MiDi_MiLiZ Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Καθε περιπτωση εχει να κανει με τον χαρακτηρα του καθενος. Πολλοι επιζητουν τις μη χειρωνακτικες εργασιες λογω του πρεστιζ που προσφερουν συνηθως, σε σχεση με τις χειρωνακτικες. Καποιοι αλλοι, θεωρουν οτι οι δουλειες γραφειου ειναι λιγοτερο επιπονες. Καποιοι τριτοι, απλα επειδη επιθυμουν κατι που φανταζει πιο ξεκουραστο. Εχω δουλεψει και χειρωνακτικη δουλεια και γραφειο. Συν της χειρωνακτικης: -Αλλαζεις παραστασεις στη δουλεια -Συνηθως γνωριζεις νεο κοσμο καθημερινα -Διατηρεις καλυτερη φυσικη κατασταση -Περισσοτερη "ελευθερια" κατα τη διαρκεια της εργασιας. Χαβαλες , λαλακιες κλπ επιτρεπονται αν οχι επιβαλλονται για να αποδοσεις καλυτερα -Σκας με φορμες και αθλητικα ενιοτε και φθαρμενα-σκισμενα, αλλαζεις ρουχα ανα 3 μερες το χειμωνα και γενικως εισαι χυμα. -Δεν πηζει το μυαλο -Ειτε εισαι τουβλο, ειτε ιδιοφυια, συνηθως μπορεις να αποδωσεις αρκει να μην εχεις κινητικα προβληματα και να πιανουν λιγο και τα χερια σου. Πλην -Εκτεθιμενος στις καιρικες συνθηκες -Σωματικη κουραση -Βρωμια, μυρωδιες , σκονες κλπ -Αμορφωτοι και συνηθως πιθηκοι συναδελφοι, συνεργατες κλπ -Δεν υπαρχει λεξη υπερωρια, ειναι αυτονοητη σε περιοδους που θα "πεσει" δουλεια. Αν χρειαστει και Κυριακες και αργιες. Mπορει Δευτερα-Πεμπτη να βαρας μυγες και Παρασκευη να βγει μια δουλεια και να πρεπει να πας Π-Σ-Κ. -Χαμηλο κοινωνικο πρεστιζ, αντιστοιχο με το να δηλωνεις ανεργος. Θα μου πει καποιος "σαχλαμαρες". Συμφωνοι, αλλα μετα απο κανα 4ρι-5 χρονια πολλους τους πιανουν τα υπαρξιακα τυπου "αυτο θα κανω ολη μου τη ζωη; Μεχρι τα 60 θα δηλωνω οικοδομος/ψυκτικος/αχθοφορος κλπ;" Για το γραφειο, πολλα εξαρτωνται κι απο τη φυση της εργασιας αλλα γενικα: Συν: -Το σωμα δεν κουραζεται ιδιαιτερα -Συνηθως υπαρχει καλο εργασιακο περιβαλλον -Περισσοτερες πιθανοτητες ανελιξης -Συναδελφοι που ξερουν την αλφαβητα , συνηθως Πλην: -Ρουτινα -Αγχος -Ακινησια -Θολωνει το μυαλο καθημερινα -Κωδικας συμπεριφορας και dress code (το 1ο κλαιν αν δεν εισαι πιθηκας, το 2ο ομως , καποιες φορες απαιτει μη ανετα ρουχα και καθημερινη αλλαγη αρα κατανταει βαρετο). Απτην αλλη η επιβαλλομενη καθαριοτητα ειδικα για διαφορους υποψηφιους χλεμπουρες καθιστα την εργασια σου πιο ευχαριστη. Γενικα ειναι αυτο που λεμε κυριλα, με τα καλα της και τα κακα της . -Περισσοτερες ευθυνες και πιο σκληρα χρονοδιαγραμματα συνηθως που σε αδειαζουν ψυχολογικα πολλες φορες -Δεν μπορουν να αποδωσουν ολοι οι ανθρωποι κι ολοι οι χαρακτηρες στις απαιτησεις αρκετων δουλειων γραφειου Εξ'ιδιων προτιμω τη δουλεια γραφειου, αλλα ξαναλεω, θεμα χαρακτηρα. 3
Silverage Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Η χειρωνακτική είναι δυσκολότερη. Στο γραφείο έπρεπε να αδειάσουμε κάτι ντουλάπες και να μεταφέρουμε τους φακέλους σε δέματα απο το πατάρι κάτω να τους πάρουν μεταφορείς. Γαμήθηκαμε όλη μέρα 2 άτομα, 270 δέματα με καμια 15 φακέλους το καθένα, μας έφυγαν τα χέρια. Άσε που μετά έπρεπε να μεταφέρουμε άλλους 6-7000 απο τις υπόλοιπες ντουλάπες σε αυτές που αδειάσαμε. Ευτυχώς ήταν μόνο μια φορά. Στο γραφείο κατά τα άλλα το πολύ πολύ να πιαστεί ο κώλος μου και να με πιάσει βαρεμάρα. 1
krom281 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Τραβατε ρωτηστε 100 ατομα που δουλευουν οικοδομη π.χ. αν θελουν να πανε σε δουλεια γραφειου και μετα τραβατε ρωτηστε 100 ατομα που δουλευουν σε γραφειο αν θελουν να πανε σε οικοδομη. Με ιδια ωραρια και λεφτα... Ή μαλλον οχι. Ο οικοδομος να βγαζει 1000 ευρω και ο υπαλληλος γραφειου 700 π.χ Να δουμε τι θα σας πουν. Προβλεψη. Και τα 100 ατομα της οικοδομης θα θελουν να πανε σε γραφειο. Απο τα 100 ατομα του γραφειου ισως υπαρξουν 1-2 που θα θελησουν να πανε σε οικοδομη, αλλα αν πανε θα το μετανοιωσουν... Οτι ειναι και η δουλεια γραφειου δυσκολη πνευματικα ειναι γεγονος. Δεν υπαρχει συγκριση ομως αναμεσα στα δυο. 1
Apoll Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Η διαφορά μεταξύ γραφείου και χειρωνατικής εργασίας είναι απλή. Αν πραγματικά δουλεύεις σε ένα γραφείο (π.χ προγραμματιστής) και δεν κλβαράς όλη την ημέρα, μόλις φτάσει η ώρα, και θες άλλη μία ώρα οδήγηση να πας σπίτι σε πιάνει. Με το που φτάνεις, χτυπάς αλκοόλ για να ξεκουραστείς. Φτάνει 22:00 και είσαι κομμάτια ακόμα, και πολλές φορές 8 ώρες ύπνος δεν είναι αρκετός για να συνεχίσεις το πρωί. Σωματικά κουραστική εργασία, και δεν αναφέρομαι σε extreme καταστάσεις, 2-3 ωρίτσες ξεκούραση, ένα ντουσάκι και μια κρύα μπύρα και είσαι ΟΚ. Καθαρό μυαλό δεν σκέφτεσαι, λόγο της καθημερινής εξάσκησης δεν σε νοιάζει μετά από λίγο καιρό, και αισθάνεσαι ακμαιότατος μετά την ξεκούραση. Σημείωση έχωντας κάνει και τα δύο παραπάνω για χρόνια κάθε φορά. Ως χειρωνατική : ελιές, αμύγδαλα, σταφύλια, λοιπές γεωργικές εργασίες και παράλληλα άρμεγμα προβάτων. (2 χρόνια) Αποθήκη, γενικό κουβάλημα και διαλογή βρεγμένων πλακιδίων από γρανίτη και μετάφορά τους πίσω στα crates. Επί 8 μήνες σερί μέσα στο κρύο (Αγγλία). Ως προγραμματιστής την υπόλοιπη περίοδο των 17 ετών εργασίας. Τί σκέφτομαι για το μέλλον; (40+) Περιμένω πότε θα πουληθεί το σπίτι, θα ξεπουλήσω και τα υπόλοιπα υπάρχοντα στην Αγγλία, γυρνάω Ελλάδα και το ρίχνω στην κτηνοτροφία. Πιο μεγάλη ελευθερία, ναι σωματική κούραση, αλλά θα το κάνω για εμένα. Δεν να με νοιάζει αν ο Χ μλκς έκανε μλκ την οποία θα σπάσω το κεφάλι μου 3-4 ώρες για να βρω λύση. Ούτε θα με απασχολεί κάθε στιγμή αν έχω σήμα στο κινητό γιατί είμαι support 24ώρες επί 250 μέρες το χρόνο, σε 3 λιμάνια που δουλεύουν non stop. Ούτε θα σκέφτομαι πως να προχωρήσω την εφαρμογή/project αύριο, μιας και έχω κολήσει. Ή γιατί 100 διαφορετικά πράγματα συνέβηκαν και είμαι πίσω. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την προσωπική ποιότητα ζωής, και δυστυχώς τουλάχιστον για εμένα, γραφείο και αυτό που έκανα 17 χρόνια τώρα έχει τελειώσει να είναι ευχαρίστηση. 2
Muchacho Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Συν της χειρωνακτικης: -Αλλαζεις παραστασεις στη δουλεια -Συνηθως γνωριζεις νεο κοσμο καθημερινα Η δουλεια σε κραταει απασχολημενο,το μπλα μπλα τριτων τις περισσοτερες φορες θα σε εκνευρισει και τα υπολοιπα γυρο σου ειναι αδιαφορα γιατι πολυ απλα πρεπει να τελειωνεις. -Διατηρεις καλυτερη φυσικη κατασταση Συνηθως κληρονομεις προβληματα στα χερια,ποδια,μεση κτλ. -Περισσοτερη "ελευθερια" κατα τη διαρκεια της εργασιας. Χαβαλες , λαλακιες κλπ επιτρεπονται αν οχι επιβαλλονται για να αποδοσεις καλυτερα. Σε πολλες χειρωνακτικες εργασιες μια λαθος κινηση φτανει για να χασεις την ζωη σου.Δεν νομιζω να ειναι η καταλληλη ωρα για ανεκδοτα. -Σκας με φορμες και αθλητικα ενιοτε και φθαρμενα-σκισμενα, αλλαζεις ρουχα ανα 3 μερες το χειμωνα και γενικως εισαι χυμα. Αναλογα το επαγγελμα αναγκαζεσαι να φορεσεις και τα αναλογα ρουχα-εξοπλισμο.Το μονο σιγουρο ειναι πως στις περισσοτερες χειρωνακτικες εργασιες δεν φορας αθλητικα. -Δεν πηζει το μυαλο -Ειτε εισαι τουβλο, ειτε ιδιοφυια, συνηθως μπορεις να αποδωσεις αρκει να μην εχεις κινητικα προβληματα και να πιανουν λιγο και τα χερια σου. Δεν ειναι ολες οι χειρωνακτικες εργασιες κουνω ενα εργαλειο,μετακινω κατι κτλ. 4
Miracle Worker Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Τραβατε ρωτηστε 100 ατομα που δουλευουν οικοδομη π.χ. αν θελουν να πανε σε δουλεια γραφειου και μετα τραβατε ρωτηστε 100 ατομα που δουλευουν σε γραφειο αν θελουν να πανε σε οικοδομη. Με ιδια ωραρια και λεφτα... Ή μαλλον οχι. Ο οικοδομος να βγαζει 1000 ευρω και ο υπαλληλος γραφειου 700 π.χ Να δουμε τι θα σας πουν. Προβλεψη. Και τα 100 ατομα της οικοδομης θα θελουν να πανε σε γραφειο. Απο τα 100 ατομα του γραφειου ισως υπαρξουν 1-2 που θα θελησουν να πανε σε οικοδομη, αλλα αν πανε θα το μετανοιωσουν... Οτι ειναι και η δουλεια γραφειου δυσκολη πνευματικα ειναι γεγονος. Δεν υπαρχει συγκριση ομως αναμεσα στα δυο. Έτσι όπως το θέτεις, όντως δεν υπάρχει σύγκριση. Η οικοδομή (γενικά) είναι μία βαριά χειρωνακτική εργασία που έχει υποβαθμιστεί τρελά τα τελευταία 15 χρόνια. Από την άλλη το 'γραφείο' συνειρμικά δηλώνει δημόσιος υπάλληλος, να βάζω πέντε σφραγίδες και να πάω σπίτι μου.
krom281 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2015 Οχι δεν μιλαω για δουλεια δημοσιου υπαλληλου. Υπαλληλος γραφειου σε ιδιωτικη επιχειρηση.
thomasG4 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Έχω δουλέψει 2 μήνες σε φυλλάδια και το καθημερινό περπάτημα 5-6 ώρες + το βάρος απο τα φυλλάδια στη πλάτη, δεν παλεύεται. Όποιος δεν δουλέψει να νιώσει τη κόπωση, δεν μπορεί να το καταλάβει. Πραγματικά θαύμαζα την υπομονή που είχαν τα άτομα που δούλευαν 2 χρόνια εκεί.
firewalker Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Από τις χειρωνακτικές εργασίες, χειρότερη μου είναι το μάζεμα αμυγδάλων, παλουκο-θέτηση με "βαριά" καλοκαίρι, και φόρτωση εκφόρτωση "μπάλες" τριφίλι με παγωνιά. Η σωματική κούραση μια χαρά κουράζει το μυαλό. Και σε πολλές τέτοιες δουλειές, αυτό είναι μοιραίο. Η πνευματική κούραση στο γραφείο σπάνια αποβαίνει μοιραία. 3
Lucifer Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δόκιμο θα ήταν να προσμετρήσετε και το γεγονός πως οι περισσότερες δουλειές σωματικής φύσης, δεν έχουν πάντα και τον μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης. Ένας τραπεζικός υπάλληλος απ' την άλλη, έχει και ένα επιπλέον άγχος. Πάντως το σωματικό ξεκώλωμα είναι λίγο πιο ανεκτό από το νοητικό, είναι κάματος και έχει μια αίσθηση "έκανα κάτι". Από την άλλη, είναι 200 φορές πιο γρήγορο να κουραστείς σωματικά παρά πνευματικά, θεωρώ. 5
thomasG4 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δόκιμο θα ήταν να προσμετρήσετε και το γεγονός πως οι περισσότερες δουλειές σωματικής φύσης, δεν έχουν πάντα και τον μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης. Ένας τραπεζικός υπάλληλος απ' την άλλη, έχει και ένα επιπλέον άγχος. Πάντως το σωματικό ξεκώλωμα είναι λίγο πιο ανεκτό από το νοητικό, είναι κάματος και έχει μια αίσθηση "έκανα κάτι". Από την άλλη, είναι 200 φορές πιο γρήγορο να κουραστείς σωματικά παρά πνευματικά, θεωρώ. Έχεις δίκιο σε αυτό αλλά σκέψου να κάνεις χειρωνακτική εργασία, να γαμιέσαι στη δουλειά και να τα βγάζεις πέρα ίσα ίσα οικονομικά. Εκεί να δεις άγχος και ψυχολογία στα πατώματα.
zio10 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Η ευθύνη κουράζει πολύ...ειδικά αν έχεις και την ευθύνη για άλλους (πχ υπεύθυνος ενός τμήματος). Επίσης, το να τελειώνεις τη δουλειά αλλά στην ουσία να μην τελειώνεις, αφού πάντα έχεις εκκρεμότητες και το μυαλό σου δεν ηρεμεί αλλά είναι σχεδόν μόνιμα στη δουλειά, είναι επίσης πολύ κουραστικό. Είναι διαφορετική κούραση στις δύο περιπτώσεις, πχ αν έχεις να κουβαλήσεις 1000 κιβώτια τελειώνεις, είσαι κομμάτια αλλά το μυαλό σου είναι ξεκούραστο, δεν σκέφτεσαι τι εκκρεμότητες άφησες, τι έχεις να κάνεις την άλλη μέρα κλπ 5
AntiCambeR Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Αυτο που γραφει πιο πανω ο MiDi_MiLiZ ισχυει,παιζει ρολο ο χαρακτηρας. Προσωπικα εχω δουλεψει για 10 χρονια απο τα 18 μου σε μεγαλη εταιρια ιδωτικου τομεα. Σε ποστο ασχετο με την ειδικοτητα μου,εκει που η εταιρια ειχε αναγκη.Χειρονακτικη εργασια με αρκετη κουραση,καποιες φορες ενιωθα οτι ξεπερνουσε τις σωματικες μου δυνατοτητες.Ταυτοχρονα με την πιεση των προισταμενων επρεπε να προσεχω τον εαυτο μου να μην χτυπησω η απο δικο μου λαθος η απο μα@@@ια αλλου που δουλευαμε μαζι.Οπως και να μην κανω εγω λαθος που θα στοιχισει στον αλλον.Υπηρχαν φυσικα και πιο χαλαρες ημερες με πιο "ελαφριες" εργασιες.Ειχα 1 εργοδοτη που πιεζε τους 2 υπεργοδηγους και αυτοι πιεζαν εμας.Τους ειχε σουζα και εκτελουσαν. Οταν τελειωνε το 8ωρο πονουσαν τα ποδια μου απο την ορθοστασια και το περπατημα,χερια,πλατη κλπ.Πολλες φορες την επομενη ημερα το πρωι δεν ενιωθα ξεκουραστος.Θυμαμαι σκηνικα που επρεπε να δουλευουμε εξω η με φουλ ζεστη καλοκαιρι η με ψοφοκρυο τον χειμωνα.Ακομα και μεσα στο υποστεγο εκανε κρυο,δουλευαμε με μπουφαν.Το καλοκαιρι για εμενα ηταν χειροτερα γιατι φορωντας τις φορμες εργασιας "λιωναμε" ενω τον χειμωνα ζεσταινομασταν οταν δουλευαμε. Δεν θα ξεχασω ποτε 1 μερα που παραλιγο να σκοτωθω απο μαλακια αλλου.Ευτυχως την γλιτωσα για 1 δευτερολεπτο,παραλιγο να γινω σαντουιτς αναμεσα σε 1 μηχανη και σε 1 βαγονι.Γιατι ο μηχανοδηγος εκανε οπισθεν χωρις να παρει εντολη.Ο υπεργοδηγος ηταν μπροστα και αντι να τον βρισει εκανε τουμπεκι.Και καποιες αλλες φορες που παραλιγο να χτυπησω σοβαρα. Φυσικα υπηρχαν και αλλες ειδικοτητες που ηταν ακομα πιο επικινδυνες και ειδικοτητες που απαιτουσαν λιγοτερη σωματικη κουραση αλλα ηταν ανθιυγεινες,οπως πχ οι ελασματουργοι και οι ηλεκτροσυγκολλητες. Ετσι λοιπον "ξεκουραστηκα" για 3 χρονια στο κλαμπ των ανεργων χωρις αποζημιωση και επιδομα ανεργιας γιατι καποιοι φροντισαν για αυτο και το καταφεραν. Δεν αντεξα ως ανεργος και τωρα εργαζομαι ως security.Καμια σχεση με την προηγουμενη δουλεια.Σχεδον καθολου σωματικη κουραση,αλλα το 8ωρο ειναι σαν 12 ωρο και το ξενυχτι οτι χειροτερο. 3
krom281 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Αν εχεις να κουβαλησεις 1000 κιβωτια δεν εχεις καν την πολυτελεια να σκεφτεις τι εκκρεμοτητες εχεις γιατι εισαι τοσο ερειπιο που πας για υπνο κατευθειαν. Επισης ευθυνη σοβαρη σε καθιστικες δουλειες εχουν λιγοι, οι οποιοι βεβαια αμοιβονται παραπανω για αυτο...
xifiassamsung Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2015 η χειρωνακτικη δουλεια ειναι αυτο μονο κ τελος.σχολας κ πας κ ψοφας στον υπνο. η λαιτ δουλεια γραφειου-πωλητης-κλπ σχολας κ σκεφτεσαι το μαλ@κα το αφεντικο σου που στη λεει,που σε κυνηγαει για στοχους,που θα κανετε μιτινγκ να σας πει τα νουμερα σας κ αλλα τετοια γενικα ζεις σε ενα αρρωστο περιβαλλον ατερμονων θελω. επισης οπου υπαρχει πολυ βαρεμαρα πεφτει τρελο κουτσομπολιο,ειδικα σε τετοιες δουλειες που απαρτιζονται κυριως απο γυναικες,οποτε γενικα το κλιμα ειναι σκ@τενιο. τι απτα δυο θεωρεις οτι σε κουραζει πιο πολυ,διαλεγεις κ παιρνεις. 5
Προτεινόμενες αναρτήσεις