deathnick Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Καλησπερες!!! (ελπιζω να το ποσταρω στην σωστη κατηγορια) Λοιπον, εχω καποιες αποριες κ θα ηθελα λιγη βοηθεια αν καποιος γνωριζει. Ενας γνωστος μου διαθετει μια μικρη επιχειρηση στην οποια αυτη την στιγμη εχει 6 pc σε δυκτιο + 1 δυκτιακο σκληρο, κ θελει πλεον να βαλει σερβερ στην θεση του σκληρου. Μου ζητησε να το αναλαβω, αλλα μιας κ δεν ξαναεχω στησει ποτε κατι το τοσο "επαγγελματικο"(προγραμματιστης ειμαι, κ εχω καποιες γνωσεις στα δυκτια,εχω στησει διαφορους "σερβερ" για δικια μου χρηση, αλλα μεχρι εκει) κ υπαρχουν μερικα διλημματα.Η δουλεια του σερβερ θα ειναι file manager( τα pc στο δυκτιο θα αποθηκευουν pdf αρχεια κτλ) κ θα τρεχει κ ενα προγραμμα ασφαλιστικο που διαχειριζεται μια database οταν συνδεονται σε αυτο τα pc του δυκτιου(clients) καθως θα κραταει κ backup σε αλλο σκληρο ολα τα αρχεια(raid 1 προφανως). Τα διλημματα που εχω ειναι κυριως hardware related, 1ον. Τι υπολογιστικη υσχη χρειαζεται ενας τετοιος σερβερ (πχ, ram,cpu κτλ) ωστε να μην κολαει κ αργει οταν ειναι συνδεμενα κ τα 6 pc(κ να εχει κ προοπτικη να μπουν 2,3 pc στο μελλον), καθως κανουν καποια εργασια (αποθηκευση ή τροποποιηση καποιου αρχειου ή της database). (εννοειτε ολα εχουν 1gbit καρτα δυκτιου οπως κ το switch)2oν. Ετοιμο server ή καποιο custom build pc?3ον. Λειτουργικο συστημα?? Windows/linux(αν το προγραμμα τρεχει σε linux) Server? ή απλα Windows/Linux θα αρκουν?
discoboyminimal Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 καλησπερα φιλε, λοιπον ας τα παρω αναποδα. γνωμη μου ειναι , 3) windows server.(για μεγαλυτερη ευκολια μιας και δεν εχετε ξαναπιασει τετοια πραγματα) 2)θα πηγαινα σε custom build. 3)εγω θα εφτιαχνα εναν entry level server . με xeon e5 , 8gb ram , και απλους hdd 10k. raid1? το μονο bottleneck που μπορεις να φας ειναι του δικτυου.. Gbit = (125mb /s ) / 10 pc δλδ καμια (10mb/s) / pc
Ledis Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Οι πληροφορίες που μας δίνεις είναι λίγες. Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις απαιτήσεις σου σε λειτουργίες του Server (File Manager, Database, Domain Controller κτλ). Έπειτα να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για τις απαιτήσεις του Λογισμικού (Θέλει απλά μια Database, απαιτεί εγκατάσταση εφαρμογής στο Server κτλ). Και τελευταίο, τι απαιτήσεις σου απο το Hardware (Χωριτικότητα δίσκων, Διπλά Τροφοδοτικά κτλ) Οσον αφορά για το Custom Build ή Branded, ψηφίζω Branded για να έχεις το κεφάλι σου ισιχο, ενώ παράλληλα μπορείς να το συνδιασείς με OS Fountation που είναι ιδιέτερα οικονομικό.
deathnick Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Οι πληροφορίες που μας δίνεις είναι λίγες. Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις απαιτήσεις σου σε λειτουργίες του Server (File Manager, Database, Domain Controller κτλ). Έπειτα να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για τις απαιτήσεις του Λογισμικού (Θέλει απλά μια Database, απαιτεί εγκατάσταση εφαρμογής στο Server κτλ). Και τελευταίο, τι απαιτήσεις σου απο το Hardware (Χωριτικότητα δίσκων, Διπλά Τροφοδοτικά κτλ) Οσον αφορά για το Custom Build ή Branded, ψηφίζω Branded για να έχεις το κεφάλι σου ισιχο, ενώ παράλληλα μπορείς να το συνδιασείς με OS Fountation που είναι ιδιέτερα οικονομικό. Bluebyte ειναι το ονομα του λογισμικου που τρεχει την βαση δεδομενων,αυτο δουλευει η εταιρια του, κοιταξα στο site τους (bluebyte.gr) να δω τις απαιτησεις, αλλα δεν βρηκα κατι, ρωτησα τον ιδιο, κ μου λεει ειναι πολυ "ελαφρυ" προγραμμα (οτι κ αν εννοει με αυτο χαχαχα). Tωρα οσο αφορα χωριτικοτητα, 1TB θελει μου ειπε, (οποτε 2 σκληρους x 1ΤΒ σε raid 1 ). Οσο για τις λειτουργιες του σερβερ, μου ζητησε τα εξης, file manager, κ να τρεχει το bluebyte. Τωρα Domain Controler δεν εχω ιδεα αν θελει η οχι κ κατα ποσο χρειαζεται. το μονο bottleneck που μπορεις να φας ειναι του δικτυου.. Gbit = (125mb /s ) / 10 pc δλδ καμια (10mb/s) / pc μπορει να ριχνω τουβλο τωρα, αλλα μεχρι 1gbit δεν βγαινουν συνηθως η καρτες δικτυου?
discoboyminimal Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2014 μπορει να ριχνω τουβλο τωρα, αλλα μεχρι 1gbit δεν βγαινουν συνηθως η καρτες δικτυου? συνηθως..δεν μας ενδιαφερει τοσο το αν θ αλλαξεις καρτα δικτυου.στανταρακι εκει θα παιξεις, αλλα για την δουλεια που το θες , λογικα σου κανει δουλεια ετσι. απο επεξεργαστικη ισχυη εισαι καλυμενος. τωρα αναλογος την κινηση που εχεις στο δικτυο θα πας και στην αναλογη λυση. αναλογος τι file server θα ειναι..τι χρηστες θα εχει ..κλπ. για φυσιολογικες δουλιτσες γραφιου , θα εισαι κομπλε παντος.
rfc Δημοσ. 20 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2014 Εγω bluebyte εχω βαλει αυτη τη στιγμη σε πελατη και για server εχω ενα με windows xp. Εχει 6 χρηστες και δουλευει τελεια. ΕΙναι της πλακας το προγραμμα αυτο. Δεν εχει καν SQL. Το xp server το δουλευει και χρηστης παραλληλα. Δε σε παροτρυνω να πας σε τετοια υλοποιηση αλλα αμα βαλεις ενα i7 με 4 γιγα τα κανεις ολα αυτα σχετικα πολυ ανετα και με μακροπροθεσμο οριζοντα, αν δε θες να ξεφυγεις οικονομικα. Σε μικρες επιχειρησεις μεχρι 10 ατομα εγω βαζω κατι τετοιο με windows 7 και δεν εχω ποτε προβλημα. Χρονια τωρα. 2
deathnick Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Εγω bluebyte εχω βαλει αυτη τη στιγμη σε πελατη και για server εχω ενα με windows xp. Εχει 6 χρηστες και δουλευει τελεια. ΕΙναι της πλακας το προγραμμα αυτο. Δεν εχει καν SQL. Το xp server το δουλευει και χρηστης παραλληλα. Δε σε παροτρυνω να πας σε τετοια υλοποιηση αλλα αμα βαλεις ενα i7 με 4 γιγα τα κανεις ολα αυτα σχετικα πολυ ανετα και με μακροπροθεσμο οριζοντα, αν δε θες να ξεφυγεις οικονομικα. Σε μικρες επιχειρησεις μεχρι 10 ατομα εγω βαζω κατι τετοιο με windows 7 και δεν εχω ποτε προβλημα. Χρονια τωρα. Eυχαριστω πολυ φιλε, μου εφυγε ενα βαρος που μου δωσε κ απαντηση καποιος που εχει τρεξει το bluebyte,γτ ειλικρινα δεν ειχα ιδεα το ποσο "βαρυ" ειναι. Ευχαριστω κ τους υπολοιπους για τις πληροφοριες, θα κανω ενα build κ θα το ποσταρω κ εδω καποια στιγμη να ακουσω γνωμες.
deathnick Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Πανω κατω αυτο θα ειναι το build, ξερω ειναι overkill για αυτο που θελει, αλλα επεμεναν να ειναι οσο "καλυτερο" γινετε με το budget που μου ορισαν. Σκληρους δεν εβαλα γτ εχουν μου ειπαν, (τους ειπα μονο αν ειναι Sata3 6gb/s θα τους βαλω). Επισης ξερω η motherboard ειναι λιγο υπερβολη, αλλα μονο κ μονο για τις 2 x 1gbit ethernet κ απο οτι ειδα εχει τα παντα ολα ,σαν συνολο τους υπερκαλυπτει κ με το παραπανωCPU: INTEL CORE I7-3770S http://ark.intel.com/products/65524/Intel-Core-i7-3770S-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHzRAM: CORSAIR VENGEANCE low profile DDR3 1600Mhz 2X4GB MOTHERBOARD: Asus P8C WS https://www.asus.com/Motherboards/P8C_WS/specifications/TΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: CORSAIR RM SERIES RM550Τωρα οσο αφορα λογισμικο, ελεγα να βαλω windows server αλλα σκεφτομουν οτι κ με windows 7 μια χαρα δουλεια θα κανει, απο την στιγμη που δεν μου ζητησαν domain controller, μονο file manager κ το bluebyte.
hawkpilot Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 O i7 παραείναι overkill για file server. Καλύτερα να πας σε χαμηλότερο επεξεργαστή και να δώσεις τη διαφορά (και κάτι ακόμα) βάζοντας μία καλή κάρτα δικτύου σαν τη HP 4-port 331T. Κάνοντας teaming τις 4 πόρτες της 331T θα έχεις θεωρητικά 4Gbps full duplex. Πανω κατω αυτο θα ειναι το build, ξερω ειναι overkill για αυτο που θελει, αλλα επεμεναν να ειναι οσο "καλυτερο" γινετε με το budget που μου ορισαν. Σκληρους δεν εβαλα γτ εχουν μου ειπαν, (τους ειπα μονο αν ειναι Sata3 6gb/s θα τους βαλω). Επισης ξερω η motherboard ειναι λιγο υπερβολη, αλλα μονο κ μονο για τις 2 x 1gbit ethernet κ απο οτι ειδα εχει τα παντα ολα ,σαν συνολο τους υπερκαλυπτει κ με το παραπανωCPU: INTEL CORE I7-3770S http://ark.intel.com/products/65524/Intel-Core-i7-3770S-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHzRAM: CORSAIR VENGEANCE low profile DDR3 1600Mhz 2X4GB MOTHERBOARD: Asus P8C WS https://www.asus.com/Motherboards/P8C_WS/specifications/TΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: CORSAIR RM SERIES RM550Τωρα οσο αφορα λογισμικο, ελεγα να βαλω windows server αλλα σκεφτομουν οτι κ με windows 7 μια χαρα δουλεια θα κανει, απο την στιγμη που δεν μου ζητησαν domain controller, μονο file manager κ το bluebyte. 1
aposporis Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 O i7 παραείναι overkill για file server. Καλύτερα να πας σε χαμηλότερο επεξεργαστή και να δώσεις τη διαφορά (και κάτι ακόμα) βάζοντας μία καλή κάρτα δικτύου σαν τη HP 4-port 331T. Κάνοντας teaming τις 4 πόρτες της 331T θα έχεις θεωρητικά 4Gbps full duplex. Για να κάνει teaming δεν πρέπει και η άλλη άκρη των καλωδίων να πέφτει σε αντίστοιχη συσκευή που να κάνει teaming; Μπορεί με ένα κλασσικό gigabit switch;
hawkpilot Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Ένα gigabit switch είναι αρκετό. Για να κάνει teaming δεν πρέπει και η άλλη άκρη των καλωδίων να πέφτει σε αντίστοιχη συσκευή που να κάνει teaming; Μπορεί με ένα κλασσικό gigabit switch;
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Τα υλικά που ανέφερες από μόνα τους βγαίνουν στα 600 ευρώ. Με 600 ευρώ παίρνεις έναν πραγματικό Server http://www.zero1.gr/product_info.php?products_id=297371 Και άλλα 150 ευρώ μπορείς να πάρεις το Foundation 2012 R2 , ή ακόμη καλύτερα το Essentials. Για ποιο λόγο να στήσεις ένα PC , ενώ μπορείς να έχεις Server με τόσα χρήματα. Nic Teaming τουλάχιστον σε Server χωρίς Switch που υποστηρίζει LAG μπορείς να έχεις. Φυσικά η ταχύτητα θα περιορίζεται στο μέγιστο της μίας κάρτας δικτύου ανά σύνδεση. Μπορείς να προσθέσεις όμως και περισσότερα μικρά Switch , πχ 2 χ V1810 8 θέσεων για να έχεις κάποια αξιοπιστία. Στα ίδια λεφτά δηλαδή με επαγγελματικό εξοπλισμό και όχι βιδωμένο στο χέρι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα