Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να στείλω γύρω στις 20-30 Α4 σελίδες στην Αυστραλία και ψάχνω τον πιο οικονομικό, ασφαλή και σχετικά γρήγορο τρόπο.

Η πρώτη κίνηση ήταν να δω τι παίζει με τις υπηρεσίες courier:

Acs:                          : Τιμοκατάλογος: Κόστος 0,5   kg   : 48€, Ημέρες παράδοσης: 2
Γενική ταχυδρόμική: Τιμοκατάλογος: Κόστος 0,5   kg   : 60€, Ημέρες παράδοσης: 3-4
Ελτα EMS                 : Τιμοκατάλογος: Κόστος 0,5   kg   : 42€, Ημέρες παράδοσης: 2-5
Ελτα SPM                 : Τιμοκατάλογος: Κόστος 0,5   kg   : 39€, Ημέρες παράδοσης: 3
                                                              Κόστος 0,25 kg   : 54€, Ημέρες παράδοσης: 3

Στην συνέχεια έψαχνα την αποστολή μέσω απλού ταχυδρομείο ΕΛΤΑ:

ΕΛΤΑ Επιστολές Α’ & Β΄Προτεραιότητας Εξωτερικού:

Κόστος:

post-123340-0-51546900-1412428082_thumb.jpg

Ημέρες παράδοσης:

Οι Επιστολές Α΄ Προτεραιότητας επιδίδονται κατά κανόνα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες μετά την ημέρα κατάθεσής τους (Χ+3), στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε  3-5 ημέρες στον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδική διαχείριση:

Η αποστολή των αντικειμένων αυτών μπορεί να γίνει και με τη χρήση μιας ή περισσότερων ειδικών διαχειρίσεων, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του αποστολέα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οπότε καταλήγω στην απλή επιστολή Α' Προτεραιότητας εξωτερικού του ΕΛΤΑ μιας και οι διαφορές στο κόστος είναι χαοτικές χωρίς οι παροχές από τις υπηρεσίες courier να είναι πολύ καλύτερες εκτός αν δεν έχω καταλάβει κάτι.

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1. Αφού με απλή επιστολή Α' προτεραιότητας ο χρόνος παράδοσης είναι 3-5 μέρες, με express πόσο είναι? Δεν το βρίσκω πουθενά.
  2. Θα φτάσει σε 3-5 μέρες η επιστολή Α' προτεραιότητας στην Αυστραλία? Εντύπωση μου κάνει. Κι αν είναι έτσι τότε τι παραπάνω προσφέρουν οι υπηρεσίες courier? Δεν βλέπω καμία παραπάνω υπηρεσία από το απλό συστημένο+express του ΕΛΤΑ. Προς τί το τεράστιο επιπλέον κόστος?
  3. Τί είναι η υπηρεσία "συστημένο"? ΟΚ το ξέρω πως είναι βλακώδες ερώτηση, όμως επειδή θέλω η επιστολή να πάει σε δημόσια υπηρεσία τί παίζει ακριβώς με τα συστημένα? Θα το πάει ο ταχυδρόμος εκεί και θα υπογράψει κάποιος υπάλληλος ότι παρέλαβε?
  4. Μπορώ να έχω tracking number σε τέτοια απλή επιστολή και να βλέπω από το pc μου πότε έφτασε και ότι παραδόθηκε? Βλέπω εδώ τέρμα κάτω στις υπηρεσίες το "ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ", είναι αυτό?
  5. Γνωρίζει κανείς από την εμπειρία του κάποιον καλύτερο ή πιο συμφέρον τρόπο.
  6. Πόση ασφάλεια υπάρχει σε αυτές τις αποστολές? Πόσο συχνά χάνονται γράμματα?

Ελπίζω να υπάρχει κάποιος που να έχει ιδέα από αποστολές με ΕΛΤΑ στο εξωτερικό για να με διαφωτήσει.

Δημοσ.

Γεια σου φίλε μου. Εγώ έχω κάποια εμπειρία για επιστολή με ΕΛ.ΤΑ στο εξωτερικό (χώρες Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο) όποτε θα σου πω τη γνώμη μου.

1. Τα ΕΛ.ΤΑ. ενημερώνουν πως "Οι Επιστολές Α΄ Προτεραιότητας επιδίδονται κατά κανόνα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες μετά την ημέρα κατάθεσής τους (Χ+3), στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε  3-5 ημέρες στον υπόλοιπο κόσμο." . Δε λέει πουθενά για "απλή επιστολή" όπως αναφέρεις εσύ. Οπότε - συμφωνά με τη λογική - 5 ημέρες θα κάνουν οι απλές αποστολές και 3 μέρες οι express. Βέβαια, εδώ έγκειται το ερώτημα γιατί στην περίπτωσή μου, μια express αποστολή έκανε 10 ημερολογιακές ημέρες για να πάει από την Ελλάδα στην Ισπανία;;!! Να αναφέρω βέβαια εδώ την ευθύνη και των ταχυδρομικών υπηρεσίων της αλλοδαπής.

2. Αρχικά εταιρίες όπως η UPS και η DHL (που έχω χρησιμοποιήσει και μπορώ να σου πω από προσωπική πείρα) έρχονται σπίτι σου και παραλαμβανούν την αποστολή της. Οπότε πληρώνεις και αυτό. Επίσης , υπηρεσίες courier όπως αυτές σου εγγυούνται με εγγύηση επιστροφής χρημάτων ότι η αποστολή σου θα φτάσει την επόμενη εργάσιμη ημέρα (ή σε 2-3 εργάσιμες, ανάλογα με τον προορισμό). Στα ΕΛ.ΤΑ. μπορεί να σου λένε πως θα παραδόθει μέσα σε 3-5 εργάσιμες, ωστόσο αν αυτό δεν γίνει τελικά (όπως και στην περίπτωση μου) ουδεμία αξίωση θα μπορείς να έχεις από αυτούς. Επίσης σου προσφέρουν μεγάλη αποζημίωση σε περίπτωση που χαθεί ή καταστραφεί η αποστολή σου.

3. και 4. (μαζί). Συστημένο είναι ακριβώς αυτό, ότι σου δίδεται ένα tracking number έτσι ώστε να παρακολουθείς την αποστολή και να μπορείς να δώσεις τον κωδικό και στον παραλήπτη εάν το επιθυμείς (κυρίως για εμπορικές αποστολές).

5. Εγώ σχεδόν πάντα χρησιμοποιώ ΕΛ.ΤΑ. αφού είναι ο φθηνότερος τρόπος, εκτός από εξαιρετικά επείγοντων περιπτώσεων (για παράδειγμα εκπνοή προθεσμίας). Έχω μείνει γενικά ευχαριστημένος.

6. Μεγάλη ασφάλεια - με courier θα σου έλεγα 100% , με τα ΕΛ.ΤΑ. πάνω από 95%.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ φίλε, ήσουν διαφωτιστικότατος.

Μου κάνει εντύπωση αν φτάνει ένα γράμμα Α' Προτεραιότητας express μέχρι την Αυστραλία και μάλιστα με μόνο μερικά ευρώ. Τύφλα να έχουν οι courier. Οπότε στους courier ουσιαστικά πληρώνεις την ενδεχόμενη αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας και την παραλαβή απ το σπίτι.

Έχω επίσης κάποιες ακόμη διαδικαστικές απορίες μιας και έχω κάτι αιώνες να στείλω γράμμα:

1. Θα πρέπει να αγοράσω ειδικό φάκελο από τα ΕΛ.ΤΑ. υποχρεωτικά ή μπορώ να πάρω π.χ. και από εδώ?
  2. Υπολογίζω μόνος μου το τελικό κόστος και αγοράζω και κολλάω γραμματόσημα αντίστοιχου κόστους ή το κάνουν οι υπάλληλοι στο ταμείο αυτό?
  3. Γράφω εγώ την ένδειξη Α' Προτεραιότητας στον φάκελο ή το γράφει ο υπάλληλος? Γράφω κανονικά πάνω αριστερά την δ/νση παραλήπτη και κάτω δεξιά την δική μου και για τα δέματα εξωτερικού?
Δημοσ.

παρε φακελο, ετοιμασε τα στοιχεία σωστα και πηγαινε σε ενα ελτα κανονικά στο ταμείο και στειλτο συστημένο να εχεις το κεφάλι σου ησυχο!

δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις με κουριερ... αυτες δε συμφερουν καλα καλα εντος ελλαδας, θα συμφέρουν για εξω;

• Like 1
Δημοσ.

Απλό φάκελο, να προτιμήσεις αυτόν με τις φούσκιτσες.Γράφεις τα κλασσικά όπως κάθε γράμμα, το ζυγίζει ο υπάλληλος στα ελτά σε ρωτάει αν θες συστημένο κτλ και σου λέει το κόστος

Θα σου δώσει μια απλή απόδειξη ταμειακής που αν είναι συστημένο θα γράφει και το tracking number

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ φίλε, ήσουν διαφωτιστικότατος.

Μου κάνει εντύπωση αν φτάνει ένα γράμμα Α' Προτεραιότητας express μέχρι την Αυστραλία και μάλιστα με μόνο μερικά ευρώ. Τύφλα να έχουν οι courier. Οπότε στους courier ουσιαστικά πληρώνεις την ενδεχόμενη αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας και την παραλαβή απ το σπίτι.

Έχω επίσης κάποιες ακόμη διαδικαστικές απορίες μιας και έχω κάτι αιώνες να στείλω γράμμα:

1. Θα πρέπει να αγοράσω ειδικό φάκελο από τα ΕΛ.ΤΑ. υποχρεωτικά ή μπορώ να πάρω π.χ. και από εδώ?
  2. Υπολογίζω μόνος μου το τελικό κόστος και αγοράζω και κολλάω γραμματόσημα αντίστοιχου κόστους ή το κάνουν οι υπάλληλοι στο ταμείο αυτό?
  3. Γράφω εγώ την ένδειξη Α' Προτεραιότητας στον φάκελο ή το γράφει ο υπάλληλος? Γράφω κανονικά πάνω αριστερά την δ/νση παραλήπτη και κάτω δεξιά την δική μου και για τα δέματα εξωτερικού?

1. Ό,τι προτιμάς. Μπορείς είτε να πάρεις από τα ΕΛ.ΤΑ. είτε από το e-shop.

2. Ό,τι προτιμάς ξανά. Μπορείς να το υπολογίσεις μόνος σου και να πάρεις τα γραμματόσημα ξεχωριστά, αλλά αφού το κάνουν δωρεάν στο ταμείο των ΕΛ.ΤΑ. γιατί να παιδευτείς;

3. Αν και στην ιστοσελίδα γράφουν πως υπάρχει Β' προτεραιότητα, πρακτικά αυτό δεν υφίσταται. Έχω ρωτήσει και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πια. Επομένως όλες οι αποστολές εξωτερικού είναι Ά προτεραιότητας και δεν χρειάζεται να το γράψεις.

• Like 1
Δημοσ.

offtopic

Αν δεν ειναι επισημα εγγραφα, μηπως θα βολευε να τα στειλεις με e-mail στον παραληπτη και να εκτυπωθουν εκει; :P

(εκτος και αν προοριζονται για πρεσβεια, γραμματεια σχολης κλπ)

Δημοσ.

offtopic

Αν δεν ειναι επισημα εγγραφα, μηπως θα βολευε να τα στειλεις με e-mail στον παραληπτη και να εκτυπωθουν εκει; :P

(εκτος και αν προοριζονται για πρεσβεια, γραμματεια σχολης κλπ)

Είναι επίσημα έγγραφα που θα σταλούν σε δημόσια υπηρεσία οπότε δεν γίνεται αλλιως.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...