Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά αν κάποιος κάνει σήμερα ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό, θα πρέπει να πληρώνει και 0,5% κάθε χρόνο στο εγγυητικό κεφάλαιο? Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι σήμερα οι ασφαλιστικές εγγυούνται 2,2 - 2,5% απόδοση, τότε πραγματικά είναι 1,7%. Σωστά? Γιατί να μην κάνεις μια προθεσμιακή?

• Like 1
Δημοσ.

θεωρητικα δεν υπαρχει καποιος που να πηρε το συνταξιοδοτικο μεχρι στιγμης όπως οριζει το συμβολαιο.

Κάθε χρονο αυξάνεται το ποσο που δινεις κατά 2 με 3 ευρω.... λογω πληθωρισμου

εδώ δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει... και δεν εννοω λογω εκλογων αλλα γενικα κάθε μερα αλλαζουν πραγματα καταστασεις κλπ κλπ

εισαι σιγουρος ότι θες να βαζεις τα χρηματα σου σε ένα πρόγραμμα για καποια χ ετη πχ 30 κάθε μηνα χωρις να μπορεις να τα παρεις...??

εγω θα προτεινα προθεσμιακη καταθεση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το εγγυητικό είναι υποχρεωτικό σε όλες τις ασφαλιστικές. Επίσης το αληθινό επιτόκιο μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο από 1.7%. Μην μπαίνεις στην λούπα να συγκρίνεις 2 διαφορετικά πράγματα. Α, και επίσης ΟΛΟΙ παίρνουν τα λεφτά ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ορίζει το συμβόλαιο, το θέμα είναι τι γράφει
edit: το εγγυητικό έχει μέγιστο κεφάλαιο εισφοράς τα 15Ε ανά συμβόλαιο αν δεν κάνω λάθος

Επεξ/σία από ntTriantafillos
Δημοσ.

προθεσμιακή και εγώ, τουλάχιστο τα επιτόκια μπορεί να ανεβαίνουν και πάνω απο 1.7 έχεις δικό σου κεφάλαιο και είναι και ποιο "ευέλικτα" τα πράματα ... ιδιωτικό συνταξιοδοτικό δεν μου ακούγετε καθόλου καλά..

Δημοσ.

Το εγγυητικό είναι υποχρεωτικό σε όλες τις ασφαλιστικές. Επίσης το αληθινό επιτόκιο μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο από 1.7%. Μην μπαίνεις στην λούπα να συγκρίνεις 2 διαφορετικά πράγματα. Α, και επίσης ΟΛΟΙ παίρνουν τα λεφτά ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ορίζει το συμβόλαιο, το θέμα είναι τι γράφει

Ok, άρα εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο αποταμίευσης συγκριτικά με μια προθεσμιακή, γιατί κάποιος να το κάνει? Ειδικά αν υπάρχει ήδη και κάποιο νοσοκομειακό-ζωής.

Δημοσ.

Γιατί με ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα μπορείς με ένα "μικρό" κεφάλαιο κάθε χρόνο να μαζέψεις ένα μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου. Από την άλλη τα επιτόκια της προθεσμιακής να ξέρεις πως είναι χαμηλότερα από αυτά των αποταμιευτικών προγραμμάτων. Για να πάρεις 1.7-1.8% σε προθεσμιακή μιλάμε για 200.000-300.000 ευρώ σε μία τράπεζα... 

Δημοσ.

Γιατί με ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα μπορείς με ένα "μικρό" κεφάλαιο κάθε χρόνο να μαζέψεις ένα μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου. Από την άλλη τα επιτόκια της προθεσμιακής να ξέρεις πως είναι χαμηλότερα από αυτά των αποταμιευτικών προγραμμάτων. Για να πάρεις 1.7-1.8% σε προθεσμιακή μιλάμε για 200.000-300.000 ευρώ σε μία τράπεζα... 

Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Επιτόκιο 1,5% παίρνεις και με 5.000€ κατάθεση. Να μπεις σε τέτοια δέσμευση για ένα 0,2 % παραπάνω (και αν) δεν βλέπω το λόγο. Ή τέλος πάντων δεν αρκεί για να με πείσει.

Δημοσ.

1.5% με 5.000 ευρώ? Σε ποια τράπεζα να πάω να βάλω τα λεφτά μου και εγώ... Επίσης μιλάμε για 1.5% τεχνικό ή πραγματικό? Βέβαια αυτά στην τράπεζα ούτε θα τα ρωτήσεις ούτε θα στα πουν. Ωστόσο για να καταλήξεις και στο αρχικό ερώτημα, αποταμιευτικό πρόγραμμα ΔΕΝ κάνεις για την απόδοση αλλά για την φιλοσοφία του.

Δημοσ.

Δες alpha που με ελάχιστο τα 10.000 σου δίνει στο ετήσιο 1,27% ΣΕΠΑ + 100.000 πόντους bonus.Και μιλάμε για εποχές με τα χαμηλότερα επιτόκια. Δηλαδή δεν σε συμφέρει να δεσμευτείς.

Πέρα από το να μην τα φάω, ποιο άλλο πραγματικό όφελος έχει ένα συνταξιοδοτικό?

Δημοσ.

Σου ξαναλέω μην συγκρίνεις τα δύο αυτά προϊόντα. Είναι διαφορετικά. Όπως στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς σταθερή απόδοση σε βάθος χρόνου γνωρίζοντας τι θα δώσεις και τι θα πάρεις έτσι σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα δεν μπορείς να είσαι τόσο ευέλικτος. Ξεκαθάρισε τι θέλεις να κάνεις εσύ και μετά διάλεξε το προϊόν που σου ταιριάζει.

Δημοσ.

Σου ξαναλέω μην συγκρίνεις τα δύο αυτά προϊόντα. Είναι διαφορετικά. Όπως στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς σταθερή απόδοση σε βάθος χρόνου γνωρίζοντας τι θα δώσεις και τι θα πάρεις έτσι σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα δεν μπορείς να είσαι τόσο ευέλικτος. Ξεκαθάρισε τι θέλεις να κάνεις εσύ και μετά διάλεξε το προϊόν που σου ταιριάζει.

Ένα συνταξιοδοτικό το οποίο να μου δίνει καλύτερη απόδοση σε βάθος χρόνου από μια κατάθεση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα επιτόκια στο μέλλον, μόνο πάνω μπορούν να πάνε. Δηλαδή πχ εγγυημένο κεφάλαιο 2,2% προσαυξανόμενο με τα επιτόκια της αγοράς.

Δημοσ.

Αρχικά να σου πω πως τα επόμενα 5 χρόνια τα επιτόκια φαίνονται πως θα μειωθούν. Δες τα επιτόκια της ευρωζώνης και θα καταλάβεις γιατί το λέω αυτό. Σκέψου πως κατά κάποιον τρόπο ακολουθούμε επιτόκια Ιταλίας. Αντίστοιχα θα πέσουν και τα επιτόκια στις προθεσμιακές αλλά και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα (στα μεταγενέστερα συμβόλαια). Τέλος, οι περισσότερες - αν όχι όλες - ασφαλιστικές αποδίδουν μέρισμα υπεραξίας σε περίπτωση που τα επιτόκια της αγοράς είναι μεγαλύτερα από αυτό του συμβολαίου σου.
ΥΓ : Αυτό που μπορεί να πάει μόνο πάνω τα επόμενα χρόνια είναι η μετοχή της ΕΤΕ (προσωπική εκτίμηση)

Δημοσ.

Πόσο άλλο να πέσουν. Το επιτόκιο βάσης της ΕΚΤ είναι στο 0,25%. Άντε να μηδενιστεί. Πριν από 5-6 χρόνια ήταν στο 3%. Επίσης από όσα έχω δει, καμία ασφαλιστική δεν σου λέει πόσο μέρισμα υπεραξίας αποδίδει ανά περίπτωση. Δηλαδή δίνουν ότι τους κάτσει;

Δημοσ.

Πριν από 5-6 χρόνια τα επιτόκια των προθεσμιακών ήταν ~4.5% και τα αντίστοιχα αποταμιευτικά προγράμματα στο ~3.35%. Δες που είναι η αγορά τώρα. Στην Ελβετία υπάρχουν αρνητικά επιτόκια εδώ και χρόνια σε ορισμένες τράπεζες. Όσο πέφτουν οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων όπως Γερμανία-Γαλλία-Ολλανδία μην περιμένεις άνοδο επιτοκίων. Επίσης με αρνητικό πληθωρισμό μην περιμένεις άνοδο των επιτοκίων. Κάθε ασφαλιστική αναφέρει στα συμβόλαια της έναν τύπο(υπολογίζεται εύκολα) με τον οποίο σου δίνει μέρισμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...