multifractal Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2014 Καλησπέρα, έχω ένα Dell 15R(N5010) το οποίο τον τελευταίο καιρό παρουσίαζε μεγάλο πρόβλημα θερμοκρασίας. Αφού είδα διάφορα posts και videos στο internet αποφάσισα να το ανοίξω τελείως, να το καθαρίσω και να αλλάξω τη θερμοαγώγιμη πάστα. Η πάστα που επέλεξα είναι η Arctic silver 5. Μετά απο αρκετή ώρα κατάφερα να καθαρίσω το ανεμιστηράκι, και στη συνέχεια τη cpu και την παλιά πάστα χρησιμοποιώντας μπατονέτες και οινόπνευμα. Για το οινόπνευμα, διάβασα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τέτοιου είδους χρήση. Έβαλα πολύ λίγη πάστα πάνω στη cpu και στη gpu και την άπλωσα ομοιόμορφα (όπως ακριβώς έλεγε στο site της εταιρείας για επεξεργαστές Core 2 duo). Ξαναέβαλα τα πάντα προσεκτικά στη θέση τους και άνοιξα το laptop. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ανεμιστηράκι αρχίζει να γυρνάει πάρα πολύ γρήγορα (σαν να υπερθερμαίνεται στο maximum η cpu) και σε περίπου 20 δεύτερα το σύστημα κλείνει. Σημειώνω ότι στο παρελθόν δεν μου είχε κλείσει ποτέ έτσι. Προφανώς φταίει κάτι που πειράχτηκε στο καθάρισμα αλλά δεν μπορώ να βρω με τίποτα τι. Έχω δοκιμάσει την ιστορία που κρατάς πατημένο το κουμπί του power για 30 δεύτερα χωρίς αποτέλεσμα. Έχω επίσης τριπλοτσεκάρει τα πάντα σε καλώδια κτλ. Η cpu κάνει καλή επαφή με την motherboard και από πάνω έχει κουμπώσει καλά το heatsink. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον προσπαθήσει να βοηθήσει!
Σαϊνόμπι Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Δεν μπορει να εχει κατσει καλα η ψηκτρα πανω στην cpu και με το που ξεκιναει να δουλευει στο max ο ανεμιστηρας... Προλαβαινεις να μπεις στο BIOS να δεις απο κει CPU Temp?
multifractal Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Κι ομως το έχω τσεκάρει τόσες φορές καλά έχει μπει. Το έχω ακριβώς όπως το έχει βάλει ο τύπος εδώ (5:39 λεπτό) και με αυτήν τη σειρά τις βίδες . Προλαβαινω να κάτσω 5 δεύτερα στο bios, το θέμα είναι ότι θερμοκρασίες δε δείχνει πουθενά. Έχει κατηγορίες main,advanced,security,boot,exit . Στο main απλά έχει CPU type και CPU speed, στα υπόλοιπα άκυρα. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι πρόβλημα θερμοκρασίας αλλά να φταίει κάτι άλλο;
Euclides Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 H GPU είχε thermal pad και όχι thermal paste. Αν εσύ αντικατάστησες τα pads με thermal paste, τότε δεν πατά σωστά η ψύκτρα, υπερθερμαίνεται η GPU, και γι' αυτό κλείνει ο υπολογιστής σου. Ο κανόνας είναι ότι ποτέ δεν αντικαθιστούμε pads με paste, και αν ποτέ το κάνουμε χρησιμοποιούμε χάλκινα spacers. Arctic Silver έπρεπε να βάλεις μόνο στην CPU. 1
multifractal Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Α μάλιστα, δεν το πρόσεξα αυτό σε κανένα video. Ξέρεις μήπως πού μπορώ να βρω thermal pads? Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια.
Euclides Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Αν πρόσεξες μάλιστα έχει δύο διαφορετικά είδη pads. Θα πρέπει να ψάξεις να βρεις το σωστό πάχος του κάθε είδους αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά. Εγώ πάντως το θεωρώ μαλακία αυτό που κάνει η Dell με τα τρία διαφορετικά είδη θερμοαγώγιμων υλικών που χρησιμοποιεί. Θα μπορούσε με διαφορετικό σχεδιασμό να χρησιμοποιεί μόνο ένα.
multifractal Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Αν πρόσεξες μάλιστα έχει δύο διαφορετικά είδη pads. Θα πρέπει να ψάξεις να βρεις το σωστό πάχος του κάθε είδους αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά. Εγώ πάντως το θεωρώ μαλακία αυτό που κάνει η Dell με τα τρία διαφορετικά είδη θερμοαγώγιμων υλικών που χρησιμοποιεί. Θα μπορούσε με διαφορετικό σχεδιασμό να χρησιμοποιεί μόνο ένα. χμμ στο site της dell δεν έχει τα μεγέθη και ούτε googl-άροντας βρήκα κάτι. Κάτι άλλο που μου πρότειναν είναι να αγοράσω copper shims ( εδώ έχει πολλά μεγέθη) , να δω ποιο μου ταιριάζει καλύτερα, και να βάλω από πάνω και απο κάτω του thermal paste. Έχω αλλάξει μόνο το pad της gpu αυτής καθ'αυτής, τα υπόλοιπα τα μικρά δεν τα πείραξα.
Euclides Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Καλά έκανες και δεν πείραξες τα μικρά. Αν δεν μπορείς να βρείς το σωστό πάχος, δοκίμασε αυτό: http://www.e-shop.gr/coollaboratory-liquid-metalpad-1xgpu-p-PER.813122
multifractal Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Ωραία, οπότε απλά το τοποθετώ πάνω στη gpu σκέτο χωρίς καθόλου paste ;
Euclides Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Ωραία, οπότε απλά το τοποθετώ πάνω στη gpu σκέτο χωρίς καθόλου paste ; Το φακελάκι έχει οδηγίες. Και όχι, μαζί με pads δεν βάζεις ποτέ πάστα. Αν δεν σου δουλέψει, θα πρέπει μετά να πας στην λύση των χάλκινων shims, που σε αυτά βάζεις πάστα και από τις 2 πλευρές. Θα ξεκινήσεις με 0.3 mm και αν δεν δουλέψουν θα πας στα 0.5 mm. Και κάτι άλλο. Όταν βάζω πάστα, βάζω και στις δύο επιφάνειες (ψύκτρα και CPU) και τις απλώνω προσεκτικά με το δάκτυλό μου αφού πρώτα το έχω καθαρίσει με οινόπνευμα. 1
multifractal Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2014 Ok! Ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ!!
Σαϊνόμπι Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2014 Εγω προσφατα χρησιμοποιησα αυτα σε GPU λαπτοπ και εχω πολυ καλα αποτελεσματα: [EC-360™ GREEN] 0.5MM ThermalPad 100x100mm
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα