Προς το περιεχόμενο

Η ανθρωπότητα βρήκε τρόπο για την αναπαραγωγή του τέλειου σιταριού


mary

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ανθρωπότητα θα χρειαστεί περισσότερη τροφή. Ένας από τους τρόπους για να επιλύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να επεξεργαστούμε τους περισσότερο διαδεδομένους σπόρους, ώστε να μπορούν να ευδοκιμήσουν σε αντίξοες συνθήκες και περιβάλλοντα, και ένας από τους σπόρους που εξετάζουν οι ερευνητές είναι το σιτάρι, από όπου παίρνουμε το ψωμί.Η γενετική του μαλακού σιταριού είναι υπό έρευνα χρόνια τώρα αλλά πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών προχωράει στην δημοσιοποίηση ενός προσχέδιου του γονιδιώματος του σιταριού, το οποίο λένε πως θα προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη καλλιέργια του.

 

Όπως αναφέρει ο Klaus Mayer, επικεφαλής της μελέτης, με τη χρήση του σχεδίου του γονιδιώματος θα επιταχυνθεί η διαδικασία αναπαραγωγής και θα προσαρμοστεί στις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε παθογόνους οργανισμούς μέχρι και τη προσαρμογή στην αλλαγή κλίματος. Δε μιλάμε για γενετική μετάλλαξη πάντως. Οι καλλιεργητές θα ελέγξουν τη σπορά τους να να δουν αν ανταποκρίνεται σε αυτό που ψάχνουν και στη συνέχεια θα την "ζευγαρώσουν" με κάποιο άλλο είδος σιταριού για να εντοπίσουν το τέλειο μίγμα. Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει ο άνθρωπος εδώ και πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιώντας την "επιλεκτική αναπαραγωγή".

 

Ο Kellye Eversole, διευθυντής του International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC), είναι υπεύθυνος για το σχέδιο που περιγράφεται σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι παρόμοιο, αλλά το παρόν σχέδιο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά τη φύση του γονιδίου.

 

Η δημοσίευση ενός γονιδιώματος σιταριού είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη όσον αφορά στην εργασία των ερευνητών πάνω στη γενετική των φυτών. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι αποτελούν τα δημητριακά που καλλιεργούνται περισσότερο στο κόσμο. Ένα προσχέδιο που αφορούσε στο καλαμπόκι είχε δημοσιευθεί το 2008, ενώ για το ρύζι ακόμα παλαιότερα, το 2002.

 

Σε μια ξεχωριστή δημοσίευση στο "Science", ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα καταγράφουν πως η εύρεση βελτιωτικών σε συγκεκριμένα είδη σοδειών μπορεί να επιτρέψει στους αγρότες να παράγουν ποσότητα ικανή για να θρέψει τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της Γης. Πιο συγκεκριμένα, η βελτιώση της εσοδείας κατά 50%, θα έχει ως αποτέλεσμα τη παραγωγή αρκετών θερμίδων για να θρέψουν 850 εκατομμύρια ανθρώπους, με τα περισσότερα οφέλη να τα αποκομίζουν η Αφρική, η Ασία και η Ανατολική Ευρώπη. Η δημοσίευση, επίσης, αναφέρει πως η μείωση του αζώτου και του φωσφόρου που χρησιμοποιείται σε λιπάσματα θα βοηθήσει να εξαλειφθεί μεγάλη ποσότητα αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

Είναι εμφανές πως η IWGSC, η κοινοπραξία πίσω από τη σχετική έρευνα, έχει υψηλές προσδοκίες για αυτή τη προσπάθεια, ενώ αναφέρει πως ήδη κάποιοι καλλιεργητές έχουν ξεκινήσει δοκιμές. Παρ' όλα αυτά θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να βρεθεί το σωστό στέλεχος με τους ερευνητές να ελπίζουν πως οι μελλοντικές εκδόσεις του γονιδιώματος θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο, περίπου τρία με πέντε χρόνια.

 

Link.png Site: TheVerge

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

"The world doesn't need any more engineers. We didn't run out of planes and television sets. We ran out of food" :P

 

 

Αποτέλεσμα επιλεκτικής αναπαραγωγής, είναι και αυτή η ράτσα βοοειδών, με την ονομασία Belgian Blue, που είχαν γραφτεί τρομερά πράγματα, περί γενετικής τροποποίησης, μετάλλαξης και άλλες αηδίες...

 

  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ανθρωπότητα πεταει εκατομμυρια τονους φαγητο γιατι δεν υπαρχουν λεφτα να τα αγορασουν και ανθρωποι ακομα πεθαινουν από τη πεινα 

  • Like 19
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τα παιδιά των φτωχών χωρών θα συνεχίσουν να πεθαίνουν...όχι γιατί φταίει το σιτάρι αλλά γιατί έτσι αποφάσισαν μερικοί ισχυροί στον πλανήτη.

Το πρόβλημα στον πλανήτη δεν είναι πως παράγεται η τροφή αλλά πως και σε ποιους κατανέμεται. 

  • Like 21
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γιατι δε μας λετε κατευθειαν για τα σχεδια της monsanto ?

Γιατί στην Ευρώπη η monsanto είναι μια "καλή" και "αγαθή" εταιρία.Άλλη άποψη έχουν βέβαια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τα σχέδια των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ είναι να υποχρεώσουν όλους τους αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο, να σπέρνουν τα μεταλλαγμένα τους. Αν ψάξετε να δείτε τι γίνεται στην Αμερική σχετικά με αυτό το θέμα, θα πάθετε την πλάκα σας. Η Ελλάδα είναι απ'τις λίγες χώρες που δεν έχει δεχθεί ακόμη την υποχρεωτική αγορά σπόρου(μεταλλαγμένου), ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, αλλά επιτρέπετε να κρατάει κάποιος σπόρο αποθηκευμένο για την επόμενη σεζόν. Οι μεγαλύτερες Αμερικάνικες εταιρίες απειλούν και καταδυναστεύουν όποιον αγρότη(στην Αμερική) πιάσουν να σπέρνει με δικό του σπόρο αποθηκευμένο. Τί είναι ο μεταλλαγμένος σπόρος και γιατί μας τον πλασάρουν? Έχουν επέμβει γενετικά μέσα στο σπόρο, και τον έκαναν να ευδοκιμεί μόνο μια φορά, και ο καρπός του έπειτα να κάνει μόνο για κατανάλωση κι όχι για σπορά, και προσπαθούν καταβάλλοντας δισεκατομμύρια, να νομιμοποιήσουν αυτό το πράγμα. Μας παρουσιάζουν τώρα το πρόβλημα της σίτισης, τι λέτε ρε? Κάθε μέρα χιλιάδες νταλίκες ξεφορτώνουν φρούτα, λαχανικά κι άλλα τρόφιμα κάτω απ'τη γη, αντί να τα μοιράσουν στους φτωχούς, και θα μας πουν πως το κάνουν για λόγους ανεπάρκειας τροφίμων? αχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. 

 

Να προσθέσω πως, από μόνο του αυτό, φτάνει για να αντιληφθείτε τί μονοπώλιο θα ακολουθήσει, καθώς και τι άλλα συμφέροντα θα τροφοδοτούμε παρά την γνώση και την θέληση μας.

  • Like 27
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ με τον j11h.Το πρόβλημα δεν είναι η έλλεψη φαγητού αλλά η άνιση κατανομή του.Επίσης όλες αυτές οι εταιρίες προσπαθούν να μας πείσουν οτί οι πατενταρισμένοι τους σπόροι είναι καλύτεροι από τις γηγενείς ποικηλίες που έχουν πέρασει δισεκατομύρια χρόνια φυσικής εξέλιξης,προσαρμοζόμενες στις εκάστοτε τοπικές συθήκες, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν τον έλεγχο της τροφής μας! Ένα πολυ ωραίο ντοκιμαντέρ που τα εξηγεί καλύτερα απο εμένα

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ανθρωπότητα βρήκε και τη θεραπεία για τον καρκίνο άλλα τσαμπέ δεν δίνει τίποτα.

Επίσης βρήκαν λύση και για την οικονομική κρίση άλλα γιατί να βγούμε μη τρελαθούμε τελείως!

 

Πολλά έχει βρει η ανθρωπότητα, καργιολίτσα είναι η ανθρωπότητα.

  • Like 13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Όπου πήγε η Mosanto και τους έπεισε να εγκαταλείψουν τους κλασσικούς βιολογικούς σπόρους μόνο άσπρη μέρα δεν είδαν. Ινδία και Λατινική Αμερική υποφέρουν και μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή. Τα λίγα πρώτα χρόνια σποράς με τα μεταλλαγμένα της Mosanto ήταν καλά. Μετά η παραγωγή άρχισε να πέφτει  με τα φυτά να προσβάλλονται απο νέες αρρώστιες και παράσιτα τα οποία "έμαθαν" τη μετάλλαξη και ανέπτυξαν αντιστάσεις. Οι αγρότες αναγκάστηκαν να πάρουν νέα φάρμακα για τις νέες αρρώστιες τα οποία πουλούσε πάλι η Mosanto και εν τέλη οι αγρότες καταστράφηκαν οικονομικά και τα κράτη αυτά δεν είχα αποθέματα βιολογικών σπόρων για αν γυρίσουν πίσω στη κλασσική καλλιέργεια.

Η επιλεκτική αναπαραγωγή είναι πιο ασφαλής ιδίως όταν δε κρύβονται από πίσω μονοπώλια τύπου Mosanto.  

