Cossutius. Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Το να έρθουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι κατά την άποψή μου μια εξαιρετική κίνηση για πολλούς λόγους ένας εκ των οποιων ανεφερε και ο πρωθυπουργός. Τόνωση της τοπικης οικονομίας, είσπραξη φόρων από το Ελληνικό κράτος κτλ κτλ. Το ζήτημα είναι ότι ο ιδιωτικος τομέας στην Ελλάδα είναι απογοητευτικός ως επι των πλήστων διοτι υπάρχουν και εξαιρέσεις.. Να θυμηθουμε τους δρόμους? Τα χαράτσια της ΔΕΗ που τα τρώνε ακομα στα μπουζούκια ? Είμαι υπερ μιας τέτοιας κίνησης εφόσον τα πράγματα λειτουργησουν όπως στην Αγγλία λόγου χάρη. Αλλά ακόμα και πιο κοντά. Στην Κύπρο για παράδειγμα υπάρχουν πολύ οργανωμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ένα από αυτά είναι το Ευρωπαικό) που προσελκύουν αρκετό κόσμο, ακόμα και Ευρωπαίους μαθαίνω, χωρις να ανηκουν ακομα στα «καλυτερα». Μπορούμε να πάρουμε ένα παράδειγμα. Ακόμα και το ΕΑΠ , το οποίο είναι δημόσιο και αποτελεί ένα τεράστιο έσοδο για το Ελληνικό κράτος, έχει τραγικές υπηρεσίες, παρόλλη την δυσκολία του να το τελειώσει κανείς και νοοτροπίες.
Typhoon Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Καλή φάση. Θες να γίνεις ψυχολόγος; Κανένα πρόβλημα. Πας σε ένα κολλέγιο (πλέον θα το λέμε πανεπιστήμιο) της πλάκας για 3 χρονάκια και έχεις τις ευλογίες του κράτους για να ανοίξεις γραφείο. Εμπιστευόμαστε το αόρατο χέρι της αγοράς για να σε απομονώσει απο τους πελάτες σου. Τωρα αν κάπου στην πορεία καταστρέψεις και μερικούς, ε μέσα στο παιχνίδι ειναι... Δεν λέμε αυτό. Μπερδεύεις την επαγγελματική πιστοποίηση με τις σπουδές. Σε κάποια επαγγέλματα (π.χ. γιατροί) για να ασκήσεις το επάγγελμα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να αποδείξει κάποιος ότι όντως μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα. Γι'αυτό υπάρχει το αντίστοιχο επαγγελματικό επιμελητήριο. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι γίνεται στους γιατρούς αλλά στους μηχανικούς, υπάρχει μεν αυτό το σύστημα, αλλά είναι προσχηματικό, με την έννοια ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόφοιτος ΕΜΠ να απορριφθεί στις εξετάσεις του ΤΕΕ (ίσως αν είναι τελείως σκράπας, αλλά εγώ δεν ξέρω ούτε ένα παράδειγμα και ξέρω εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών). Αυτό όμως δεν επιβάλεται για όλους τους κλάδους. Βασικά οι κλάδοι για τους οποίους χρειάζεται είναι μάλλον η μειονότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να σπουδάσεις εσύ ότι θες (έστω πολιτικός μηχανικός σε ένα ιδιωτικό ΑΕΙ της πλάκας) και μετά θα μπορείς να πας στο ΤΕΕ και να πεις "Θέλω να ασκήσω το επάγγελμα", θα δίνεις τις εξετάσεις και αν περάσεις τότε όλα καλά, θα παίρνεις την άδεια εξάσκησης. Τώρα, το κράτος σου λέει ότι πολιτικός μηχανικός μπορείς να γίνεις από τους 3-4 σχολές που εγώ έχω αποφασίσει ότι μου κάνουν. Οι υπόλοιποι τα λέμε. Σε άλλα επαγγέλματα αυτό είναι καταστροφικό (δηλαδή δεν μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα σου για κανένα λόγο στην Ελλάδα) σε άλλα είναι απλώς μια δυσκολία (π.χ. δεν μπορείς να διοριστείς στο Δημόσιο). 1
Basilhs23___ Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Ειναι αλλο ενα κομματι πολυ σημαντικο (για μενα ισως το σημαντικοτερο ) που επρεπε να ειχε γινει πολλα χρονια πριν .Εστω και τωρα που ειναι πολυ αργα ειναι επιτευγμα πως θα συμβει , εχοντας κατα νου τον μεγαλο βαθμο "αρτηριοσκληρωσης" που εχουμε ως πολιτες και την καθυστερηση τουλαχιστον μιας 15ετιας ως χωρα σε σχεδον ολους τους τομεις . Αλλο ενα βημα που θα μας φερει πιο κοντα στον δυτικο πολιτισμο και πιο μακρια απο την αφρικανικη ηπειρο που ειμαστε ακομα ,σε επιπεδο θεσμων και νοοτροπιας . [link=http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.paideia&id=27990]Γιατί, μικροαστέ, φοβάσαι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο[/link] Νομίζω αγαπητέ οτι αυτές οι φοβίες, ειδικά τώρα με την κρίση και την τεράστια ανεργεία έχουν ξεπεραστεί για το 80-90% του πληθυσμού. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο michael92 οτι περισσότερο στο πανεπιστήμιο πας για απόκτηση γνώσεων και δευτερευόντως για την εύρεση εργασίας. Όσο για το site που βάζεις, μόνο και μόνο απ' τον τίτλο που διάβασα κατάλαβα περι τίνος πρόκειται και δεν μπήκα στον κόπο να το διαβάσω, εδώ και καιρό το έχω βάλει στην blacklist μου.
Fotis13 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Νομίζω αγαπητέ οτι αυτές οι φοβίες, ειδικά τώρα με την κρίση και την τεράστια ανεργεία έχουν ξεπεραστεί για το 80-90% του πληθυσμού. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο michael92 οτι περισσότερο στο πανεπιστήμιο πας για απόκτηση γνώσεων και δευτερευόντως για την εύρεση εργασίας. Όσο για το site που βάζεις, μόνο και μόνο απ' τον τίτλο που διάβασα κατάλαβα περι τίνος πρόκειται και δεν μπήκα στον κόπο να το διαβάσω, εδώ και καιρό το έχω βάλει στην blacklist μου. Εσυ εχεις καθε δικαιωμα να νομιζεις οτι θελεις ,οτι σου αρεσει και οτι σε βολευει -συμφερει καθως εχει πολυ μικρη σημασια . Το θεμα τι γινεται στον υπολοιπο αναπτυγμενο πλανητη και εκει τα ιδιωτικα πανεπιστημια ειναι θεσμος που μετρα αιωνες. Οι αποφοιτοι ειναι ανταγωνιστικοι και σε επαφη με την αγορα εργασιας και οχι αχρηστοι οπως στην ουσια ειναι οι δικοι μας καθως με την αποφοιτηση το μονο που εχουν ειναι η πιστοποιηση των σπουδων και ξεκινουν απο μηδενικη βαση στον εργασιακο τομεα με πολυ λιγα εφοδια και συχνα απαρχαιωμενα με ελαχιστες εξαιρεσεις. Επισης τα ελληνικα πανεπιστημια εχουν τις χειροτερες επιδοσεις στην ερευνα και στην παραγωγικοτητα εξαιτιας της ελλειψης αξιολογησης ,το αθλιο και σχεδον μοναδικο φαινομενο των αιωνιων φοιτητων ,της αποξενωσης απο την αγορα εργασιας σε συνδυασμο με την αναλγητη συμπεριφορα πολλων ετων απο τους κομματικους μηχανισμους και την πρυτανεια που τα θεωρουν τσιφλικια τους .
doctor_667 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Εσυ εχεις καθε δικαιωμα να νομιζεις οτι θελεις ,οτι σου αρεσει και οτι σε βολευει -συμφερει καθως εχει πολυ μικρη σημασια . Το θεμα τι γινεται στον υπολοιπο αναπτυγμενο πλανητη και εκει τα ιδιωτικα πανεπιστημια ειναι θεσμος που μετρα αιωνες. Οι αποφοιτοι ειναι ανταγωνιστικοι και σε επαφη με την αγορα εργασιας και οχι αχρηστοι οπως στην ουσια ειναι οι δικοι μας καθως με την αποφοιτηση το μονο που εχουν ειναι η πιστοποιηση των σπουδων και ξεκινουν απο μηδενικη βαση στον εργασιακο τομεα με πολυ λιγα εφοδια και συχνα απαρχαιωμενα με ελαχιστες εξαιρεσεις. Επισης τα ελληνικα πανεπιστημια εχουν τις χειροτερες επιδοσεις στην ερευνα και στην παραγωγικοτητα εξαιτιας της ελλειψης αξιολογησης ,το αθλιο και σχεδον μοναδικο φαινομενο των αιωνιων φοιτητων ,της αποξενωσης απο την αγορα εργασιας σε συνδυασμο με την αναλγητη συμπεριφορα πολλων ετων απο τους κομματικους μηχανισμους και την πρυτανεια που τα θεωρουν τσιφλικια τους . Που ακριβώς είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θεσμός; Μόνο στις υπερκαπιταλιστικές ΗΠΑ είναι θεσμός και δεν πιστεύω να περιμένει κανείς το επόμενο Στάνφορντ να ανοίξει στην Ελλάδα, έτσι; Στην Ευρώπη, τα μόνα ιδιωτικά που ξεχωρίζουν είναι niche schools που απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό (κυρίως business schools) το οποίο σε ένα βαθμό συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα. Οι μόνες άλλες χώρες που τα ιδιωτικά ανταγωνίζονται σε κύρος και ποιότητα τα δημόσια είναι χώρες τρίτου κόσμου που απευθύνονται στην ελίτ της χώρας και αποκλείουν όποιον δεν ξερνάει λεφτά. Χωρίς να λέω ότι είναι σχέδιο για να καταντήσει και η Ελλάδα έτσι, τίποτα δεν θα αλλάξει με αυτό το νόμο, απλά προβλέπω να ανοίγουν πιο πολλά παραρτήματα τριτοτέταρτων Βρετανικών και Αμερικάνικων πανεπιστημίων.
Fotis13 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Μην παιζεις με την λεξεις το γεγονος πως εχουν κρατικη εποπτεια δεν αλλαζει την ουσια οτι προκειται για ιδιωτικους οργανισμους αυτοδιοικουμενους με κυριως ιδιωτικη χρηματοδοτηση εκει ειναι η ουσια .Οι τιτλοι σπουδων νομικα ανηκουν στα ιδρυματα και οχι στο κρατος υπαρχει αξιολογηση προσωπικου με αυστηρα ιδιωτικα κριτηρια προσληψης ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗΣ . Δημοσιο με την ελληνικη εννοια του ορου δεν ειναι σχεδον σε κανενα κρατος . Επομενως ασε τα γραφικα περι υπερκαπιταλιστικων ΗΠΑ που ειναι ετσι και αλλιως η ατμομηχανη της παγκοσμιας ακαδημαικης και μη ερευνας ,αν ειναι η' δεν ειναι σχεδιο και παρομοιες μπαρουφες .Ειμαστε στις χαμηλοτερες βαθμιδες με εξωφρενικα μεγαλο κοστος σε σχεση με τα αποτελεσματα . Αν εσυ εισαι ευχαριστημενος με το επιπεδο των ελληνικων πανεπιστημιων και την ποιοτητα της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης σε υποδομες ,προσωπικο τοτε εχεις προβλημα με την πραγματικοτητα η η οποια σε διαψευδει κατηγορηματικα βλ. χιλιαδες φοιτητες που καταφευγουν στο εξωτερικο απο τα Βαλκανια μεχρι τα καλυτερα πανεπιστημια στον κοσμο αντι να συμβαινει το αντιθετο τουλαχιστον για τα Βαλκανια .
Basilhs23___ Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Εσυ εχεις καθε δικαιωμα να νομιζεις οτι θελεις ,οτι σου αρεσει και οτι σε βολευει -συμφερει καθως εχει πολυ μικρη σημασια . Το θεμα τι γινεται στον υπολοιπο αναπτυγμενο πλανητη και εκει τα ιδιωτικα πανεπιστημια ειναι θεσμος που μετρα αιωνες. Οι αποφοιτοι ειναι ανταγωνιστικοι και σε επαφη με την αγορα εργασιας και οχι αχρηστοι οπως στην ουσια ειναι οι δικοι μας καθως με την αποφοιτηση το μονο που εχουν ειναι η πιστοποιηση των σπουδων και ξεκινουν απο μηδενικη βαση στον εργασιακο τομεα με πολυ λιγα εφοδια και συχνα απαρχαιωμενα με ελαχιστες εξαιρεσεις. Επισης τα ελληνικα πανεπιστημια εχουν τις χειροτερες επιδοσεις στην ερευνα και στην παραγωγικοτητα εξαιτιας της ελλειψης αξιολογησης ,το αθλιο και σχεδον μοναδικο φαινομενο των αιωνιων φοιτητων ,της αποξενωσης απο την αγορα εργασιας σε συνδυασμο με την αναλγητη συμπεριφορα πολλων ετων απο τους κομματικους μηχανισμους και την πρυτανεια που τα θεωρουν τσιφλικια τους . Τώρα δεν ήθελα να πάει εδώ η κουβέντα αλλά επειδή το πηγαίνεις σιγά σιγά επι προσωπικού και με αναγκάζεις να απαντήσω. Δεν με ενδιαφέρει αν θεωρείς ξεφτίλα/τραγικά κτλ τα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς να σε ξέρω αμφιβάλλω κιόλας αν πήγες να σπουδάσεις σε κάποιο ή μάλλον μιλάς εκ του ασφαλούς. Πρώτον τα λόγια σου εκφράζουν τον κλασσικό ισοπεδωτισμό του έλληνα που μιλάει και αναπαράγει απόψεις που τις ακούει από αλλού χωρίς να τις έχει ψάξει. Κι όχι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι τα χειρότερα από τις 200+ χώρες στον κόσμο, απλά δεν είναι από τα καλύτερα ή σε υψηλές θέσεις. Αν εσύ θες να πάνε σε υψηλές θέσεις στην κορυφή τότε λυπάμε αλλά δεν θα το δείς ποτέ, θα παραμείνουν στην μετριότητα. Για τα επιχειρήματά σου με τις παρατάξεις και τους τσαμπουκάδες με τους πρυτάνεις, εκεί και αν γέλασα, δηλαδή αν ιδρυθεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα σηκωθούν μια ωραία μερα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ τα κομματόσκυλα όλων των ειδών και οι αναρχοαυτόνομοι με τις καταλήψεις και θα πούνε "πάμε να φύγουμε από εδώ ιδρύθηκε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και θα μας κάνει ΝΤΑ". Μάθετε επιτέλους οτι για την αποτελεσματικότερη επίλυση προβλημάτων στην κοινωνία και τους κρατικούς θεσμούς, χρειάζεται πρώτα ενας διαχωρισμός του κάθε προβλήματος και μετά η μελέτη του για την λήψη των κατάλληλων μέτρων. Άλλο πράγμα λοιπόν η παραγωγή επιστημονικού έργου και οι χαμηλές θέσεις στις λίστες, άλλο πράγμα οι παρατάξεις και τα κομματόσκυλα ακόμα και αν το ένα επηρεάζει το άλλο. Επίσης με την ίδια λογική που γράφεις και έχεις δικαίωμα να λες οτι θέλεις φυσικά, διαβλέπω οτι και εσένα έτσι σε συμφέρει να λες και οτι σε βολεύει, προφανώς για να πας στείλεις το παιδί σου ή ο ίδιος σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και μετά να κοκορεύεσαι οτι αφού δεν σε αφορά τίποτα δημόσιο και σου είναι άχρηστο δεν χρειάζεται να πληρώνεις και φόρους και κοιτάς να το απαξιώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο με "νεοφιλελέ" επιχειρήματα, κάτι του στύλ σαν αυτούς που πληρώνουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας και βρίζουν το δημόσιο νοσοκομείο ως άχρηστο ενώ υπερηφανεύονται για τις υπηρεσίες που έχουν στο ιδιωτικό. Επίσης με την ίδια λογική και αυτά που εικάζεις εσύ μπορώ να τα χαρακτηρίσω ως μικρής σημασίας πράγματα. Τέλος πάντων δεν με απασχολεί τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς και τι τα θεωρεί ο καθένας. Αυτά τα συζηταω στα φόρουμς από το 2006 με τις μεγάλες καταλήψεις που γινόντουσαν τότε με τον νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου και δεν βγαίνει άκρη. Οτι και να σπουδάσεις στην Ελλάδα αν θες να βρείς δουλειά θα σε βοηθήσουν μόνο οι γνωστοί και τα κονέ. Αν βασίζεται κάποιος στην υψηλή θέση ενός ΑΕΙ στις λίστες για να αυξήσει τις πιθανότητές του να προσληφθεί σε κάποια δουλειά στην Ελλάδα μάλλον περισσότερες πιθανότητες έχει να δεί την δευτέρα παρουσία. Ας την κάνει για το εξωτερικό γιατί μάλλον σε λάθος χώρα βρίσκεται. Αυτό που πρέπει να κοιτάξει το κράτος στο μέτρο του δυνατού, είναι η βελτίωση των δημοσίων πανεπιστημίων την λειτουργία των οποίων πληρώνουμε όλοι μέσω των φόρων. Στο δε επιχείρημα του Σαμαρά οτι τα ιδιωτικά θα ωθήσουν και τα δημόσια με τον ανταγωνισμό έχω ως απάντηση το τι συμβαίνει με τα νοσοκομεία, τρίχες κατσαρές. Η ύπαρξη ιδιωτικών υπηρεσιών αντίστοιχων με αυτές των βαλτομένων δημόσιων υπηρεσιών δεν βελτιώνουν την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και αυτό γιατί ο δημόσιος υπάλληλος είναι μόνιμος, οπότε η ύπαρξη ανταγωνισμού είναι άκυρη, ανταγωνισμός νοείται μόνο μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών.
Προτεινόμενες αναρτήσεις