leftermann Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 Έχω στην δουλειά ένα μικρό στερεοφωνικό, της π**τσας εντελώς δηλαδή, ένα mini hi-fi των 80 ευρώ. Στο στερεοφωνικό αυτό είναι συνδεμένα 6 ηχεία, σε 6 διαφορετικούς χώρους (γα την ακρίβεια, 4 ηχεία σε 4 μικρά δωμάτια, και 2 ηχεία σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο. Όχι, δεν είμαι ιδιοκτήτης μπουρδέλου, όχι). Στα ηχεία παίζει μουσική σε χαμηλή ένταση, mp3 τα οποία έχω μετατρέψει σε μονοφωνικά. Δεν έχουμε ζήτημα ποιότητας δηλαδή, ούτε έντασης, θέλουμε απλά να παίζει μουσικούλα που ίσα ίσα να ακούγεται στο μπακγκράουντ, elevator music που λένε και στο χωριόμ. Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να εξακριβώσω, σε ένα από τα 4 δωμάτια η μουσική ακούγεται αρκετά δυνατότερα, ενοχλητικά δυνατότερα θα έλεγα. Αν χαμηλώσω, δεν ακούγεται καλά στα υπόλοιπα. Ίσως, ίσως λέγω, να φταίει το ότι το συγκεκριμένο δωμάτιο είναι στην πίσω πλευρά του διαμερίσματος και είναι πιο ήσυχο, ενώ τα υπόλοιπα έχουν φασαρία από έξω, από τον δρόμο κλπ. Πάντως δοκίμασα να αλλάξω τα ηχεία, να αλλάξω τις συνδέσεις (υπάρχει χωριστό καλώδιο από κάθε ηχείο προς το στερεοφωνικό, οι αποστάσεις είναι από 3-4 ως 10+ μέτρα, και συνδέω 3 + 3 παράλληλα μεταξύ τους σε κάθε κανάλι (L-R) του στερεοφωνικού), δεν έγινε τίποτα. Έψαξα στον ιντερνέ και διάβασα ότι μπορεί να γίνει δουλειά με ένα λογαριθμικό ποτενσιόμετρο (όχι αναλογικό, για να ελέγχει ομαλά την ένταση και όχι απότομα). Πήρα ένα λοιπόν (δεν θυμάμαι τα Ω, όσα έλεγε ο συντάκτης), και το σύνδεσα σε σειρά με το ηχείο. Έκανε δουλειά, όντως, αλλά κάηκε σύντομα, όπως ακριβώς μου είχε πει ότι θα γίνει αυτός που μου το πούλησε, στο ηλεκτρονικάδικο. Δεν είχε κάτι άλλο να μου προτείνει όμως... Έχει κανείς να προτείνει καμιά λύση; Πώς μπορώ δηλαδή να συνετίσω το αναρχικό ηχείο και να παίζει σε καθωσπρέπει ένταση; Στην φάση που είμαστε, αρκεί να βάλω μια ένταση που να είναι οκ σε όλα τα ηχεία, και να βρω έναν τρόπο να χαμηλώσω το αναρχόμουτρο. Ή, στην ανάγκη, να παίζουν όλα ολίγον χαμηλά, και να δυναμώσω καναδυό από αυτά. Αν την βγάλουμε και ψιλοφτηνά, ακόμα καλύτερα. Φχαριστώωωω
cthulhucarbide Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 Στα πόσα ομ είχες ρυθμισμένο το ποτενσιόμετρο ώστε να έχεις την ένταση που θέλεις; Βρες στα πόσα ομ το είχες και πάρε μια αντίσταση στα ίδια ομ αλλά με πιο πολλά βατ 1
leftermann Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 το πρόβλημα λες ήταν τα βατ του ποτενσιόμετρου και κάηκε; Παίζει να βρω λογαριθμικό ποτενσιόμετρο με πιο πολλά βατ; Βασικά και αυτό που βρήκα έψαξα 3-4 μαγαζιά για να το βρώ... Και όπως το λες βολεύομαι πάντως, με σταθερή αντίσταση δηλαδή.
cthulhucarbide Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2015 Τα ποτενσιόμετρα δεν είναι για να περνάνε πολλά ρεύματα από μέσα, γιαυτό κάηκε. Είναι για σήματα, άντε και για κανα λαμπάκι. Αλλά αφού σου δούλεψε με αυτό το ποτενσιόμετρο τι να το κάνεις το λογαριθμικό; Άμα πάρεις με πιο πολλά βατ σημαίνει ότι θα αντέχει σε μεγαλύτερο ρεύμα. Τι ποτενσιόμετρο είχες βάλει; Δεν ήταν κοινό;
leftermann Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 λογαριθμικό έβαλα γιατί όπως διάβαζα, και όντως ισχύει, ρυθμίζει πιο ομαλά την ένταση του ρεύματος, ενώ το αναλογικό πολύ απότομα. Σαν αυτό έμοιαζε: δεν θυμάμαι καθόλου αντίσταση και βατ, θα το τσεκάρω. έντιτ: ψάχνω ποτενσιόμετρα στον η-μπέη, όντως κανένα δεν είναι για πάνω από 0,2 βατ. Οπότε προφανώς η μόνη λύση είναι με απλές αντιστάσεις.
L0rd Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 ολα τα ηχεια ειναι ιδια μαρκα? μπορει τα ειχα που ακουγονται περισοτερο να ειναι πιο ευαισθητα στο σημα που στελνεις
leftermann Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 ίδια είναι. Δοκίμασα και να τα αλλάξω μεταξύ τους, το ίδιο.
Parasomnia Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Δοκιμασε το με ποτενσιομετρο συρματος όπως αυτά: ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΑ ΣΥΡΜΑΤΟΣ (ΒΑΤΙΚΑ) Δεν νομιζω να βγαινουν σε λογαριθμικα, αλλα καλύτερα να είναι λίγο αποτομο στη ρύθμιση παρα να σου τα καιει συνέχεια Εγώ θα έκανα δοκιμή με 4w/470Ω, αλλα μην το συνδέσεις απλώς σε σειρα. Σύνδεσε το κανονικα (και τα 3 ακρα.) 1
leftermann Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 δεν με πολυενοχλεί το απότομο. Έτσι κι αλλιώς, μια φορά θα το ρυθμίσω και θα μείνει εκεί για πάντα Πώς συνδέονται και τα 3 άκρα;
Parasomnia Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 δεν με πολυενοχλεί το απότομο. Έτσι κι αλλιώς, μια φορά θα το ρυθμίσω και θα μείνει εκεί για πάντα Πώς συνδέονται και τα 3 άκρα; Το δεύτερο σχηματακι που λεει volume control EDIT: 1. Το 470Ω είναι μεγάλη αντίσταση θα ξεκινάει χαμηλα, μαλλον θες περιπου 25-50Ω. 2. Εφοσον δεν θες να ρυθμιζεις ενταση μπορεις να κανεις αυτο που σου προταθηκε πιο πανω δηλ. να μετρήσεις την τιμη της αντίστασης που σου χρειάζεται και να βαλεις σταθερη αντίσταση.
leftermann Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2015 σίγουρα πρέπει να πάρω ένα ποτενσιόμετρο, γιατί αυτό που έχω κάηκε Οπότε λέω να πάρω ένα από αυτά που πρότεινες, να μετρήσω την αντίσταση που κάνει την δουλειά που θέλω, και αν καεί και αυτό τότε να το αντικαταστήσω με μια σταθερή αντίσταση. Σας ευχαριστώ πολύ αμφότερους για την βοήθεια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα