Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε γενικές γραμμές ό,τι λέει ο kfoynt.

To βασικό δεν είναι τι θες, το βασικό είναι γιατί το θες και τι σκέφτεσαι να κάνεις μετά. Δυστυχώς την τελευταία εξαετία τουλάχιστον υπάρχει η νοοτροπία "PhD is the new Msc" με πολλές προεκτάσεις κυρίως αρνητικές που δεν είναι του παρόντος. Σε ορισμένες χώρες είναι σχεδόν βιομηχανια η παραγωγή διδακτορικών φοιτητών.

Από κει κι έπειτα κάποιες σκόρπιες σκέψεις:

• Επικοινώνησε με τους καθηγητές κατευθείαν. Αφού όπως λες έχεις τρεις δημοσιεύσεις (πρέπει να) ξέρεις κάποια ονόματα είτε γιατί έχουν συνεργαστεί με τους καθηγητές σου είτε γιατί τους έχεις χρησιμοποιήσει ως βιβλιογραφία. Μπορεί να έχουν κάποια ανοιχτή θέση, να σκέφτονται να ανοίξουν ή μπορεί να τους δώσεις εσύ κάποια ιδέα για έρευνα. Προσωπικά έτσι είχα βρει διδακτορικό.
  • Μην πέσεις στην παγίδα του καλού/κακού πανεπιστημίου. Δεν πας σε πανεπιστήμιο, πας σε εργαστήριο. Υπάρχουν φοβεροί καθηγητές σε μικρά πανεπιστήμια και κακοί καθηγητές σε πανεπιστήμια με κύρος. Micromanagement και ψάξιμο όσο αντέχεις (εξάλλου είναι κάτι που θα κάνεις για τα επόμενα 4 χρόνια).
  • Δεν ξέρω γιατί θες να πας Σκωτία/Ιρλανδία. Υπάρχει επιστημονικός λόγος ή το κάνεις για τη γλώσσα; Σε διδακτορικό επίπεδο σχεδόν παντού η γλώσσα είναι τα αγγλικά.
  • Σε αυτές τις χώρες που έχεις θέσει ως στόχο η χρηματοδότηση είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ. Το θέμα "μισθός διδακτορικού" είναι επίσης μεγάλο και κολλάει με το "PhD is the new MSc" οπότε δε θα επεκταθώ. Καλό όμως είναι να ξέρεις πόσα πάνω κάτω θα πάρεις. Στις περισσότερες χώρες (εκτός από Αγγλία/Ιρλανδία) οι μισθοί είναι κατά 95% στάνταρ. Δεν έχουν το "φέρε χρηματοδότηση και ανάλογα το μέγεθός της θα σου κόψουμε επιταγή".
  • Ενδεικτικά πάντως στην Ιρλανδία ένας διδακτορικός παίρνει μηνιαία στο χέρι περίπου 1300-1400, στη Σκωτία μπορεί να πάρει ακόμα και 800-1000 λίρες, στη Γαλλία ένας μέσος μισθός είναι στα 1400-1600, στην Ολλανδία οι καθαρές απολαβές είναι πλέον στα 1500-1700 με έξτρα δώρα διακοπών και Χριστουγέννων (πριν από 6-7 χρόνια ένας μηνιαίος μισθός ήταν λίγο πάνω από 1000 ευρώ), στη Γερμανία είναι αρκετά περίπλοκα αλλά επίσης είναι στα επίπεδα Γαλλίας/Ολλανδίας αν όχι λίγο χαμηλότερα, στο ETH στη Ζυρίχη θα πάρει μικτά 45000 ευρώ το χρόνο και στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης μικτά κάπου στα 2300 ευρώ το μήνα. Τέλος στο Βέλγιο θα πάρει καθαρά 27-28000 ευρώ το χρόνο μοιρασμένα στο κλασικό Βέλγικο σύστημα των 13.92 μισθών (12 μηνιάτικα και δώρα διακοπών και Χριστουγέννων).
  •  Αν παρόλα αυτά θέλεις να ψάξεις σε γενικές μηχανές αναζήτησης, τότε μπορείς να δεις/ξεκινήσεις από το Euraxess (αν έχεις κουράγιο μπορείς να δεις και για καμιά υποτροφία στο Cordis) καθώς και τα γενικά λινκς που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Για πιο ειδικά, οι σελίδες των πανεπιστημίων και των τμημάτων έχουν συχνά-πυκνά vacancies και λίγο πιο οργανωμένα για την Ολλανδία υπάρχει το academictransfer.com και για τη Γερμανία το daad.de
  • Στις ΗΠΑ οι μισθοί είναι απλά αστείοι συγκρινόμενοι με αυτούς της Ευρώπης, δε θα πας για το μισθό, θα πας για το αν στο αντικείμενό σου η έρευνα στις ΗΠΑ είναι τοπ και για την ελπίδα του τι θα βρεις μετά.
  • Like 2
Δημοσ.

Ρε φιλε, για ονομα του Θεου, που τα ξερεις ολα αυτα? Να σ εμπιστευτω να μου βρεις phd εσυ lol...

Περα απο τη πλακα, το θεμα με τη χρηματοδοτηση/πληρωμη ειναι αλλο μεγαλο πακετο και η αληθεια ειναι οτι σκεφτομαι για τις συγκεκριμενες χωρες λογω γλωσσας και απο πολυ καλα λογια που εχω ακουσει απο γνωστους που ειναι εκει φοιτητες. Δικη μου ερευνα ομως δεν εχω κανει. Τωρα ξεκιναω. Που και πως να ψαξω περισσότερα για το θεμα χρηματοδοτηση και μισθος ??

Θενξ

Δημοσ.

Η γλώσσα θα επηρεάσει πιο πολύ την ζωή σου έξω από το διδακτορικό. Με Αγγλικά μια χαρά είσαι σε πολλές μη αγγλόφωνες χώρες. Τα καλα λόγια γνωστών σου, δεν λένε και πολλά από μόνα τους. Πόσο μάλλον αμα είναι 'γνωστοι' και δεν γνωρίζεις τυχων διαφορές στο χαρακτηρα. Οπως αναφερθηκε και πιο πάνω, διαλέγεις γκρουπ/καθηγητή, όχι χώρα η πανεπιστήμιο. Δεν θα σου δώσει συστατική ο πρόεδρος, ο καθηγητής σου θα σου δώσει. Μια συστατική από έναν γνωστό καθηγητή + καλές δημοσιεύσεις θα σου ανοίξουν πολλές πόρτες, ειδικά εαν θελεις να παραμείνεις στον τομέα του διδακτορικού σου.

Για χρηματοδότηση και μισθό συνηθως αναφέρονται στην αγγελία/ανάρτηση. Εαν οχι θα το συζητήσεις με τον καθηγητή σου. Οι μισθοί παντως, εφόσον μιλάμε για διδακτορικό με συμβόλαιο εργασίας ή υποτροφια, ειναι πάνω κάτω fixed. Θα μπορούσες να κοιταξεις πάντως μπας και μπορείς να πάρεις 'βοηθημα' απο το κράτος σαν χαμηλόμισθος.

Στην υποτροφία δεν εχεις τα πλεονεκτήματα εργασίας (ασφαλεια υγειας, unemployment insurance etc...). Το συμβόλαιο ίσως σου δώσει επιπλέον πόντους στην επόμενη εργασία μιας και θα έχεις ηδη κάποια χρονια προϋπηρεσίας. Αν και εξαρτάται και από το  εκάστοτε HR/guidelines.

Προτού στείλεις το email/cover letter δειξτα σε κανα φίλο σου με εμπειρία να σου πει τη γνώμη του και να διορθώσει. Seriously, μην τα γράψεις και στείλεις αβέρτα. Και το email και το cover letter είναι samples και σε αντιπροσωπεύουν.

P.S. Τι εννοείς δεν έχεις κάνει δική σου ερευνα? και οι τρεις δημοσιεύσεις/ερευνητική εμπειρία που προανέφερες?

• Like 1
Δημοσ.

P.S. Τι εννοείς δεν έχεις κάνει δική σου ερευνα? και οι τρεις δημοσιεύσεις/ερευνητική εμπειρία που προανέφερες?

Δεν εχω κανει δικη μου ερευνα σχετικα με τη χωρα και τους μισθους. Ακαδημαικη εχω κανει

• Like 1
Δημοσ.

Slevin πριν το αρχίσεις, έχεις απαντήσει το βασικό ερώτημα;

Γιατί θες να κάνεις το PhD;

Θεωρείς ότι μπορείς να πας ένα βηματακι μπροστά την επιστήμη σου; Γουστάρεις αρκετά τον κλάδο σου, τόσο πολύ που θα είσαι διατεθειμένος να δουλεύεις κ να ξενυχτας για να κατεβάζεις πρωτότυπες ιδέες που αξίζει να τις μοιραστείς με την επιστημονική κοινότητα;

Ή το θες μόνο για τα λεφτά και με την ελπίδα να σου ανοίξει πόρτες στα εργασιακά στο μέλλον;

:/ δυστυχώς δεν βλέπω πολλούς ανθρώπους να αγαπάνε τον κλάδο τους και να θέλουν πραγματικά να δημιουργήσουν κάτι δικό τους ή να προχωρήσουν μια έρευνα ένα σκαλί πιο πάνω. Οποίος βαριέται απλά αναπαράγει μασημένη τροφή...

Τα καλύτερα σου εύχομαι Slevin. Καλή σταδιοδρομία! Με έμπνευση, έρευνα και καινοτόμες ιδέες.

• Like 2
Δημοσ.

To διδακτορικό δε θα σου ανοίξει περισσότερες πόρτες, μπορεί σίγουρα να σου ανοίξει διαφορετικές πόρτες στην μετέπειτα καριέρα σου, αλλά στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να θεωρηθεί και liability αφού δε θα έχεις hands on εμπειρία. Επίσης είναι πια πολύ λίγες οι χώρες/εταιρείες που θα δώσουν λίγο μεγαλύτερο αρχικό μισθό σε κάποιον με διδακτορικό.

Δημοσ.

To διδακτορικό δε θα σου ανοίξει περισσότερες πόρτες, μπορεί σίγουρα να σου ανοίξει διαφορετικές πόρτες στην μετέπειτα καριέρα σου, αλλά στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να θεωρηθεί και liability αφού δε θα έχεις hands on εμπειρία. Επίσης είναι πια πολύ λίγες οι χώρες/εταιρείες που θα δώσουν λίγο μεγαλύτερο αρχικό μισθό σε κάποιον με διδακτορικό.

Αυτο διαπιστωνω κ εγω ψαχνωντας. Καλα, ειδικα Ελλαδα ειναι αστειο να νομιζεις οτι θα εχεις το κατι παραπανω λογω ενος phd. Αλλα και εξω πλεον το phd δεν ειναι εγγυηση για τιποτα. Η για σχεδον τιποτα. Μονο για rnd. Αλλα και εκει πλεον θα δουν πρωτα το hands on και μετα θα συνεκτιμησουν το phd. Εγω που δε γουσταρω και ακαδημαικη καριερα ψαχνω πολυ επιλεκτικα πλεον. Μαλλον σε πιο proffesional doctorate μονοπατια. Η ακομα και phd μονο σε κατι που θα γουσταρω τρελα και με δικο μ θεμα. Αν και απ οτι βλεπω τα περισοτερα θεματα ειναι fixed και τα "ανεξαρτητα" ειναι πιο δυσκολο να παρουν χρηματοδοτηση. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...