Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ την παρέα! Θα αρχίσω λέγοντας ότι εδώ και κάποιο διάστημα έχω μπει στη διαδικασία να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να ανοίξω ένα μαγαζί. Είναι μια ιδέα η οποία μου έχει προκαλέσει αρκετά θέματα όσον αφορά το αν αξίζει ή αν δεν αξίζει μια τέτοια κίνηση. Ας πάρουμε τα πράγματα από τη σειρά.

Καταρχάς το μαγαζί θα έχει να κάνει με πληροφορική γενικότερα. Servise, πωλήσεις, ιστοσελίδες θα είναι οι τρεις άξονες που θα στοχεύσω. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι έχω τελειώσει Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής σε ΙΕΚ και τα πάω πολύ καλά με τις ιστοσελίδες γενικότερα, με την κατασκευή επαγγελματικών καρτών, φυλλαδίων, servise, αναβαθμίσεις και τα συναφή. Επίσης πρέπει να σημειώσω ότι το μαγαζί θα βρίσκεται σε περιοχή (κωμόπολη) με 7500 μόνιμους κατοίκους. Στην περιοχή υπάρχει ακόμα ένα παρόμοιο κατάστημα, το οποίο νομίζω πως στοχεύει κυρίως στο servise εργάζεται ένα παιδί γύρω στα 30 και το έχει μόνος του εδώ και σχεδόν 2 χρόνια.

Έχω λοιπόν ψαχτεί λίγο όσον αφορά τα διαδικαστικά για την έναρξη μια επιχείρησης, τα μηνιαία έξοδα που θα έχω και πόσα πρέπει να βγάζω το μήνα για να μην "μπαίνω μέσα". Υπολογίζω περίπου στα 700 ευρώ ότι θα είναι τα έξοδά μου κάθε μήνα, αυτό όμως που δεν ξέρω είναι αν θα βγάζω τόσα χρήματα και ακόμα πιο σωστά αν το καθαρό κέρδος που θα βγάζω θα αξίζει για τη δουλειά που θα κάνω. Θέλω να πω ότι (αφού περάσουν οι πρώτοι μήνες που σίγουρα θα είναι δύσκολοι οικονομικά) αν το καθαρό κέρδος είναι πάνω - κάτω τα 200-300 ευρώ, ε δεν αξίζει νομίζω να τρέχω όλη μέρα για τόσα χρήματα καθαρά. Και αυτή είναι η μεγάλη μου απορία που με "τρομάζει" να ξεκινήσω κάτι τέτοιο.

Οι γονείς μου λένε ότι θα πάω καλά θα έχω δουλειά και τέτοια (όλοι οι γονείς τα ίδια λένε) αλλά εγώ με βάση αυτά που γνωρίζω δε θέλω να κάνω άσκοπες κινήσεις χωρίς να ξέρω τι μου γίνεται. Κάποιους άλλους που ρώτησα μου λένε τα ίδια, ότι δηλαδή σηκώνει ένα δεύτερο τέτοιο κατάστημα το οποίο θα πουλάει και πράγματα (περιφεριακά, αναλώσιμα κ.α.). Γενικά δηλαδή οι περισσότεροι μου λένε να το ξεκινήσω αλλά εγώ έχω αρκετούς ενδοιασμούς.

Ενδοιασμούς όπως είναι η εμπειρία πάνω στο χώρο (είμαι νομίζω καλός σε αυτό που κάνω, δεν μου έχουν τύχει όμως τόσες περιπρώσεις για να μπορώ να ξέρω ακριβώς 100% τι πρέπει να κάνω σε κάθε πρόβλημα) αν θα καταφέρω να βάλω σε μια σειρά το πρόγραμμά μου ή θα ειμαι 18 ώρες την ημέρα στο πόδι και το κυριότερο αν αξίζει τελικά όλη αυτή η δουλειά.

Μπορώ να γράψω αρκετά ακόμα πράγματα αλλά καλό είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση γιατί ήδη έγραψα πάρα πολλά. Απλά κλείνοντας να πω ότι είμαι στο 60-40 θα έλεγα. 60% στο να μην το κάνω και 40% στο να το κάνω. Αν όμως το αφήσω για αργότερα (να βρω κάποια άλλη δουλειά για μερικά χρόνια) υπάρχει περίπτωση, και το πιστεύω, ότι κάποιος άλλος θα ανοίξει αργά ή γρήγορα και μετά θα χάσω την ευκαιρία που ίσως να είχα. Γιατί τρίτο κατάστημα σε μια τέτοια περιοχή κατά τη γνώμη μου δε χωράει. Θα φάει τα μούτρα της το πιο πιθανό.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Δημοσ.

Ας αρχίσουμε από ένα βασικό, ο άλλος αυτή τη στιγμή σε τι φάση βρίσκεται; Βγάζει καλά λεφτά ή όχι. Γιατί αν ας πούμε έχει καθαρό κέρδος 600€ το μήνα όταν θα είστε 2 προφανώς αυτό είτε θα μοιράζεται είτε θα είναι είναι σε ένα 70-30% υπέρ του μέχρι να σε μάθει ο κόσμος.

Δημοσ.

Ας αρχίσουμε από ένα βασικό, ο άλλος αυτή τη στιγμή σε τι φάση βρίσκεται; Βγάζει καλά λεφτά ή όχι. Γιατί αν ας πούμε έχει καθαρό κέρδος 600€ το μήνα όταν θα είστε 2 προφανώς αυτό είτε θα μοιράζεται είτε θα είναι είναι σε ένα 70-30% υπέρ του μέχρι να σε μάθει ο κόσμος.

Απο την στιγμη που ειναι μονος ο αλλος λογικα θα βγαζει καλο χρημα..

Δημοσ.

Κοίτα δεν γνωρίζω πόσο καθαρό κέρδος βγάζει αλλά το κατάστημα το έχει δυο χρόνια (τώρα τα συμπληρώνει). Όταν ξεκίνησε είχα πάει μια φορά σε αυτόν και ήταν πολύ διστακτικός με τη δουλεία του (λογικό μου φαίνεται) αλλά βλέπω ότι το κράτησε και κρατάει καλά μάλιστα. Απλά όπως ανέφερα, ασχολείται κυρίως με το servise και αυτό μάλλον θα είναι και το μερίδιο που θα μοιραστούμε. Εγώ θα στοχεύσω και στην κατασκευή ιστοσελίδων, μακέτες αλλά και πωλήσεις περιφερειακών, αναλώσιμων και όχι μόνο, που αυτός σίγουρα δε κάνει προς το παρών τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που σκέφτομαι να κάνω εγώ.

Επίσης κατάστημα στην περίοχη που να πουλάει αναλώσιμα υπάρχει ακόμα ένα (όχι αυτός που λέμε) το οποίο έχει σταματήσει πλέον να κάνει servise αλλά δεν έχει και πολλά πράγματα. Κυρίως μελάνια, ποντίκια, καλώδια και τέτοια έχει. Όχι πολλά όμως.

EDIT

Επίσης ξέχασα να αναφέρω μια συζήτηση που άκουσα τυχαία στο δρόμο, όταν κάποιος καταστηματάρχης ζητούσε από έναν περαστικό αν ήξερε κάποιον τεχνικό εκτός από αυτόν που υπάρχει ήδη στην περιοχή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως να μην είναι και ο super τεχνικός (όχι ότι εγώ είμαι) γιατί πιο παλιά είχα ακούσει και εγώ μια ακόμη περίπτωση για αυτόν. Εντάξει δεν λέω ότι ο άνθρωπος δεν κάνει καλά τη δουλεία του, συμβαίνουν καμιά φορά αυτά και οι πελάτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν βγάζουν λάνθασμένα συμπεράσματα. Απλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι και καλός να μην είναι, δουλειά κάνει απ' ότι φαίνεται.

Δημοσ.

σε αυτό που στοχεύεις δηλαδή ιστοσελίδες κτλ ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός , σε άλλο χωριό με πληθυσμό μόνιμο 5.000 και απόσταση απο πόλη κανα 15λ με αυτοκίνητο είχε ανοίξει ένας και έκλεισε - (το έκανε vodafon..)

Δημοσ.

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά γενικά τα πράγματα είναι δύσκολα.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Ψάξε να βρείς προμηθευτές για τα υλικά που θέλεις να έχει το μαγαζί και πόσο τελικά θα σου έρχεται εσένα, βάλε και το κέρδος σου και δες την τελική τιμή.

Υπάρχει κοντά μεγάλη πόλη που  διαθέτει κατάστημα πχ e-shop ?  γιατί αν σε κάποια χιλιόμετρα έχει eshop ο άλλος θα πει ας πάω εκεί να το πάρω που είναι και πιο φτηνά και είναι μεγάλη αλυσίδα και αν θα χρειαστώ εγγύηση ξέρω οτι σε ένα μήνα δεν θα κλείσει. Κάνε και συγκριση με σκρουτζομάγαζα που όλοι στέλνουν με αντικαταβολές και δες αν σε συμφέρει.

Τώρα όσα αφορά το σερβις, πόσο θα χρεώνεις και πόσους υπολογιστές θα έχεις κάθε μήνα?

Στα έξοδα μην ξεχάσεις ΦΠΑδες - Φόρους - ΤΕΒΕ κτλ

• Like 1
Δημοσ.

σε αυτό που στοχεύεις δηλαδή ιστοσελίδες κτλ ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός , σε άλλο χωριό με πληθυσμό μόνιμο 5.000 και απόσταση απο πόλη κανα 15λ με αυτοκίνητο είχε ανοίξει ένας και έκλεισε - (το έκανε vodafon..)

Περίπου έτσι είναι και σε μένα. Μόνιμοι κάτοικοι 7500 και γύρω στα 20 λεπτά από την πόλη. Εντάξει φυσικά και δε θα στοχεύσω για κατασκευή ιστοσελίδων μόνο στο χωριό αλλά και στην πόλη με φυλλάδια και κάρτες που θα δώσω σε πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις. Αλλά και πάλι δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα των καθαρών εσόδων...

Δημοσ.

Παντως αν ανοιξεις μαγαζι με βασικο αξονα το service καλα ειναι να μαθεις να το γραφεις σωστα.

Απο κει και περα αυτο που δεν βλεπω να υπολογιζεις ειναι οτι με το που θα κανεις τα οποια κερδη, οπως τα κανεις, το κρατος θα ξεκιναει να βαζει χερι, κοινως αν δεν εχεις χοντρα κερδη μην περιμενεις να δεις ασπρη μερα απο μια τετοια επιχειρηση.

Επισης οι 3 αξονες στους οποιους αναφερεσαι ελπιζω να καταλαβαινεις οτι απαιτουν τουλαχιστον εναν εως δυο υπαλληλους αν εσυ καλυψεις τον ενα επαρκως και αν υποθεσουμε οτι το μαγαζι σου σιγα-σιγα αποκτα πελατες και δεν βαρας μυγες.

Επισης, αν θες να κανεις σοβαρο brand name σε μια πολη 7500 κατοικων πρεπει να εισαι ετοιμος να ανταξελθεις σε οτι προκληση προκυψει που δε θα ειναι παντα να διορθωνεις ενα χαλασμενο pc ή να σχεδιασεις μια σελιδα. Αν τα πραγματα σου πανε καλα, απο ενα σημειο και μετα θα πρεπει να ανταπεξερχεσαι σε μεγαλυτερες αναγκες των πελατων. Μπορει να ερθει μια μεγαλη επιχειρηση της περιοχης (ξενοδοχειο πχ) και να σου ζητησει να της στησεις server/wifi δικτυο κλπ κλπ. Αν εκει εσυ πεις "δεν μπορω" εχεις κανει ενα βημα πισω.

Αν πεις "μπορω" και δεν κανεις καλη δουλεια εχεις κανει 2 βηματα πισω.

Αν πεις "μπορω" αλλα χασεις το χρονικο deadline (τα οποια deadline οταν εχεις να κανεις με επιχειρησεις να ξερεις οτι ειναι ασφυκτικα συνηθως) επειδη δεν εχεις προσωπικο να βγαλει τη δουλεια εγκαιρως, παλι πας πισω.

Θα πρεπει λοιπον να εισαι ετοιμος για να αντιμετωπισεις τετοιες προκλησεις ανα πασα στιγμη αν ο στοχος σου ειναι να ξεφυγεις απο το σερβις υπολογιστων και τον σχεδιασμο τυπικων ιστοσελιδων που ειναι κατι αρκετα mainstream πλεον και στην πορεια θα γινονται ολο και πιο mainstream. Τα κανει ο καθενας απτο σπιτι του χωρις να ανοιξει καν επιχειρηση, αρα πρεπει να πας ενα βημα παρακατω εσυ ως επιχειρηση ή τελος παντων να εισαι ανα πασα στιγμη ετοιμος για να κανεις το κατι παραπανω.

Το θεμα πωλησεων δε το βλεπω καν ως αξονα, μιλαμε για μια εποχη που θα πρεπει να ανταγωνιζεσαι skroutz.gr και amazon/ebay. Και δεν θα εισαι σε θεση να το κανεις τα πρωτα χρονια, αυτο στο υπογραφω.

Γενικα, στο νου σου πρεπει να εχεις πρωτα πως θα εξυπηρετεις επιχειρησεις και μετα ιδιωτες. Απο ιδιωτες μην περιμενεις να κανεις την καλη. Θα καθαριζεις καναν ιο σε καμια θεια, θα πουλας κανα i3 συστηματακι σε κανα πιτσιρικα που δεν ψαχτηκε στο ιντερνετ, θα σχεδιαζεις καμια ιστοσελιδα χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις σε καναν γνωστο και καπως ετσι θα τελειωνει η μερα/βδομαδα σου. Δεν θα ζησεις απο αυτα σε κωμοπολη με τοσο μικρη αγορα (7500 κατοικων).

ΥΓ. Γονεις και φιλοι θα σου πουν αυτα που θες να ακουσεις, γιαυτο μην τους υπολογιζεις σοβαρα. Επιπλεον, ακομα και αν μιλησουν αντικειμενικα, το πιθανοτερο ειναι να μην εχουν ιδεα πως "τρεχει" μια επιχειρηση γενικα, πολλω δε μαλλον μια επιχειρηση πληροφορικης. Αυτοι σκεφτονται: Η πολη εχει 7.500 κατοικους, η πολη εχει ενα μπακαλικο ==> η πολη χωραει κι αλλο μπακαλικο, bingo.

Ε, καμια σχεση.

• Like 3
Δημοσ.

@MiDi_MiLiZ

Αυτά που αναφέρεις τα έχω σκεφτεί ήδη. Απλά όπως έγραψα και στο αρχικό μου post, ότι δηλαδή αν συνεχίσω να γράφω τα πιθανά "εμπόδια" σε μια τέτοια επιχείρηση θα έγραφα μάλλον έκθεση πενελληνίων εξετάσεων. Το θέμα υπαλλήλου το σκέφτηκα, ότι μια τέτοια δουλειά δεν γίνεται απλά μόνο με εμένα αν δεν έχω βοήθειες. Αν τα κάνω όλα μόνος μου επιβεβαιώνομαι λοιπόν σε αυτό που φοβόμουν. Ότι δηλαδή θα δουλεύω 18 ώρες τη μέρα (μη σου πω 30 ώρες το 24ωρο) για ένα αποτέλεσμα το οποίο σίγουρα ικανοποιητικό δε θα είναι κατά τη γνώμη μου. Ξενοδοχεία, συμβάσεις με εταιρίες κ.α. τα έχω σκεφτεί όλα και παλί δεν κολλάει το ένα άτομο στην όλη φάση. Και βοηθό να παίρνω για τέτοιες δουλειές πάλι χρειάζεται κάποιος στο μαγαζί για να το κρατάει ανοιχτό ή να δουλεύει σε κάτι άλλο.

Κανείς δεν με απογοητεύει με αυτά που ειπωνονται, ξέρω τι μου γίνεται, είμαι προσγειωμένος και τα πιθανά προβλήματα ή σενάρια που αναφέρονται τα έχω σκεφτεί όλα, όχι μια φορά αλλά πολλές φορές, και για αυτό άλλωστε η ζυγαριά γέρνει στο να μην το κάνω. Απλώς αναφερομαι στο forum για να δω αν οι απόψεις και τα πιθανά εμπόδια των περισσότερων συμπίπτουν με τις δικές μου προβλέψεις και απορίες.

Δημοσ.

Φιλε καλησπερα, το θεμα το εχω σκεφτει κ εγω οπως και πολλοι πιστευω εδω

Το θεμα ειναι οτι τωρα ειναι η χειροτερη εποχη για να ανοιξει καποιος οποιαδηποτε επιχειρηση στην ελλαδα, χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν μπορει να παει καλα.

Δηλαδη σκεψου οτι το κρατος ειναι συνεταιρος σε καθε επιχειρηση (μην πω οτι παιρνει τα παρισοτερα αυτο)

Επισης αν δεν εχεις ηδη πελατεια με καποιο τροπο ,απο καποια δουλεια τεχνικου (υπαλληλος δηλαδη )και γνωρισες πελατες ειναι δυσκολα τα πραγματα

Βαλε οτι ειμαστε και σε εποχη κρισης ακομα ενα αρνητικο

Αν πας ξεκρεμαστος να κανεις κατι πρεπει καταρχη να εχεις αποθεμα για να τροφοδοτησεις στην αρχη την επιχειρηση

Γιατι μην νομιζεις οτι απο την πρωτη μερα οτι ολοι θα κανουν ουρα στο μαγαζι σου

Το πιο πιθανο ειναι τους πρωτους μηνες , ισως κ 1-2 χρονια να σκοτωνεις μυγες μεχρι να μαθευτεις και να αποκτησεις πελατεια παλι εφοσον εισαι σωστος,δεν βαρας κτλ

Εγω εχω δουλεψει και αρκετα χρονια σε μαγαζια τεχνικος (καμια 15αρια) , εχω ηδη καμποσους πελατες δικους μου ,αλλα παλι δεν κανω το βημα αυτο γιατι απο την μια δεν υπαρχει αρκετο ρευστο και απο την αλλη θεωρω πολυ δυσκολη την συγκυρια

Επισης πιστευω οτι δεν ειναι απαραιτητο να στησεις μαγαζι για να κανεις αυτην την δουλεια

Πχ καποιος δικος μου τεχνικος αλλα σε αλλο τομεα οχι πληροφορικης, ειχε γνωρισει πελατες απο δουλειες που ηταν υπαλληλος και ετσι ξεκινησε δικη του δουλεια (νομιμη οχι μαυρα) με εδρα το σπιτι του, και εργαστηριο ....την αποθηκη του σπιτιου του !!

Στην αρχη δουλευε μονος του , μετα απο 1 χρονο πηρε και 1 υπαλληλο , τωρα εχει 2 και παει πολυ καλα .

Διαφημη εχει το αυτοκινητο του (επαγγελματικο) που γραφει την φιρμα του

Ετσι γλιτωνει καταρχην το νοικι που ειδικα οταν ξεκιναει μια επιχειρηση ειναι δυσβασταχτο εξοδο

Δημοσ.

Κι εγώ όχι ψηφίζω. Κι επειδή σε κόβω προσγειωμένο από τον τρόπο που τα γράφεις, πιστεύω ότι απλά περιμένεις μια τελική επιβεβαίωση από άλλους.

Δημοσ.

Eπειδη την κινηση που ετοιμαζεις την εχω ηδη κανει με εναν φιλο μου..να σου πω οτι δεν βγαινει χρημα.

Και μιλαμε οτι το μαγαζι ειναι σε κεντρικο σημειο του Πειραια.

Περα απο τα αρχικα διαδικαστικα (νοικια , νερα , δεη , ιντερνετ , τηλεφωνα , εναρξη επιχειρησης + ο,τι αυτο συνεπαγεται , εξοπλισμος μαγαζιου , ταμπελες , φυλλαδια , φορολογικος μηχανισμος/προγραμμα κλπ κλπ) που στην περιπτωση την δικη μας βγηκαν γυρω στα 6-8 χηνες... μετα καθε μηνα θα εχεις τα μηνιαια/διμηνιαια εξοδα (νερο/δεη/ιντερνετ-τηλεφωνο/νοικι).

Επειτα εχεις το ΟΑΕΕ (τεβε ντε) που υπολογιζε ενα 450αρι το διμηνο.

Μαζευονται εν ολιγοις ΑΡΚΕΤΑ μηνιαια εξοδα που αν δεν βγαζεις ΤΟΣΑ + κατι να μενει στην τσεπη να τρως ισως να μην αξιζει τον κοπο.

Αν εχεις καποιο κεφαλαιο στην ακρη (και δεν ξερεις τι να το κανεις) που μπορει να συντηρησει την επιχειρηση για καποιους μηνες , τοτε ισως και να αξιζει.

Επισης μην ξεχνας οτι ο κοσμος εν καιρω κρισης ζοριζεται πολυ να πληρωνει για την επισκευη του πισι του...ζοριζοταν και προ κρισης..φαντασου τωρα.

Οποτε για να καταληξω καπου .. αν εχεις κεφαλαιο καντο.Αν δεν εχεις κεφαλαιο αλλα εχεις σιγουρη/σταθερη πελατεια καντο.

Αν μπορεις να αναλαβεις στο μελλον μεγαλες δουλειες (αν υπαρχουν δηλ τετοιες πιθανοτητες)...καντο.

Αλλιως ξανασκεψου το.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις! Έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφετε λίγο - πολύ τα έχω φανταστεί και εγώ. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση η δημιουργία μιας επιχείρησης σίγουρα και το γνώριζα από την πρώτη στιγμή. Μεγάλο κεφάλαιο δε διαθέτω για αυτό εξάλλου αναφέρομαι σε κάτι "ατομικό" και μικρό. Αλλά το συμπέρασμα είναι πως ο βαθμός δυσκολίας για να πετύχει και να κρατήσει κανείς ένα τέτοιο μαγαζί βρίσκεται στο ταβάνι. Άρα λοιπόν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Προς το παρών για νόμιμη δουλειά από το σπίτι το βλέπω εξίσου δύσκολο καθώς δεν έχω πολλές γνωριμίες και πελάτες για να μου δίνουν έσοδα πάνω από 200 ευρώ το μήνα (για το ΟΑΕΕ εννοώ). Εντάξει από φίλους και γνωστούς όλοι φτιάχνουμε κανέναν υπολογιστή αλλά δεν είναι δουλειά αυτή για να ζήσεις.

Τέλος πάντων ευχαριστώ και πάλι όλους. Και τι να κάνουμε; Στον αγώνα λοιπόν ξανά για μια θέση όπου να ναι (στην κυριολεξία). Αν υπάρξει και αυτή η θέση. Αισιόδοξοι να είμαστε, υγεία να έχουμε και τα υπόλοιπα θα έρθουν αργά ή γρήγορα. Να είστε καλά!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...