funbreaker Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Θα σου πω γιατί τρελαίνομαι: γιατί είναι χαρακτηριστική η ευκολία απαξίωσης της πνευματικής εργασίας - πάντα βέβαια όταν δεν πρόκειται για τη δική μας εργασία αλλά για την εργασία των άλλων. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι είναι απλή η διαδικασία αλλά ο μεταφραστής ή όποιος άλλος έχει δικαίωμα φέρει και την ευθύνη της μετάφρασής του. Τα 10 λεπτά copy/paste που νομίζεις ότι υπερτιμολογούνται στην πραγματικότητα συμπυκνώνουν εργασία και σπουδές ετών. Όπως ακριβώς κι ο γιατρός θα πάρει το 50άρικο για μία επίσκεψη και μπορεί να μην σε ακουμπήσει καν αλλά μόνο με 2-3 ερωτήσεις και ένα βλέμα στη γλώσσα ή στα μάτια σου να βγάλει συμπέρασμα, έτσι κι ο μεταφραστής θα πρέπει να ασχοληθεί με το δικό σου έγγραφο, όσο ασήμαντο κι αν είναι αυτό (για σένα πάντως είναι σημαντικό) έτσι ώστε να κάνεις τη δουλειά σου. Και, συγνώμη, αλλά δεν ξέρεις εάν ο κάθε ένας έχει ξαναμεταφράσει ένα πιστοποιητικό γέννησης έτσι ώστε να το έχει έτοιμο και απλώς να συμπληρώσει τα κενά. Αλλά δεν πειράζει, 10 λεπτά είναι μωρέ, γιατί να πληρωθεί; Σάμπως κάνει και τίποτα σημαντικό; Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω εάν αντίγραφα μεταφράσεων μπορούν να επικυρώνουν 39 επαγγελματίες - πάντως αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων μπορούν να επικυρώνουν μόνο δικηγόροι. Καλά δεν χρειάζεται να ποστάρουμε και με το αίμα ανεβασμένο στο κεφάλι. Ως προς την απαξίωση της πνευματικής εργασίας όπως είπα συμφωνώ και με εκνευρίζει εξίσου ως παροχέα πνευματικής εργασίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως απλά θεωρώ υπερτιμολόγημένη την συγκεκριμένη εργασία. Στην υπερτιμολόγηση αυτή συμπεριλαμβάνω εξαρχής και τα χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας επειδή κινούμαι στο πλαίσιο μη υποτίμησης της πνευματικής εργασίας. Φυσικά δεν γνωρίζω αν στην πραγματικότητα αντί για τα 10 λεπτά που είπα χρειάζεται μισή ώρα για την συμπλήρωση των ονομάτων σε μια φόρμα μιας σελίδας. Είναι μια απλή λογική υπόθεση που έκανα. Αν γνωρίζεις περισσότερα από εμένα για το συγκεκριμένο επάγγελμα και τον τρόπο εργασίας ενός μεταφραστή μπορείς να μου πεις. Το ότι είναι σημαντικό για μένα και πως χρειάζομαι την υπηρεσία του δεν καταλαβαίνω γιατί το αναφέρεις. Κάθε υπηρεσία που ζητάμε από κάποιον επαγγελματία την χρειαζόμαστε. Δεν είναι κριτήριο αυτό για το αν μια τιμή είναι λογική. Ως προς το που ξέρω αν έχει έτοιμη την φόρμα ενός πιστοποιητικού γέννησης ένας μεταφραστής που δουλεύει χρόνια, είναι λάθος ερώτηση. Επίσης πως ξέρω πως έχει υπολογιστή και δεν τα σκαλίζει πρώτα σε πέτρα και τα τυπώνει με μελάνι, οπότε κουράζεται περισσότερο. Το πως ξέρω ότι έχει την φόρμα, πέρα από πραγματικότητα, για την συζήτηση δεν μπορει να είναι παραπάνω από την υποκειμενική μου εκτίμηση για τον τρόπο εργασίας ενός μέσου μεταφραστή, η οποία όπως εξήγησα θεωρώ πως είναι μια γρήγορη διαδικασία που υπερτιμολογείται λόγω συνθηκών αγοράς. Δεν θα κάνω αυτή την εκτίμηση μου για τον μεταφραστή εξαίρεση που κανει την πρώτη του δουλειά ή για τον μεταφραστή χαζό που κάνει 10πλάσιο χρόνο. Με αυτή την λογική οι νέοι ή πιο αργοί επαγγελματίες να χρεώνουν περισσότερο επειδή κουράζονται περισσότερο λόγω απειρίας ή ανικανότητας. Θεωρώ το κόστος υψηλό και με την λογική αυτή θα έπρεπε κάθε πνευματική εργασία να έχει αντίστοιχα υψηλό κόστος. Έλα όμως που δεν έχει. Πόσα λεφτά παίρνει για παράδειγμα ένας καθηγητής αγγλικών για μια ώρα μάθημα? Πόσα ένας μαθηματικός? Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πνευματικής εργασίας με μεγάλο backround σπουδών και εμπειρίας που αμοίβονται πολύ χαμηλά. Και γιατί συμβαίνει αυτό? Γιατί τις τιμές εκτός από την πραγματική αξία της εργασίας, τις διαμορφώνει και η αγορά. Πιστεύω λοιπόν πως στην συγκεκριμένη περίπτωση το αίτιο της υψηλής για τα δεδομένα της εποχής τιμής είναι οι συνθήκες της αγοράς στον συγκεκριμένο κλάδο. (για την συγκεκριμένη υπηρεσία και χώρα που τα θέλω δέχονται 39 επαγγέλματα για επικύρωση)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα