Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν επιτρέπεται να αναλύσω τις πολιτικές μου απόψεις, πόσο μάλλον όταν τεκμηριώνουν τον χαρακτηρισμό "ζώα" για συγκεκριμένο/α πολιτικό/ά κόμμα/τα.

Αλλά μεγάλα παιδιά είμαστε, αν καταλαβαίνεις το τι και όχι το γιατί, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολύ λόγοι γι' αυτό και αναρωτιέμαι γιατί είσαι σε θρεντ με τίτλο "ψηφίζω;".

• Απαντ. 125
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Κύριοι,

ακούω συνέχεια την έκφραση, " όλοι τα ίδια σκατά είναι " , γιατί να κάνω τον κόπο να ψηφίσω.

Λέγοντας την παραπάνω έκφραση, εξυπακούεται ότι ο λέγων εξαιρεί τον εαυτό του από τα "σκατά" και θέτει εαυτόν  σ' ένα ψηλό βάθρο πάνω από το επίπεδο του βόθρου.

Οποία αυταπάτη, λες και σ' αυτό τον βόθρο δεν συγχρωτιζόμαστε όλοι, δεν συναλλασσόμαστε, δεν επιβιώνουμε , δεν επαναπαυόμαστε, δεν ζούμε τις "ασήμαντες" ζωούλες μας, δεν εκδηλώνουμε τα πάθη μας, τις συγκινήσεις μας , τις μικρότητές μας και τις μεγαλοσύνες μας.

Ο κοινωνικός και πολιτικός  βόθρος  πηγάζει από τους εαυτούς μας , τις οικογένειές μας , τους φίλους μας και τους εχθρούς μας.

Η προσπάθεια να βγάλεις έξω το κεφάλι , σήμερα τουλάχιστον, είναι δυνατή κατά ένα μεγάλο βαθμό, όχι τελείως , με το να ψηφίσεις κάποιους που ΕΛΠΙΖΕΙΣ ότι μπορεί να αποδειχθούν ανώτεροι των περιστάσεων.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, σίγουρα, αλλά τότε θα πρέπει να αναλάβεις άλλου είδους πρωτοβουλία, που το πιθανότερο είναι να σε φέρει σε κίνδυνο, να σου χαλάσει την ζαχαρένια που λέμε. Διότι απλώς με μια άρνηση συμμετοχής δηλώνεις την απάθειά σου και την  υποτιθέμενη ανωτερότητα και διαφορετικότητά σου έναντι των υπόλοιπων " προβάτων "

@ liopyr

Το κομμάτι της υγιούς κοινωνίας που περιγράφεις , όντως υπάρχει, όχι όμως στην έκταση που λες.

Πιάνω αρκετές φορές τον εαυτό μου να αισθάνεται κάποιου είδους τύψεις που δεν συμμετέχω στον βαθμό που θα έπρεπε και απορροφούμαι  μόνο από την μικρή μου καθημερινότητα.  Τότε αυτό που με παρηγορεί είναι το ότι αν και γραναζάκι του συστήματος , τουλάχιστον δεν έγλυψα κανέναν , δεν αδίκησα κανέναν, δεν έκανα συνειδητά κακό σε κανέναν, δεν προσκολλήθηκα σε κανέναν , δεν ψήφισα κανέναν για όφελός μου και με ενδιαφέρει να  κλωτσάω για να ανέβω στην επιφάνεια του βούρκου.

Όμως από που προκύπτει ότι ο εθελοντής στην Γάζα, στο Σουδάν, στη Συρία , ή στην χώρα μας απέχει συνειδητά από τις εκλογές;

Και αν αυτό ισχύει, δεν αναγνωρίζεις ότι  δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι υγιών ανθρώπων μένει στο περιθώριο, στην αφάνεια για πάντα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει σε γενικότερο βαθμό στην κοινωνία;

• Like 1
Δημοσ.

Δεν επιτρέπεται να αναλύσω τις πολιτικές μου απόψεις, πόσο μάλλον όταν τεκμηριώνουν τον χαρακτηρισμό "ζώα" για συγκεκριμένο/α πολιτικό/ά κόμμα/τα.

Αλλά μεγάλα παιδιά είμαστε, αν καταλαβαίνεις το τι και όχι το γιατί, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολύ λόγοι γι' αυτό και αναρωτιέμαι γιατί είσαι σε θρεντ με τίτλο "ψηφίζω;".

