Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή το ακούω πολύ συχνά αυτό, πως προκύπτει ότι το λευκό "πάει" στον πρώτο;

Επειδή έχω κοιτάξει το εκλογικό σύστημα, η κατανομή των εδρών που θα πάρει κάθε κόμμα προκύπτει από τον εξής τύπο:

Έδρες Κόμματος = 250 * (Ψήφοι Κόμματος) / (Ψήφοι Κομμάτων άνω του 3%)

Από αυτό εδώ εγώ βλέπω ότι για την κατανομή των εδρών μετράνε μόνο οι ψήφοι των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή.

Το 250 είναι οι έδρες που μοιράζονται με την απλή αναλογική. Οι υπόλοιπες 50 πάνε bonus στον πρώτο.

Αν κάποιος εφαρμόσει τον παραπάνω τύπο σε αυτά πχ τα εκλογικά αποτελέσματα, θα βγάλει την ίδια κατανομή εδρών.

• Απαντ. 125
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Επειδή το ακούω πολύ συχνά αυτό, πως προκύπτει ότι το λευκό "πάει" στον πρώτο;

Υποθέτω με την έννοια ότι εάν η ψήφος σου πάει σε άλλο κόμμα που μπαίνει στην Βουλή (αντί για λευκό), το πρώτο κόμμα παίρνει λιγότερες έδρες.

Δημοσ.

Υποθέτω με την έννοια ότι εάν η ψήφος σου πάει σε άλλο κόμμα που μπαίνει στην Βουλή (αντί για λευκό), το πρώτο κόμμα παίρνει λιγότερες έδρες.

Σωστό αυτό που λες, αλλά αυτό ισχύει και για τις ψήφους σε κόμματα που δεν θα μπουν στη βουλή. Απλά μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο να λέμε ότι πάνε στο πρώτο κόμμα.

Δημοσ.

Γιατί οι έδρες προκύπτουν από το ποσοστό των έγκυρων ψηφοδελτίων. Δλδ αν εγώ έχω 1 ψήφο στις 10 (10%), αλλά οι 5/10 είναι άκυρα/λευκά, δεν δικαιούμαι 10% των εδρών, αλλά 20% (μία στις 5 έγκυρες). Αν λέω κάτι λάθος, διορθώστε.

Ναι ρε συ Lucifer, αλλά το λευκό πάει στον 1ο. Χεστήκανε λοιπόν αν σε καλύπτουν ή όχι, απ τη στιγμή που παίρνουν έστω και έμμεσα το κουκί

Γι' αυτό και δεν συνιστώ λευκά και άκυρα, εκτός για όσους είναι αποφασισμένοι πως δεν καλύπτονται από κανέναν.

Για αυτούς, καλύτερα να δείξουν πως τουλάχιστον επιζητούν την αλλαγή ή ας δείξουν έμπρακτα τη σνομπαρία τους.

Για τη δεδομένη ψηφοφορία, όπως λες, δε θα αλλάξει τπτ. Αλλά για την επόμενη, θα θυμούνται όλοι πως υπάρχει ένα Χ% που δεν αδιαφορεί για τον θεσμό της ψηφοφορίας και που περιμένει απλώς να βρει κάποιον μαζί με τον οποίο αξίζει να ενταχθεί.

• Like 1
Δημοσ.

. Απλά μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο να λέμε ότι πάνε στο πρώτο κόμμα.

Αυτο που ξέρω εγώ με βαση την κοινωνική και πολιτική αγωγή που εκανα 1η λυκείου και με βάση αυτα που ακουω το πρωτο κομμα περνει τις περισσοτερες εδρες και μετα οι υπόλοιπες μοιράζονται αναλογα και μην σου φενεται τραβηγμένο έτσι ειναι οσα λευκα υπάρχουν η οσοι ψυφοι έχουν μπει σε μικρα κοματα οπου δεν μπικαν στην βουλη πανε υπερ τ πρωτου κόμματος τωρα δικαιο αδικο τραβηγμένο η οχι ετσι έχουν τα πράγματα...

Δημοσ.

Ρε παιδιά ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, για ένα θέμα όπως ο εκλογικός νόμος σίγουρα θα βρείτε πληροφορίες με μια γρήγορη αναζήτηση απο τα αντίστοιχα κρατικά site

Δεν υπάρχει λόγος για υποθέσεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...