Ένα άλλο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου είναι ο υπερπληθυσμός. Ότι τρόπο και να βρούνε να αυξήσουν τη παραγωγή φαγητού όταν στην Αφρική την Ασία και τη Λατινική Αμερική δεν υπάρχει εκπαίδευση και ο καθένας κάνει 6-7 παιδιά δε πρόκειται να πάμε πουθενά. Όχι δε το πάω στο ρατσιστικό και σε θεωρίες αφανισμού αλλα η απάντηση στη φτώχεια και τον υπερπληθυσμό είναι η εκπαίδευση. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση κανένα ανεπτυγμένο κράτος να ενδιαφερθεί να τους μορφώσει και καμία τεχνολογία δε θα αναπτυχθεί για να σώσει αυτούς. Είναι κάτι σα τις φαρμακευτικές οι οποίες κάνουν έρευνες για να πολεμήσουν αρρώστιες δήθεν για να σώσουν το φτωχό πληθυσμό και πάνε και εμβολιάζουν στην Αφρική κόσμο για να κάνουν εκεί τα πειράματά τους σε ανθρώπους. Για εκείνους η Αφρική είναι ένα μεγάλο πειραματικό εργαστήριο. Έπειτα αφού το φάρμακο τους αποδειχθεί εντάξει θα πάνε πίσω στη χώρα τους για να το πουλήσουν και να κάνουν χρυσές δουλειές. Οι μόνοι που κάνουν πραγματική δουλειά είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ιδιώτες που πραγματικά ενδιαφέρονται και κάνουν ότι μπορούν. Καμία κερδοσκοπική εταιρία δε πρόκειται να ενδιαφερθεί για να σώσει το κόσμο και να τον αλλάξει όσο καλές προθέσεις και να έχουν οι επιστήμονες που δουλεύουν μέσα σε αυτές.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τα σχέδια των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ είναι να υποχρεώσουν όλους τους αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο, να σπέρνουν τα μεταλλαγμένα τους. Αν ψάξετε να δείτε τι γίνεται στην Αμερική σχετικά με αυτό το θέμα, θα πάθετε την πλάκα σας. Η Ελλάδα είναι απ'τις λίγες χώρες που δεν έχει δεχθεί ακόμη την υποχρεωτική αγορά σπόρου(μεταλλαγμένου), ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, αλλά επιτρέπετε να κρατάει κάποιος σπόρο αποθηκευμένο για την επόμενη σεζόν. Οι μεγαλύτερες Αμερικάνικες εταιρίες απειλούν και καταδυναστεύουν όποιον αγρότη(στην Αμερική) πιάσουν να σπέρνει με δικό του σπόρο αποθηκευμένο. Τί είναι ο μεταλλαγμένος σπόρος και γιατί μας τον πλασάρουν? Έχουν επέμβει γενετικά μέσα στο σπόρο, και τον έκαναν να ευδοκιμεί μόνο μια φορά, και ο καρπός του έπειτα να κάνει μόνο για κατανάλωση κι όχι για σπορά, και προσπαθούν καταβάλλοντας δισεκατομμύρια, να νομιμοποιήσουν αυτό το πράγμα. Μας παρουσιάζουν τώρα το πρόβλημα της σίτισης, τι λέτε ρε? Κάθε μέρα χιλιάδες νταλίκες ξεφορτώνουν φρούτα, λαχανικά κι άλλα τρόφιμα κάτω απ'τη γη, αντί να τα μοιράσουν στους φτωχούς, και θα μας πουν πως το κάνουν για λόγους ανεπάρκειας τροφίμων? αχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Όπως επίσης τα μεταλλαγμένα είναι ανθεκτικά στα ισχυρά ζιζανιοκτόνα.Τα πρώτα αποτελέσματα σε ποντίκια δείχνουν εμφάνιση όγκων σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω απορρόφησης μεγάλης ποσότητας ζιζανιοκτόνου στο εσωτερικού το φυτού-καρπού που έχει καταναλωθεί.

Τουλάχιστον αυτό είχα διαβάσει πριν ένα χρόνο περίπου.Αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με αυτό και γνωρίζει κάποιος καλύτερα ας μας πει περισσότερα.

 

Ένα άλλο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου είναι ο υπερπληθυσμός. Ότι τρόπο και να βρούνε να αυξήσουν τη παραγωγή φαγητού όταν στην Αφρική την Ασία και τη Λατινική Αμερική δεν υπάρχει εκπαίδευση και ο καθένας κάνει 6-7 παιδιά δε πρόκειται να πάμε πουθενά. Όχι δε το πάω στο ρατσιστικό και σε θεωρίες αφανισμού αλλα η απάντηση στη φτώχεια και τον υπερπληθυσμό είναι η εκπαίδευση

Θα διαφωνήσω σε αυτό το κομμάτι.Σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει τροφή για όλους εδώ και πολλά χρόνια και αυτή η τροφή φτάνει για άλλους τόσους.

Απλά στις ανεπτυγμένες χώρες οι υπέρβαροι αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο και καταναλώνεται μόνο το 1/3 της τροφής που μπαίνει σε κάθε σπίτι(η υπόλοιπη απλά πάει στα σκουπίδια),ενώ στις φτωχές χώρες υπάρχει πρόβλημα υποσιτισμού. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...