Προς το περιεχόμενο

Το PC μου (Προσοχή: ΠΟΛΛΕΣ φωτό / NOT modem friendly)


georgeadams

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετά από δουλειά 3 μηνών (ε, εντάξει, ο περισσότερος χρόνος καταναλώθηκε στην ανεύρεση και αναμονή των εξαρτημάτων), το PC μου είναι έτοιμο να σας συστηθεί ;)

 

Αρχίζουμε με τις νυχτερινές φωτογραφίες που είναι και πιό όμορφες ;) και μετά θα μπουν και οι "νορμάλ" μαζί με σχόλια όπου χρειάζεται.

 

Case_Front-Left_Side_Night.jpg

 

Case_Front-Right_Side_Night.jpg

 

Case_Right_Side_Night.jpg

 

Case_Left_Side_01_Night.jpg

 

Case_Left_Side_02_Night.jpg

 

Case_Left_Side_03_Night.jpg

 

Pump_&_%20GPU_Close-Up_Night.jpg

 

Tubing_Night.jpg

 

Watertank_Night.jpg

 

Σημείωση: κάνοντας κλικ πάνω στις φωτογραφίες, ανοίγουν σε νέο παράθυρο με διπλάσιο μέγεθος.

Δημοσ.

Συνεχίζουμε με ποιό "φωτεινές" φωτογραφίες:

 

Case_Front_Left_Side.jpg

 

Case_Front.jpg

 

Case_Front_Right_Side.jpg

 

 

 

Το μικρό πράσινο κουτάκι στο πίσω μέρος του PC φιλοξενεί το ρελέ που φροντίζει να δίνει ρεύμα (220V) στην αντλία μόνο όταν παίρνει 12V από το τροφοδοτικό (δηλαδή μόνο όταν δουλεύει το PC).

Σε αυτό, εκτός από το ρελέ, χρησιμοποίησα, από ένα παλιό τροφοδοτικό, το βύσμα τροφοδοσίας, το διακόπτη On-Off και το διακόπτη που αλλάζει από 220V σε 110V τον οποίο χρησιμοποιώ σαν διακόπτη By-Pass του ρελέ για να μπορώ όταν θέλω να ανάβω την αντλία με σβηστό το PC.

Case_Right_Side.jpg

 

 

 

Το Digidoc 5 παρακολουθεί 8 αισθητήρες θερμοκρασίας τοποθετημένους σε διάφορα σημεία του PC και ταυτόχρονα επιτρέπει την ενεργοποίηση των ανεμιστήρων κατά βούληση. Στο δεξί του μέρος είχε κανονικά ένα μικρό ανεμιστήρα 40mm τον οποίο αφαίρεσα. Στη θέση του έβαλα το διακόπτη για τις λάμπες Cold Cathode και τα ποτενσιόμετρα που ελέγχουν την ταχύτητα των 4 ανεμιστήρων Enermax 120mm του ψυγείου.

DigiDoc_5_Mod.jpg

 

 

 

Το ψυγείο είναι το Thermochill 120.2. Το αρχικό του χρώμα ήταν μαύρο, το έβαψα όμως μπλε εξωτερικά (Cobalt Blue έγραφε πάνω στο σπρέϊ) για να ταιριάζει με το χρώμα των ανεμιστήρων και το φωτισμό του PC. Στις φωτό φαίνεται πιο ανοικτόχρωμο από την πραγματικότητα λόγω του φωτισμού από το φλας.

Radiator.jpg

 

 

 

Η δεξαμενή του νερού στο πίσω μέρος του PC φτιάχτηκε από Plexiglass. Ζήτησα και μου κόλλησαν τα πλευρά και τον "πάτο" μεταξύ τους ώστε να είναι υδατοστεγή. Το καπάκι μπήκε στη θέση του με διάφανη σιλικόνη στεγανοποίησης και 4 βίδες για εύκολη συντήρηση. Η δεξαμενή έχει ύψος 20cm, 16cm μήκος και 10cm πλάτος και χωράει λίγο παραπάνω από 2 λίτρα νερού. Αρχικά προοριζόταν να φιλοξενεί και την αντλία, αλλά η ιδέα αυτή απορρίφθηκε μετά τις πρώτες δοκιμές. Έχει μια μπρούτζινη τάπα στο πάνω μέρος για γέμισμα, μια πίσω χαμηλά για άδειασμα και μια μικρή τρύπα πάνω μπροστά για τον αισθητήρα θερμοκρασίας του Digidoc 5. Συνολικά στο σύστημα κυκλοφορούν 2.5 λίτρα απιονισμένου νερού (με 10 σταγόνες Betadine για την αποφυγή δημιουργίας μυκήτων κλπ).

Watertank_01.jpg

 

Watertank_02.jpg

 

Watertank_03.jpg

 

 

 

Case_Left_Side.jpg

 

 

 

Χωρίς τη χρήση χοντρών σωλήνων αυτές οι καμπύλες δεν θα ήταν εφικτές. Περιμένοντας την παραλαβή των Tygon έκανα μια δοκιμή με τους κλασικούς πράσινους σωλήνες της Eheim αλλά ήταν αδύνατον να κάνουν τις καμπύλες που απαιτούνται για να ψυχθούν (εκτός από τον επεξεργαστή) και το chipset και η vga χωρίς να τσακίσουν.

Tubing.jpg

 

 

 

Ο επεξεργαστής, ένας AMD Athlon XP 2100+ με κανονική συχνότητα λειτουργίας τα 1733MHz (13x133) στα 1.65V ψύχεται από το Cascade Waterblock και έχει ανέβει στα 2300MHz (11.5x200) στα 1.75V. Η θερμοκρασία του κυμαίνεται από 37-39C idle μέχρι 41-43C full load (τα 43C τα φτάνει μόνο στο Toast). Η Northbridge (nVidia nForce2 IGP) ψύχεται από το DangerDen Z-Chipset Block.

CPU_&_Chipset%20Close-Up.jpg

 

 

 

Η κάρτα γραφικών (Giga-Byte Ati Radeon 9700 Pro) ψύχεται από το DangerDen Maze4 GPU Block. Ο λόγος για την υδρόψυξη της ήταν το θορυβώδες και αναξιόπιστο ανεμιστηράκι της (μου έχουν ήδη αλλάξει μια κάρτα στην αντιπροσωπία λόγω χαλασμένου cooler). Στην πορεία βέβαια είδα πως έτσι σηκώνει και αυτή overclocking κι έτσι προς το παρόν την έχω να δουλεύει στα 400MHz Core / 350MHz Memory (σε σχέση με τα default 325/300).

Pump_&_GPU_Close-Up.jpg

 

 

 

Η αντλία είναι η γνωστή Hydor Selz L30 με ονομαστική ροή 1200lt/h.

Pump_&_Cabling.jpg

 

 

 

Προσπάθησα να δώσω μεγάλη προσοχή στα καλώδια γιατί πέρα από την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, το Plexiglass δεν συγχωρεί τσαπατσουλιές. Έτσι, όλα τα καλώδια ρεύματος τυλίχθηκαν με ειδικό σπειράλ και οι δίσκοι, τα CD και το Floppy συνδέθηκαν με στρογγυλά καλώδια.

Cabling.jpg

 

Σημείωση: κάνοντας κλικ πάνω στις φωτογραφίες, ανοίγουν σε νέο παράθυρο με διπλάσιο μέγεθος.

Δημοσ.

Τέλος, να και μερικές φωτογραφίες τραβηγμένες κατά τη διάρκεια της κατασκευής:

 

Case_Cunstruction.jpg

 

 

 

Στο πάνω κομμάτι Plexiglass του κουτιού μαρκαρίστηκαν και ανοίχτηκαν τρύπες για τους ανεμιστήρες και τους σωλήνες του ψυγείου (φαίνεται εδώ πριν βαφτεί μπλε).

Radiator_Installation_01.jpg

 

Radiator_Installation_02.jpg

 

Radiator_Installation_03.jpg

 

 

 

Στους 4 ανεμιστήρες εισόδου αέρα έβαλα αντιστάσεις 82Ohm, 5W μειώνοντας έτσι την τάση τους στα 7V και μηδενίζοντας τον θόρυβό τους. Η ενναλακτικές λύσεις της χρήσης ποτενσιομέτρων ή από την παροχή 7V συνδιάζοντας τα 12 & τα 5V του τροφοδοτικού απορίφθηκαν λόγω χώρου και γιατί οι ανεμιστήρες τροφοδοτούνται από το Digidoc 5 που δίνει 12V.

Fan_Resistor_01.jpg

 

Fan_Resistor_02.jpg

 

 

 

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν με την Hydor Selz L20 των 700lt/h μέσα στη δεξαμενή αλλά όταν μπήκε το GPU και το Chipset block η απόδοση του συστήματος έπεσε σημαντικά, κι έτσι την αντικατέστησα με την L30, αλλάζοντας το καπάκι της δεξαμενής και κάνοντας τρύπες στο εμπρός πλαϊνό για την είσοδο και έξοδο του νερού.

Watertank_Rev1_01.jpg

 

Watertank_Rev1_02.jpg

 

 

 

Το CPU Block ήρθε γυαλισμένο (lapped) με 600-ρι ντουκόχαρτο και καλού-κακού το έτριψα διαδοχικά με 800-ρι, 1000-ρι και 1200-ρι για να γυαλίσει καλύτερα.

CPU_Block_Before_Lapping.jpg

 

CPU_Block_After_Lapping.jpg

 

 

 

Άφησα τελευταίο τον... τόπο του εγκλήματος ;) Οι επόμενες φωτογραφίες τραβήχθηκαν στις 2:30 το πρωί όταν θυμήθηκα πως έπρεπε να κοιμηθώ για να πάω νωρίς στη δουλειά το επόμενο πρωί! Ευτυχώς που ήμουν μόνος στο σπίτι ;)

Bombed_Room_01.jpg

 

Bombed_Room_02.jpg

 

Bombed_Room_03.jpg

 

Bombed_Room_04.jpg

 

Σημείωση: κάνοντας κλικ πάνω στις φωτογραφίες, ανοίγουν σε νέο παράθυρο με διπλάσιο μέγεθος.

Δημοσ.

Nice Job!!!!

 

Μια ερώτηση γιατί πάω και εγώ προς Plexi project (όχι κιτ, από την αρχή): Είδα ότι τα κομμάτια plexi του κουτιού συνδέονται με βίδες με τετράγωνες βάσεις διάφανες. Αυτές τις βίδες και τις βάσεις τους τις βρήκες κάπου σε μαγαζί, τις παράγγειλες απ'εξω ή ήταν μαζί με το kit (αν είναι κιτ το κουτι)?

 

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Το κουτί είναι κιτ. Έχει τα κομμάτια και τις βίδες έτοιμες. Αυτές τις μέρες το έχω δει να πουλιέται σε μαγαζιά στη Στουρνάρη γύρω στα 140-160 ευρώ.

 

Το ψυγείο στοίχισε 100 ευρώ, η αντλία 60 ευρώ, η δεξαμενή από Plexiglass στο πίσω μέρος του κουτιού 30 ευρώ. Τα waterblocks (cpu, gpu & chipset) και οι σωλήνες δεν θυμάμαι, θα δω το βραδάκι που θα γυρίσω σπίτι το λογαριασμό της πιστωτικής ;)

 

Ανεμιστήρες έχει πολλούς γιατί το κουτί είχε έτοιμες τις τρύπες και θα φαινόταν άσχημο χωρίς αυτούς ;) Οι αλουμινένιοι 80mm είναι περισσότερο για διακόσμηση (αν και βοηθούν να μένουν δροσεροί οι δίσκοι και οι κάρτες). Δουλεύουν όμως όλοι (και οι 80mm και οι 120mm στο ψυγείο) σε χαμηλά Volt και RPM κι έτσι δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...