SpirtouLisS Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2014 επισης ενα σημαντικος δεικτης καταθλιψης ειναι η σιτιση και ο υπνος. 1η ερωτηση ενος γιατρου που εχει ενα ασθενη με πιθανη καταθλιψη ειναι αν τρωει κανονικα και αν κοιμαται. Η συνηθης εικονα ειναι η απωλεια βαρους και ο διακεκομενος υπνος, και συνηθως ο ασθενης περιγραφει οτι δεν μπορει να κοιμηθει λογω μιας σκεψης που τον απασχολει και οταν πλεον τον παιρνει ο υπνος ξυπναει ξανα με την ιδια σκεψη αμεσως, σαν να μην ειχε κοιμηθει το μυαλο. Απο εμπειρια με φιλη μου που ουσιαστικα εγω μονο ηξερα τι της συμβαινει. Πανεμορφη κοπελα, τα ειχε ολα, σχεσεις καλη δουλεια, φιλοτιμη και ανοιχτοκαρδη. Ο ψυχολογος τη ρωτησε επι λεξει αν τρωει και κοιμαται. Στην απαντηση οτι εχει χασει 10 κιλα και δεν κοιμαται δεν της πηρε επισκεψη και την παρεπεμψε σε ψυχιατρο. ο ψυχιατρος ξεκιναει με συχνες συνεδριες και ελαχιστα φαρμακα. Το αντικαταθλιπτικο ξεκιναει απο 25mg και ανεβαινει σταδιακα ενω μειωνεται και σταδιακα. Το αντικαταθλιπτικο ειναι συχνο να συνοδευεται απο ενα ηπιο χαλαρωτικο ή ηρεμιστικο γιατι καποια αντικαταθλιπτικα εχουν διεγερτικη δραση και ο γιατρος δεν θελει ο ασθενης του να μην κοιμαται εξαιτιας του φαρμακου. Η βοηθεια του γιατρου ειναι πολλες φορες τεραστια αλλα και η ζημια που μπορει να κανει επισης τεραστια. Αν ο γιατρος δεν ειναι καλος το φαρμακο παει στραφι. Η γυμναστικη βοηθαει παρα πολύ οπως και καπιοι ανθρωποι που χωρις να το θελουν εχουν βρει το κουμπι μας και μας συμπαραστεκονται απλα με το να ειναι διπλα μας. Ειναι υπουλη ασθενεια η καταθλιψη και επικινδυνη. Πολλες φορες θεωρω την αντιμετωπιζουμε και μονοι μας και απο οτι ξερω ενα μεγαλο ποσοστο δεν επισκεπτεται γιατρο παρα μονο αν εμφανιστουν τα παραπανω συμπτωματα ή δεν μπορουν πλεον να αποδωσουν στην εργασια τους. Επισης παντα ο ανθρωπος εχει το φοβο της προκαταλλειψης επειδη μπορει να παρει καποιο φαρμακο, και με τον φοβο οτι θα γραφτει στο βιβλιαριο υγειας του ενα ψυχοφαρμακο, δεν επισκεπτεται τον γιατρο. 1
LiquidTroll Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2014 Φιλαράκι σου δώσανε ένα λινκ παραπάνω....αυτός είναι ο γιατρός που βοήθησε εμένα. Προσωπικά πάσχω απο διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) , η οποία είναι μια διαταραχή στην σεροτονίνη και στην ντοπαμίνη. Μετά απο πολλά χρόνια που παιδεύτηκα με διάφορους άσχετους , κατεληξα σε αυτόν.Και με βοήθησε πάρα πολύ , και σήμερα ζω μια πολύ καλή ζωή ( με την βοήθεια φυσικά αγωγής ) , με φίλους , κοπέλα , και δική μου επιχείρηση! Η κατάθλιψη , είναι διαταραχή της σεροτονίνης , και σε ένα ποσοστό είνια κληρονομική, δηλαδή έχεις προδιάθεση να παρουσιάσεις , και πλέον μπορείς με μια εξέταση DNA να το βρεις. (δες πάλι το λινκ, και ψάξε το σάιτ) Κατάθλιψη παρουσιάζουνε όλοι οι άνθρωποι στην ζωή τους , για κάποιο λόγο , πχ να χάσουνε έναν δικό τους κλπ. Εάν έχεις όμως προδιάθεση , πρέπει να το κοιτάξεις. Δεν είναι τίποτε , είναι σαν να έχεις προδιάθεση για Διαβήτη 2 πχ , απλά στην Ελλάδα ήμαστε λιγάκι Ταλιμπάν σε αυτά τα θέματα , οποτε θα ακούσεις διάφορες πίπες του στυλ : " Ti φάρμακα ρε , βρες μια γκόμενα , Τι φάρμακα ρε εγώ που με βλεπεις ξεπερασα το ταδε μονος μου ρε , τι μαλακιες ψυχιάτρους ρε να είσαι δυνατός..............." , και διάφορες τέτοιες ταλιμπανιες. Μια διαταραχή στην σεροτονίνη , δημιουργεί όλα αυτά που περιγράφεις , και συνήθως δημιουργείται Μετά απο μεγάλο άγχος (το οποίο βιώνουμε όλοι μας , γιαυτό δεν προλαβαίνουνε οι Ψυχίατροι) Μετά απο μεγάλη στεναχώρια(θάνατος , χωρισμό κλπ κλπ) Απο προδιάθεση , + με συνδυασμό με τα παραπάνω ^^^^ Οπότε , λογικά , χρειάζεσαι μια βοήθεια να την ανεβάσεις. Δεν σε προτρέπω να πάρεις φάρμακο , σε προτρέπω όμως να πας εκεί που σου λέω , για να σε βοηθήσει λίγο να κάνεις 2-3 επιλογές καλύτερες και πιο ποιοτικές στην ζωή σου , και αν χρειαστείς μαι βοήθεια με κάποιο φάρμακο , ναι , πάρτο. Θυμήσου , η κατάθλιψη,(όπως οι περισσότερες ψυχικές ασθένειες), είναι παθολογικη ασθένεια(σεροτονίνη) , όχι ψυχολογική. Οπότε θέλει βοήθεια για να ανέβει ! Ελπίζω να βοήθησα 2
Crazytrain89 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Καλημέρα και πάλι παίδες, Χρονιά πολλά, με ΥΓΕΙΑ πανω απο ολα. Αυτο που ειπώθηκε πιο πριν, πιστεύω πως ειναι.. Μάλλον μελαγχολικός είμαι, οχι καταθλιπτικός, πιστεύω.. Εμμονές, προχωρημένου επίπεδου δεν εχω, η μόνη αδυναμία που θα μπορούσα να μου βρω ειναι να νιώσω την απώλεια ατομου. Είμαι Παρα πολύ δεμένος (μαλλον κακο αυτο) με οικογένεια και φίλους, και υπάρχουν στιγμες που στην ιδεα απώλειας γνωστού μου, νοιώθω οτι θα καταρρεύσω αφου πρώτα θα εχω σπάσει τα παντα στο σπίτι μου.. Its weird.. Αυτα που υποθηκαν για τον υπνο και την διατροφή ειναι πάρα πολυ σωστά... Στην περίπτωση μου βέβαια, δεν χανω κιλα με τα τοσα σκατα που τρώω καθε μερα, σουβλάκια χιλιάδες το χρόνο!, πίτσες βρώμικα κτλπα..οπου και αυτα ισως να επηρεάζουν καπως την ψυχολογία.. Οσο αφορα τον υπνο.. Ειμαστε αρκετά τσακωμενοι θα ελεγα. Πολλες φορές κοιμάμαι και νοιώθω μηδενική ξεκούραση.Την βδομάδα αντε να κοιμηθώ 3 μερες 8ωρο,και τις υπόλοιπες θα ειναι 4ωρο-3ωρο.Δυστυχως και σερι κανω πολλα λογο ανχους οτι δεν θα ακούσω το ξυπνητήρι και αργήσω στην δουλειά, και καθε φορα που μενω αϋπνιος 32ωρες+,το μετανιώνω και νοιώθω σκατα.. Γενικά με το ανχος εννοείται πως εχω θεμα, οχι κρισης πανικού τουλάχιστον, αλλα για πολυ ασήμαντα πράγματα βρίσκω το εαυτό μου να αγχώνεται παράλογα διχως να το θέλω ο ιδιος.. Οπότε νομίζω για αρχή θα προσπαθήσω να κανω καποιες μικροαλλαγές, οπως κανα τρέξιμο οσο προλαβαίνω, μείωση των σκατολοηδιων τροφων και βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αν οοολα αυτα τα προσπαθήσω πραγματικά ομως, και δω οτι ειμαι ακομα στην ιδια κατάσταση, θα συμβουλευτω γιατρό, αλλα για φάρμακα δεν νομίζω να πάρω, οχι τουλάχιστον ακομα εφοσον πιστεύω πως η κατάσταση μου ειναι ηπιας μορφής.. Είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπαιρνα, και θα τα επαιρνα αφου θα ειχα φτασει πραγματικά στον πάτο.. Παλι wall of text, χρονιαρες μερες και διαβάζετε αυτα που διαβάζετε Να στε καλά ολοι
thomasG4 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Επίσης σε περιπτώσεις άγχους και έντονου stress βοηθάει πάρα πολύ ο διαλογισμός. Κάθεσαι αναπαυτικά, με ευθεία τη πλάτη χωρίς να ακουμπάει το κεφάλι σου κάπου και για 10-15 λεπτά χαλαρώνεις, κλείνεις τα μάτια και προσπαθείς να κάνεις όσο λιγότερες σκέψεις γίνεται. Άμα έχεις smartphone η εφαρμογή Calm βοηθάει αρκετά στο κομμάτι του διαλογισμού. http://www.psychologytoday.com/blog/the-courage-be-present/201001/how-practice-mindfulness-meditation 1
Hellaslover Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 φιλε καπως ετσι νιωθω και γω χρονια τωρα, μενω εξωτερικο και εχω χρονια να γυρισω και ισως να φταιει αυτο. Το ειχα ψαξει παλια και βρηκα το rhodiola rosea και θυμαμαι με ειχε βοηθησει αρκετα. Δε ξερω πως λεγεται στα ελληνικα αλλα ειναι φυτο που υπαρχει και στην Ελλαδα. Εγω επαιρνα χαπακια απο την εταιρια gaia και μεσο αμαζον, μετα ειπα να αλλαξω και πηρα αλλη μαρκα (now brand) και δεν μου εκανε τιποτα. Θα ξαναπαρω gaia μαλλον. Δοκιμασε ισως σε βοηθησει.
gatokoritso Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Αφού είπες ότι με το ταξίδι σου στο εξωτερικό ένιωσες μια χαρά ε τότε πριν πας στο ψυχίατρο δοκίμασε να πας μερικές μονοήμερες δεν είναι ανάγκη να πας μακριά. Ένα ωραίο τοπιο, ένα καλό πιάτο φαΐ (μείωσε τα junk food δεν βοηθάνε), χαλαρή παρεα θα σε ξανανιωσουν.
Thinart Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Το ειχα ψαξει παλια και βρηκα το rhodiola rosea και θυμαμαι με ειχε βοηθησει αρκετα. Δεν ξερω πως λεγεται στα ελληνικα αλλα ειναι φυτο που υπαρχει και στην Ελλαδα. In animal studies, extracts of rhodiola, seem to enhance the transport of serotonin precursors, tryptophan, and 5-hydroxytryptophan into the brain. Serotonin is a widely studied brain neurotransmitter chemical that is involved in many functions including, smooth muscle contraction, temperature regulation, appetite, pain perception, behavior, blood pressure and respiration. When balanced, it imparts a sense of contentment and mental ease. Either too much or too little serotonin on the other hand has been linked to various abnormal mental states such as clinical depression. Thus rhodiola has been used by Russian scientists alone or in combination with antidepressants to boost one's mental state, a boon in countries and seasons where one is deprived of adequate sun over prolonged periods of months. This leads to a condition known as SAD or Seasonal Affective Disorder, common to Northern European countries. (http://www.herbwisdom.com/herb-rhodiola.html) Πολυάριθμες κλινικές δοκιμές βασισμένες σε διπλές τυφλές μελέτες ελέγχου με placebo αποδεικνύουν περίτρανα ότι το εκχύλισμα της Rhodiola βελτιώνει τη διάθεση και κατέχει αγχολυτικές ιδιότητες, ενώ δεν έχει ανιχνεύσιμα επίπεδα τοξικότητας. Η Rhodiola βελτιώνει την πνευματική και φυσική απόδοση, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές διότι αυξάνει την ενέργεια (4). Μπορεί να βοηθήσει στην οξυγόνωση του εγκεφάλου καθώς και των μυϊκών ιστών, ενισχύοντας καθοριστικά τα επίπεδα ενέργειας (5). Επίσης, μπορεί να μειώσει τη γενική κόπωση που εμφανίζεται κάτω από περιπτώσεις άγχους (4). Η Rhodiola επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης, τη μνήμη, τη δύναμη και την κινητικότητα του ανθρωπίνου σώματος, βελτιώνοντας την πνευματική ικανότητα και κυρίως ενισχύοντας την απόδοση στην εργασία (6). Η ικανότητα της Rhodiola να βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες οφείλεται ενδεχομένως στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη διασπώνται φυσιολογικά από το ένζυμο κατεχολομεθυλοτρανσφεράση (COMT), ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα ενεργά συστατικά του εκχυλίσματος Rhodiola καταστέλλουν τη δραστηριότητα της COMT. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η Rhodiola μπορεί να αυξήσει κατά 30% το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών και να μειώσει κατά 60% τη δραστηριότητα της COMT (7). Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη διέγερση και την εξομάλυνση της φυσικής κατάστασης φοιτητών στους οποίους είχε χορηγηθεί ένα σκεύασμα εκχυλίσματος ρίζας Rhodiola κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής εξέτασης, έδειξε ότι το εκχύλισμα αυτό είχε θετικά αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση, την πνευματική κόπωση και σε νευροκινητικά τεστ. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα αυτό-αξιολόγησης της γενικότερης ευεξίας του κάθε ατόμου ήταν πολύ καλύτερα στην περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε Rhodiola, σε σύγκριση με το placebo (8). (http://www.douni.gr/?section=ingredients&icategory=9&id=42) Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2014 από Thinart
johnbond Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Φίλε πήγαινε σε έναν γιατρο! Η κατάθλιψη δεν είναι απλό πραγμα. Έλεος με την ιατρική των φόρουμ. Για μαλακιες δίνουμε χρήματα αλλά όταν είναι να πάμε στον γιατρό μπαίνουμε στα φόρουμ, ρωτάμε γνωστούς και άγνωστους κτλ. Εγώ θα πω το αντίθετο.. Έλεος με τους γιατρούς. Με το παραμικρό στέλνουμε τον άλλο στο γιατρό,γι'αυτό είναι γεμάτα τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Στο γιατρό πρέπει να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν κάποιο πραγματικό και ενοχλητικό πρόβλημα. Και τα φάρμακα που δίνουν δεν είναι καραμέλες.Έχουν σοβαρές παρενέργειες. Το παιδί έχει μια απλή μελαγχολία.Και ποιός δεν έχει στην Ελλάδα; Ένα δελτίο ειδήσεων να δεις σε πιάνει θλίψη για μια βδομάδα... Όταν συνεχώς σου λένε για χρεοκωπίες ,grexit κτλ τι όρεξη να έχεις; Όταν βλέπεις όλους τριγύρω μελαγχολικούς και θλιμμένους πως να είσαι χαρούμενος; Μετά το 2010 όλοι λίγο πολύ έχουμε χάσει την ξενοιασιά και τη χαρά που είχαμε. Εγώ προτείνω να κάνεις απλά πράγματα. Καλή διατροφή,ύπνος,γυμναστική και βρες χρόνο για τον εαυτό σου αν είναι αυτό δυνατόν. Σίγουρα υπάρχουν διασκεδαστικές ασχολίες. 2
Dee_Lee Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2014 Εγώ ξέρω ότι μπορεί να φταίει άγχος ή στενοχώρια Ξέρω ότι δεν είπα κάτι που βοηθάει αλλά αυτό ξέρω Όπως είπε ο thomasG4: Επίσης σε περιπτώσεις άγχους και έντονου stress βοηθάει πάρα πολύ ο διαλογισμός. Κάθεσαι αναπαυτικά, με ευθεία τη πλάτη χωρίς να ακουμπάει το κεφάλι σου κάπου και για 10-15 λεπτά χαλαρώνεις, κλείνεις τα μάτια και προσπαθείς να κάνεις όσο λιγότερες σκέψεις γίνεται. Άμα έχεις smartphone η εφαρμογή Calm βοηθάει αρκετά στο κομμάτι του διαλογισμού. http://www.psychologytoday.com/blog/the-courage-be-present/201001/how-practice-mindfulness-meditation Μην σκέφτεσαι τίποτε. Α και μπορεί η μουσική να βοηθήσει λίγο
LiquidTroll Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2014 Εγώ θα πω το αντίθετο.. Έλεος με τους γιατρούς. Με το παραμικρό στέλνουμε τον άλλο στο γιατρό,γι'αυτό είναι γεμάτα τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Στο γιατρό πρέπει να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν κάποιο πραγματικό και ενοχλητικό πρόβλημα. Και τα φάρμακα που δίνουν δεν είναι καραμέλες.Έχουν σοβαρές παρενέργειες. ;Μετά το 2010 όλοι λίγο πολύ έχουμε χάσει την ξενοιασιά και τη χαρά που είχαμε. Εγώ προτείνω να κάνεις απλά πράγματα. Καλή διατροφή,ύπνος,γυμναστική και βρες χρόνο για τον εαυτό σου αν είναι αυτό δυνατόν. Σίγουρα υπάρχουν διασκεδαστικές ασχολίες. Εγώ πρότεινα να κάνει 2-3 συνεδρίες , σε έναν σοβαρό ψυχίατρο , τον οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα , δεν πρότεινα να πάρει φάρμακα. Και αν πιστεύεις ότι τα αντικαταθλιπιτικά έχουνε σοβαρές συνέπειες , δες τις παρενέργειες που έχει ένα απλό Depon.απλά δες πισω . Δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες , όλα έχουνε.! Εγώ ξέρω ότι μπορεί να φταίει άγχος ή στενοχώρια Μην σκέφτεσαι τίποτε. Α και μπορεί η μουσική να βοηθήσει λίγο Κοιτα , εγώ πιστεύω πολύ στον ειδικό. Δεν ήμαστε ειδικοί ότι και να λέμε. Ένας ειδικός , θα καταλάβει με την μία το πρόβλημα του καθενός και θα του προτείνει τις κατάλληλες λύσεις. Πχ. μπορεί να του προτείνει γυμναστική , γιόγκα , τρέξιμο , σεξ έστω και με πληρωμή να φύγουνε τα πηγμένα γιαούρτια , οτιδήποτε χρειάζεται. Για αυτό προτρέπω να κάνει έστω μία συνεδρία για να του δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις!
Dee_Lee Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2014 Εγώ πρότεινα να κάνει 2-3 συνεδρίες , σε έναν σοβαρό ψυχίατρο , τον οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα , δεν πρότεινα να πάρει φάρμακα. Και αν πιστεύεις ότι τα αντικαταθλιπιτικά έχουνε σοβαρές συνέπειες , δες τις παρενέργειες που έχει ένα απλό Depon.απλά δες πισω . Δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες , όλα έχουνε.! Κοιτα , εγώ πιστεύω πολύ στον ειδικό. Δεν ήμαστε ειδικοί ότι και να λέμε. Ένας ειδικός , θα καταλάβει με την μία το πρόβλημα του καθενός και θα του προτείνει τις κατάλληλες λύσεις. Πχ. μπορεί να του προτείνει γυμναστική , γιόγκα , τρέξιμο , σεξ έστω και με πληρωμή να φύγουνε τα πηγμένα γιαούρτια , οτιδήποτε χρειάζεται. Για αυτό προτρέπω να κάνει έστω μία συνεδρία για να του δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις! Εντάξει αν δεν είναι και πάλι καλά πρέπει να πάει στον ψυχίατρο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα