Προς το περιεχόμενο

Overclocking Xeon X5482


P_Mel

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους και καλό (υπόλοιπο) καλοκαίρι

 

Αυτό είναι το πρώτο μου μήνυμα στο φόρουμ του Insomnia, παρ' ότι παρακολουθώ το site από παλιά, κυρίως την περιοχή των αγγελιών.

Πρέπει κατά αρχάς να πω ότι δεν έχω ποτέ ασχοληθεί - σοβαρά - με το overclocking, οπότε αν γράψω και καμιά κουταμάρα, παρακαλώ να έχω την κατανόηση των "ειδημόνων" της κατηγορίας.

Πάμε παρακάτω.
Πριν λίγο καιρό απέκτησα από τις αγγελίες του Insomnia, έναν τετραπύρηνο Intel Xeon X5482 (3.2 GHz, 12MB cache, 1600 MHz FSB, Stepping SLANZ-150W max. TDP), της οικογένειας Harpertown. Ως γνωστόν, οι Xeon αυτής της οικογένειας δουλεύουν πάνω σε μητρικές με socket LGA771. Εν τούτοις, μια σχετικά πρόσφατη "ταρζανιά" έχει γίνει της μόδας. Την προσαρμογή αυτή είδα και στην αγγελία του φίλου, που την δημοσίευσε εδώ και αυτό απετέλεσε την αιτία για το ενδιαφέρον μου και τελικά την αγορά του X5481. Με αυτή λοιπόν, την απλή προσαρμογή, οι Xeon μπορούν να δουλέψουν πάνω σε μητρικές με socket 775, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι εξοπλισμένες μέ ένα από τα προηγμένα chipsets της πλατφόρμας 775 (ήτοι Intel P45-P43-P35-P31-G45-G43-G41-G35-G33-G31, nForce 780i-750i-630i, GeForce 9400-9300). Μητρικές με άλλα, παλιότερα chipsets ή με κάποια από τα πιο κατώτερα, δεν μπορούν να τον δουν. Περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτή την προσαρμογή μπορεί κάποιος να βρει σε πολλά links, αρκεί να "γκουγκλάρει" με τις λέξεις κλειδιά "LGA771 to LGA775". Ένα από αυτά τα links είναι το παρακάτω:

http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/

Έχω προσαρμόσει αυτόν τον επεξεργαστή πάνω σε μια από τις νεότερες (και πιο εξελιγμένες) μητρικές με s775, την Gigabyte GA-EP45T-UD3R. Είναι μητρική με slots για μνήμες DDR3 μόνο (μέχρι 16GB και έως 2200+ MHz - εγώ θα την δουλέψω με DIMMs των 1600 MHz) με FSB έως 1600 MHz, κ.ο.κ. Η μητρική, όπως όλες αυτού του επιπέδου, επιτρέπει αναλυτικό overclocking μέσω του ειδικού μενού της Gigabyte στο BIOS, που το ονομάζει "M.I.T. - Motherboard Intelligent Tweaker". Με αυτό μπορεί ο χρήστης να επέμβει στις εξής παραμέτρους (μιλώ μόνο για τον επεξεργαστή, διότι το πρόγραμμα υποστηρίζει overclocking και στα άλλα υποσυστήματα της μητρικής, όπως μνήμες, north bridge chipset, PCI-E slot κλπ., τα οποία γενικά μένουν εκτός της παρούσας συζήτησης):

- CPU Clock Ratio (επιτρέπει την αλλαγή του ρολογιού της CPU, π.χ. 8x, μόνο όταν η CPU έχει ξεκλείδωτο ρολόι, φυσικά. Η δική μου βέβαια είναι με κλειδωμένο το ρολόι της. Το ξεκαθαρίζω από την αρχή αυτό, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αναφορές σε αυτόν τον παράγοντα.
- Fine CPU Clock Ratio (σε συνδυασμό βέβαια με την παραπάνω παραμετροποίηση, επιτρέπει μικρομετρική αλλαγή με βήματα από το 0.5, π.χ. από 8x σε 8.5x)
- CPU Host Clock Control (η ενεργοποίηση αυτής της παραμέτρου επιτρέπει το σετάρισμα της συχνότητας FSB, στο επίπεδο που ορίζει ο κατασκευαστής για κάθε CPU, πράγμα που πραγματοποιείται με την επόμενη παραμετροποίηση)
- CPU Host Frequency (Mhz) (πραγματοποιήσιμη όταν ενεργοποιηθεί η προηγούμενη, π.χ. για τον X5482, με 1600 MHz FSB, αυτή πρέπει να τεθεί στα 400 MHz για φυσιολογική λειτουργία)
- CPU Clock Drive (επιτρέπει τη ρύθμιση του εύρους του ρολογιού της CPU και του North Bridge από 700mV μέχρι 1000mV, με default τα 800mV)
- CPU Clock Skew (επιτρέπει να θέσεις το ρολόι της CPU πριν από αυτό του North Bridge, με default τα 0ps)
- MCH Clock Skew (επιτρέπει να θέσεις το ρολόι του North Bridge πριν από αυτό της CPU, με default τα 0ps)
- Load-Line Calibration (ενεργοποιούμενη, ρυθμίζει το Vdroop, διατηρώντας την τάση της CPU πιο σταθερή υπό συνθήκες χαμηλού ή υψηλού φορτίου. Απενεργοποιημένη, θέτει τον έλεγχο της τάσης της CPU, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Intel. Δεν είμαι σίγουρος αν ξέρω ακριβώς τί κάνει και αν συνδέεται με τα παρακάτω)
- CPU Vcore (Το default είναι Auto. Υποθέτω ότι αυτή η παράμετρος ελέγχει - και ρυθμίζει - την τάση του πυρήνα της CPU, που στην περίπτωση του X5482 παίζει ανάμεσα στα 0.85V~1.35V, με στάνταρντ τα 1.2V)
- CPU Termination (Το default είναι Auto. Tί ακριβώς κάνει δεν ξέρω)
- CPU PLL (Το default είναι Auto. Ούτε κι αυτό ξέρω τί ακριβώς κάνει)
- C.I.A. 2 (CPU Intelligent Accelerator 2). Είναι σχεδιασμένη να ρυθμίζει αυτόματα τη συμπεριφορά της CPU, ανάλογα με το φορτίο της κα έχει 5 επιλογές: Disabled-Cruise-Sports-Racing-Turbo-Full Thrust, αυξάνοντας τη συχνότητα όλο και περισσότερο, ανάλογα με την επιλογή, που φτάνει και μέχρι 19%.

Αυτά είναι τα βασικά, που μπορεί να επέμβει ο χρήστης στην CPU. Προκειμένου να κατανοήσω την επίδραση της μεταβολής του FSB, παραθέτω εδώ επίσης το κομμάτι του "M.I.T." του BIOS της μητρικής, που αναφέρεται στις μνήμες (το ονομάζει DRAM Performance Control, αλλά μετά ακολουθεί και αναλυτικό tweaking):

 

- System Memory Multiplier (SPD). Επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίσει τον πολλαπλασιαστή της μνήμης. Οι επιλογές εξαρτώνται από τη ρύθμιση του FSB στην CPU και από τη ρύθμιση του (G)MCH Frequency Latch. Η επιλογή "Auto" θέτει τον πολλαπλασιαστή σύμφωνα με τα δεδομένα SPD του DIMM της μνήμης. (Το Default είναι το Auto)

 
- Memory Frequency (Mhz). Η πρώτη τιμή της συχνότητας της μνήμης είναι η συχνότητα κανονικής λειτουργίας της, η δεύτερη είναι αυτή που ρυθμίζεται αυτόματα, ανάλογα με την CPU Host Frequency (Mhz) και τις ρυθμίσεις του πολλαπλασιαστή της μνήμης.

- DRAM Timing Selectable (SPD). Ρυθμίζει χειροκίνητα όλους τους χρονισμούς της μνήμης. Επιλογές: Auto (default), Manual.

- Ακολουθούν αναλυτικές ρυθμίσεις παραμέτρων (το αναλυτικό tweaking, που λέω) για τα timings, standard και advanced, οι περισσότερες των οποίων έχουν και την επιλογή του auto, όπου η μητρική αποφασίζει μόνη της τί τιμές θα δώσει, ανάλογα με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις των παραμέτρων. Επίσης, αυτό το υπομενού, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να ρυθμίσει ακόμα και κάθε κανάλι μνήμης ξεχωριστά. Τέλος, στο voltage control του M.I.T. περιέχεται, εκτός από το voltage control της CPU και voltage control των MCH/ICH καθώς και της DRAM, το τελευταίο με τις εξής επιλογές:

- DRAM Voltage. The default is Auto.
- DRAM Termination. The default is Auto.
- Ch-A Data VRef. The default is Auto.
- Ch-B Data VRef. The default is Auto.
- Ch-A Address VRef. The default is Auto.
- Ch-B Address VRef. The default is Auto.
(Όπως βλέπετε, ακόμα και σε αυτού του είδους τις ρυθμίσεις, υπάρχει η επιλογή του "Auto")

 

Πρέπει ακόμα να ενημερώσω ότι το σύστημα θα εξυπηρετείται από 4 DIMMs μνήμης DDR3, ένα σετ της Corsair, το Corsair Vengeance CMZ16GX3M4X1600C9 (4 x 4 GB, σύνολο 16 GB), το οποίο σετ είναι και XMP Profile, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο να το πειράξεις, ακολουθεί τα γενικά settings της μητρικής (έτσι το έχω καταλάβει, το αν αυτό είναι καλό ή κακό βέβαια - σε περίπτωση O/C - δεν το ξέρω).

 

Τέλος, η παραπάνω ερώτηση για την αύξηση του Vcore έχει να κάνει με το αν αυτό είναι αναγκαίο, όταν αυξηθεί η συχνότητα της CPU. Αν δεν είναι δεν έχω σκοπό να το πειράξω. Είναι?

 

Εξ αυτών, αυτά που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι:

1) Θα μπορέσω, αν θελήσω, να χρησιμοποιήσω όλες ή μόνο κάποιες από αυτές τις παραμέτρους? Και αν κάποιες μόνο, ποιές?

2) Στοχεύοντας σε ένα ήπιο έως μέσο overclocking (π.χ. από 3.2GHz να ανέβω στα 3.6 έως 3.8 ή ίσως και στα 4.0 GHz), εκτός από την αλλαγή του ρολογιού της CPU μέσω της αλλαγής του FSB, η οποία λογικά θα μεταβάλλει και τη συχνότητα λειτουργίας του, τί άλλο πρέπει να προσέξω, ώστε η αλλαγή του ρολογιού να συμβαδίσει με την ή τις άλλες παραμέτρους?

3) Αν τελικά υπάρξει overclocking, θα χρειαστεί να προσαρμόσω και κάποια από τα άλλα υποσυστήματα της μητρικής (π.χ. μνήμες ή το BUS της κάρτας γραφικών), ή μπορώ αυτά να τα αφήσω απείραχτα?

 

Να αναφέρω ότι διάβασα με προσοχή τον "οδηγό" για το overclocking, που έχει αναρτήσει παλιότερα ο Θάνος εδώ (εξαιρετικά χρήσιμος), αλλά επειδή αφ' ενός ο Xeon είναι ένας ιδιαίτερος επεξεργαστής και αφ' ετέρου διότι η μητρική μου έχει πολύ περισσότερες και αναλυτικότερες επιλογές από μια παλαιότερου τύπου (σαν αυτή του παραδείγματος του "οδηγού"), γι αυτό και το παρόν νήμα.

 

Επίσης και προκειμένου να μην αναλωθούμε σε συζήτηση έξω από αυτά που παρέθεσα για να ξεκαθαριστούν, έχω λάβει υπ' όψη μου την αναγκαιότητα για εντατική ψύξη του επεξεργαστή σε περίπτωση που θα επιτευχθεί το (ή μάλλον σε περίπτωση που θα αποφασίσω να προχωρήσω σε) overclocking. Να αναφέρω συμπληρωματικά ότι σύμφωνα με την intel, ο X5482 έχει maximum Tcase (θερμοκρασία λειτουργιάς επεξεργαστή) τους 63 β. Κελσίου στα 150W, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία, πάνω από την οποία μπορεί να επέλθει ζημιά και επεμβαίνει το σύστημα προστασίας του (Τjunction) είναι οι 85 β. Κελσίου. Επί του προκειμένου, υπάρχει από παλιότερα ένα πλήρες σύστημα υδρόψυξης με ξεχωριστά εξαρτήματα (αντλία Eheim εμβαπτισμένη σε ρεζερβουάρ, cooling block χαλκού, ψυγείο, λάστιχα ανεμιστήρες, ακόμα και ξεχωριστή δεξαμενή η οποία θα λειτουργεί και ως ένα επιπλέον ρεζερβουάρ), όλα αχρησιμοποίητα στα κουτιά τους. Και πρέπει να συμπληρώσω ότι υπάρχει η τεχνική πείρα να εγκατασταθεί το σύστημα εν ασφαλεία στον υπολογιστή, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διαρροών (μάλιστα, όλα εκτός από το μπλοκ και τα αναγκαία λάστιχα, θα εγκατασταθούν έξω από το κουτί).

 

Ευχαριστώ.

-

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες


Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Χρησιμοποιούμε  cookies για να απολαμβάνεις το insomnia προσωποποιημένο στις ανάγκες σου αλλά και για την παροχή στοιχείων επισκεψιμότητας για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας