρήσαμε φαίνονται στο παραπάνω γράφημα. Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα σύγκρισης, ένας μπλε διακόπτης της Cherry χρειάζεται 2 mm για να ενεργοποιηθεί και η μέγιστη διαδρομή του, μέχρι να τερματίσει, αγγίζει τα 4 mm.

 

Χρήση - Καθημερινές εργασίες & Gaming καταστάσεις

 

everyday_work.jpg

 

Στην ουσία οι πράσινοι διακόπτες της Razer είναι αντίστοιχοι των μπλε της Cherry, οπότε και είναι ιδανικοί για πληκτρολόγηση γενικά μιας και κάνουν αυτό το χαρακτηριστικό "κλικ" μόλις ενεργοποιηθούν και επιπλέον έχουν αρκετά μικρή διαδρομή. Το κύριο πρόβλημα πάντως είναι ότι οι ομοιότητες τους με τους μπλε επεκτείνονται και στον εκλυόμενο θόρυβο, ο οποίος ίσως να μην ενοχλεί αυτόν που γράφει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα ενοχλεί τους γύρω του, ειδικά αν το περιβάλλον είναι σχετικά ήσυχο. Βλέπετε εκτός από το δυνατό κλικ που κάνουν οι εν λόγω διακόπτες μόλις ενεργοποιηθούν, στη συνέχεια τερματίζουν εύκολα με αποτέλεσμα αν έχετε βαριά δάχτυλα να παράγουν ακόμη υψηλότερο θόρυβο.

 

Η Razer ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι διακόπτες απαιτούν (ελάχιστα) μικρότερη δύναμη ενεργοποίησης από τους αντίστοιχους μπλε (50g έναντι περίπου 51g για τους μπλε), κάτι που όπως ήταν φυσικό στην πράξη δε μπορέσαμε να διαπιστώσουμε σε σύγκριση τουλάχιστον με ένα Rosewill πληκτρολόγιο με μπλε διακόπτες, που είχαμε στη διάθεση μας. Μέχρι να φτάσει στα χέρια μας το ειδικό μηχάνημα (Chatillon Ametek DFS-002) που έχουμε παραγγείλει, το οποίο θα μας επιτρέπει να μετράμε με ακρίβεια τρίτου δεκαδικού τη δύναμη ενεργοποίησης των πλήκτρων, θα πρέπει να αρκεστείτε στις πρακτικές δοκιμές που πραγματοποιήσαμε για να προβούμε στο παραπάνω συμπέρασμα. Βέβαια όπως και να έχει ένα γραμμάριο πρακτικά είναι αμελητέο.

 

 

game.jpg

 

Η Razer "πλασάρει" το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο ως το απόλυτο εργαλείο για έναν gamer, αλλά πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι συγκεκριμένοι διακόπτες όπως αναφέραμε ήδη πολλές φορές είναι παρόμοιοι με τους μπλε της Cherry, οπότε κάνουν για πολλά άλλα πράγματα πέραν του gaming όμως.

 

H Razer ισχυρίζεται ότι απαιτούν αρκετά μικρότερη δύναμη ενεργοποίησης σε σχέση με τους μπλε, αλλά στην πράξη διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει οπότε και σε περιβάλλον gaming, η αρκετά υψηλή δύναμη που απαιτούν τους κάνει κουραστικούς μετά από κάποιο διάστημα. Επιπρόσθετα ο υψηλός θόρυβος τους σίγουρα δεν είναι ότι το καλύτερο για κάποιον που θέλει να επικεντρωθεί στο παιχνίδι που παίζει (εκτός και αν διαθέτει δυνατά ηχεία). Ειδικά σε παιχνίδια που απαιτούν το πάτημα του ίδιου πλήκτρου πολλαπλές φορές συνεχόμενα, οι συγκεκριμένοι διακόπτες θα σας κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη. Οπότε αν θέλετε πληκτρολόγιο για παιχνίδια προτιμήστε ένα με διακόπτες γραμμικής λειτουργίας, κόκκινους ή καφέ.

 

Τελικό Συμπέρασμα

 

Razer_Switchers.jpg

 

Όταν κάποιος ακούει το όνομα Razer και έχει κάποια σχέση έστω υποτυπώδη με τον αντίστοιχο χώρο τότε το μυαλό του πάει κατευθείαν στο gaming. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στη δική μου περίπτωση, οπότε όπως είναι λογικό περίμενα ένα πληκτρολόγιο το οποίο θα είναι ιδανικό για περιβάλλοντα παιχνιδιών και όχι για καθημερινές εργασίες και ειδικά για βαριά δουλειά γραφείου. Εντέλει το BlackWidow της δοκιμής, με τους συγκεκριμένους διακόπτες που φοράει αποδείχτηκε ιδανικό για "βαριά" πληκτρολόγηση αλλά όχι τόσο για gaming, όπου οι καινούριοι πράσινοι διακόπτες της Razer δε βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Από την άλλη το συνοδευτικό λογισμικό, που μεταξύ άλλων επιτρέπει τον προγραμματισμό όχι μόνο των macro πλήκτρων αλλά όλων των πλήκτρων ανεξαιρέτως, προσφέρει τρομερές δυνατότητες που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους gamers. Οι τελευταίοι πιστεύω πάντως ότι θα βρουν πιο κατάλληλους για τις ασχολίες τους, που δεν είναι άλλες από τα παιχνίδια, τους πορτοκαλί διακόπτες που η Razer κυκλοφόρησε μαζί με τους πράσινους. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό που προσωπικά μου έλειψε ήταν η απουσία φωτισμού στα πλήκτρα, κάτι όμως που προσφέρει το ακριβότερο BlackWidow Ultimate το οποίο διαθέτει επιπλέον και ελληνικούς χαρακτήρες στα πλήκτρα του, μαζί με τους αγγλικούς.

 

Σίγουρα ο κάθε χρήστης μπορεί να έχει διαφορετική άποψη και προτιμήσεις όσον αφορά τους διακόπτες του πληκτρολογίου του (και όχι μόνο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιας εγώ καλούμε να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά. Οπότε πρέπει να τονίσω ότι το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο δε θα με βόλευε ως gaming αξεσουάρ ή καλύτερα εργαλείο, αλλά από την άλλη με βόλεψε αφάνταστα σε αυτό που κάνω καθημερινά, το οποίο δεν είναι άλλο από τη συγγραφή μεγάλων κειμένων όπως αυτό της σημερινής παρουσίασης. Οι συγκεκριμένοι διακόπτες είναι ιδανικοί για κείμενο και επίσης η δυνατότητα προγραμματισμού όλων των πλήκτρων με μακροεντολές θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο σε κοινούς χρήστες, όσο και σε προγραμματιστές.

 

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του προϊόντος της σημερινής δοκιμής αποτελεί η τιμή διάθεσης του, η οποία είναι αρκετά υψηλή κατά τη γνώμη μου με αποτέλεσμα να το φέρνει αντιμέτωπο με πολύ αξιόλογες προτάσεις του ανταγωνισμού. Αν η Razer κατάφερνε και έριχνε την τιμή κατά 10-20€, πιστεύω ότι θα αύξανε κατά πολύ την ανταγωνιστικότητα του BlackWidow, το οποίο είναι ένα καλό σε γενικές γραμμές πληκτρολόγιο, το οποίο έχει απλά διαφορετικές δυνατότητες από αυτές που αναφέρει το τμήμα μάρκετινγκ της Razer.

 

 

To BlackWidow της Razer θα το βρείτε από 100€ έως 105€ στην ελληνική αγορά (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντόπισα είναι τα παρακάτω:

 

Πλεονεκτήματα

  • Ιδανικό για πληκτρολόγηση μεγάλου όγκου κειμένου-δεδομένων
  • Αρκετά καλή αίσθηση των πράσινων διακοπτών με το κλικ να επιβεβαιώνει την ενεργοποίηση τους
  • Ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής των διακοπτών
  • Μικρότερη απόσταση ενεργοποίησης σε σχέση με τους μπλε διακόπτες
  • Θύρες USB, audio και mic
  • Αρκετά μαζεμένες διαστάσεις
  • Στιβαρή και αρκετά ποιοτική κατασκευή (στο εξωτερικό της τουλάχιστον)
  • Λογισμικό Synapse 2.0 με πλούσιες δυνατότητες
  • Υποστήριξη Gaming Mode
  • Το κάθε πλήκτρο του μπορεί να προγραμματιστεί (και όχι μόνο τα macro keys)
  • Εύκολη καταγραφή μακροεντολών χωρίς την ανάγκη του λογισμικού (on-the-fly)
  • Δυνατότητα αποθήκευσης των προφίλ σας με μακροεντολές και συγχρονισμό αυτών όποτε χρειαστεί μέσω του λογισμικού της Razer

Μειονεκτήματα

  • Αρκετά υψηλή τιμή για την κατηγορία του
  • Το καλώδιο σύνδεσης του δεν είναι αποσπώμενο και είναι σχετικά δύσκαμπτο
  • Όχι και τόσο ιδανικό για gaming λόγο του τύπου διακοπτών που φέρει
  • Δεν υποστηρίζει 10-key roll-over (όπως αναφέρουν τα χαρακτηριστικά του) αλλά 6-key roll-over
  • Δε διαθέτει LED φωτιζόμενα πλήκτρα (κάτι που επιθυμούν οι περισσότεροι gamers αλλά και μη). Αν θέλετε backlit θα πάτε στο ακριβότερο BlackWidow Ultimate
  • Δεν έχει ελληνικά σύμβολα στα πλήκτρα
  • Ο θόρυβος που παράγουν τα πλήκτρα ίσως να είναι ενοχλητικός για τους γύρω σας (αν όχι και για εσάς)
  • Δε διαθέτει αποκλειστικά πλήκτρα για τον έλεγχο multimedia λειτουργιών
  • Μερικοί hard-core gamers ίσως να επιθυμούσαν περισσότερα macro πλήκτρα (αν και το κάθε πλήκτρο του BlackWidow μπορεί να παίξει το ρόλο macro key)

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Razer BlackWidow είναι:

 

 

 

rating.png

Σύνταξη: crmaris

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Το έχω δουλέψει αυτό το πληκτρολόγιο και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά ωραίο στην αίσθηση μεν αλλά πολύ δύσκολο στην χρήση δε. Άμα δεν έχεις συνηθίσει τέτοιου είδους πληκτρολόγιο τότε στην αρχή θα δυσκολευτείς πάρα πολύ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω το ultimate με τα Cherry mx blue switches εδώ και ένα χρόνο και απλά δεν μου έχει παρουσιάσει ένα πρόβλημα. Δουλεύει σαν την πρώτη μέρα αγοράς. Άκρως ικανοποιημένος από την "mechanical" εμπειρία, άμα έχετε τόσα λεφτά για πληκτρολόγιο αξίζει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ επαγγελματικό review. To επίπεδό του πραγματικά εντυπωσιακό. Μπράβο παιδιά.

 

Είστε όμως εξαιρετικά γεναιόδωροι στις βαθμολογίες σας.

 

Ανεξάρτητα από το αν μας βόλεψε το συγκεκριμένο προϊόν για κάποιες χρήσεις, οφείλουμε να το κρίνουμε βάσει του σκοπού για τον οποίο το προορίζει ο κατασκευαστής.

 

Ο σκοπός του συγκεκριμένου πληκτρολογίου είναι το gaming. Και σε αυτόν τον τομέα πάσχει σε σχέση με τα στάνταρντς που παρατίθενται στο review.

 

Με βάση αυτά που διάβασα, η βαθμολογία έπρεπε να ήταν το πολύ 7/10.

 

PS: Η κατάσταση της πλακέτας απαράδεκτη. Γεμάτη υπολείματα flux.

  • Like 8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρε παιδιά! δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτά τα Gaming Πληκτρολόγια κάνουν 80-100-200ευρώ, WTF!?? εγώ απλά βλέπω ένα κλασικό-παλιό πληκτορλόγιο ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ πλήκτρα...

 

WTF DLD? τι αξίζει 200ε πάνω τους δλδ...

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

PER.575625.jpg

Τα αγορασα πριν 4 χρονια περιπου,τις μπουνιες που εχει φαει και ζει ακομα και δουλευει σαν καινουριο και στα παιχνιδια βολικοτατο..μονο με 10-12 ευρω..

Επεξ/σία από pirate79
  • Like 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ επαγγελματικό review. To επίπεδό του πραγματικά εντυπωσιακό. Μπράβο παιδιά.

 

Είστε όμως εξαιρετικά γεναιόδωροι στις βαθμολογίες σας.

 

Ανεξάρτητα από το αν μας βόλεψε το συγκεκριμένο προϊόν για κάποιες χρήσεις, οφείλουμε να το κρίνουμε βάσει του σκοπού για τον οποίο το προορίζει ο κατασκευαστής.

 

Ο σκοπός του συγκεκριμένου πληκτρολογίου είναι το gaming. Και σε αυτόν τον τομέα πάσχει σε σχέση με τα στάνταρντς που παρατίθενται στο review.

 

Με βάση αυτά που διάβασα, η βαθμολογία έπρεπε να ήταν το πολύ 7/10.

 

PS: Η κατάσταση της πλακέτας απαράδεκτη. Γεμάτη υπολείματα flux.

 

Δεν έχεις άδικο σε αυτό. Απλά προβληματίστηκα γιατί το πληκτρολόγιο σε γενικές γραμμές δεν μπορείς να το πεις κακό ή έστω μέτριο, οπότε και το βαθμολόγησα βγάζοντας τη λέξη gaming από το μυαλό μου. 

 

Σε πράγματα όπως τα keyboards που δεν υπάρχουν αρκετές μετρήσεις αλλά επαφίεσαι στην αίσθηση που σου δίνουν είναι πολύ δύσκολο το θέμα βαθμολογία. Αλλά όσο αυξάνονται τα reviews θα μεγαλώνει και η εμπειρία μας σε αυτό το θέμα και θα γίνουμε καλύτεροι. 

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

PER.575625.jpg

Τα αγορασα πριν 4 χρονια περιπου,τις μπουνιες που εχει φαει και ζει ακομα και δουλεβει σαν καινουριο και στα παιχνιδια βολικοτατο..μονο με 10-12 ευρω..

 

συγκρίνεις ανόμοια πράγματα :)

Καμία σχέση το ένα με το άλλο, και τελείως διαφορετικός ο σκοπός τους ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω μηχανικό πληκτρολόγιο(Logitech g11) και μπορώ να πω ότι τα μηχανικά κάνουν μεν θόρυβο αλλά έχουν άλλη αίσθηση όντως.

well done για το review

 

to g11 δεν ειναι mech.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...