Προς το περιεχόμενο

OCZ ARC 100 240GB Review


crmaris

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από τους αρκετά ακριβούς και παραπλήσιους σε επιδόσεις, Vector 150 kai Vertex 460, η OCZ αποφάσισε ότι ήταν καιρός να εισέλθει ξανά και δυναμικά στο χώρο των οικονομικών SSDs. Γι'αυτό το λόγο και η καινούρια σειρά ARC 100 αποτελείται από μοντέλα που δεν έχουν ως κύριο στόχο τις απόλυτες επιδόσεις, αλλά την επίτευξη ενός υψηλού λόγου επιδόσεων/τιμής.

oczlogo.png

Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής

Στη σημερινή δοκιμή θα διαπιστώσουμε αν όντως οι ARC 100 αποτελούν το αντίπαλο δέος για προϊόντα όπως ο Crucial MX100, που έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομική κατηγορία SSDs. Μετά την εξαγορά της από την Toshiba η OCZ πέραν από τους δικούς της ελεγκτές (Indilix), διαθέτει τώρα και τις δικές της μνήμες NAND οπότε και βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτική θέση. Η σειρά ARC 100 αποτελείται από τρία μέλη με 120 GB, 240 GB και 480 GB χωρητικότητες. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει συνοπτικά τις επιδόσεις τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της OCZ.

 

ARC_models_table.jpg

 

 

Όπως βλέπετε οι επιδόσεις και των τριών μοντέλων είναι παραπλήσιες στον τομέα της ανάγνωσης και μόνο σε αυτόν της εγγραφής δεδομένων, η διαφορά μεταξύ του μεγαλύτερου και του μικρότερου σε χωρητικότητα ARC φθάνει τα 54 MB/s, μια αρκετά μικρή διαφορά τουλάχιστον στα χαρτιά. Αντιθέτως, στις τυχαίες εγγραφές στην κατάσταση Steady State το μεγάλο μοντέλο με τα 480 GB χωρητικότητα φεύγει αρκετά μπροστά, από το μικρότερο των 120 GB. Βλέπετε σε αυτό το τεστ η αυξημένη χωρητικότητα παίζει σημαντικό ρόλο.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα

 

Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του ARC 100 240GB παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

 

table_specs.jpg

 

Ο ελεγκτής είναι ο γνωστός της Indilinx που βλέπουμε σε όλα τα τελευταία μοντέλα της OCZ και πιο συγκεκριμένα ο Barefoot 3 M10. Μετά την εξαγορά της OCZ από την Toshiba αμφιβάλουμε αν θα ξαναδούμε Micron chips για τις κύριες μνήμες flash στα προϊόντα τους. Στην περίπτωση του ARC οι μνήμες NAND προέρχονται από την Toshiba και κατασκευάζονται με τη μέθοδο λιθογραφίας των 19 νανομέτρων (nm). Επίσης ο δίσκος διαθέτει μόλις εφτά χιλιοστά ύψος, οπότε είναι συμβατός με όλα τα ultrabooks της αγοράς και σύμφωνα με την OCZ αντέχει μέχρι και 20 GB εγγραφών τη μέρα, για τρία χρόνια. Τέλος, η εγγύηση του φθάνει τα τρία χρόνια και η τιμή του δείχνει αρκετά καλή για τα χαρακτηριστικά του, αρκεί να πλησιάζει αρκετά σε επιδόσεις τον Vertex 460.

 

OCZ_products.jpg

Ένας πίνακας που δείχνει και τις τρεις σειρές SSD που διαθέτει τώρα η OCZ με τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

 

Εδώ να αναφέρουμε μερικά πράγματα σχετικά με τη "νέα" εγγύηση της OCZ με την ονομασία ShieldPlus. Σύμφωνα με την πολιτική της παραπάνω εγγύησης δε χρειάζεται πλέον η απόδειξη αγοράς του προϊόντος, παρά μόνο ο σειριακός αριθμός του, για να προχωρήσει η διαδικασία του RMA. Επίσης στην περίπτωση προβλήματος ένας καινούριος SSD προωθείται προς τον πελάτη άμεσα για την αντικατάσταση του παλιού και η επιστροφή του τελευταίου γίνεται μόλις παραληφθεί ο καινούριος και με έξοδα της OCZ. Οπότε ο χρήστης δεν χρειάζεται να στείλει πρώτος το προϊόν που έχει πρόβλημα και να περιμένει πότε θα ελεγχθεί αυτό για την αποστολή άλλου και επίσης δεν πληρώνει πλέον καθόλου μεταφορικά έξοδα, όπως γίνεται με τις περισσότερες εταιρίες, όσον αφορά την επιστροφή ελαττωματικών προϊόντων. Η εγγύηση ShieldPlus εγγύηση της OCZ ισχύει και στην Ευρώπη και μέχρι στιγμής, από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, περιλαμβάνει μόνο τους ARC SSDs.

 

IMG_0356_small.jpg IMG_0358_small.jpg IMG_0361_small.jpg IMG_0363_small.jpg

Ο δίσκος έρχεται μέσα σε ένα μικρό κουτί στο οποίο το μπλε χρώμα κυριαρχεί. Στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας φιγουράρει ο ARC 100 ενώ στο πίσω μέρος της αναφέρονται μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος.

 

IMG_0487_small.jpg IMG_0489_small.jpg

Το μεγάλο αυτοκόλλητο στο επάνω μέρος του ARC 100 φέρει το καινούριο λογότυπο της OCZ. Στο πίσω μέρος το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αναφορά που γίνεται στην τάση τροφοδοσίας και στο ρεύμα που απαιτεί ο ARC 100, τα οποία είναι 5V και 1 A αντίστοιχα. Βέβαια 5 W για έναν SSD είναι πολλά, απλά η OCZ υπολόγισε την πιο τραβηγμένη περίπτωση από ότι φαίνεται.

 

IMG_0497_small.jpg

Ο δίσκος διαθέτει πολύ μικρό ύψος, κάτι που τον κάνει συμβατό με τα αντίστοιχα φατνία των ultrabooks που απαιτούν δίσκους με εφτά χιλιοστά μέγιστο ύψος.

 

 

IMG_0364_small.jpg IMG_0368_small.jpg IMG_0369_small.jpg

Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν μόνο δύο εγχειρίδια χρήσης με το ένα να περιέχει πληροφορίες σχετικές με την εγγύηση του προϊόντος και το άλλο τις οδηγίες εγκατάστασης/χρήσης. Παραδόξως δε βρήκαμε μέσα στο πακέτο βίδες για την εγκατάσταση του δίσκου, ούτε κάποιον μετατροπέα για την τοποθέτηση του σε φατνίο 3.5", όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα η OCZ. Προφανώς κάναν πολλές περικοπές από παντού για να κρατήσουν την τιμή όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

 

Στα ενδότερα του ARC 100

IMG_0499_small.jpg

Ο ARC 100 δε διαθέτει κάποιο ταμπελάκι "void warranty" για να αποτρέπει τους ανήσυχους χρήστες να τον κάνουν φύλλο και φτερό, αλλά έχει καλά κρυμμένες τις βίδες που ενώνουν τα δύο κομμάτια του σασί του, κάτω από το μεγάλο μπροστινό αυτοκόλλητο. Οπότε αν τον ανοίξετε θα αφήσετε σίγουρα σημάδια παραβίασης, οπότε και λέτε αντίο στην εγγύηση.

 

IMG_0506_small.jpg IMG_0511_small.jpg

O Indilinx ελεγκτής βρίσκεται στο πίσω μέρος της πλακέτας, και μέσω ενός θερμό-αγώγιμου pad έρχεται σε επαφή με το σασί, το οποίο παίζει με αυτό τον τρόπο ενεργό ρόλο στην ψύξη του. Συνολικά, ο συγκεκριμένος ARC 100 διαθέτει δεκαέξι 19 nm Toshiba Toggle Mode NAND flash chips (μνήμες).

 

IMG_0509_small.jpg IMG_0513_small.jpg

Πάνω στις μνήμες αναγράφεται ο κωδικός TH58TEG7DDKBA4C (οι Vertex 460 και Vector 150 χρησιμοποιούν 16x TH58TEG7DDJBA4C). Η χωρητικότητα της κάθε μίας από τις παραπάνω NAND μνήμες είναι 16 GB οπότε όλες μαζί φθάνουν τα 256 GB. Μιας και η OCZ αναφέρει 240 GB για το συγκεκριμένο δίσκο, προφανώς τα 16 GB είναι για over-provisioning.

 

IMG_0508_small.jpg

Δύο DRAM chips της Micron (D9PSH, 2GBit, DDR3-1600 CL11) παρέχουν την απαραίτητη μνήμη λειτουργίας στον Barefoot 3 M10.

 

Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία

 

Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

 

test_system_table.jpg

 

Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.

 

Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. Τώρα η μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

 

Pegasus1_small.jpg Pegasus2_small.jpg Pegasus3_small.jpg Pegasus4_small.jpg

 

 

O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας

 

tests_description_table.jpg

 

 

Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα "τρέξουμε" τα PCMark05/07/Vantage. ASS SSD, Crystal Disk Mark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.

 

 

Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Επίσης το Steady Performance τεστ δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.

 

Synthetic Benchmarks

 

AIDA64.jpg Anvil.jpg

 

AS_SSD_Copy.jpg HD_Tune.jpg

 

CDM_read.jpg CDM_write.jpg

 

PCMark05.jpg PCMark_Vantage.jpg

 

PCMark07.jpg

 

Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite

 

pegasus_Win_startup.jpg pegasus_winrar_decompress.jpg

 

pegasus_ISO_copy_time.jpg pegasus_ISO_copy_speed.jpg

 

pegasus_Avira_scan.jpg pegasus_Win_backup.jpg

 

pegasus_PS_startup.jpg pegasus_PS_action.jpg

 

pegasus_Office2010_action.jpg pegasus_Soft_comp.jpg

 

pegasus_VS2010_install.jpg

 

Steady State Performance

 

Steady_Performance_small.jpg

 

Σε αυτές τις δοκιμές τα πήγε ιδιαίτερα καλά ο ARC 100. Γι'αυτό άλλωστε επιμένει η OCZ στο να τρέχουμε το συγκεκριμένο τεστ σε κάθε δοκιμή SSD της.

 

Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady performance test.

 

 

Steady_Performance_last_60_min_small.jpg

 

Ο ARC 100 καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά από τους ομόσταυλους Vertex 460 και Vector 150, με την ίδια χωρητικότητα.

 

 

Συγκεντρωτικά Γραφήματα

 

Relative_Performance.jpg

 

Να πούμε την αλήθεια περιμέναμε επιδόσεις εφάμιλλες των Vertex 460 και Vector 150, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μας απογοήτευσε. Σίγουρα αποδίδει ικανοποιητικά ο ARC 100 για την mainstream κατηγορία αλλά οι επιδόσεις του θα έπρεπε να ήταν λίγο υψηλότερες, για να συναγωνιστεί άνετα τους Samsung EVO και Crucial MX100.

 

 

Price_Per_GB.jpg

 

Σε αυτόν τον τομέα τα πάει αρκετά καλά, αν και η τιμή στην οποία τον αναμένουμε στην Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι και τόσο χαμηλή. Με μια τιμή πιο κοντά στα 100€ τα πράγματα σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα.

 

 

Συμπεράσματα

 

IMG_0355_small.jpg

 

Η OCZ επιθυμεί διακαώς να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην μικρή και οικονομική κατηγορία SSDs με τους ARC 100, αλλά βάση των επιδόσεων αλλά και της τιμής του μοντέλου που δοκίμασα σήμερα αυτό το βλέπω αρκετά δύσκολο. Οι επιδόσεις του ARC 100 με τα 240 GB χωρητικότητα χάνουν αρκετά σε σχέση με τον ανταγωνισμό και επιπλέον η τιμή στην οποία θα έρθει στα Ελληνικά μαγαζιά, βάση των επίσημων τιμών που έχει ανακοινώσει η OCZ, δεν πρόκειται να τον κάνει την "τρελή" ευκαιρία για κάποιον που θέλει οικονομικό SSD. Σίγουρα οι επιδόσεις του στο Steady State Performance τεστ είναι κορυφαίες, αλλά το συγκεκριμένο δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα, παρά μόνο δοκιμάζει τον ελεγκτή του SSD στα απόλυτα όρια του και μιας και ο Indilinx Μ10 είναι αρκετά δυνατός η OCZ επιμένει να τρέχουμε το εν λόγω τεστ, υποστηρίζοντας ότι είναι βασικό. Τα αποτελέσματα του παραπάνω τεστ όμως προσωπικά δεν τα λαμβάνω σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας. Το πιο θετικό στην περίπτωση του ARC 100 είναι η καινούρια εγγύηση που παρέχει η OCZ, η οποία μπορεί να είναι κάπως μικρή στα τρία μόλις χρόνια, αλλά προσφέρει πολλά θετικά στον μελλοντικό αγοραστή. Θα ήθελα πάντως να είχε πέντε ή έστω τέσσερα χρόνια εγγύηση, ο ARC 100.

 

Σε γενικές γραμμές o ARC100 είναι ένας μέτριος σε επιδόσεις δίσκος με τιμή που δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, έτσι ώστε να τον καταστεί ευκαιρία. Πιστεύω ότι η OCZ θα πρέπει να προσπαθήσει πιο πολύ για να χτυπήσει την οικονομική κατηγορία, όπου οι Samsung EVO και Crucial MX100 κυριαρχούν μέχρι στιγμής (και όχι άδικα).

 

 

Ο ARC 100 240GB της OCZ αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 120€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

 

Πλεονεκτήματα

  • Πολύ καλές επιδόσεις στο Steady State Performance test
  • Μικρό ύψος (συμβατός με Ultrabooks)
  • Οι όροι της παρεχόμενης εγγύησης είναι πολύ καλοί για τον πελάτη

Μειονεκτήματα

  • Περίμενα καλύτερες επιδόσεις
  • Σκληρός ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία
  • Το προϊόν δε συνοδεύεται από παρελκόμενα (λογισμικό, αποστάτες, βίδες κτλ.) παρά μόνο από τα εγχειρίδια χρήσης και εγγύησης

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο ARC 100 240GB είναι:

 

 

 

rating.png

Σύνταξη: crmaris

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στα ιδια λεφτα ειναι και ο Samsung Evo 240GB με καλυτερες αμεσες επιδοσεις.

Ο OCZ κερδιζει κατα κρατος μονο στα steady perfomance tests εκει που ο SSD πιανει τα ορια του.

  • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακυρο λιγο αλλα... τι ισχυει τελικα οσον αφορα εκεινα που διαβαζαμε τελη Νοεμβρη του 13' περι της εγγυησης των προιοντων της OCZ.. λογω δηλωσης πτωχευσης κτλ..?

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακυρο λιγο αλλα... τι ισχυει τελικα οσον αφορα εκεινα που διαβαζαμε τελη Νοεμβρη του 13' περι της εγγυησης των προιοντων της OCZ.. λογω δηλωσης πτωχευσης κτλ..?

Νομίζω την εξαγόρασε η Toshiba...

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

την έχει όντως εξαγοράσει η Toshiba αλλά λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα από την μαμά εταιρία. Στη σελίδα της θα δείτε τι ισχύει περί των εγγυήσεων των παλαιότερων μοντέλων της.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν δυο μήνες έγινε αποστολή 3 δίσκων SSD με προβλημα στην OCZ  που αντικαταστάθηκαν αμεσα με καινούργιους νεότερης σειράς...

Σε εεγύηση η OCZ παραμένει κορυφαία

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.