patroklosp Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2015 Καλησπέρα σε όλους, Εδώ και λίγο καιρό μένω με τη σύζυγο μου (νιόπαντρος γαρ) σε μια πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα και από τότε που πιασανε τα κρύα έχω αρχίσει και αναρωτιέμαι για διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το καλοριφέρ και τον τρόπο λειτουργίας του (δυστυχώς η αγάπη μας που είναι στα μέλια δεν φτάνει για να ζεσταθούμε ) Αρχικά να σημειώσω ότι στην πολυκατοικία υπάρχει κοινή δεξαμενή πετρελαίου μεν αλλά αυτόνομη θέρμανση δε και πως ο διαχειριστής της πολυκατοικίας έχει υιοθετήσει το σύστημα του "δεν χρεώνω πάγιο οπότε τα κοινόχρηστα του καλοριφέρ υπολογίζονται αποκλειστικά από τις ώρες που καταναλώνει το κάθε διαμέρισμα". Τέλος να σημειώσω πως και η σύζυγος και εγώ λείπουμε από το πρωί μέχρι και το απόγευμα (κατά τις 16:00 γυρνάω σπίτι εγώ) στις δουλειές μας. Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι τώρα θεωρούσα ότι επειδή λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι δεν με συμφέρει να έχω αναμμένο το καλοριφέρ όλη μέρα σε μια σταθερή θερμοκρασία αλλά να το ανάβω 2-3 το βράδυ ίσα ίσα για να ζεσταθούμε τότε. Επειδή όμως ακούω από πολλούς την αντιθετη άποψη άρχισα να αναρωτιέμαι τι τελικά από τα δύο συμφέρει; Να το έχω αναμμένο συνέχεια σε μια σταθερή θερμοκρασία (π.χ. 17 βαθμούς) ή αυτό που κάνω τώρα (2-3 ώρες το βράδυ μόνο; ) Επίσης έχω διάφορες απορίες σχετικά με το θερμοστάτη. 1) Όταν ανάβει το λαμπάκι αυτό σημαίνει ότι το σπίτι δεν έχει πιάσει τη θερμοκρασία που έχω ρυθμίσει και άρα πρέπει να δουλέψει ο καυστήρας; Δηλαδή όταν είναι αναμμένο το λαμπάκι δουλεύει ο καυστήρας και άρα εγώ χρεώνομαι ώρες κατανάλωσης; 2) Ας υποθέσουμε ότι ανάβω τον θερμοστάτη για 10 ώρες και από τις 10 ώρες το λαμπάκι είναι αναμμένο τις4. Αυτό σημαίνει ότι οι ώρες που θα καταγραφούν κάτω στο μετρητή και θα χρεωθώ είναι 10 ή 4; Υποθέτω πως 4 αλλά το ρωτάω για να είμαι σίγουρος. 3) Ας υποθέσουμε ότι στα 5 διαμέρισματα της πολυκατοικίας έχουν όλοι κλειστούς τους θερμοστάτες. Ας πούμε ότι ανάβω εγώ πρώτος το θερμοστάτη και ο καυστήρας ξεκινάει να δουλεύει (γιατί το σπίτι είναι κρύο) π.χ. για 5 ώρες. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι εγώ χρεώνομαι για 5 ώρες. Τι θα γίνει όμως αν από την τρίτη ώρα και μετά ανάψει και ένα δεύτερο διαμέρισμα το καλοριφέρ και ανάψει και αυτουνού το λαμπάκι του θερμοστάτη που σημαίνει ότι και το διαμέρισμα αυτό δεν έχει πιάσει θερμοκρασία άρα ο καυστήρας πρέπει να δουλέψει; Οι επόμενες 2 ώρες επιμερίζονται στα 2 σπίτια; Άρα εγώ χρεώνομαι μια ώρα και το άλλο διαμέρισμα την άλλη ώρα; 4) Τέλος αυτό που λένε όλοι ότι πρώτα να κοιτάς τους σωλήνες έξω από το διαμέρισμα και αν είναι ζεστοί να αναβεις το καλοριφερ το κάνεις για να πάρεις έτοιμο το ζεστό νερό που κυκλοφορεί στους σωλήνες και άρα να χρειαστεί να ανάψει ο καυστήρας λιγότερη ώρα; Αυτή η λύση φαντάζομαι ισχύει μόνο για την περίπτωση που ανάβεις το καλοριφέρ λίγες ώρες και όχι όταν το έχεις συνέχεια αναμμένο.. 5) Στην περίπτωση του 4 υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί να ανάψει καθόλου το λαμπάκι και άρα και ο καυστήρας και παρ' όλα αυτά το σπίτι να φτάσει στη θερμοκρασία που έχεις ρυθμίσει στο θερομστάτη μόνο και μόνο επειδή το νερό έχει ήδη ζεσταθεί από τα άλλα διαμερίσματα; Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικώς για τις πιθανές απαντήσεις σας...
Basilhs23___ Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2015 Υπάρχουν μερικοί που αφήνουν το καλοριφέρ ανοιχτό ώστε το σπίτι να μην είναι εντελώς παγωμένο και μετά κερδίζουν χρόνο για την θέρμανση του σπιτιού το βράδυ. Για να τσεκάρεις αν σε συμφέρει αυτό πρέπει να κάνεις διάφορες δοκιμές με θερμόμετρο και χρονόμετρο μια μέρα που θα βρίσκεσαι στο σπίτι από το πρωί.
MT60RS Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2015 1. οσο αναβει το λαμπακι, χρεωνεσαι ωρες καταναλωσης 2. θα χρεωθεις τις 4 3. θα χρεωθεις "π.χ. για 5 ώρες" 4. για να μην παιζουν τετοιες ελληνικες πατεντες, εδω και 15+ χρονια, (συνηθως) προβλεπεται μια καθυστερηση μεχρι να ζεσταθει το νερο στους σωληνες. Μολις πχ η θερμοκρασια στους σωληνες φτασει 40, που θα υπαρξει actual θερμανση σπιτι σου, τοτε θα αρχισει να γραφει ωρες ο (δικος σου ξεχωριστος) ωρομετρητης. Αλλιως θα περιμεναν ολοι τον μαλακα που θα αναψει πρωτος το καλοριφερ -Το λαμπακι σημαινει "η θερμοκρασια στο χωρο ειναι χαμηλοτερη απο οσο εχει οριστει" -παει η εντολη στον κεντρικο πινακα θερμανσης -αρχιζει να δουλευει ο καυστηρας -μολις ξεπερασει την θερμοκρασια προθερμανσης ο πινακας δινει εντολη να ανοιξει η ηλεκροβανα (βρυση ελεχχομενη ηλεκτρονικα) που παει σπιτι σου -μολις ανοιξει η ηλεκτροβανα (παιρνει κανα 3λεπτο συνηθως) θα δωσει εντολη να αρχισει να γραφει το ρολοι σου ετσι θα επρεπε να δουλευει η σωστη εγκατασταση edit ο καυστηρας δεν δουλευει συνεχεια οσο υπαρχει ανοιχτος θερμοστατης. Δουλευει μονο οταν η θερμοκρασια στους σωληνες ειναι κατω απο ενα οριο. ΠΧ 60 βαθμοι. Οταν φτασει ΠΧ 70 σβηνει
De@th L0rd Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2015 'Οσον αφορά το 4) οι περισσότεροι που ξέρω στην Αθήνα που έχουν κοινή "αυτόνομη" το κάνουν ακόμη. Μου χει τύχει πολυκατοικία που δεν ανάβει ΚΑΝΕΝΑΣ μέχρι να ανάψει κάποιος άλλος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα