Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ μπορεί να γίνει συζήτηση για τς σπουδές και το επάγγελμα των μηχανικών. Αν υπάρχουν συνάδελφοι μηχανικοί ή φοιτητές στα τμήματα/σχολές μηχανικών των ΑΕΙ μπορούν να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εδώ μπορεί να γίνει συζήτηση για τς σπουδές και το επάγγελμα των μηχανικών. Αν υπάρχουν συνάδελφοι μηχανικοί ή φοιτητές στα τμήματα/σχολές μηχανικών των ΑΕΙ μπορούν να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

Μηνανικοι οπως αναφερεις ειναι 10 περιπου σχολες με εντυπωσιακα διαφορετικο φασμα, δυνατοτητες και ευκαιριες. 

Οπως και ναχει ηλεκτρολογος μηχανικος εδω, Γερμανια δουλευω σαν software developer προς το παρον, ολα ροδινα.

Δημοσ.

Εισαι σιγουρος 100% οτι τη σημερον ημέρα, στην Ελλαδα, θελεις να γινεις μηχανικός; (εαν δεν σπουδαζεις ήδη οποτε ειναι αργα για αυτη την ερώτηση)

• Like 1
Δημοσ.

Πολύ γενικά πράγματα που έχουν ξανασυζητηθεί.

Δεν ξέρω αν είσαι μαθητής, φοιτητής ή απόφοιτος καθώς και τι λέει ο καθένας αλλά θα πω την δική μου γνώμη. Αν εξαιρέσεις την ειδικότητα των ηλεκτρολόγων μηχανικών η οποία δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθεί με την μελέτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων την οικοδομή και τον κατασκευαστικό τομέα αλλά με την ηλεκτρονική την πληροφορική και τους υπολογιστές, όλες τις άλλες ειδικότητες τις θεωρώ τελειωμένες στο Ελλάντα γιατί ο κατασκευαστικός τομέας της οικοδομής γκρεμοτσακίστηκε και θα κάνει τουλάχιστον 15 χρόνια να ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Θεωρώ οτι η επιλογή σχολών μηχανικών πέραν της συγκεκριμένης αν αναλογιστεί κανείς τα 5 χρόνια σπουδών και την δυσκολία για να τελειώσει μια σχολή πολυτεχνείου είναι η χειρότερη επιλογή για την μετέπειτα πορεία του υποψηφίου την γενική εχθρικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα απέναντι σε έναν νέο που θέλει να ξεκινήσει κάτι και τις προοπτικές. Απορώ κιόλας που το υπουργείο παιδείας αύξησε τις θέσεις σε αυτές τις σχολές, (πέρνα παιδί μου φοιτητής να πάρεις πτυχίο για να μην γκρινιάζουν οι γονείς και να μην χάσουμε ψηφαλάκια απ' την μεσσαία τάξη). Όποιος θέλει να σπουδάσει αυτό το αντικείμενο να το κάνει μόνο και μόνο εφόσον θέλει να φύγει μετά στο εξωτερικό, που ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να πάει απευθείας να σπουδάσει έξω για BSc.

Για να προλάβω επιχειρήματα "ναι αλλά δεν ξέρεις τι θα γίνει σε 5-6-10 χρόνια και μπλά μπλά μπλά". Ήδη υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές στις πολυτεχνικές σχολές που αναμένεται να πάρουν πτυχίο, υπάρχει ο ανταγωνισμός απ' τα ΑΤΕΙ καθώς και από τα κολλέγια λιαν συντόμως που ολοένα και περισσότερο αποκτούν περισσότερα δικαιώματα (μην με πάρετε με τις πέτρες γιατί δεν το λέω κακοπροαίρετα αλλά την πραγματικότητα). Σε αυτό το επάγγελμα πρέπει να έχεις αρκετή εμπειρία, σίγουρα όλο και κάποιοι έλληνες γυρίζουν στην Ελλάδα οι οποίοι δούλεψαν έξω ως μηχανικοί, αυτοί θα πάρουν τις θέσεις πρώτοι οπότε για τον νέο απόφοιτο ακόμα και μετά από χρόνια ελάχιστα θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Επίσης στο επιχείρημα "σιγά και σε άλλες δύσκολες σχολές και επαγγέλματα υπάρχουν ενα μάτσο άνεργοι κτλ". Σαφώς και υπάρχουν αλλά ο τομέας τους δεν έχει πληγεί τόσο πολύ όσο η οικοδομή, οπότε αρκετά επαγγέλματα μπορούν να ελπίζουν κάτι σε 10 χρόνια, ο μηχανικός (πολιτικός, αρχιτέκτονας, τοπογράφος, μηχανολόγος) δεν έχει ελπίδες, να μην μιλήσω για άλλες ειδικότητες όπως χημικός και μεταλλειολόγος που τα πράγματα ήταν δύσκολα έτσι κι αλλιώς, η αποβιομηχάνιση της Ελλάδας έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 90 και ολοκληρώθηκε με τα μνημόνια.

Edit: Να προσθέσω σε όλα αυτά και το κερασάκι, το ΤΣΜΕΔΕ, παγκόσμια ελληνική πατέντα να πληρώνουν ασφάλιστρα όσοι δεν εργάζονται.

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός ΔΠΘ με δύο ΜΔΕ (ένα από το ΕΜΠ και ένα από το ΕΑΠ) και εκπληρωμένες τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Δυστυχώς η επαγγελματική αποκατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και το ΤΣΜΕΔΕ και η εφορία με έχουν τσακίσει (όπως όλους μας). Σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά να φύγω στο εξωτερικό. Έχω κάποιες υποχρεώσεις μέχρι το καλοκαίρι και δε μπορώ να φύγω. Μετά τον Σεπτέμβρη είναι πολύ πιθανό να φύγω. Γι αυτό όσοι έχουν σπουδάσει και κυρίως όσοι έχουν δουλέψει στο εξωτερικό μπορούν να βοηθήσουν πολύ με πληροφορίες.

Επεξ/σία από michanikaros
Δημοσ.

Δυσκολα τα πραγματα, μοναχα για μηχανικους λογισμικου υπαρχουν θεσεις στην Ελλαδα. Εχω τελειωσει Ηλεκτρονικος Μηχανικος ΤΕ κι τωρα τελειωνω το μαστερ , θα προσπαθησω να βρω δουλεια Ελλαδα μερικους μηνες κι μετα κοιταω εξω αν δεν κατσει δουλεια η funded PhD εδω.

Δημοσ.

Με ενδιαφέρει και εμένα το ανάλογο θέμα , μιας και του χρόνου θα κάνω 10% (πρώτη επιλογή ηλεκτρολόγους και μετά ceid πάτρα) .

Ιδιαίτερα για το εξωτερικό , γιατί χωρίς να θέλω να φανώ κακός , αν μου δινόταν η ευκαιρία θα την άφηνα την ελλάδα προ πολού σε ότι αφορά εργασία και τεχνολογία! Και επίσης με τι πτυχία ξενων γλωσσών πήγατε στο εξωτερικό?

Δημοσ.

Ε την γλωσσα της χωρας που πας συν τα Αγγλικα (αν δεν πας στο UK εννοειται). Αν τωρα κανεις 10% , δηλαδη εχεις μπροστα σου 4-5 χρονια σπουδων κατσε μαθε σιγουρα  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 γλωσσα σε επιπεδο C1 (και δεν αναφερομαι στα Αγγλικα τα οποια τα θεωρω δεδομενα)

Δημοσ.

Ε την γλωσσα της χωρας που πας συν τα Αγγλικα (αν δεν πας στο UK εννοειται). Αν τωρα κανεις 10% , δηλαδη εχεις μπροστα σου 4-5 χρονια σπουδων κατσε μαθε σιγουρα  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 γλωσσα σε επιπεδο C1 (και δεν αναφερομαι στα Αγγλικα τα οποια τα θεωρω δεδομενα)

Αγγλικα profficiency ετσι ? Είχα σταματήσει στο lower (που να καταλαβεις οταν εισαι μικρος οτι θα σου χρειαστουν στο μελλον ) , δεν συνεχισα καν , βαριομουν τοσο πολυ.. 

Είχα στο πρόγραμμα να πάω να τα τελειώσω . Το πτυχιο C1 , σε ποσο καιρο αποκτάτε? Είναι το κατώτατο ?

Δημοσ.

Αγγλικα profficiency ετσι ? Είχα σταματήσει στο lower (που να καταλαβεις οταν εισαι μικρος οτι θα σου χρειαστουν στο μελλον ) , δεν συνεχισα καν , βαριομουν τοσο πολυ.. 

Είχα στο πρόγραμμα να πάω να τα τελειώσω . Το πτυχιο C1 , σε ποσο καιρο αποκτάτε? Είναι το κατώτατο ?

Εγω μικρος ειχα δωσει το lower κι δεν το πηρα. Μετα απο αρκετα χρονια αποφασισα να παρω τις πιστοποιησεις, σε ενα χρονο (9 ωρες μαθημα + περιπου 6 διαβασμα) πηρα το lower κι τον επομενο κι το prof. Πιστευω οτι με εντατικο διαβασμα σε 1 χρονο μπορεις να παρεις το C1 κι γιατι οχι κι το C2.

Δημοσ.

Εγω μικρος ειχα δωσει το lower κι δεν το πηρα. Μετα απο αρκετα χρονια αποφασισα να παρω τις πιστοποιησεις, σε ενα χρονο (9 ωρες μαθημα + περιπου 6 διαβασμα) πηρα το lower κι τον επομενο κι το prof. Πιστευω οτι με εντατικο διαβασμα σε 1 χρονο μπορεις να παρεις το C1 κι γιατι οχι κι το C2.

όχι εντάξει έχω επαφή με αγγλικά και το lower το πηρα με επαινο :P . Απλα η βαρεμαρα της εποχης δεν μου εδινε κουραγιο να συνεχισω. Γι δευτερη γλωσσα υποθετω γερμανικα?

Δημοσ.

Ο πολιτικός μηχανικός μπορεί να εργαστεί σε εταιρίες πέρα απο την οικοδομή ? και η δουλειά του τι ακριβώς περιέχει? Εννοω πως δεν σχεδιαζει οπως ενας αρχιτέκτονας , άρα όταν κάθεται στο γραφείο του τι κανει?

Δημοσ.

Ο πολιτικός μηχανικός αναλαμβάνει τις στατικές μελέτες επι των έργων δόμησης, υπολογισμό διατομών και διαστασιολόγηση των δοκών και των λοιπών μεταλλικών στοιχείων αλλά και των οικοδομικών υλικών που απαρτίζουν ένα δομικό έργο (κτίριο, γέφυρα, έργα υποδομής και μεγάλης κλίμακας κοκ) επίσης προβαίνει στην κοστολόγηση όλων αυτών.

Δημοσ.

Ο πολιτικός μηχανικός αναλαμβάνει τις στατικές μελέτες επι των έργων δόμησης, υπολογισμό διατομών και διαστασιολόγηση των δοκών και των λοιπών μεταλλικών στοιχείων αλλά και των οικοδομικών υλικών που απαρτίζουν ένα δομικό έργο (κτίριο, γέφυρα, έργα υποδομής και μεγάλης κλίμακας κοκ) επίσης προβαίνει στην κοστολόγηση όλων αυτών.

Στην ελλάδα μέλλον 0 έτσι?

Απλά του χρόνου θα κάνω 10% , έχω ως πρώτη επιλογή ημμυ και μετα σκέφτομαι για μηχανικός η/υ και πληροφορικής στο πολυτεχνείο Πατρας . Αλλά είναι πολύ μακριά η Πατρα ρε γαμώτο , οπότε ψάχνω κι γι άλλες σχολές , ενδιαφέρον να υπάρχει!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...