Προς το περιεχόμενο

Σαν σήμερα [17/08/1982]: H Philips παρουσιάζει το πρώτο Compact Disk (CD)


zanskou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 102
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

δηλαδη θα προτιμησεις ενα πιο ακριβο εξωτερικο drive που πιανει και εξτρα χωρο εκτος pc case απο ενα εσωτερικο αορατο και πανφθηνο drive μονο και μονο για να το παιξεις μπροστα.Η πρακτικοτητα σου με ξεπερναει.

 

 

Οχι, απλως αντι να αγορασω ενα οπως κανω με καθε καινουριο υπολογιστη δεν θα το παρω

Θα υπαρχει στο παλιο και οταν χαλασει θα εχω ενα εξωτερικο (που θα ειναι στο συρταρι, δεν θα πιανει χωρο) για να το μοιραζονται ολοι οι υπολογιστες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η διαφορά στη ποιότητα ήχου μεταξύ mp3 και cd μπορεί να ακουστεί πάρα πολύ εύκολα σε μηχανήματα συνολικής αξίας 300 ευρώ περίπου ή και (πολύ) φτηνότερα.

Δε νομίζω σήμερα τα βινύλια να έχουν περισσότερες συνολικές πωλήσεις από τα cd, για να λέμε ότι τα cd έχουν πατώσει.

Δε λέω ότι μερικά mp3 player δεν έχουν αρκετά καλό και ικανοποιητικό ήχο, αν θέλουν όμως να αντικαταστήσουν το cd και το βινύλιο πρέπει όλα να αποκτήσουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής flac, ape και άλλων lossless αρχείων (και με αντίστοιχη αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά τους), η ευκολία χρήσης δεν είναι αρκετή για μερικούς.

Δυστυχώς σήμερα πάρα πολλοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στον ήχο του τυπικού mp3 player με τα απαράδεκτα ακουστικά τους, των φτηνών μίνι στέρεο, των φορητών υπολογιστών με τις ανύπαρκτες ηχητικές δυνατότητες, των κινητών, των ραδιο-cd αυτοκινήτων και των υπερσυμπιεσμένων αρχείων με τα οποία είναι γεμάτα ιντερνετικά ραδιόφωνα και βιντεο-σάιτ.

Τέλος, ο ήχος του cd είναι συμπιεσμένος και αυτός, 44.1 Khz, 16bit, 1.411 kbps. Ο ήχος master tape της ηχογράφησης είναι ο 'ασυμπίεστος', πριν αρχίσει η μαζική παραγωγή για πώληση.

Κάνετε το εξής πείραμα, δείτε την ίδια ταινία σε κανονικό dvd του εμπορίου και σε ένα dvdrip ή bdrip από το internet. Η διαφορά στη ποιότητα εικόνας είναι πολύ μεγάλη υπέρ του 'ασυμπίεστου' dvd. Σε κανονικό blu-ray είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και δε χρειάζεστε απαραίτητα ακριβές οθόνες υπολογιστή ή τηλεοράσεις χιλιάδων ευρώ, η διαφορά φαίνεται αμέσως και σε απλές 'λαικές' συσκευές (φυσικά στις πιο ακριβές συσκευές είναι μεγαλύτερη). Τώρα φανταστείτε την ίδια αναλογία για mp3-cd-flac-βινύλιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι εθισμένος ο κόμος στον ήχο του mp3.

 

Ο κόσμος χρησιμοποιεί τα προϊόντα και τεχνολογίες που τον ικανοποιούν περισσότερο.

 

Και πρίν βγούν τα CD και mp3 players, οι περισσότεροι που ζητούσαμε ευκολία, με κασσέτες και ραδιοφωνάκια είμασταν, όχι βυνήλια.

 

Τα πράγματα είναι απείρως καλύτερα τώρα και όχι χειρότερα. Ποτέ πρίν η κατ'επιλογή μουσική δεν ήταν διαδεδομένη σε τόσο πολύ κόσμο.

 

Όσοι νομίζουν ότι είναι χειρότερα είναι ελάχιστοι (αλλιώς η αγορά δεν θα εξελισσόταν όπως εξελίχθηκε) και ευτυχώς γι'αυτούς υπάρχουν λύσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν λέω πως όλοι οι υπολογιστές θα έχουν ντε και καλά αλλά δείτε το απο την άλλη,οι εταιρίες που δίνουν τους drivers με τα καινούρια laptop/gpu/mobo κλπ και ο χρήστης δεν χρειάζεται να ψάχνει στο internet μοντέλα και ιστορίες? αν θες τον υπολογιστή για Offline χρήση και δεν έχεις Internet για τους dvirers?

και εγώ βαριέμαι να κατεβάζω 50 drivers,απλά βάζω το cd και τα κάνει μόνο του με μόνη εξαίρεση την gpu που πάντα παίρνει τους τελευταίους drivers και δεν έχει πάρει ποτέ απο cd.

 

μετά τόσα περιοδικά που δίνουν cd με προγράμματα,ταινίες και υλικό ?

 

σε βιβλία για τει και πανεπιστήμια που δίνουν και cd μαζί όπως πχ στον κλιματισμό σε εμάς δίνουν και cd για υπολογισμό φορτίων.

 

υπάρχουν χίλιες δυο χρήσεις ακόμα.

 

@gbras 

 

εγώ σε καθηγητές έχω δώσει εργασίες με προγραμματισμένα excell(υδραυλικές στροβιλομηχανές),αρχεία inventor με μηχανισμούς στα στοιχεία μηχανών,στην χημεία στο 1ο εξάμηνο ο καθηγητής δεχόταν και σε cd τις εργασίες γιατί για να τυπώσεις 10-15 σελίδες θες λεφτά ενώ το cd συμφέρει πιο πολύ.

 

οι περισσότεροι απο αυτούς δεν δέχονταν σε email κλπ και εγώ τι θα έπρεπε να κάνω ? να τους δίνω στικάκια ? 

 

και εγώ όταν κάνω φορματ στικάκια χρησιμοποιώ και τα cd έχουν αντικατασταθεί σε πολλούς τομείς αλλά πιστεύω ακόμα έχουν ψωμιά.

Αδερφέ πλέον τα περισσότερα λάπτοπ (εδώ και καμιά 4ετία) έρχονται χωρίς cd, αλλά με κρυφό partition που περιέχει τα apps και τα προεγκατεστημένα windows.

 

Τώρα για όλα τα υπόλοιπα παραδείγματα που έδωσες, είναι ακριβώς αυτό που είπε ο συνφορουμίτης πιο πάνω: "παλιά μυαλά".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το CD εισήγαγε τις αρετές της ψηφιακής εγγραφής σε κάθε σπίτι και σίγουρα ήταν ένα άλμα ποιότητας μπροστά στα κάθε λογής οικιακά πικάπ και κασσετόφωνα που υπήρχαν τότε.

 

Βέβαια, εκτός από τον θόρυβο, ένα CD δεν έφτανε πουθενά κοντά σε ποιότητα ήχου ένα κορυφαίο σύστημα αναπαραγής δίσκου βυνιλίου ή κασσέτας, και αυτό γιατί τα 44.1 KHz δειγματοληψίας δεν το επιτρέπανε. Αυτό ήταν μια βιαστική επιλογή των Sony και Phillips να προλάβουν την ψηφιακή αγορά που ανοιγόταν τότε με την υπάρχουσα τεχνολογία.

 

Το κακό είναι πως το CD συνέχισε να επικρατεί εμπορικά ακόμα και όταν η τεχνολογία ήταν σε θέση να προσφέρει πολύ καλύτερες ψηφιακές λύσεις όσον αφορά την ποιότητα του ήχου.

 

Edit: Μη συγκρίνετε επ'ουδενί την συμπίεση/αναπαραγωγή εικόνας με αυτή του ήχου. Είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, όπως διαφορετικος είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου.

 

Το MP3 καλό είναι να μην το βάζουμε στον ίδιο κουβά με το CD audio. Το MP3 είναι ένας τρόπος συμπίεσης που βασίζεται στο ψυχοακουστικό μοντέλο του ανθρώπου και αυτό που κάνει κατά την συμπίεση είναι να απορρίπτει πληροφορία ήχου που δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Προφανως και αν χρησιμοποιήσουμε ένα CD σαν πηγή για να ριππάρουμε ένα mp3 , τότε ακουστικά το mp3 θα είναι χειρότερο. Αλλά άν έχουμε σαν πηγή πχ το master tape όπως λέει ο φίλος πάνω, τότε ένα mp3 στα 320kbs θα δίνει καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή σε σχέση με ένα CD

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Τέλος, ο ήχος του cd είναι συμπιεσμένος και αυτός, 44.1 Khz, 16bit, 1.411 kbps. Ο ήχος master tape της ηχογράφησης είναι ο 'ασυμπίεστος', πριν αρχίσει η μαζική παραγωγή για πώληση.

 

ο ήχος στα cd δεν είναι συμπιεσμένος, ταυτίζεις την δειγματοληψία αναλογικού σήματος με την συμπίεση του ψηφιακού που είναι διαφορετικές έννοιες

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σιγουρα , υπο προϋποθέσεις, CD και MP3 και vinyl είναι όλα συγκρίσιμα σε ποιοτητα.

 

Εγω παντως ακομα θυμαμαι την ανατριχιλα οταν πρωτοακουσα CD - μετα από χροοονια ταλαιπωριας με vinyl και κασσετες. Ποιοτητα και ευκολια απιστευτη.

Και όταν ακουσα CD σε ποιοτητα DDD (SPARS  code) επαθα πλακα.

 

Νομιζω ότι οι περισσοτεροι/ες που ζησατε εκεινη την εποχη θα συμφωνήσετε μαζι μου.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το cd ανακαλυφθηκε το 1966 απο τον Russell και πατενταριστηκε το 1970.Η εμπορικη του διαθεση εγινε το 1982 μετα απο συνεργασια της sony και της philips... Wikipedia rocks!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, στις 17 Αυγούστου του 1982"... δεν βγαίνει η αριθμητική αδελφέ...

 

Δεν διαβασες καλα,σαν σημερα πριν απο 32 χρονια γραφει

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

προς 'νεανίες' από έναν με 'παλιά μυαλά'. όλοι χρησιμοποιούμε το mp3 πια. αυτό που είπαν οι ποιο παλιοί εδώ μέσα είναι ότι η σύγκριση ποιότητας audio cd και mp3 είναι σαν να συγκρίνεις τις βούρτσες με τις .... ταβανόβουρτσες. για όσους είχαν την χαρά να ακούσουν τον ήχο ενός cd ακόμα και με ένα φορητό cd player καταλαβαίνουν ότι δυστυχώς έχουμε κάνει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στον τομέα της ποιότητας. απλά πράγματα, κανείς δεν σας έθιξε το mp3.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ τα δισκάκια cd και dvd δεν τα θεωρώ νεκρά μέσα, κάθε άλλο. Προτιμώ να κάνω εγκατάσταση λειτουργικού από δισκάκι, τα προτιμώ για backup αρχείων που δεν χρησιμοποιώ συχνά (κάψιμο σε δισκάκι x2, θήκη, αποθήκευση χωρίς να τα χτυπάει ήλιος κλπ, τα θεωρώ πιο αξιόπιστα και πιο ανθεκτικά από usb και σκληρούς και έχουν και αστείο κόστος). Επίσης, τα χρησιμοποιώ στο αυτοκίνητο παρόλο που δέχεται και mp3/usb. Ειδικά όταν παίρνω κάποιο audio cd δεν κάθομαι να το μετατρέψω, απευθείας στο αυτοκίνητο όπως είναι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μία συμβουλή...

Taiyo Yuden! δεν θα βρεις καλυτερη μάρκα.. εχω cd 15ετιας που δεν εχουν κανενα προβλημα. (και στα dvd αυτη την μαρκα να δοκιμασεις)

 

και εγω θυμαμαι τις εποχες που πρωτοεμφανιστηκαν τα cd recorders στους υπολογιστες και κοστιζαν 200.000δρχ τουλαχιστον.. ωραιες εποχες! εδινες χοντρα λεφτα για αδεια cd και απλα ηλπιζες να μην καουνε.

Σε ότι αντίγραφο έχω κάνει (CD/DVD) χρησιμοποιώ πλέον πάντα Taiyo Yuden. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν και σαν That's δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα. Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε δοκιμάστε εδώ: http://www.discimpex.gr/home-en/

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...