Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η δουλειά του μεσίτη έχει νόημα μόνο συνυπάρχουν ταυτοχρόνως δύο συνισταμένες

1) Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός αγοραστών/ενοικιαστών

2) Όταν δουλεύει (πληρώνεται) μόνο από τον πωλητή/ιδιοκτήτη

Σε αυτήν την περίπτωση βρίσκει τον καλύτερο δυνατό αγοραστή/ενοικιαστή για τον πελάτη του και αμείβεται για τις υπηρεσίες του.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ή συνδυασμό περιπτώσεων, δρα τελείως παρασιτικά και πρέπει να αποφεύγεται διά ροπάλου.

• Like 1
  • Απαντ. 89
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η δουλειά του μεσίτη έχει νόημα μόνο συνυπάρχουν ταυτοχρόνως δύο συνισταμένες

1) Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός αγοραστών/ενοικιαστών

2) Όταν δουλεύει (πληρώνεται) μόνο από τον πωλητή/ιδιοκτήτη

Σε αυτήν την περίπτωση βρίσκει τον καλύτερο δυνατό αγοραστή/ενοικιαστή για τον πελάτη του και αμείβεται για τις υπηρεσίες του.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ή συνδυασμό περιπτώσεων, δρα τελείως παρασιτικά και πρέπει να αποφεύγεται διά ροπάλου.

Το 1 δεν το κατάλαβα. Τί ακριβώς εννοείς; Πχ σήμερα υπάρχει μικρός αριθμός αγοραστών και μεγάλος αριθμός πωλητών. Οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες, οι τιμές πέφτουν και ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, είναι μάλλον απαραίτητος ένας μεσίτης. Όταν η αγορά είναι στα πάνω της, δεν τον χρειάζεσαι (θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς), το πουλάς εύκολα μόνος σου. Πχ, εγώ το 2006 πουλούσα διαμερίσματα δικής μου κατασκευής χωρίς μεσίτη πριν καλά-καλά ανεγερθεί η οικοδομή.

Για το 2ο, το ξέρεις ότι υπάρχουν buyer's agents που ασχολούνται μόνο με αγοραστές; Αυτοί δεν πρέπει να πληρώνονται;

Δημοσ.

Το σημαντικότερο κομμάτι της δουλειάς ενός μεσίτη είναι η διαπραγμάτευση. Η υπόδειξη είναι κάτι αστείο, πολλές φορές την κάνουν οι βοηθοί. Τα δύσκολα ξεκινούν όταν έχεις μια ή και περισσότερες (ακόμα καλύτερα) προσφορές στα χέρια σου. Χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση και επικοινωνιακή ικανότητα για να μπορέσεις να φέρεις κοντά δυο ανθρώπους που ξεκινούν από αντιδιαμετρικές θέσεις. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε αυτό στην περίπτωση που δεν πληρώνεσαι από τον αγοραστή, ο στόχος και οι δυσκολίες παραμένουν ίδιες. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το ακίνητο χωρίς προμήθεια από τον αγοραστή είναι πιο ελκυστικό.

Μα το θεμα ειναι πως ο μεσιτης δεν εχει καμια εξουσιοδοτηση στην διαπραγματευση επειδη ειναι απλα ενας τριτος. Αυτος κανει μονο τον "δικηγορο του διαολου" κατα μια εννοια πηγαινοντας περα δωθε μεταξυ πωλητη και αγοραστη. Στον εναν λεει:"πουλα το επειδη δεν θα βρεις καλυτερη προσφορα" και στον αλλον: "δωσε κατι παραπανω για να κλεισουμε την συμφωνια". Και ως αγοραστης γιατι το χρειαζομαι εγω αυτο; ενω μπορω να πω στον ιδιοκτητη πως η τελικη μου τιμη ειναι τοσα. Σκεψου το και πες μου. Και να μην δεχτεις, αν δεν βρεις αλλον μπορεις να με παρεις τηλ εφοσον και εγω δεν εχω βρει κατι αλλο." Αλλα τεσπα. Απο την στιγμη που μπαινει ενας ασχετος στο παζαρι ξεκιναει το μπλεξιμο και ειναι αναποφεκτο....

Δημοσ.

Το 1 δεν το κατάλαβα. Τί ακριβώς εννοείς; Πχ σήμερα υπάρχει μικρός αριθμός αγοραστών και μεγάλος αριθμός πωλητών. Οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες, οι τιμές πέφτουν και ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, είναι μάλλον απαραίτητος ένας μεσίτης. Όταν η αγορά είναι στα πάνω της, δεν τον χρειάζεσαι (θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς), το πουλάς εύκολα μόνος σου. Πχ, εγώ το 2006 πουλούσα διαμερίσματα δικής μου κατασκευής χωρίς μεσίτη πριν καλά-καλά ανεγερθεί η οικοδομή.

Για το 2ο, το ξέρεις ότι υπάρχουν buyer's agents που ασχολούνται μόνο με αγοραστές; Αυτοί δεν πρέπει να πληρώνονται;

Για το 1, αυτό που λέω.

Όταν η κατάσταση είναι σαν την σημερινή, οι μεσίτες δρουν παρασιτικά. Βλέπε τα προηγούμενα ποσταρίσματά σου σχετικά με τον αριθμό ακινήτων και πόσα πραγματικά υπάρχουν. Σε σημερινές ελληνικές καταστάσεις, το επάγγελμα του μεσίτη απλά δεν πρέπει να υπάρχει. Τα περί απαραίτητου μεσίτη απλά κουραφέξαλα, παζάρι το κάνουμε όλοι μας, δεν χρειαζόμαστε και εξτρατζή στην τσέπη μας. Θα μου πεις τι να κάνει ο μεσίτης, να πεινάσει; Ε θα απαντήσω, δυστυχώς ναι, προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Κάποτε υπήρχαν γανωματάδες.

Για το δεύτερο, έρχεσαι στα λόγια μου. Αυτοί στο λινκ δεν δέχονται πωλητές/ιδιοκτήτες. Αν κάποιος ενοικιαστής/αγοραστής βαριέται να ψάχνει για τον οποιοδήποτε λόγο, πληρώνει άλλον να ψάξει για πάρτι του, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση ούτε με τον ιδιοκτήτη ούτε με τον μεσίτη του ιδιοκτήτη. Ο μεσίτης με την έννοια την ελληνική, πρέπει να πληρώνεται μόνο από τον ιδιοκτήτη.

Δημοσ.

Για το 1, αυτό που λέω.

Όταν η κατάσταση είναι σαν την σημερινή, οι μεσίτες δρουν παρασιτικά. Βλέπε τα προηγούμενα ποσταρίσματά σου σχετικά με τον αριθμό ακινήτων και πόσα πραγματικά υπάρχουν. Σε σημερινές ελληνικές καταστάσεις, το επάγγελμα του μεσίτη απλά δεν πρέπει να υπάρχει. Τα περί απαραίτητου μεσίτη απλά κουραφέξαλα, παζάρι το κάνουμε όλοι μας, δεν χρειαζόμαστε και εξτρατζή στην τσέπη μας. Θα μου πεις τι να κάνει ο μεσίτης, να πεινάσει; Ε θα απαντήσω, δυστυχώς ναι, προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Κάποτε υπήρχαν γανωματάδες.

Για το δεύτερο, έρχεσαι στα λόγια μου. Αυτοί στο λινκ δεν δέχονται πωλητές/ιδιοκτήτες. Αν κάποιος ενοικιαστής/αγοραστής βαριέται να ψάχνει για τον οποιοδήποτε λόγο, πληρώνει άλλον να ψάξει για πάρτι του, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση ούτε με τον ιδιοκτήτη ούτε με τον μεσίτη του ιδιοκτήτη. Ο μεσίτης με την έννοια την ελληνική, πρέπει να πληρώνεται μόνο από τον ιδιοκτήτη.

Μα και σε αυτη την περιπτωση, παλι απο τον αγοραστη θα πληρωθει, απλα μεσω του πωλητη. Εστω οτι ο πωλητης πουλα το σπιτι του 50 χλιαρικα. Αν ειναι υποχρεωμενος να πληρωσει το μεσιτη του, θα ζητησει 51 χιλιαρικα.

• Like 1
Δημοσ.

Για το 1, αυτό που λέω.

Το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι ένα επάγγελμα, αυτό το κρίνει η αγορά. Υπάρχουν πωλητές που δε γνωρίζουν ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ασχοληθούν με την πώληση του ακινήτου τους, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού τους σε αγνώστους ή αναγκαζόμενοι να διανύουν μια απόσταση για να υποδείξουν ένα άδειο διαμέρισμα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, 3 και 4 φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα, υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές που δε μπορούν να ψάχνουν για ακίνητα και βάζουν κάποιον άλλον να το κάνει για εκείνους, να τους ενημερώσει για τα ακίνητα που υπάρχουν και να τους προτείνει τα καταλληλότερα, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο. Η πράξη, λοιπόν, δείχνει ότι και αυτό το επάγγελμα, όπως και άλλα, είναι αναγκαίο και έχει λόγο ύπαρξης. Απλά χρήζει βελτιώσεων.

• Like 1
Δημοσ.

Νομίζω ότι θα μας τρελάνεις!

Σε μια αγορά που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά από την ζήτηση ποιος είναι ο λόγος να πληρώσει προμήθεια ένας αγοραστής σε έναν μεσίτη ειδικά δε όταν μόνος του βρήκε το ακίνητο;

Δημοσ.

Σε μια αγορά που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά από την ζήτηση ποιος είναι ο λόγος να πληρώσει προμήθεια ένας αγοραστής σε έναν μεσίτη ειδικά δε όταν μόνος του βρήκε το ακίνητο;

Σε μια τετοια αγορα, ο πωλητης τον χρειαζεται, και ο πωλητης πρεπει να τον πληρωσει, απλα οπως ειπα και πιο πανω, την πληρωμη αυτη, θα την ενσωματωσει στην τιμη του ακινητου.

Δημοσ.

Δε χρειάζεται να τρελαίνεσαι, απλά πιο προσεχτική ανάγνωση και διάθεση για συνεννόηση. Αν το κάνεις, θα διαπιστώσεις ότι εγώ είμαι ξεκάθαρα υπέρ του να πληρώνει μόνο ο πωλητής, για περισσότερους λόγους από όσους εσύ μπορείς να φανταστείς.

Δημοσ.

Μα και σε αυτη την περιπτωση, παλι απο τον αγοραστη θα πληρωθει, απλα μεσω του πωλητη. Εστω οτι ο πωλητης πουλα το σπιτι του 50 χλιαρικα. Αν ειναι υποχρεωμενος να πληρωσει το μεσιτη του, θα ζητησει 51 χιλιαρικα.

Από τον πωλητή τα πληρώνεται. Από την στιγμή που κάποιος μπορεί να πληρώσει 51 χιλιάρικα, σε περίπτωση που πληρώσει 50 σημαίνει ότι ο πωλητής απλά δεν αξιολόγησε καλά το ακίνητό του και ενώ μπορούσε να το δώσει 51.000 το έδωσε 50.000, οπότε βγήκε χαμένος 1.000 ευρώ.

Το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι ένα επάγγελμα, αυτό το κρίνει η αγορά. Υπάρχουν πωλητές που δε γνωρίζουν ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ασχοληθούν με την πώληση του ακινήτου τους, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού τους σε αγνώστους ή αναγκαζόμενοι να διανύουν μια απόσταση για να υποδείξουν ένα άδειο διαμέρισμα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, 3 και 4 φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα, υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές που δε μπορούν να ψάχνουν για ακίνητα και βάζουν κάποιον άλλον να το κάνει για εκείνους, να τους ενημερώσει για τα ακίνητα που υπάρχουν και να τους προτείνει τα καταλληλότερα, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο. Η πράξη, λοιπόν, δείχνει ότι και αυτό το επάγγελμα, όπως και άλλα, είναι αναγκαίο και έχει λόγο ύπαρξης. Απλά χρήζει βελτιώσεων.

Η αγορά κρίνεται από την ζήτηση πάντα. Φτιάχνω 1.000 κουτιά μαρμελάδες την μέρα, αν υπάρχουν μόνο 100 αγοραστές, τι να τον κάνω να τον βάλω πχ τον διαφημιστή; Αφού και πάλι ότι και να κάνει όποιος και να βάλω, οι αγοραστές 100 θα είναι πάντα. Αντίθετα, αν φτιάχνω 1.000 κουτιά και έχω 10.000 αγοραστές θέλω την καλύτερη δυνατή προώθηση για να πετύχω μεγαλύτερο κέρδος.

Και όσον αφορά τους πωλητές που δεν μπορούν, γιατί δεν είμαι 20άρης αλλά πολύ μεγαλύτερος, δίνεις το κλειδί σε γείτονα και μόλις πουληθεί του δίνεις κάτι για τον κόπο του, δοκιμασμένο κόλπο από τον καιρό του παππού μου. Γιατί κάτι περισσότερο ο έλληνας μεσίτης του σήμερα δεν προσφέρει.

Και όσον αφορά τον έλληνα μεσίτη που εκπροσωπεί αγοραστή, σοβαρά τώρα, νόμιζα ότι είσαι της δουλειάς, πλάκα κάνεις;

Σε αγορά που έχουν πέσει οι τιμές, που υπάρχουν τόσα απούλητα ακίνητα, που δεν υπάρχουν αγοραστές, θα πρέπει να είσαι είτε πολύ μαλάκας είτε να σου αρέσει να πετάς λεφτά δεξιά και αριστερά, για να πληρώσεις βερεσέδια σε μεσάζοντα...

Δημοσ.

Από τον πωλητή τα πληρώνεται. Από την στιγμή που κάποιος μπορεί να πληρώσει 51 χιλιάρικα, σε περίπτωση που πληρώσει 50 σημαίνει ότι ο πωλητής απλά δεν αξιολόγησε καλά το ακίνητό του και ενώ μπορούσε να το δώσει 51.000 το έδωσε 50.000, οπότε βγήκε χαμένος 1.000 ευρώ.

Αυτο κανεις δεν το ξερει, μπορει στο μυαλο του ο πωλητης να να το ειχε αξιολογησει 49 χιλιαρικα, και παει λεγοντας. Σημασια εχει, οτι η προμηθεια δινεται αφου γινει η αγοροπωλησια. Αρα ο πωλητης, εχει αξιολογησει το ακινητο του (παντα με βοηθεια του μεσιτη), και στην τιμη, απλα κουμπωνει και ενα 5χιλιαρο πανω, ωστε να γινει το παζαρι για τα 4 χιλιαρικα, και να του μεινει και εξτρα ενα χιλιαρικο να πληρωσει το μεσιτη.

Στην ουσια λοιπον ειναι πως θες να το βαφτισεις. Θες να το βαφτισεις προμηθεια απο τον αγοραστη, θες να το βαφτισεις προμηθρια απο τον πωλητη, το ιδιο ειναι, σημασια εχει απο ποιανου τσεπη θα βγουν τα λεφτα.

Δημοσ.

δίνεις το κλειδί σε γείτονα και μόλις πουληθεί του δίνεις κάτι για τον κόπο του, δοκιμασμένο κόλπο από τον καιρό του παππού μου. Γιατί κάτι περισσότερο ο έλληνας μεσίτης του σήμερα δεν προσφέρει.

Στο γείτονα; Και θα τον πληρώσεις; Και γιατί να μη δώσεις το κλειδί σε έναν επαγγελματία με εμπειρία στις διαμεσολαβήσεις και τις πωλήσεις; Με γνώση των ακινήτων, των αντικειμενικών αξιών, των φορολογικών λεπτομερειών και της όλης διαδικασίας; Να πω ότι θα το έκανε δωρεάν, πάει και έρχεται. Και πάλι, αφήνεις τη διαχείριση της περιουσίας σου... στο γείτονα και όχι σε έναν επαγγελματία; Όχι τόσο καλή ιδέα, δε νομίζεις;

Από την εμπειρία μου, όσες φορές μου έχει τύχει την υπόδειξη να την κάνει κάποιος γείτονας ή φίλος, το αποτέλεσμα ήταν κωμικοτραγικό. Μιλάμε για ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με το επάγγελμα και που μετά από μερικές υποδείξεις, δεν έχουν και καμία όρεξη να το κάνουν πια. Καταλήγουν να ανοίγουν την πόρτα με μια κατεβασμένη μούρη, βιαστικά και βαριεστημένα, χωρίς καμία προετοιμασία του χώρου, μια και έχουν τις δικές τους δουλειές και υποχρεώσεις, χωρίς εκπαίδευση στο τί πρέπει και δεν πρέπει να λέμε σε μια υπόδειξη, χωρίς να ξέρουν να απαντήσουν σε καμία ερώτηση (ούτε καν στην τιμή) και άλλα όμορφα.

Φυσικά, όποιος θέλει να βάλει "τον γείτονα" ή τον κηπουρό ή τον θυρωρό να διαχειριστεί και να πουλήσει την ακίνητη περιουσία του, ποιός είμαι εγώ που θα του πω να μην το κάνει;...  :-)

Δημοσ.

Στο γείτονα; Και θα τον πληρώσεις; Και γιατί να μη δώσεις το κλειδί σε έναν επαγγελματία με εμπειρία στις διαμεσολαβήσεις και τις πωλήσεις; Με γνώση των ακινήτων, των αντικειμενικών αξιών, των φορολογικών λεπτομερειών και της όλης διαδικασίας; Να πω ότι θα το έκανε δωρεάν, πάει και έρχεται. Και πάλι, αφήνεις τη διαχείριση της περιουσίας σου... στο γείτονα και όχι σε έναν επαγγελματία; Όχι τόσο καλή ιδέα, δε νομίζεις;

Από την εμπειρία μου, όσες φορές μου έχει τύχει την υπόδειξη να την κάνει κάποιος γείτονας ή φίλος, το αποτέλεσμα ήταν κωμικοτραγικό. Μιλάμε για ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με το επάγγελμα και που μετά από μερικές υποδείξεις, δεν έχουν και καμία όρεξη να το κάνουν πια. Καταλήγουν να ανοίγουν την πόρτα με μια κατεβασμένη μούρη, βιαστικά και βαριεστημένα, χωρίς καμία προετοιμασία του χώρου, μια και έχουν τις δικές τους δουλειές και υποχρεώσεις, χωρίς εκπαίδευση στο τί πρέπει και δεν πρέπει να λέμε σε μια υπόδειξη, χωρίς να ξέρουν να απαντήσουν σε καμία ερώτηση (ούτε καν στην τιμή) και άλλα όμορφα.

Φυσικά, όποιος θέλει να βάλει "τον γείτονα" ή τον κηπουρό ή τον θυρωρό να διαχειριστεί και να πουλήσει την ακίνητη περιουσία του, ποιός είμαι εγώ που θα του πω να μην το κάνει;... :-)

Έλα, πες μας τώρα ότι το καθαρίζεις και το ξεσκονίζεις και καθημερινά το σπίτι πριν το δείξεις.

Τα σάπια στους πελάτες που προσπαθείτε να βρείτε (κορόιδα πωλητές δηλαδή). Σε αγορά που αγκομαχάει, που το κάθε σπίτι το βλέπεις με 45 διαφορετικές τιμές σε 100 διαφορετικές αγγελίες, που το μόνο βασικά που κάνετε είναι να το βάζετε στις αγγελίες και να ελέγχετε τις καινούργιες αγγελίες που μπαίνουν για να ψήσετε υποψήφιο καινούργιο θύμα-πωλητή, που πολλές φορές παράνομα ξαναβάζετε αγγελία αλλάζοντας μόνο το τηλέφωνο χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη μπας και τύχει κανάς αγοραστής και γκαντεμιάσει να πάρει εσάς τηλέφωνο πρώτα, που αφαιρείτε τα ΠΩΛΕΙΤΑΙ/ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ των ιδιοκτητών και βάζετε τα δικά σας για να πληρωθείτε για τον κόπο σας πως να το κάνουμε την θέλει την προσπάθειά του να σκίσεις ένα πωλητήριο και να κολλάς το δικό σου 1-2 θερμίδες τις χάνεις άνετα, και μη μου μιλήσεις για αποκλειστική ανάθεση τα έχουμε ξαναπεί σε άλλο thread και έχουμε εξηγήσει πως η αποκλειστική συμφέρει αποκλειστικά και μόνο τον μεσίτη κτλ κτλ, είναι ειλικρινά γελοίο να προσπαθείς να μου εκθειάζεις τα πλεονεκτήματα της πρόσθεσης ενός παράσιτου, σόρι μεσίτη, στην αγοραπωλησία.

Το μόνο που κάνει να δείχνει το σπίτι είναι, και όπως είπαμε την ίδια δουλειά την κάνει άνετα και ο γείτονας και δεν θα απαιτεί και το 2%. Σε αγορά που αγκομαχάει, ο μεσάζων είναι πάντα παράσιτο και ως παράσιτο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Δημοσ.

GreyHorse, κάνε μια προσπάθεια να διατηρήσεις ένα επίπεδο στην κουβέντα, δεν είναι τόσο δύσκολο. Θα περιμένω να αφαιρέσεις τους χαρακτηρισμούς και το προσβλητικό ύφος για να συνεχίσουμε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...