Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Οι υπηρεσίες έτσι είναι, πληρώνονται.

Εάν δεν μας αρέσει, δεν πηγαίνουμε σε μεσίτη, προτιμάμε να αγοράσουμε απ'ευθείας από τον ιδιώτη. Δεν είναι υποχρεωτική η συναλλαγή μέσω μεσίτη, υπάρχουν και σπίτια που τα πουλάνε απ'ευθείας οι ιδιοκτήτες τους. 

Οι υπηρεσίες να πληρώνονται εφόσον προσφέρονται ή εφόσον ζητούνται όμως. Υπηρεσία είναι π.χ. να πάω εγώ σαν υποψήφιος αγοραστής σε ένα μεσιτικό και να τους πω θέλω ένα σπίτι «έτσι, έτσι κι έτσι». Το να βρω ένα σπίτι από μικρές αγγελίες, να πάρω τηλέφωνο και να εμφανιστεί εμβόλιμα μεσιτικό που θα μου το υποδείξει, όταν πολλές φορές δεν αναφέρεται καν στην αγγελία ότι είναι μεσιτικό, όχι δεν υπηρεσία κατά την άποψή μου. Τουλάχιστον δεν είναι υπηρεσία που να αξίζει τα χρήματα που αξιώνει ο μεσίτης. Το αν έτρεξε ο μεσιτής, έβαλε αγγελίες κλπ δεν είναι υπηρεσίες που του ζήτησε ο αγοραστής, είναι υπηρεσίες που του ζήτησε ο πωλητής, δεν βρίσκω λογικό το να πρέπει να τις πληρώνει ο αγοραστής (ή ο ενοικιαστής στην αντίστοιχη περίπτωση).

Επίσης, δεν κατάλαβα από πότε έγινε politically correct οι αγγελίες των σάιτς να σφύζουν από μεσιτικά. Δεν υποτίθεται ότι τέτοιου είδους σάιτς είναι για να φέρνουν σε επαφή ιδιώτη με ιδιώτη (υπό τη λογική ότι το μεσιτικό ξέρω που είναι, αν χρειαστώ τις υπηρεσίες του); Δεν είναι σαν τις αγγελίες του ινσόμνια που στόχο έχουν να εξυπηρετούν ιδιώτες/μέλη;

• Like 1
  • Απαντ. 89
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οι υπηρεσίες να πληρώνονται εφόσον προσφέρονται ή εφόσον ζητούνται όμως. Υπηρεσία είναι π.χ. να πάω εγώ σαν υποψήφιος αγοραστής σε ένα μεσιτικό και να τους πω θέλω ένα σπίτι «έτσι, έτσι κι έτσι». Το να βρω ένα σπίτι από μικρές αγγελίες, να πάρω τηλέφωνο και να εμφανιστεί εμβόλιμα μεσιτικό που θα μου το υποδείξει, όταν πολλές φορές δεν αναφέρεται καν στην αγγελία ότι είναι μεσιτικό, όχι δεν υπηρεσία κατά την άποψή μου. Τουλάχιστον δεν είναι υπηρεσία που να αξίζει τα χρήματα που αξιώνει ο μεσίτης. Το αν έτρεξε ο μεσιτής, έβαλε αγγελίες κλπ δεν είναι υπηρεσίες που του ζήτησε ο αγοραστής, είναι υπηρεσίες που του ζήτησε ο πωλητής, δεν βρίσκω λογικό το να πρέπει να τις πληρώνει ο αγοραστής (ή ο ενοικιαστής στην αντίστοιχη περίπτωση).

Στην πραγματικότητα τον χρειάζεσαι (και γι' αυτό υποτίθεται ότι τον πληρώνεις) για τη διαμεσολάβησή του από την προσφορά σου προς τον πωλητή και μετά. Και πάλι, προτιμώ ο αγοραστής να μην πληρώνει, απλοποιεί και διευκολύνει αρκετά τα πράγματα.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Ο μεσιτης πρεπει να πληρωνεται μονο στην περιπτωση αγορωπολησιας. Ειναι σαν να πηγαινει καποιος σε καποιο μαγαζι και να πληρωνει τον πωλητη απλα επειδη του εδωσε πληροφοριες.

Δημοσ.

Ο μεσιτης πρεπει να πληρωνεται μονο στην περιπτωση αγορωπολησιας. Ειναι σαν να πηγαινει καποιος σε καποιο μαγαζι και να πληρωνει τον πωλητη απλα επειδη του εδωσε πληροφοριες.

Γιατί, ισχυρίστηκε κανείς κάτι διαφορετικό;

• Moderators
Δημοσ.

Στην πραγματικότητα τον χρειάζεσαι (και γι' αυτό υποτίθεται ότι τον πληρώνεις) για τη διαμεσολάβησή του από την προσφορά σου προς τον πωλητή και μετά. Και πάλι, προτιμώ ο αγοραστής να μην πληρώνει, απλοποιεί και διευκολύνει αρκετά τα πράγματα.

Κατ' αρχάς, δεν συμφέρει κι εσάς τους μεσίτες να πληρώνει ο αγοραστής/ενοικιαστής, υπό την έννοια ότι όταν ο ενοικιαστής/αγοραστής νιώθει ότι «αδικείται» πληρώνοντας υπηρεσίες που θεωρεί ότι δεν έχει ζητήσει, τότε θα ψάξει να βρει τρόπους να «παρακάμψει» το σύστημα με αποτέλεσμα ο μεσίτης να χάνει και την αμοιβή του πωλητή. Και keep in mind, ότι ο μέσος ενοικιαστής/αγοραστής δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν από 10-15 χρόνια, γιατί αφενός με την κρίση έχει ζοριστεί πολύ περισσότερο, αφετέρου ξέρει τα δεδικασμένα και επομένως γνωρίζει τι κινήσεις πρέπει να κάνει για να γλυτώσει την αμοιβή του μεσίτη.

Δημοσ.

Κατ' αρχάς, δεν συμφέρει κι εσάς τους μεσίτες να πληρώνει ο αγοραστής/ενοικιαστής, υπό την έννοια ότι όταν ο ενοικιαστής/αγοραστής νιώθει ότι «αδικείται» πληρώνοντας υπηρεσίες που θεωρεί ότι δεν έχει ζητήσει, τότε θα ψάξει να βρει τρόπους να «παρακάμψει» το σύστημα με αποτέλεσμα ο μεσίτης να χάνει και την αμοιβή του πωλητή. Και keep in mind, ότι ο μέσος ενοικιαστής/αγοραστής δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν από 10-15 χρόνια, γιατί αφενός με την κρίση έχει ζοριστεί πολύ περισσότερο, αφετέρου ξέρει τα δεδικασμένα και επομένως γνωρίζει τι κινήσεις πρέπει να κάνει για να γλυτώσει την αμοιβή του μεσίτη.

Οι μεσίτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό, οι ιδιοκτήτες το δέχονται (αποδεδειγμένα), δε μένει παρά να περάσει και στη νομοθεσία.

Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε, ακόμα και τότε ο Ελληναράς αγοραστής θα προσπαθήσει να παρακάμψει τον μεσίτη και να βρει τον ιδιοκτήτη, μη γελιόμαστε.

Δημοσ.

Στην πραγματικότητα τον χρειάζεσαι (και γι' αυτό υποτίθεται ότι τον πληρώνεις) για τη διαμεσολάβησή του από την προσφορά σου προς τον πωλητή και μετά.

Δεν ξέρω σε ποια πραγματικότητα αναφέρεσαι, αλλά σίγουρα αυτό δεν ισχύει για την ελληνική πραγματικότητα έως και σήμερα. Οι εντολές υπόδειξης ευκαιρίας που σου κολλάνε στα μούτρα οι μεσίτες με το καλημέρα δεν γράφουν τίποτα για "μεσολάβηση", μόνο για εύρεση και υπόδειξη ακινήτου γράφουν.

Δημοσ.

Δεν ξέρω σε ποια πραγματικότητα αναφέρεσαι, αλλά σίγουρα αυτό δεν ισχύει για την ελληνική πραγματικότητα έως και σήμερα. Οι εντολές υπόδειξης ευκαιρίας που σου κολλάνε στα μούτρα οι μεσίτες με το καλημέρα δεν γράφουν τίποτα για "μεσολάβηση", μόνο για εύρεση και υπόδειξη ακινήτου γράφουν.

" Η παραπάνω αμοιβή θεωρείται εκ μέρους μου εύλογη, δίκαιη και ανάλογη προς τις μεσολαβητικές προσπάθειες και διαπραγματευτικές υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη σύμβαση και ως εκ τούτου, δηλώνω ρητά, ότι... μπλα μπλα".

Πέρα από αυτό, δε ξέρω μεσίτη που να σου δείχνει ένα ακίνητο και να σου λέει μετά, "Το είδες; Τράβα τώρα μόνος σου στον ιδιοκτήτη να τα βρείτε, εγώ αποχωρώ και φωνάξτε στο συμβόλαιο να πληρωθώ." Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, είναι βαθιά νυχτωμένος και τον προκαλώ να αλλάξει επάγγελμα.

Δημοσ.

" Η παραπάνω αμοιβή θεωρείται εκ μέρους μου εύλογη, δίκαιη και ανάλογη προς τις μεσολαβητικές προσπάθειες και διαπραγματευτικές υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη σύμβαση και ως εκ τούτου, δηλώνω ρητά, ότι... μπλα μπλα".

Πέρα από αυτό, δε ξέρω μεσίτη που να σου δείχνει ένα ακίνητο και να σου λέει μετά, "Το είδες; Τράβα τώρα μόνος σου στον ιδιοκτήτη να τα βρείτε, εγώ αποχωρώ και φωνάξτε στο συμβόλαιο να πληρωθώ." Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, είναι βαθιά νυχτωμένος και τον προκαλώ να αλλάξει επάγγελμα.

Και τι είδους "μεσολάβηση" και "διαπραγμάτευση" θα γίνει όταν το ίδιο άτομο "εκπροσωπεί" και τους δύο; Γιατί in real life κανείς δεν είναι τόσο ουδέτερος

Σίγουρα θέλει να προχωρήσει η δουλειά για να μπορέσει κι αυτός να πληρωθεί. Αλλά δεν τον φαντάζομαι και να αγχώνεται για τα συμφέροντά μου (τιμή, διευκολύνσεις) όταν υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις (με αντίθετη "φορά") από την άλλη πλευρά

• Like 1
Δημοσ.

Και τι είδους "μεσολάβηση" και "διαπραγμάτευση" θα γίνει όταν το ίδιο άτομο "εκπροσωπεί" και τους δύο; Γιατί in real life κανείς δεν είναι τόσο ουδέτερος

Σίγουρα θέλει να προχωρήσει η δουλειά για να μπορέσει κι αυτός να πληρωθεί. Αλλά δεν τον φαντάζομαι και να αγχώνεται για τα συμφέροντά μου (τιμή, διευκολύνσεις) όταν υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις (με αντίθετη "φορά") από την άλλη πλευρά

Πωλητής και αγοραστής έχουν κοινό στόχο, δεν είναι αντίδικοι. Ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι να τους φέρει σε συμφωνία (πράγμα από μόνο του πολύ δύσκολο σε μια περίοδο κρίσης αποπληθωρισμού που οι πωλητές ζητούν εξωπραγματικά ποσά και οι αγοραστές προσφέρουν ελάχιστα) και αυτό δε θα αλλάξει όταν καταργηθεί η προμήθεια από τον αγοραστή. Ο ρόλος του και ο στόχος του παραμένουν οι ίδιοι ανεξάρτητα από το πως επιμερίζεται η προμήθειά του. Θα είχες δίκιο σε ένα περιβάλλον όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν στην ημερήσια διάταξη και ο ρόλος του μεσίτη αφορούσε κυρίως στο να πετύχει την υψηλότερη προσφορά για τον πωλητή. Δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

Νομίζω ότι το θέμα είναι απλό. Οι περισσότεροι δεν τα έχουν με τους μεσίτες (που όχι άδικα έχουν κακο όνομα) αλλά με τα κερατιατικα που ζήτησαν σε αυτή την περίπτωση από τον αγοραστή χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν καμία υπηρεσία. Άλλο να σου αναθέσει καποιος να βρεις ένα σπίτι και άλλο να σου έρθει ο άλλος μόνος του. Στην πρώτη περίπτωση προσφέρεις μια υπηρεσία ενώ στην άλλη δρας παρασιτικά. Τα περί διαπραγμάτευσης, συμφωνίας μεταξύ των 2 μερών κτλ είναι ιστορίες για αγρίους.

Εσύ βέβαια καλά κάνεις και υποστηρίζεις τον κλάδο σου.

Δημοσ.

Τα περί διαπραγμάτευσης, συμφωνίας μεταξύ των 2 μερών κτλ είναι ιστορίες για αγρίους.

Απλά δε γνωρίζεις, δεν σε κατηγορώ για αυτό. Το σημαντικότερο κομμάτι της δουλειάς ενός μεσίτη είναι η διαπραγμάτευση. Η υπόδειξη είναι κάτι αστείο, πολλές φορές την κάνουν οι βοηθοί. Τα δύσκολα ξεκινούν όταν έχεις μια ή και περισσότερες (ακόμα καλύτερα) προσφορές στα χέρια σου. Χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση και επικοινωνιακή ικανότητα για να μπορέσεις να φέρεις κοντά δυο ανθρώπους που ξεκινούν από αντιδιαμετρικές θέσεις. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε αυτό στην περίπτωση που δεν πληρώνεσαι από τον αγοραστή, ο στόχος και οι δυσκολίες παραμένουν ίδιες. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το ακίνητο χωρίς προμήθεια από τον αγοραστή είναι πιο ελκυστικό.

Δημοσ.

Να ρωτησω και εγω, σε μια αγοροπωλησια στην Κρητη, ο μεσίτης ζητάει 3,5%, είναι λογικο το ποσοστο η δικαια μου φαινεται λιγο μεγαλο;

Δημοσ.

Έχεις 2 πλευρές που η μια θελει να αγοράσει και η άλλη να πουλήσει. Η προσπάθεια να τα βρουν αν διαφωνούν προφανώς δεν είναι για το καλό τους καθώς ο ένας θα παρει λιγότερα και ο άλλος θα πληρώσει περισσότερα (δηλαδή θα χάσουν και οι δυο) αλλά για να πάρεις το 1.000αρικο (στην χειρότερη περίπτωση) και από τους 2.

Εκτός κι αν θεωρείς οτι οι 2 πλευρές είναι χαζες και εσύ είσαι ο έξυπνος διαπραγματευτής.

Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να βάλω κάποιον να πουλήσει το σπίτι μου και να μου βρει άλλο και να τον πληρώσω για αυτό αλλά 1.000 κερατιατικα δεν δίνω.

Δημοσ.

@lary7: μεγαλούτσικο είναι. Γύρω στο 2% πάνε οι αμοιβές.

Σε ενοικίαση είναι γελοίο να πληρώσει αυτός που ψάχνει σπίτι, εφόσον δεν απευθύνθηκε σε μεσίτη, παρά του έσκασε από μόνος του μέσα από αγγελία που δεν αναφερόταν κιόλας ότι είναι από μεσιτικό. Στο 2ο σπίτι μου, εδώ στην Κρήτη, του το είπα κιόλας (του μεσίτη): δεν σου ανέθεσα κάτι, δεν πληρώνω αμοιβή, βρες τα με τον ιδιοκτήτη. Αποτέλεσμα; Τα πλήρωσε όλα ο άλλος (ο ιδιοκτήτης) για να το δώσει, μιας και βρήκε ενοικιαστή. Το γαμάτο ήταν ότι του φάνηκε και σωστό αυτό (του μεσίτη). Ή έστω έτσι έδειξε για να μη στραβώσω και φύγω.

Στο 1ο μου σπίτι που μπήκα από μόνος μου σε μεσιτικό γραφείο και είπα, θέλω αυτό, να είναι έτσι, έτσι, έτσι, εκεί, κλπ, και μου βρήκε αυτό που έψαχνα, πλερώ χωρίς μα και μου. Ζήτησα κάτι. Μου το έδωσε. Πληρώνω.

Σε αγορά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...