Κρίμα,πολύ θα ήθελα να δω αυτή την δήθεν τεκμηρίωση.Είμαι σίγουρος ότι θα αποτελούνταν από ΜΙΑ λέξη με τέσσερα γράμματα!Μιλάμε για τρομερή τεκμηρίωση και για πολιτικό λόγο,όχι αστεία!Μετά βρίζετε τους ΑΡΔ επειδή διδάσκουν ΗΘΟΣ.

Αστο ρε Λούσιφερ να πάει στον Λούσιφερ...εντάξει εγώ δυστυχώς κατάλαβα.

Στο topic είμαι πάντως επειδή διαβάζουν και νεαρά άτομα τα οποία τα παροτρύνω να ψηφίζουν γενικά.Καλύτερα οτιδήποτε παρά αποχή.Η αποχή εκτός του ότι εκμεταλλεύεται από την εξουσία(κυβερνήσεις του 20%),δείχνει και μία απόγνωση,μία εγκατάλειψη.Σαν να έχεις αποδεχθεί τη μοίρα σου.

Αυτός που δεν τον εκφράζει κανένα κόμμα γιατί δεν φτιάχνει το δικό του κόμμα?Δημοκρατία δεν έχουμε?Τέλος πάντων...

Δημοσ.

Κρίμα,πολύ θα ήθελα να δω αυτή την δήθεν τεκμηρίωση.Είμαι σίγουρος ότι θα αποτελούνταν από ΜΙΑ λέξη με τέσσερα γράμματα!Μιλάμε για τρομερή τεκμηρίωση και για πολιτικό λόγο,όχι αστεία!Μετά βρίζετε τους ΑΡΔ επειδή διδάσκουν ΗΘΟΣ.

Αστο ρε Λούσιφερ να πάει στον Λούσιφερ...εντάξει εγώ δυστυχώς κατάλαβα..

Τι είναι ΑΡΔ;

(Και με τη λέξη έχω κολλήσει, αλλά πιάνω το γενικότερο νόημα της εικασίας σου, οπότε νταξ)

Δημοσ.

Τι είναι ΑΡΔ;

(Και με τη λέξη έχω κολλήσει, αλλά πιάνω το γενικότερο νόημα της εικασίας σου, οπότε νταξ)

Οι γνωστοί δημοσιογράφοι

• Like 1
Δημοσ.

Είναι περίεργο (*αχεμ*) πάντως, πως δεν έχει γίνει ένας σοβαρός εκσυγχρονισμός σε αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας εδώ και τόσα χρόνια για να διευκολύνει άτομα που θέλουν να ψηφίσουν αλλά βρίσκονται πολύ μακριά από τον τόπο τους γιατί εκεί τους θέλει/στέλνει η εργασία τους. 

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (προαιρετική) (σε κάποια από τις αξιόπιστες μορφές της) θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί εδώ και μερικά χρόνια, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες. Πριν καμιά δεκαετία περίπου συμμετείχα σε ένα project για αξιόπιστο/ασφαλές e-Voting (από μικρά polls ως δημοψηφίσματα και εθνικές εκλογές), το οποίο έβγαλε κάποια αποτελέσματα -μαζί και υλοποίηση, και λογικά έκτοτε πρέπει να υπήρξαν και άλλα παρόμοια projects. Δεν μπορεί όλα αυτά να μην μπορούν να αξιοποιηθούν.

Συμφωνώ σε αυτό, όσες φορές το είχα αναφέρει στο φόρουμ σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις πήρα διάφορες απαντήσεις όπως "καλύτερα να υπάρχει το μπάχαλο με το χαρτομάνι και τους καταλόγους γιατί έτσι δεν θα μπορεί να γίνει νόθευση του αποτελέσματος".

Δημοσ.

Αλλά προσοχή, το "εγώ ανέβηκα σε ένα καράβι για την Γάζα" δεν είναι το ίδιο με το "οι δικοί μου ανέβηκαν σε ένα καράβι για την Γάζα" - στο πρώτο είσαι ακτιβιστής, στο δεύτερο απλά φίλαθλος.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν τυχαίο, δεν χρειάζεται να ανεβούμε όλοι σε καράβια για να αποδείξουμε κάτι, άλλωστε όσοι το κάνουν, δεν το κάνουν γι'αυτό το λόγο.

Υπάρχουν κοινωνικοί χώροι, εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, συνελεύσεις, στέκια, συλλογικότητες, άνθρωποι που δείχνουν έμπρακτα πως ο λόγος που (μπορεί να) απέχουν συνειδητά μόνο η αδιαφορία δεν είναι.

Μη μπλέκεις το εκλογικό πάρτι με την δημοκρατία, όποιος δεν ψηφίζει δεν σημαίνει πως δεν είναι δημοκράτης, και κυρίως, όποιος ψηφίζει δεν σημαίνει πως είναι.

Πάντως, σε περίπτωση που μένουν λάθος εντυπώσεις, δεν μιλάω για εμένα, μη κοροϊδευόμαστε, πιο κοντά στις πίτσες και τα 24mb/s είμαι που λέει και ο λούσι, παρά στα καράβια.

Αν φτάσω όμως στο σημείο αντί να σέβομαι την στάση τους να τους σνομπάρω κι από πάνω, ε πως το λένε, όσα δεν φτάνει η αλεπού;

Μια σημείωση σε αυτό.

Σε όσα καράβια κι αν ανέβεις, όσα μαδέρια κι αν κραδαίνεις, όσες περιφρουρήσεις κι αν κάνεις, όσα άτομα κι αν κατεβάσεις στο Σύνταγμα, αν η αποχή σου νομιμοποιήσει επιτρέψει σε μαίανδρους και Κολοκοτρώνηδες να μπουν στη Βουλή, ντάξει, δεν έχεις κάνει τρύπα στο νερό σε καμία περίπτωση, αλλά είσαι πολύ κοντά.

Ανοίγεις πολύ μεγάλο θέμα, αλλά το ξεκινάς τελείως λάθος. Η είσοδος των Ορκ στην βουλή ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα μιας ήδη εκφασισμένης κοινωνίας που τους ανέχεται στους δρόμους, στα καφενεία, στα γήπεδα, στις γειτονιές, στις δουλειές, στα σχολεία [..]

Ο ρατσιστικός λόγος που πιπιλίζουν εδώ και δεκαετίες τα ΜΜΕ, το σύγχρονο απολιτίκ lifestyle, ο μικροαστισμός και λίγα ιστορικά δεδομένα, είναι μια καλή αρχή αν θες να ψάξεις για ενόχους.

Ο ευνουχισμένος μέσος χέστης μικροαστός, όταν του κόψουν την βολή ή την ψευδαίσθηση πως θα γίνει μεγάλος και τρανός, δεν θέλει πολύ για να πειστεί από ένα δήθεν αντισυστημικό προφίλ που προβάλλει την βία και να σιγοντάρει, βούτυρο στο ψωμί του είναι.

Χαλφ, οι άνθρωποι που λες, είτε είναι 100, είτε 1000 είτε 100.000, προσφέρουν στην κοινωνία πολύ πιο άμεσα απ'όσο φαντάζεσαι.

Ένας γιατρός στα κοινωνικά ιατρεία δηλαδή τι κάνει; Δεν προσφέρει; Πρέπει να γίνει βουλευτής για να προσφέρει σε γενικότερο βαθμό;

Ακόμα και οι "περιθωριακοί" στην βίλλα αμαλίας, όσο κρατούσαν την κατάληψη, τα φασιστοειδή δεν πλησίαζαν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

Το κράτος τι έκανε για να κρατήσει ασφαλείς αυτές τις γειτονιές από τους φυρερίσκους εκτός από το να συνεργαστεί μαζί τους και να τους βάλει στα Α.Τ της περιοχής;

Δημοσ.

Έπεσε η Βίλα Αμαλίας και δεν ξέρω που να βάλω τις δημοκρατικές μολότοφ μου σύντροφοι

Έχω μια ιδέα αλλά φλερτάρει με μπαν.

• Like 6
Δημοσ.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν τυχαίο, δεν χρειάζεται να ανεβούμε όλοι σε καράβια για να αποδείξουμε κάτι, άλλωστε όσοι το κάνουν, δεν το κάνουν γι'αυτό το λόγο.

Υπάρχουν κοινωνικοί χώροι, εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, συνελεύσεις, στέκια, συλλογικότητες, άνθρωποι που δείχνουν έμπρακτα πως ο λόγος που (μπορεί να) απέχουν συνειδητά μόνο η αδιαφορία δεν είναι.

Μη μπλέκεις το εκλογικό πάρτι με την δημοκρατία, όποιος δεν ψηφίζει δεν σημαίνει πως δεν είναι δημοκράτης, και κυρίως, όποιος ψηφίζει δεν σημαίνει πως είναι.

Συμφωνώ στα περισσότερα, τα έχουμε συζητήσει κι άλλες φορές έτσι κι αλλιώς, αλλά δεν συμφωνώ πως τα λόγια, οι συνελεύσεις και τα στέκια είναι "έμπρακτη συνεισφορά". Δεν ξέρω, όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο βαριέμαι τα λόγια, ίσως επειδή χόρτασα.  Αλλά το εκλογικό πάρτι είναι η αποκορύφωση της δημοκρατίας, όχι γιατί "εσύ επιλέγεις, παίρνεις μέρος" και μπλα μπλα, αλλά επειδή -καλή ώρα- καλείσαι να κάνεις συνειδητά μια αδύνατη επιλογή: Τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα έτσι όπως διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες είναι ημιτελή, ο καπιταλισμός που ζούμε έχει τρομακτικές αδυναμίες σε ατομικό επίπεδο κι αντίστοιχα η δημοκρατία όπως διαμορφώνεται με βάση τον καπιταλισμό είναι κουτσή. Αυτό το νιώθουν όλοι, όσο απερίσκεπτα κι αν ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν, θες υποσυνείδητα, θες με γκρίνια, θες με ισοπεδωτισμό. Η επιλογή όμως παραμένει και είναι σαφής. Θα φτιάξουμε το ποδήλατο με κατσαβίδι, άλλεν ή γαλλικό; Αν προτείνεις να πάρεις πατίνι ή αυτοκίνητο, είσαι ρομαντικός ναι, είναι ίσως πολύ καλή ιδέα αλλά πάλι ποδήλατο θα καβαλήσεις για την προσεχή διαδρομή, η επιλογή είναι κλειστή. Θα φτιάξουμε το ποδήλατο (ημιτελές σύστημα) να πάμε παρακάτω όπου μπορεί να βρούμε αυτοκίνητο (ιδανικό σύστημα), ή θα καθόμαστε να μπαλώνουμε τα αμπάλωτα σαν άμπαλοι; Τίποτε δεν σε σταματά από το να προτείνεις και να μιλάς για το αυτοκίνητο, αλλά στην συγκεκριμένη φάση ας μιλήσουμε λίγο για το πως θα φτιάξουμε το ποδήλατο. Κι αυτό είναι η δημοκρατία στις εκλογές, να βάλεις στην άκρη το όνειρο για να φτάσεις σε αυτό.

Τον υπόλοιπο χρόνο όμως θέλω οπωσδήποτε να ακούω για το όνειρο, επειδή μου δίνει μια αίσθηση κατεύθυνσης, είναι μπούσουλας.

Όμως μου άνοιξες όρεξη για πίτσα τώρα και βαριέμαι να βγαίνω.

• Like 2
Δημοσ.

Έχω μια ιδέα αλλά φλερτάρει με μπαν.

Εκτός του ότι δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις φοβάσαι και να μιλήσεις ελεύθερα υπο το φόβο της τιμωρίας σε ένα διαδικτυακό φόρουμ... απο την άλλη πρέπει να φανείς cool και δεν αντέχεις μια άποψη που δεν συμβαδίζει με τη δική σου οπότε πετάς μια εξυπνάδα επιπέδου δημοτικού έτσι για να πεις πως είπες τη τελευταία κουβέντα

Καταλαβαίνεις ότι αυτή είναι η κλασσική συμπεριφορά του λούμπεν μικροαστού που υποτίθεται απεχθάνεσαι έτσι;

Δημοσ.

Ναι ναι, αυτό είναι porg, το βρήκες.

Συγνώμη που δεν έχω χρόνο να αναλύσω με ουσία την περίπτωσή σου, πρέπει να ξεβουλώσω ένα σιφόνι. Or something.

• Like 1
Δημοσ.

Αφου μπήκε το 2015 ναι ψηφίζεις και γω ειμαι Οκτώβρη του 97 και όπως τς παιδιά το 96 που ψήφισαν πέρσι ετσι κ μεις ;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...