bluesattack Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Υπάρχει κατοχύρωση ονομασίας ανά δήμο ή ανα περιφέρεια ή ανά χώρα ολόκληρη ή και παγκόσμια κατοχύρωση. Η αδερφή σου αν έκανε απλά για τον δημο τότε η άλλη ειναι καλυμμένη νομίζω. Ρώτα δικηγόρο για να σου πει καλύτερα γιατί ειναι λίγο περιπλοκο το θέμα. Σε πόσους διαφορετικούς δήμους δεν έχουμε δει μπαρο-καφετέριες με το ονομα Γκάζι? Ή το όνομα Volta?Ή με το όνομα Envy? Ή Stylvie?Stone? Και γω δεν ξέρω ποσα άλλα...ειδικά τα ονόματα στον χώρο του καφέ-μπαρ είναι τρομερά ανακυκλώσιμα. Τι παιζει με την κατοχυρωση της ονομασιας ? Εχει..τιμοκαταλογο ? Ποια υπηρεσια ειναι αρμοδια ?
Backpacker Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Έχει τιμοκατάλογο ανάλογα την γεωγραφική αποκλειστικότητα. Τώρα ποσά και διαδικασία δεν ξέρω ακριβώς. Για παράδειγμα δεν μπορεί να ανοίξει άλλος στην Ελλάδα μαγαζί με όνομα Everest γιατί είναι κατοχυρωμένο...αλλά μπορεί να ανοίξει με όνομα Σπέσιαλ (έχω δει σε πολλές πόλεις φαγάδικα με αυτό το όνομα..είτε γυράδικα είτε πιτσαρία είτε κρεπερί είτε σαντουιτσάδικο)
Moderators Malthador Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Moderators Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Καλημέρα. Τραβάμε τα μαλλιά μας πλέον. Η αδερφή μου έχει ένα κατάστημα με αισθητική νυχιών στα βόρεια προάστεια που του έδωσε άλλη ονομασία από τότε που της το πούλησε η πρώην ιδιωκτήτρια. Το όνομα αυτό το έψαξε πολύ δεν υπάρχει καν άλλο στην Ελλάδα σε κανέναν τομέα και ειδικότητα και το κατοχύρωσε. Ένα μήνα πρίν λοιπόν έρχεται μια πελάτισσα της και της λέει. Ρε Μαρία ανοίξατε μαγαζί αλλού εδώ στα βόρεια και δεν είπατε τίποτα; Γιατί πήγα εκεί τους είπα ότι πάω και στο μαγαζί σας στην άλλη περιοχή και δε μου ανέφεραν κάτι απλά χαμογελούσαν. Και το ακούει αυτό η αδερφή μου και της λέει όχι δεν έχουμε άλλο μαγαζί μόνο εδώ. Γιατί πώς λέγεται; Και της κάνει αυτή το ίδιο όνομα έχετε κοπέλα μου. "Aισθητική Νυχιών" η μία "Aισθητική Νυχιών" και η άλλη (δε λέω τις επωνυμίες για ευνόητους λόγους) και το ψάχνει η αδερφή μου λοιπόν και διαπιστώνει ότι εκτός από το ότι της καταέκλεψε την επωνυμία της έχει πάρει και την επικεφαλίδα. Beauty and more η αδερφή μου; Nails and more η άλλη. Και της έχει όχι μόνο κλέψει τις επικεφαλίδες από το σάιτ για το καλωσόρισμα αλλά της έχει πάρει το στύλ και τα χρώματα των αφισών και logo και κάποιες πελάτισσες με δόλο κιόλας. Θέλω να μου πείτε ΑΝ κάποιος ξέρει για αρχή ΑΝ αυτό το άτομο που θέλει να λέγεται επιχειρηματίας υπάρχει κάποιο νομικό τρυπάκι που να του επιτρέπει να παίρνει και να κατοχυρώνει ονομασίες σε επιχείρηση ίδιας ιδιότητας και σε κοντινούς δήμους και όχι μόνο αυτό αλλά να σου παίρνει και τους πελάτες και να βγαίνει και πρώτο όνομα στα αποτελέσμα αναζήτησης. Γίνεται να το συζητήσω με κάποιον πριν απευθυνθούμε σε δικηγόρο; Υπάρχουν τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα: 1) Επωνυμία 2) Διακριτικός τίτλος 3) Εμπορικό σήμα Το πρώτο προφανώς δεν κατοχυρώνεται. Το δεύτερο και το τρίτο κατοχυρώνονται. Τι από αυτά τα δύο είχατε κατοχυρώσει (και με ποιόν τρόπο) και σας τα «έκλεψε» ο ανταγωνιστής; Ο διακριτικός τίτλος κατοχυρώνεται σε τοπικό ή σε πανελλαδικό επίπεδο και δεν έχει τη βαρύτητα του εμπορικού σήματος που για να το κατοχυρώσεις θες και κάμποσα ευρώ. Προφανώς, αντιγραφές του τύπου «έχει τα ίδια fonts στο site» και «έχει βάψει ίδιο χρώμα τους τοίχους» δεν νοούνται. 1
zio10 Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Δημοσ. 13 Μαΐου 2015 Έχει τιμοκατάλογο ανάλογα την γεωγραφική αποκλειστικότητα. Τώρα ποσά και διαδικασία δεν ξέρω ακριβώς. Για παράδειγμα δεν μπορεί να ανοίξει άλλος στην Ελλάδα μαγαζί με όνομα Everest γιατί είναι κατοχυρωμένο...αλλά μπορεί να ανοίξει με όνομα Σπέσιαλ (έχω δει σε πολλές πόλεις φαγάδικα με αυτό το όνομα..είτε γυράδικα είτε πιτσαρία είτε κρεπερί είτε σαντουιτσάδικο) Εντάξει πρέπει να είναι πολύ απελπισμένος κάποιος για να ανοίξει το 2015 φαγάδικο με το όνομα Σπέσιαλ....
Basilhs23___ Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Τι παιζει με την κατοχυρωση της ονομασιας ? Εχει..τιμοκαταλογο ? Ποια υπηρεσια ειναι αρμοδια ? Από φίλο μου που ήθελε να κατοχυρώσει επωνυμία και σήμα για μια εταιρεία security το 2008, έπρεπε να πας σε δικηγόρο οι οποίοι τότε ζητούσαν από 300 - 500 ευρώ αμοιβή, ο δικηγόρος έπρεπε να πάει σε μια υπηρεσία του υπουργείου εμπορίου. Αν την κατοχύρωση της ονομασίας την κάνεις και ως σήμα τότε ισχύει πανελλαδικά και δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει άλλος, αν κάνεις μόνο κατοχύρωση ονομασίας τότε την κάνεις στο εμπορικό επιμελητήριο και ισχύει μόνο γεωγραφικά για την περιοχή που είσαι. Έχει τιμοκατάλογο ανάλογα την γεωγραφική αποκλειστικότητα. Τώρα ποσά και διαδικασία δεν ξέρω ακριβώς. Για παράδειγμα δεν μπορεί να ανοίξει άλλος στην Ελλάδα μαγαζί με όνομα Everest γιατί είναι κατοχυρωμένο... Δεν μπορεί να ανοίξει πανελλαδικώς γιατί το όνομα everest το έχουν κατοχυρωμένο και ως σήμα.
Backpacker Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Από φίλο μου που ήθελε να κατοχυρώσει επωνυμία και σήμα για μια εταιρεία security το 2008, έπρεπε να πας σε δικηγόρο οι οποίοι τότε ζητούσαν από 300 - 500 ευρώ αμοιβή, ο δικηγόρος έπρεπε να πάει σε μια υπηρεσία του υπουργείου εμπορίου. Αν την κατοχύρωση της ονομασίας την κάνεις και ως σήμα τότε ισχύει πανελλαδικά και δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει άλλος, αν κάνεις μόνο κατοχύρωση ονομασίας τότε την κάνεις στο εμπορικό επιμελητήριο και ισχύει μόνο γεωγραφικά για την περιοχή που είσαι. Δεν μπορεί να ανοίξει πανελλαδικώς γιατί το όνομα everest το έχουν κατοχυρωμένο και ως σήμα. Αυτό του λέω και γω. Υπάρχει η δημοτική κατοχύρωση και η πανελλαδική. Δεν ήξερα ότι λέγεται σήμα το πανελλαδικό. Τώρα τα κόστη για την κάθε περίπτωση αν τα ξέρει καποιος να μας τα πει. Επίσης αν είναι το ίδιο σε όλους τους δήμους ή αν αλλάζει σε κάθε δήμο.
Basilhs23___ Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Νομίζω υπάρχει δυνατότητα να το κατοχυρώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σήμα από το υπουργείο, πληρώνεις περισσότερα τον δικηγόρο.....
NikosKallithea Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Τι ευρωπαϊκό επίπεδο ρε παιδιά ενα μαγαζί που βάφει νύχια και μάλιστα με επωνυμία "Aισθητική Νυχιών" δηλαδή υπάρχη περιπτωση να γίνει ίδιο μαγαζί στην Σουηδία και να σουπαρει και τους πελάτες, όπως έγραψα και παραπανω δεν συμφέρει η καταχώρηση τέτοιων επωνυμιών για ενα μαγαζί τοπικής εμβέλειας ...και αν.
Pa0ki Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Ρε παιδιά δεν λέγεται "Aισθητική Νυχιών" το μαγάζι, ένα τυχαίο όνομα έδωσε για παράδειγμα ο άνθρωπος γιατί δεν ήθελε να βάλει το κανονικό Μπορεί να είναι κάτι πρωτότυπο/ιδιαίτερο που αν δεν το κλέψεις, δύσκολα να σκεφτείς το ίδιο από μόνος σου
Basilhs23___ Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Τι ευρωπαϊκό επίπεδο ρε παιδιά ενα μαγαζί που βάφει νύχια και μάλιστα με επωνυμία "Aισθητική Νυχιών" δηλαδή υπάρχη περιπτωση να γίνει ίδιο μαγαζί στην Σουηδία και να σουπαρει και τους πελάτες, όπως έγραψα και παραπανω δεν συμφέρει η καταχώρηση τέτοιων επωνυμιών για ενα μαγαζί τοπικής εμβέλειας ...και αν. Απλά πληροφοριακά το ανέφερα μιας που γίνεται συζήτηση, υπάρχει δυνατότητα να κάνεις κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εννοείται πως αυτό αφορά καμιά πολυεθνική επιχείρηση με διεθνή φήμη που θέλει να προστατευτεί με κάποιον τρόπο.
Lanike71 Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Ο Βασίλης_23 απάντησε λιτά και σωστά.Αυτά ξέρω και γω ότι ισχύουν. Επίσης ως προς το λογότυπο κλπ που αναφέρθηκε, θα αναφέρω μία περίπτωση πριν χρόνια, αθλητικής εφημερίδας αν θυμάμαι καλά (έχουν περάσει τουλ 22 χρόνια) που ως νέα στο χώρο, αντέγραψε τα χρώματα και τη γραμματοσειρά της πρώτης σελίδας μίας παλαιότερης και επιτυχημένης.Δεν ξέρω πόσοι από εσάς πρόλαβαν τον καιρό που η ενημέρωση γινόταν αποκλειστικά (ή σχεδόν) από εφημερίδες, αλλά από το πρωτοσέλιδο,χρώμα,γραμματοσειρά κλπ καταλάβαινες από τα 15 μέτρα απόσταση από τις κρεμασμένες εφημερίδες ποιά ήταν ποιά.Πλέον όμως η νέα ήταν καρμπόν της παλιάς και μπερδευόταν ο κόσμος. Έγιναν μηνύσεις λοιπόν και ναι, η παλαιότερη δικαιώθηκε.Η νέα υποχρεώθηκε να αλλάξει χρώματα βασικά (εκεί έκανε μπαμ).Οπότε τίποτα μη σας φαίνεται παράξενο, για τους δικαστές δεν είναι. Ερώτηση: μπορώ εγώ να φτιάξω αναψυκτικό τύπου κόλα και να κοτσάρω μπροστά λευκά γράμματα και την ίδια γραμματοσειρά που να θυμίζει την coca-cola και να την πω Famous Cola;Τι λέτε; Και ένα πρόσφατο παράδειγμα: http://www.fpress.gr/epiheiriseis/item/30359-xilonoyn-tis-pinakides-apo-to-atm-galaktos-stin-athina http://www.topontiki.gr/article/123566/oyres-sto-atm-freskoy-galaktos-sta-patisia-photos
Basilhs23___ Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Ερώτηση: μπορώ εγώ να φτιάξω αναψυκτικό τύπου κόλα και να κοτσάρω μπροστά λευκά γράμματα και την ίδια γραμματοσειρά που να θυμίζει την coca-cola και να την πω Famous Cola;Τι λέτε; Όχι γιατί μιλάμε για σήμα σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είναι διαφορετική η γραμματοσειρά.
Unabomber Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Ερώτηση: μπορώ εγώ να φτιάξω αναψυκτικό τύπου κόλα και να κοτσάρω μπροστά λευκά γράμματα και την ίδια γραμματοσειρά που να θυμίζει την coca-cola και να την πω Famous Cola;Τι λέτε; Μπορεις να φτιαξει οτι θες, αλλα το typeface της Coca Cola δεν μπορεις να το χρησιμοποιησεις διοτι εκτος απο γραμματοσειρα ταυτοχρονα ειναι και το logo της εταιριας, Και φυσικα ειναι κατοχυρωμενο παγκοσμιως απο την CocaCola Company. Oποτε the answer is No.
NikosKallithea Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Δημοσ. 17 Μαΐου 2015 Όχι γιατί μιλάμε για σήμα σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είναι διαφορετική η γραμματοσειρά. Aακριβώς αυτό, σαφώς και το "cola" δεν είναι λογότυπο και δεν μπορεί κανεις να το κατοχυρώσει, εξ ου και η ελληνική green cola και τόσες αλλες, Pepsi κλπ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα