Προς το περιεχόμενο

SSD σε «παλιό» motherboard: κακό «πάντρεμα» ή όχι??


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους!

 

Ο τίτλος μπορεί να είναι λίγο «παραπλανητικός» αλλά θεωρώ ότι εκεί εστιάζεται μάλλον το πρόβλημά μου.

Η αναβάθμισή μου (μετά από 5-6 απροβλημάτιστα χρόνια…) έγινε στα εξής:

  1. Windows 8.1 64bit, από windows 7 32bit
  2. SSD Samsung 850 evo 250GB (read 550/read 520), από Seagate sata 750GB και
  3. 8GB DDR2 (!!!)(τέσσερις διπλές), από 4GB (τέσσερις μονές) (4 slots με «ζευγαρωτές» μνήμες δέχεται η μητρική)

(Βασικά η αύξηση της μνήμης έφερε αναγκαστικά τα 64άρια και ως κερασάκι στη τούρτα μπήκε και ο SSD για να τρέξω κάποια πιο βαριά προγραμματάκια.)

 

To desktop μου έχει το παλιό μεν τιμιότατο δε Asus P5QD Turbo μαζί με (αν θυμάμαι σωστά) επεξεργαστή Intel Core 2 Quad στα 2,66Ghz. Επίσης, εκτός του SSD, έχει μέσα πρόσθετους δύο παλιούς sata δίσκους τους ενός ΤΒ και ένα dvd-rw drive. Εξωτερικά με usb «σηκώνει» και ένα Seagate 2TB. Τροφοδοτικό 450άρι. Το case που τα περιβάλλει όλα αυτά τα δροσίζει με 4 ανεμιστήρες (δροσίζω μέχρι και το χέρι μου από πάνω χαχα), οπότε και από θερμοκρασίες είμαστε ΟΚ λέω εγώ.

 

Το πρόβλημα: 4 μέρες τώρα, μετά από 2 format (η δεύτερη κίνηση ήταν με το «χαζό» σκεπτικό ότι δεν θα έγινε σωστή εγκατάσταση + ενός άλλου θέματος που προέκυψε αλλά απαλλάχτηκα), ο SSD έχει τη «τάση» να «χάνεται» έπειτα από κάποια restart (όχι πάντα…) ή στα καλά καθούμενα όπως εχθές παρακολουθώντας ένα επεισόδιο (ούτε καν HD mkv αρχείο) μετά από περίπου 30 λεπτά… η κλασσική σκηνή που ακολουθεί είναι πάντα το ίδιο μήνυμα please insert reboot media μπλα μπλα and press any key” σε μαύρο φόντο!»

 

Οι κλασσικές κινήσεις από πλευράς μου που ακολουθούν είναι άμεσο shutdown από παρατεταμένο πάτημα στο κουμπί του. Στις πρώτες 2-3 φορές ενώ ξεκινά με εμφάνιση της μητρικής στην οθόνη μετά πάει κατευθείαν στο παραπάνω μήνυμα για το reboot… μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια να ανοίξει μπαίνω με DEL στο BIOS SETUP και παρατηρώ ότι στα HARD DISK DRIVES & BOOT DEVICE PRIORITY ότι ο Samsung SSD έχει χαθεί! ΑΝ το αφήσω μερικά δευτερόλεπτα σβηστό (ούτε καν λεπτό) και δοκιμάσω ξανά, ξαφνικά τον «βλέπει» και στο BIOS και κάνει load τα windows άμεσα, ακόμη και σε περιπτώσεις που μετά από windows update (για κλασσικές αναβαθμίσεις security της Microsoft) που μου ζητά να κάνω restart, τα φορτώνει όλα ΟΚ, κι ας έχει προηγηθεί αμέσως πριν το πρόβλημα please insert reboot media μπλα μπλα and press any key” σε μαύρο φόντο!» !!!!!

 

Διάφορα σενάρια μπορεί να παίζουν…

 

Θεωρώ πως η motherboard δεν την… αντέχει μετά από Χ διάστημα.

 

Στην αρχή νόμιζα ότι το τροφοδοτικό δεν «άντεχε» να δίνει ρεύμα, αλλά από όσο μπορώ να γνωρίζω, ο SSD δεν «ζητά» κάτι παραπάνω σε ρεύμα, σωστά?

 

Οι νέες μου μνήμες, παρότι είναι μάλλον μάρκα ΜΕΚΑΨΕΣ (Goldkey, δεν τις ξέρω αλλά δεν έβρισκα και άλλες) από τη στιγμή που τις βλέπει κανονικά σε BIOS & Windows δεν πιστεύω να παίζουν κάποιο ρόλο…

 

Έχουμε καμιά συμβουλή του τι μπορεί να συμβαίνει να δοκιμάσω? Εντός windows τουλάχιστον, γιατί από BIOS πάντα δίσταζα να πειράξω κάτι αφού δε σκαμπάζω και πολλά?

 

Να προσθέσω επίσης πως δοκίμασα τον SSD και σε άλλη θέση στη μητρική και αντικατέστησα το sata  καλώδιο του μπας και αλλάξει κάτι (από το κλασσικό κόκκινο πλαστικό στο μαύρο με το λαμάκι ): Τζίφος…

 

Ευχαριστώ  για τις όποιες υποδείξεις!

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
  • Απαντήσεις 41
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλή Μηνύματα

Εγω λεω τι θα εκανα εγω αν ημουν στη θεση σου.

Για την ιστορία εχω βάλει SSD sata 3 σε μητρική με Pentium 4 socket 478 (sata 1) χρονολογίας περίπου του 2002 χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.   Το BIOS δέν νομίζω οτι εχει σημασία. Η δική μου μητρική ε

draculias  παλιός τετραπύρηνος (μεγάλη καταναλωση) , κάρτα γραφικών που καίει τα watts σαν στραγάλια , ανεμιστήρες , δεύτεροι δίσκοι , usb δίσκοι   μήπως ..... μήπως το τροφοδοτικό σου αγκομαχα???

Δημοσιευμένες Εικόνες

  • Moderators

Εκτός απο το bios που αναφέρθηκε θα σου έλεγα να κάνεις δοκιμή τον δίσκο σε ενα αλλο pc και στο δικό σου εναν έλεγχο με το hdsentinel γιατι ποτε δεν ξέρεις .... επίσης στις μνήμες εναν έλεγχο με το memtest για περίπου 2 ώρες , επίσης δοκίμασε τον δίσκο βγάζωντας τους αλλους επάνω απο το σύστημα να παίζει ο ssd μόνο , και μια ερώτηση με τον παλιό δίσκο τον μηχανικό φαντάζομαι δεν ειχες καποιο πρόβλημα ε ?

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

προσωπικά βλέπω θέμα στον sata controller. Μου εχει τύχει σε πισι φίλου, ίδιας εποχής ο ένας εκ των 2 κοντρολλερ (ευτυχώς ειχε δύο) να εχει "αποχαιρετίσει" και να μη βλέπει δίσκους κατα κανόνα (1/5 φορές εβλεπε για την ακριβεια).

 

δοκίμασε σε άλλο sata port

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα και σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

 

Όσον αφορά το BIOS:
Δεν το έχω πειράξει ποτέ. Θα έιναι προφανώς απαρχαιωμένο το version του, αλλά η αλήθεια έιναι ότι διστάζω να το επιχειρήσω μιας και έχουν ακούσει διάφορα τα αυτάκια μας μετά από αναβάθμιση σε BIOS, σε συνδυασμό με νέες (τεχνολογικά) προσθήκες... Παρόλα αυτά, αναγνωρίζω ότι είναι κάτι σημαντικό και πιθανόν καθοριστικό στο θέμα μου. Θα φωνάξω κανέναν φίλο μου έμπειρο να το κάνει ως τελευταία λύση αφού αποκλείσω οτιδήποτε άλλο.

 

Συνέχισα τα βήματα μου ως εξής:

 

Δοκίμασα σε άλλο sata port τον SSD, καμία διαφορά.

 

Είχα αντικαταστήσει sata καλώδιο με το "μεταγενέστερο" με το χαρακτηριστικό λαμάκι, τίποτα.

 

Ξεκούμπωσα τους υπόλοιπους παλιούς σκληρούς, αφήνοντας μόνο τον SSD πάνω. Αφού πάλι μετά τα διάφορα "ήξεις-αφήξεις" του σκληρού (χάνεται και βρίσκεται), φόρτωσε windows. Έβαλα HD ταινία και απλά την άφησα να παίζει. Χοντρικά στο μισάωρο εμφάνισε στιγμιαία μπλε οθόνη windows 8 ότι "PC has encountered an error..." και στο δευτερόλεπτο πήγε για restart. Η συνέχεια η γνωστή...

 

Προχώρησα σε 3ο format (σε 5 μέρες...) με έναν φίλο μου παρών. Αυτή τη φορά, με παρότρυνση του φίλου μπήκαμε BIOS όπου και είχε τις επιλογές να κάνει load τα windows με RAID mode (όπως δλδ ήταν φορτωμένα τα 8 αλλά και τα 7 παλαιότερα) και AHCI mode. Επιλέξαμε AHCI mode για clean install win 8.1 64bit. Φόρτωσαν όλα κανονικά (χθες βράδυ) και μέχρι τώρα όλα ΟΚ. Έκανα install αρκετά από τα software που ήθελα ΕΚΤΟΣ από win update. O SSD τρέχει λίγο πιο γρήγορα (βέβαια είναι και ο μοναδικός sata κουμπωμένος εντός). Θα του δοκιμάσω να παίζει ταινίες βαριές (δεν έχω κατεβάσει κανένα παιχνίδι να τσεκάρω και από κει) να δώ μετά από Χ διάστημα αν φάει πάλι τα κολλήματά του. Θα δοκιμάσω επίσης όπως μου είπατε memtest kai hdsentinel.

 

Να αναφέρω επίσης ότι, όχι, ο παλιός δίσκος με τα 7άρια που είχα πάνω δεν είχε ποτέ θέμα. Λειτουργούσε άψογα μέχρι τώρα.

Και ότι δεν έχω δοκιμάσει τον SSD σε άλλο μηχάνημα. Έχω μόνο το laptop (Dell) που πήρα προ 3-4 μηνών και επειδή χρυσοπλήρωσα και την εγγύησή του, δεν το αγγίζω για τέτοιες καταστάσεις...

 

Το πλάνο είναι να το τεστάρω όπως λέμε τώρα για 1-2 μέρες να δω αν σκαλώνει πουθενά. Μετά θα αρχίσω να κουμπώνω έναν-έναν τους εσωτερικούς sata σκληρούς να δουμε τι παίζει για 1-2 μέρες πάλι. Εάν όλα ΟΚ, τότε θα αρχίσω και τα win updates όλα.

 

Ερώτηση (μπορεί και άσχετη): το τροφοδοτικό (450) το βγάζουμε εντελώς από την εξίσωση του θέματός μου??? πέρα από τη μητρική.

 

Και πάλι ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

 

Εάν έχετε κάτι να μου προτείνετε, είμαι όλος αυτιά (και νεύρα με το καημό μου). Ήθελα και (εν μέρει είναι η αλήθεια) αναβάθμιση στο desktop μου. Και όλα αυτά για λίγη παραπάνω μνήμη!

 

τη καλημέρα μου.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε rfc ο ανησυχία μου είναι μη ζοριστεί κανένας επεξεργαστής ή δε ξέρω γω τί άλλο και τρέχω για άλλα. Χώρια που σαν διαδικασία δεν την έχω επιχειρήσει ποτέ (ΟΚ, μπορεί να ακούγεται ψιλοαστείο αυτό, δε λέω).

 

Εσύ μου λές ουσιαστικά ότι είναι safe choice?

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

99% θέμα μνημών ειναι, αλλα δώσε μια φώτο απο το hd sentinel για να δούμε οτι ο δίσκος είναι οκ.

 

Τρέξε ένα memtest οπως σου είπαν και παραπάνω

 

Είτε κάποια μνήμη έχει πρόβλημα είτε πρέπει δώσεις λιγο παραπάνω ρεύμα απο το bios στο chipset ή στις μνήμες αν δεν εχεις δώσει το καταλληλο. Tα παραπάνω με την προυποθεση ότι οι μνήμες ειναι ολες ίδιες και ειναι σωστα τα timings

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα!

 

Θα ποστάρω το βράδυ screenshot από hdsentinel από το σπίτι για λεπτομέρειες. Status πάντως έδειξε οκ από υγεία δίσκου και θερμοκρασία. Memtest θα δοκιμάσω κάποιο άλλο version γιατί αυτό που κατέβασα δεν μου έτρεξε και θα επανέλθω.

 

Ενημερωτικά, άσχετα εαν μπαίνουν ζευγαρωτά, οι μνήμες είναι ολόιδιες μεταξύ τους (4 2άρες Goldkey DDR2 DIMM 800MHz).

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα .... αυτό μου έχει τύχει εμένα από θερμοκρασία

 

α) αν έχεις πολύ καιρό , άλλαξε πάστα επεξεργαστή και αν δεις ότι έχεις μεγάλη θερμοκρασία πάρε μια σοβαρή του εμπορίου (ακόμη και με 25ευρώ υπάρχουν πολύ καλες)

 

β) θερμοκρασία κουτιου ..... βάλε κανένα έξτρα ανεμιστήρα μέσα στο κουτί να αυξήσεις την ροη φρέσκου αέρα και να μειώσεις την θερμοκρασία του εσσωτερικού χώρου

 

γ) τσέκαρε αν το πρόβλημα το έχεις τις "ζεστές" μέρες & ωρες

 

κατ'εμε 90% θερμοκρασία case/cpu , 9% motherboard , 1% όλα τα άλλα

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα κοιτάξω για το α) σαν τελευταία λύση μετά το... κουραστικό μου πλάνο να τα δοκιμάζω όλα ένα-ένα

 

Τα άλλα δύο τα έχω αποκλείσει σαν περιπτώσεις είμαι καλυμμένος.

 

Μέχρι χθες βράδυ όλα ΟΚ... το φαινόμενο "παίζω HD ταινία και μετά από μισάωρο τα "παίζει" με restart & "insert reboot media μπλα μπλα μπλα" δεν επαναλήφθηκε μετά από 3 απόπειρες. Έκανα αργά το βράδυ και install το Ryse of Rome και σήμερα θα το δοκιμάσω αν δω αν ζορίζεται με τις υπάρχουσες συνθήκες. Και memtest.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

drivers καρτας εχεις κοιταξει ειπαμε εεεε? καθως και θερμικρασιες της.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα!

 

αποτελέσματα:

post-259305-0-34010000-1431667720_thumb.jpg

post-259305-0-46598800-1431667728_thumb.jpg

post-259305-0-39424700-1431667746_thumb.jpg

Disk report 2015 05 14.txt

post-259305-0-56782400-1431667799_thumb.jpg

 

Συνεχίζονται επιτυχώς οι αναπαραγωγές 1080p ταινιών από τον ίδιο τον SSD και πολλαπλές μεταφορές από και προς τον SSD. Κανένα κόλλημα μέχρι στιγμής.

 

Με τα προγράμματα παραπάνω δεν είχα επαφή στο παρελθόν όποτε ποστάρω ότι μου έβγαλε απευθείας το hdsentinel (δεν έκανα κάποια ενέργεια) εκτός από το memtest που έτρεχε όλο το βράδυ.

 

Επόμενο βήμα σήμερα το βράδυ να κουμπώσω τον 1ο εσωτερικό 1TB να δούμε τί γίνεται και ακολούθως αν όλα είναι ΟΚ, από την επομένη τον 2ο. Μετά ακολουθούν όπως είπα (και sorry αν κούρασα...) τα windows updates...

 

ΥΓ. τα drivers της γραφικών είναι updated με τα τελευταία της nvidia (GeForce GTS 250 1 GB) και από θερμοκρασία ΟΚ.

 

Ξέρω ότι πολλοί είστε της γνώμης να φορέσω το τελευταίο BIOS (δεν το αναβάθμισα ποτέ) και η αλήθεια είναι με τρώει και εμένα πάρα πολύ να το κάνω, αλλά εχουν δει/ακούσει πολλά τα ματάκια/αυτάκια μου με καμμένες μητρικές ή επεξεργαστές, θα μείνει ως τελευταία λύση, όταν και εφόσον παραμένω με το πρόβλημα που πόσταρα. Πιθανόν να αποκατασταθεί αυτόματα το θέμα μου (αρκετά πιθανό θεωρώ κι εγώ, αλλά με... συγκρατώ ακόμα...)

 

Μπήκα σε έξοδα με SSD, μνήμες, UPS, δικτυακό σκληρό και λέω να βάλω λίγο... φρένο.

 

Την υγειά μας να χουμε, γιατί του pc τη παλεύουμε ακόμα!

 

ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις. Αν έχουμε άλλες ιδέες που τυχόν μου διαφεύγουν (πιθανότατα!), είμαι όλος αυτιά.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.