Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αντιμετωπίζω ένα θέμα βαρύ και στενάχωρο και πραγματικά δεν ξέρω πώς να το πιάσω.

Πρόκειται για άνθρωπο στα 30κάτι ελεύθερο επαγγελματία που σίγουρα αντιμετωπίζει προβλήματα (οχι οικονομικά, καθόλου).
Ανέκαθεν ήταν δύσκολος άνθρωπος μάλωνε με όλους, απότομος. απόμακρος και με το παραμικρό διαλυόταν. Εγωιστής και παρτάκιας αλλά ευαίσθητος, ενοχικός (όχι πάντα καλοπροαίρετα), μπορεί και την πιο αδιάφορη "προσβολή" να την μεγεθύνει στο μυαλό του. Κάτι που γνωρίζω καλά είναι ότι δεν έχει χορτάσεί το σεχ στην ζωη του, ούτε βέβαια τις παρέες οχι συγκριτικά με τον μέσο όρο αλλά όσο θα ήθελε (κάτι ως άνθρωπος τον υπερβολών τον κάνει να νιώθει σκατά)

Έχει φτάσει σε σημείο να παραμιλάει και να μαλώνει μόνος του (τον εχω ακούσει καταλάθος καθώς πέρναγα, την πρώτη φορά νόμιζα οτι μιλούσε στο τηλέφωνο). Σφίχτηκε η καρδιά μου με το τι έλεγε και πως το έλεγε, με πόσα νεύρα και απογοήτευση έπαιζε διαλόγους απο παλιούς τσακωμούς και όχι μόνο σαν κασέτα. Χτυπιόταν.

Οι γονείς του πέρα βρέχει, έκανα μια κουβέντα αλλα το αντιμετώπισαν με στυλ <<α, κι ο θείος είχε 'βαρύ ίσκιο'>> , κλπ κι οτι θα του περασει(!). Επισημαίνω οτι ποτέ δεν ζητήθηκε επιστημονική συμβουλή.

Εγώ δεν μπορώ να κάνω την κουβέντα για να βρει υποστήριξη στον ίδιο. Μακάρι να μπορούσα αλλά είναι βέβαιο οτι θα με πάρει για τον κακό της υπόθεσης και θα μου ξανακόψει την καλημέρα. Αυτό δεν θα με πείραζε τόσο αν με άκουγε, φοβάμαι οτι απλά θα τον γεμίσω και άλλες ενοχές που "έγινε ρεζίλι".
Γενικά πρόκειται για πολυ ιδιότροπο άνθρωπο που παρεξηγείται με το παραμικρό αλλά πώς να το πώ όταν είναι νορμάλ είναι μια χαρά άνθρωπος, όταν τον πιάνει το παρανοικό του δεν παλεύεται.

Δυστυχώς δεν έχει κάποιον καλό φίλο να του εξηγήσω να τον πιάσει με το καλό να τον πείσει να βρει επιστημονική συμβουλή.

Φοβάμαι πολύ. Έχει χειροτερέψει σε σχέση με το παρελθόν, ή έστω εγώ το πήρα χαμπάρι τώρα.
Είμαι σίγουρος δεν υπάρχει περίπτωση να του ξεκινήσω κουβέντα και να μην εισπράξω ένα "καλά, ψόφα". Μαλώνει και ξεκόβει τους πάντες για χαζοαφορμές.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι σχετικό; Δεν μπορώ να βρώ έναν ειδικό και να του πω "ο τάδε είναι έτσι κι ετσι, τράβα να τον αναλάβεις". Πρέπει να θέλει κι ο ίδιος βοήθεια, αλλά πως; Εαν επρόκειτω για μένα δεν θα είχα ας πούμε πρόβλημα να δω ειδικό, αλλά για έκεινον είναι κόκκινο πανί.

Ακούγεται μπερδεμένο έτσι πως το περιγράφω. Εάν δεν ήταν αυτά τα σπαραχτικά που ήμουν μάρτυρας θα θα αδιαφορούσα και θα ξεμπέρδευα αλλά αν τον ακούγατε να παραμιλάει μόνος του σαν δαιμονισμένος (εννοώ με νεύρα και λυγμούς εναλλάξ και όχι σαν χαλαρός μονόλογος) θα καταλαβαίνατε κι εσείς οτι χρειάζεται βοήθεια. Υποφέρει

Δημοσ.

Αντιμετωπίζω ένα θέμα βαρύ και στενάχωρο και πραγματικά δεν ξέρω πώς να το πιάσω.

Πρόκειται για άνθρωπο στα 30κάτι ελεύθερο επαγγελματία που σίγουρα αντιμετωπίζει προβλήματα (οχι οικονομικά, καθόλου).

Ανέκαθεν ήταν δύσκολος άνθρωπος μάλωνε με όλους, απότομος. απόμακρος και με το παραμικρό διαλυόταν. Εγωιστής και παρτάκιας αλλά ευαίσθητος, ενοχικός (όχι πάντα καλοπροαίρετα), μπορεί και την πιο αδιάφορη "προσβολή" να την μεγεθύνει στο μυαλό του. Κάτι που γνωρίζω καλά είναι ότι δεν έχει χορτάσεί το σεχ στην ζωη του, ούτε βέβαια τις παρέες οχι συγκριτικά με τον μέσο όρο αλλά όσο θα ήθελε (κάτι ως άνθρωπος τον υπερβολών τον κάνει να νιώθει σκατά)

Έχει φτάσει σε σημείο να παραμιλάει και να μαλώνει μόνος του (τον εχω ακούσει καταλάθος καθώς πέρναγα, την πρώτη φορά νόμιζα οτι μιλούσε στο τηλέφωνο). Σφίχτηκε η καρδιά μου με το τι έλεγε και πως το έλεγε, με πόσα νεύρα και απογοήτευση έπαιζε διαλόγους απο παλιούς τσακωμούς και όχι μόνο σαν κασέτα. Χτυπιόταν.

Οι γονείς του πέρα βρέχει, έκανα μια κουβέντα αλλα το αντιμετώπισαν με στυλ <<α, κι ο θείος είχε 'βαρύ ίσκιο'>> , κλπ κι οτι θα του περασει(!). Επισημαίνω οτι ποτέ δεν ζητήθηκε επιστημονική συμβουλή.

Εγώ δεν μπορώ να κάνω την κουβέντα για να βρει υποστήριξη στον ίδιο. Μακάρι να μπορούσα αλλά είναι βέβαιο οτι θα με πάρει για τον κακό της υπόθεσης και θα μου ξανακόψει την καλημέρα. Αυτό δεν θα με πείραζε τόσο αν με άκουγε, φοβάμαι οτι απλά θα τον γεμίσω και άλλες ενοχές που "έγινε ρεζίλι".

Γενικά πρόκειται για πολυ ιδιότροπο άνθρωπο που παρεξηγείται με το παραμικρό αλλά πώς να το πώ όταν είναι νορμάλ είναι μια χαρά άνθρωπος, όταν τον πιάνει το παρανοικό του δεν παλεύεται.

Δυστυχώς δεν έχει κάποιον καλό φίλο να του εξηγήσω να τον πιάσει με το καλό να τον πείσει να βρει επιστημονική συμβουλή.

Φοβάμαι πολύ. Έχει χειροτερέψει σε σχέση με το παρελθόν, ή έστω εγώ το πήρα χαμπάρι τώρα.

Είμαι σίγουρος δεν υπάρχει περίπτωση να του ξεκινήσω κουβέντα και να μην εισπράξω ένα "καλά, ψόφα". Μαλώνει και ξεκόβει τους πάντες για χαζοαφορμές.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι σχετικό; Δεν μπορώ να βρώ έναν ειδικό και να του πω "ο τάδε είναι έτσι κι ετσι, τράβα να τον αναλάβεις". Πρέπει να θέλει κι ο ίδιος βοήθεια, αλλά πως; Εαν επρόκειτω για μένα δεν θα είχα ας πούμε πρόβλημα να δω ειδικό, αλλά για έκεινον είναι κόκκινο πανί.

Ακούγεται μπερδεμένο έτσι πως το περιγράφω. Εάν δεν ήταν αυτά τα σπαραχτικά που ήμουν μάρτυρας θα θα αδιαφορούσα και θα ξεμπέρδευα αλλά αν τον ακούγατε να παραμιλάει μόνος του σαν δαιμονισμένος (εννοώ με νεύρα και λυγμούς εναλλάξ και όχι σαν χαλαρός μονόλογος) θα καταλαβαίνατε κι εσείς οτι χρειάζεται βοήθεια. Υποφέρει

Κοίταξε να δείς από προσωπική εμπειρία με πολύ στενό μου φίλο. Όταν ο άλλος δε θέλει να βοηθηθεί, δε μπορείς να τον αναγκάσεις. Χώρια ο εγωισμός όπως λες, από την άλλη η ελληνική νοοτροπία " έλα μωρέ πήρε από τον θείο-θεία-παππού του", αυτός ο άνθρωπος θα λάβει βοήθεια μόνο όταν καταστεί απολύτως αναγκαίο, κάτι τέτοιο όμως μπορεί να σημαίνει χωρίς επιστροφή. Γνώμη μου άφησέ τον στην ησυχία του, και μην μπλέκεις γιατί θα βρεθείς φταίχτης. Ειδικά από τέτοιο αγενές κ προβληματικό άτομο. Άστον στην κοσμάρα του, δεν είναι δικό σου πρόβλημα και δε σε επηρεάζει κάπου στη δική σου ζωή. Όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Έτσι όπως τον περιγράφεις πάντως πρόκειται για άτομο ψυχικά διαταραγμένο το οποίο θα έπρεπε να απευθυνθεί κατευθείαν σε ψυχίατρο. Εφόσον οι ίδιοι του οι γονείς δεν ενδιαφέρονται, το ξαναλέω πάλι, ΜΗΝ εμπλέκεσαι.

• Like 1
Δημοσ.

Καταρχήν, δεν είμαι ειδικός και δεν ξέρω αν η συμβουλή μου είναι σωστή.Πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δει τον φίλο σου αρμόδιος γιατρός.

Εγώ θα προσπαθούσα να του βρω μια ασχολία με βάση τα ενδιαφέροντα του, κάτι που του αρέσει, ώστε να ξεδίνει και να είναι πιο ήρεμος.

• Like 1
Δημοσ.

Όπως τα περιγράφεις σκιαγραφείς  έντονα δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά σε πολλά επίπεδα.Αν η βαρύτητα είναι όπως την περιγράφεις κ παρουσιάζει όντως σημαντικά θέματα λειτουργικότητας σε θέματα σχέσεων,εργασίας,αγάπης κοκ τότε το μυαλό μου πάει σε κάποια διαταραχή προσωπικότητας.Κάπως έτσι δλδ περιγράφεται το προφίλ τέτοιων ανθρώπων από τους οικείους τους (ειδικά όταν μιλάμε για άνδρες).Τέσπα από το νετ ακόμα κ γω μπορεί να λέω οτι να ναι.Γενικά όμως οι διαταραχές προσωπικότητας είναι μεγάλες πουτάνες κ από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες ψυχικές διαταραχές.Σπάνια μπαίνουν σε θεραπευτικό σχήμα αρκετοί άνθρωποι με ΔΠ 

Προσπάθησε να μιλήσεις μαζί του όσο δύσκολο κ να φαντάζει,στα πλαίσια της κουβέντας φυσικά προετοιμάσου κ για οριστική ρήξη της σχέσης,χωρίς αυτό να σε φοβίζει σε βαθμό που να μην κάνεις το βήμα.Εξάλλου εσύ ο ίδιος αναγνωρίζεις πως θέλει βοήθεια άρα η προσπάθεια σου μπορεί να είναι αποφασιστική.Αν δεν θέλει βοήθεια από ειδικό κ μιλάμε όντως για ΔΠ τότε sadly λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις.

• Like 1
Δημοσ.

επικοινωνησε με γιατρο και μαζι μιληστε στους γονεις α και προσπαθησε να πιασεις μια γενικη συζητηση με το ατομο να δεις τι ακριβως παιζει.

Δημοσ.

μιλα σε στυλ:

"πολλα νευρα εχεις τελευταια, τι γινεται ρε;"

"νομιζω οτι δεν εχεις την ηρεμια που αξιζεις"

"ο ψυχολογος θα σου δειξει δυο πραγματα για το πως λειτουργει ο εγκεφαλος, αν θες τα ακολουθεις για να μαθεις να μην σε επηρεαζει η μαλακια των γυρω σου"

"δεν χρειαζεσαι ψυχιατρο και φαρμακα, απλα εναν ανθρωπο να σου δειξει δυο κολπακια"

"καλυτερα να πας τωρα, παρα καποια στιγμη που θα τυχει να κρατας κανα μαχαιρι και σε δεσουν"

αν σε κοψει απο παρεα

"οσο δεν γινεσαι υπερβολικος, θα χαιρομαι να κανουμε παρεα"

"οποτε θελεις παρε κανα τηλ"

πολλες φορες βοηθαει να ανοιξεις κουβεντα σε φαση ιστοριας σχετικο με τριτο ατομο

αν παρεξηγειται δοκιμαζεις:

"τι ακριβως καταλαβες"

"τι ακριβως εννοω"

τον κανεις να καταλαβει οτι σκοπος δεν ειναι να βγει καποιος νικητης μεταξυ σας, αλλα να καταλαβει καλυτερα ο ενας τον αλλον

Δημοσ.

Δεν μπορεις να κανεις τιποτα ο μονος που μπορει να αποφασισει να βοηθησει τον εαυτο του του ειναι ο ιδιος που υποφερει.Αυτο συνηθως γινετε μετα απο καποια δυνατη αποτυχια στην προσωπικη του ζωη και γενικα με κατι να τον κλονησει.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Ωχ, ΤοξοβολεUK μου έκανες την καρδιά περιβόλι, δεν φταις βέβαια εσύ, απλά ακούγεται απογοητευτικό.

Το εύκολο τώρα ειναι να κάνω οτι δεν καταλαβαίνω αλλά δεν θέλω πια, εάν δεν είχα πετυχει αυτά τα ξεσπάσματα θα το αντιμετώπιζα τελείως διαφορετικά το θέμα.

Εντωμεταξυ η προσέγγιση κατα MT60RS έχει ενδιαφέρον. Το θέμα ειναι οτι εγω αποκλείεται να τα καταφέρω. Δεν είμαι καλός σε αυτά.

Επίσης καταλαβαίνω την νοοτροπία του να φτάσει πρώτα κάποιος στα όρια του ωστε να καταλάβει οτι χρειάζεται βοήθεια αλλά φοβάμαι οτι όντως πια ίσως θα είναι αργά.

Το βρισκω πολύ δύσκολο να πείσω αυτόν τον άνθρωπο να παει σε γιατρό για τέτοιο θέμα, δεν θέλει το καλό του εαυτού του σε πιο απλά πραγματα πχ πονοδοντος-οδοντιατρος απο τσιγγουνιά, τεμπελιά και ωχαδερφισμό. Γιατί μεταξύ άλλων πρέπει να πεισθεί ότι έχει τέτοιο πρόβλημα σαν άνθρωπος που θα του κοστίσει μια περιουσία σε θεραπείες. ΟΚ για εμάς τους απέξω είναι εύκολο γιατί λέμε οτι η υγεία είναι πάνω απ' τα χρήματα αλλά στην περιπτωσή του είναι διαφορετικά. Μην φανταστείτε κανέναν σκρουτζ βέβαια απλά λέω οτι δεν ξοδεύει ισορροπημένα εκεί που ξοδεύει.

Υπάρχει κάποιος σύμβουλος να του προτείνω ΕΑΝ λέμε πειστεί να ακούσει την γνώμη ειδικού για τα "πολλά νεύρα που έχει τελευταία" σε φάση δημοσίου λειτουργού ή κάτι τέτοιο (ωστε να μην φανταζεται οτι βοηθεια σημαινει με το καλημερα να παει ντυθει να παει καπου και να σκάσει ένα σωρό λεφτά).
Να του έλεγα "γιατί δεν παίρνεις ένα τηλέφωνο εκεί, τι έχεις να χάσεις; ο τάδε γνωστός ακολούθησε αυτά που του είπε ο ειδικός σε συναντήσεις και έγινε άλλος άνθρωπος" και καλά στο χαλαρό.
Δεν το θεωρώ πιθανό να το κάνει αλλά αν υπάρχει μια περίπτωση, θα είναι κάτι τέτοιο, έτσι χωρις πολλη σκέψη.
Να κάτσει να οργανωθεί να βρει ψυχίατρο/ψυχολόγο είναι επιστημονική φαντασία...

Δημοσ.

μην του πεις "εγινε αλλος ανθρωπος", αυτο τρομαζει τον κοσμο, πες κατι σαν "εμεινε ευχαριστημενος απο την συναντηση"

Δεν μπορεις να κανεις τιποτα ο μονος που μπορει να αποφασισει να βοηθησει τον εαυτο του του ειναι ο ιδιος που υποφερει.Αυτο συνηθως γινετε μετα απο καποια δυνατη αποτυχια στην προσωπικη του ζωη και γενικα με κατι να τον κλονησει.

ο ανθρωπος εχει την ταση εκλογικευει (και σιγα σιγα να συμβιβαζεται) την οποια κατασταση βιωνει

ακομα και o ultra σχιζοφρενης δεν ξυπνησε μια μερα και αρχισε σφαζει κοσμο (hollywood κλισε αυτο)

Δημοσ.

Παίζει να τη βρεί με κανα μπάσκετ, καμια μπάλα, καμια πολεμική τέχνη ή κανα άλλο αθλημα και να αρχίσει να ξεδίνει εκεί, αν του προτείνεις πχ να ξεκινήσετε κάτι μαζι;

Επίσης κάποιο στενό φίλο για να μιλησει ανοιχτά για προσωπικά θέματα δεν έχει έτσι; Αν τον κάνεις συχνά παρέα παίζει με το καιρό να σε εμπιστευτεί και να σου μιλήσει ή μπα;

Γνώμη μου άφησέ τον στην ησυχία του, και μην μπλέκεις γιατί θα βρεθείς φταίχτης. Ειδικά από τέτοιο αγενές κ προβληματικό άτομο. Άστον στην κοσμάρα του, δεν είναι δικό σου πρόβλημα και δε σε επηρεάζει κάπου στη δική σου ζωή. Όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.

Προφανώς νοιάζεται για το άτομο αυτό. Δεν λύνεται έτσι κανένα πρόβλημα με το να αφήνουμε τον καθένα με τα προβήματα του...

• Like 1
Δημοσ.

Ίσως θα βοηθούσε αν πήγαινες εσύ σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, του εξηγούσες την κατάσταση και έπαιρνες τη συμβουλή του για το τι θα κάνεις με τον φίλο σου. Προσπάθισε να βρεις αν μπορείς και αν υπάρχει την πηγή των προβλημάτων του. Ίσως κάτι χειροτέρεψε και εξλίχθηκε η κατάστασή του. Πρότεινε του κάποια δραστηριότητα ίσως να κάνετε μπορεί να βοηθήσει. Αν το αντιμετώπιζα εγώ θα του το έλεγα στα ίσια πάντως. Φίλε μου έχω δει αυτό και αυτό και ως φίλος σου έχω την υποχρεώση να στο πω για να χω ήσυχη τη συνείδηση μου. Αν το πάρει στραβά το πήρες τι να γίνει; Αλλά ακόμα και στραβά να το πάρει θα ρίξεις τον σπόρο. Απλά φρόντισε να είσαι ήρεμος/η
και να του δώσεις λόγους και επιχειρήματα που το πιστεύεις αυτό. Αλλίώς υπάρχει η εναλλακτική που σου πρότειναν κάποιοι απλά να τον αφήσεις στην τύχη του. Διαλέγεις και παίρνεις.

Δημοσ.

μην του πεις "εγινε αλλος ανθρωπος", αυτο τρομαζει τον κοσμο, πες κατι σαν "εμεινε ευχαριστημενος απο την συναντηση"

ο ανθρωπος εχει την ταση εκλογικευει (και σιγα σιγα να συμβιβαζεται) την οποια κατασταση βιωνει

ακομα και o ultra σχιζοφρενης δεν ξυπνησε μια μερα και αρχισε σφαζει κοσμο (hollywood κλισε αυτο)

Το προβλημα του σχιζοφρενη εχει να κανει με την βιοχημεια του εγκεφαλου του λυνετε με την καταλληλη φαρμακευτικη αγωγη .Ο σχιζοφρενης ασπαζετε την παρανοια του και την απολαμβανει κιολας(υπερβολικη ντοπαμινη).Εδω μιλαμε λογικα για χαρακτηρα και οπως πολυ σωστα εγραψες ο ανθρωπος την εκλογικευει και την θεωρει λογικη παροτι υποφερει.Απο αυτον το φαυλο κυκλο μονο ενα ισχυρο σοκ μπορει να τον βγαλει.

Δημοσ.

Δεν θα κάνεις τίποτα αγαπητέ ts, τζάμπα κόπος. Έχω και εγώ την μάνα μου με τα δικά της και δεν ακούει οτι και να της πω.

Δημοσ.

Παίζει να τη βρεί με κανα μπάσκετ, καμια μπάλα, καμια πολεμική τέχνη ή κανα άλλο αθλημα και να αρχίσει να ξεδίνει εκεί, αν του προτείνεις πχ να ξεκινήσετε κάτι μαζι;

Από την πολυετή εμπειρία μου στις μπασκετικές αλάνες, το μπάσκετ δεν είναι και το καλύτερο για να ξεδίνει κάποιος με ψυχολογικά. Στην επαρχία, που έπαιζα κάθε μέρα, ερχόταν συνέχεια κάτι τύποι σαν του ΤΣ, 30κάτι, "πετυχημένοι" καριερίστες/ ε.ε και έβγαζαν το χειρότερό τους εαυτό. Ειδικά με την περιγραφή του ΤΣ είναι σαν βλέπω μπροστά μου την ολική καταστροφή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...