batman_gardiki Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 μετά απο την περσινή αποτυχημένη απόπειρα για μπαξέ σε ζαρντινιέρες θέλω να ξαναπροσπαθήσω με τις συμβουλές έμπειρων ατόμων σε παρόμοια κατάσταση!!έχω έξι ζαρντινιέρες με διαστάσεις στον πάτο 66x13 ενώ στο μέγιστο ύψος των 19εκ οι διαστάσεις είναι 73x20εκ. ειναι δηλαδή κονικές.πέρυσι είχα αγγουριές (3 σε 1ζαρντ. - πιάσανε τετράνιχο), ντοματιές (απο 2 σε 2 ζαρντ. - δώσανε λίγες ντοματούλες), μελιτζανιές (2 σε 1ζαρντ - πιάσανε τετράνιχο), πιπεριές (3 σε 1ζαρντ - δώσανε 5-6 πιπεριές) και μαρούλι (12ρίζες σε 1ζαρντ - ξεραθήκανε) με αποτέλεσμα ΑΠΟΤΥΧΊΑ.για χώμα είχα μόνο φυτόχωμα 4cu.ft.base sybstrate απο γεωπόνο.φέτος έχω εφοδιαστεί με καθαρό χώμα (απο εκσκαφές θεμελίων κτιρίου το οποίο είναι στον ήλιο 1-1,5 χρόνο τώρα), φυτόχωμα και κοπριά.το μπαλκόνι μου είναι στον 2ο όροφο και ο ήλιος το βλέπει 5ώρες περίπου.μένει μόνο το γέμισμα των ζαρντινιέρων και η αγορά λαχανικών.τι λέτε θα τα καταφέρω φέτος;τι προτείνεται να φυτέψω;βλέπετε κάποιο λάθος που πρέπει να αλλάξω;ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!!
johnkal Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Για τις ντομάτες θες μια μεγάλη γλάστρα για την κάθε μια, οι ζαρντινιέρες ΔΕΝ κάνουν. Γίνονται ολόκληρα φυτά αυτές!!! Αγγούρια δεν έχω βάλει ποτέ μου οπότε δεν ξέρω. Όσον αφορά τις πιπεριές τι είδος είναι; Έχεις καμία φωτογραφία; Αν είναι οι καυτερές οι μικρές παλεύεται ως 1 σε ζαρντινιέρα... εσύ είχες 3! Γενικότερα πολύ μικρή απόδοση είχες.. Ποτέ μην βάζεις πάνω άπο ένα φυτό σε μια γλάστρα και να φροντίσεις να είναι αρκετά μεγάλες για να μπορεί να κάνει ρίζα το φυτό και να αναπτυχθεί ομαλά Επίσης προμηθεύσου ένα καλό υγρό λίπασμα και βάζε νέο χώμα καλής ποιότητας. Ξέρω πως κοστίζουν όλα αυτά, όμως θα έχεις σωστό αποτέλεσμα. Εντομοκτόνο βάλε πράσινο σαπούνι με οινόπνευμα. Δες την συνταγή στο Google
batman_gardiki Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Για τις ντομάτες θες μια μεγάλη γλάστρα για την κάθε μια, οι ζαρντινιέρες ΔΕΝ κάνουν. Γίνονται ολόκληρα φυτά αυτές!!! είχα βάλει τις κοντές που λένε. Αγγούρια δεν έχω βάλει ποτέ μου οπότε δεν ξέρω. Όσον αφορά τις πιπεριές τι είδος είναι; Έχεις καμία φωτογραφία; Αν είναι οι καυτερές οι μικρές παλεύεται ως 1 σε ζαρντινιέρα... εσύ είχες 3! Γενικότερα πολύ μικρή απόδοση είχες.. είχα 1 μακρουλή πράσινη και 2 για γεμιστά. δες φωτο στη λέξη πέρυσι στο πρώτο post. Ποτέ μην βάζεις πάνω άπο ένα φυτό σε μια γλάστρα και να φροντίσεις να είναι αρκετά μεγάλες για να μπορεί να κάνει ρίζα το φυτό και να αναπτυχθεί ομαλά σε αυτές τις ζαρντινιέρες που έχω τι βάζω; Επίσης προμηθεύσου ένα καλό υγρό λίπασμα και βάζε νέο χώμα καλής ποιότητας. Ξέρω πως κοστίζουν όλα αυτά, όμως θα έχεις σωστό αποτέλεσμα. έβαζα πέρυσι υγρό και πάλι δεν είχα αποτέλεσμα. Εντομοκτόνο βάλε πράσινο σαπούνι με οινόπνευμα. Δες την συνταγή στο Google και αυτό το δοκίμασα χωρίς αποτέλεσμα.
batman_gardiki Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 δηλαδή η ζαρντινιέρα με 19εκ ύψος για χώμα κάνει μόνο για τέτοια; οκ η ντομάτα να μπει σε γλάστρα, άλλο λαχανικό καρποφόρο δεν μπαίνει εκεί; ολόκληρος γεωπόνος που μου τις έδωσε είναι άσχετος;;;
batman_gardiki Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 εντάξει τι να πω!!! πάντως απο οτι βλέπω οσοι έχουν βάλει τοματιά σε γλάστρα, η γλάστρα έχει ύψος ~ 30εκ, διάμετρο ~20εκ και με το χώμα 5εκ πιο κάτω απο το χείλος. αυτοί λοιπόν οι 5πόντοι παραπάνω χώμα απο εμένα σε ύψος και σε πλάτος κάνουν τι διαφορά; θα τρελαθώ !!! οκ μπορεί να έχω μικρότερη παραγωγή αλλά όχι τέτοια αποτυχία που είχα πέρυσι ή οτι απαγορεύεται η τοματιά σε ζαρντινιέρα. γιατί; πόσο χώμα θέλει για το ριζικό σύστημα με αριθμούς; 1
NikosKallithea Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δεν εχεις και πολύ ήλιο, θέλουν ταρατσα, και οι ντομάτες μεταφύτευση και γονάτιασμα
batman_gardiki Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 κι αυτός σε ζαρντινιέρα φύτεψε αλλά διπλάσια και με πατέντα απομάκρυνσης εντόμων...https://www.youtube.com/watch?v=p46vuDeYKYY
bluesattack Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 ολόκληρος γεωπόνος που μου τις έδωσε είναι άσχετος;;; Για πεστου να σου δωσει καμμια συμβουλη. Τωρα 5 ωρες ηλιο ειναι και λιγο μιζερια, ξερω γω
kalogeros Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Φίλε Batman_gardiki, δοκίμασε να φυτέψεις κρεμμύδια και καρότα. Τα κρεμμύδια είναι αρκετά εύκολα, τα καρότα ίσως σε ζορίσουν λιγάκι. Επίσης, κάτι πιο χρήσιμο, είναι τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, όπως ρίγανη, δενδρολίβανο κλπ. Εντομοκτόνο βάλε πράσινο σαπούνι με οινόπνευμα. Δες την συνταγή στο Google Το δοκίμασα και εγώ αυτό το ματζούνι πέρισυ και δεν έκανε τίποτα. Κάθε φορά που ψέκαζα, αισθανόμουν ότι τα έντομα και οι κάμπιες μου έκαναν κωλοδάχτυλα γελώντας. Ένα άλλο ματζούνι που είχα δοκιμάσει μια χρονιά και φάνηκε να δουλεύει ηταν το εξής: σε ένα μπουκάλι νερό ρίχνεις μέσα 2-3 σκελίδες σκόρδο και 1-2 κουταλάκια κόκκινο καυτερό πιπέρι. Το αφήνεις στον ήλιο για μία εβδομάδα και μετά αρχίζεις το ψέκασμα. Δεν το ξαναέκανα γιατί από το σκόρδο βρωμούσε όλη η γειτονιά.
batman_gardiki Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 φιλε ''καλόγερος'' έβαλε και κοκκάρι κρεμμυδιού απο 15 σε κάθε ζαρντινιέρα παράλληλα με τα υπόλοιπα και δεν έφαγα τιποτα. ήταν πολύ μικρά για κατανάλωση. πάντως νομίζω το θειάφισμα μαζί με αυτό που περιγράφεις είναι η καλύτερη προστασία!!! όμως ας μη επικεντρωθούμε στο ψέκασμα τώρα, είναι λίγο νωρίς.
batman_gardiki Δημοσ. 16 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2015 καλησπέρα!!!σήμερα αγόρασα 1 ντοματιά ALDO αναρριχώμενη, 1 GALLI κοντή, 1 πιπεριά κατσίκα, 1 αγγουριά, σπόρο σπανάκι και σπόρο μαϊδανό.τα πρώτα 4 θα μπουν σε γλάστρες με κομπόστ, κοπριά και χώμα. ερωτήσεις: τα σποράκια θα τα βάλω σε ζαρντινιέρα μόνα τους (2/3 σπανάκι και 1/3 μαϊντανό) ή μπορώ και μέσα στις γλάστρες;μέσα στις γλάστρες γενικά μπαίνει κάτι για εντομοαπωθητικό κτλ; ξέρει κανείς;για κρεμμύδι φρέσκο το οποίο το άσπρο μέρος του (το στρόγγυλο εντός χώματος) να γίνεται μεγάλο, τι παίρνω; κοκκάρι; ενδείκνυται η εποχή;
krom291 Δημοσ. 16 Μαΐου 2015 Δημοσ. 16 Μαΐου 2015 (επεξεργασμένο) φέτος έχω εφοδιαστεί με καθαρό χώμα (απο εκσκαφές θεμελίων κτιρίου Το χωμα που προερχεται απο μεγαλο βαθος ειναι κατα κανονα αγονο. Επισης οι 5 ωρες που βλεπει ο ηλιος τα φυτα ειναι λιγες. Οι ντοματες, μελιτζανες, πιπεριες χρειαζονται περιπου 20 λιτρα χωματος/φυτο για να αναπτυχθουν σε ενα ικανοποιητικο βαθμο. Δηλαδη με λιγα λογια θες γλαστρα 20 λιτρων τουλαχιστον για καθε φυτο. Πιο απαιτητικη η τοματα, λιγοτερο η πιπερια οσον αφορα τα λιτρα χωματος. Εφοσον καλλιεργεις σε γλαστρα τα φυτα χρειαζονται τακτικο ποτισμα (και καλη αποστραγγιση βεβαια...) και συχνη λιπανση. Αν εχεις προσβολες απο τετρανυχο, αφιδα, σκουληκι κλπ ασε τα ματζουνια με σαπουνια κλπ και πηγαινε σε γεωπονο να παρεις φαρμακο. Υπαρχουν και βιολογικα σκευασματα με μειωμενα αποτελεσματα βεβαια σε σχεση με τα χημικα. Για προστασια απο μυκητες να τα ριχνεις τουλαχιστον θειοχαλκινη ή ψεκασμα με χαλκο. Επεξ/σία 17 Μαΐου 2015 από krom291
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα