Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι γονεις σου και 50 χρονων να πας θα σε επηρεαζουν με αυτα που σου λενε ειναι η πηγη της ζωης σου και σε καθοριζουν σε μεγαλο βαθμο στην μετεπειτα ζωη σου.Θα το καταλαβεις αργοτερα.Η αποφαση που πρεπει να παρεις για να ζησεις σαν ανθρωπος θα πονεσει συναισθηματικα και θα σου αφησει και σημαδια.Η αποφαση και οι κινησεις σου ειναι δικες σου καθαρα κανεις δεν ξερει τι γινετε μεσα στο μυαλο σου μεσα στο σπιτι σου και ειναι και ανωριμο να περνεις συμβουλες απο αγνωστους.Το να περιγραφεις μια κατασταση δεν ειναι αρκετο για να σε βοηθησει καποιος.Οτι σου ειπε και ο απο πανω καλα ξεμπερδεματα.

Δημοσ.

Λοιπόν εχουμε εξελίξεις.Γυρνωντας απ τη σχολη τους λεω θα παω για καφε με την παρεα μου από τη σχολη. Παραδόξως δεν είχαμε κλαματα ισως επειδή απλα το ανακοινωσα. Αλλα εκει ξεκινησε ο πρωτος γυρος ανακρισης τα γνωστα με ποιους, που θα πατε, τι ωρα, ποσοι θα είναι κτλ. Στις περισσοτερες παντησα με την τακτικη της δημιουργικης ασαφειας του βαρουφακη πχ δεν ξερω ποσοι θα ειμαστε μπορει μερικοι να μην καταφερουν να ερθουν και τετοια.Μετα από κανα 5λεπτο όμως ηρθε ο 2ος γυρος ανακρισης λογικα μετα από παρασκηνιακη συμφωνια μεταξυ των δικων μου με τον πατερα μου αυτή τη φορα να παιζει το ρολο του κακου μπατσου. Αρχισε δηλ. με το γνωστο τροπο να με ρωτα που ξερω τα παιδια που θα βγω, ποσο καλα τα ξερω, αν είναι οργανωμένοι σε κομματα, να μην καπνισω τπτ, αν εχω δοκιμασει ποτε ναρκωτικα, να προσεξω τι θα πιω κτλ.

Κι εκει είναι που σκεφτηκα μηπως οντως χρειαζομαι ψυχολογο. Γιατι αντι να γραψω στις "καμπανες" μου που ανεφερε καποιος πιο πανω, μου διαλυθηκε η ψυχολογια και ολο το απόγευμα ημουν χαλια κανοντας σκεψεις του τυπου ότι με περνα για 7χρονο κτλ. Μηπως αυτό είναι το προβλημά μου ότι με επηρεαζουν υπερβολικα αυτά που μου λενε οι δικοι μου?

Μανωλη εγραψα και πιοπριν ότι διαλογο εχω προσπαθησει να κανω πολλες φορες ανεπιτυχως. Αλλους συγγενείς δε θελω να μπλέξω γιατι εν πολλοις η τακτικη που ακολουθουν οι γονεις μου οφείλονται σε θειους μου, οι οποιοι επισης καποιες φορες ανακατευτηκαν στη ζωη μου. Και τους λιγους λογικούς που υπαρχουν δε θέλω να τους μπλέξω

Για τα κινητά το είπες η όχι? Επίσης προσπάθησε να κάνεις αυτό που θα σου πω. Θα είναι λίγο απόλυτο και ίσως πέσουν κλάματα... Να τους πεις ότι πας βόλτα ξαφνικά και εάν σε ρωτήσουν που πας κτλ κτλ θα τους απαντήσεις έξω με κάποιους φίλους και ότι άλλο χρειαστείτε συμαντικό πάρτε με τηλέφωνο και τίποτα άλλο. Τέλος πιστεύω ναι και εγώ ότι πρέπει να πας μόνος σου σε ψυχολόγο που θα σε βοηθήσει πιο πολύ στο θέμα σου. 

Δημοσ.

έχω υπάρξει μάρτυρας σε παρόμοιες συμπεριφορές γονέων. 

Θα σου συνιστούσα να κάνεις το κομμάτι σου και να γεμίζεις το χρόνο σου μακρυά τους. δεν χρειάζεται νεύρα. είσαι σε μεγάλη ηλικία. στα 22 σου έπρεπε να τρως σίδερα όχι να σε ρωτάνε αμα καπνίζεις. 

θα σε παροτρύνω σε ένα άρθρο σχετικά με τον όρο Link.png Site: ελληνική οικογένεια . Πιστεύω πολλοί από τους σομφορουμίτες μπορούμεν α συσχετιστούμε σε μερικά τουλάχιστον κομμάτια. 

Δυστυχώς εύκολη λύση δεν υπάρχει. Θέλει πολύ ψυχική ενέργιεα από πλευράς σου. 

Φύγε διακοπες μια βδομάδα να μπορείς. βρες μια γκόμενα σαν φοιτητής και κάνε επίκεντρο της ζωής σου την ιδια σου την ζωή και όχι τους γονείς σου. 

Καλο κουράγιο

• Like 3
Δημοσ.

Αυτά τα κάνε η μάνα μου σε μένα και τα κάνει τώρα στον αδερφό μου που είναι 16.Μεχρι εκεί το βρίσκω λογικό αλλά 22 χρόνων άνθρωπος να του φαίνονται έτσι είναι υπερβολή. Δε λέω ότι το κάνουν από κακία, από ενδιαφέρον το κάνουν οι άνθρωποι αλλά μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι μεγαλωσες.

Δημοσ.

Βρες δουλεια, αλλαξε πολη, κοψε επαφες με γονεις, κανε φιλους.

Αλλη μεση λυση δεν υπαρχει ετσι οπως τα περιγραφεις.

Αυτό είναι απαραίτητο.

Και άμα την σπάνε μπαρμπάδες, γιαγιάδες κλπ επίσης, κόβεις πέρα και δεν μιλάς σε κάνεναν.

7 χρόνια το έχω κάνει εγώ, σε σημείο που δεν έχω ιδέα ποιός είναι ζωντανός και ποιος όχι,  κοιτάω μόνο εμένα και την οικογένεια που έχω δημιουργήσει εγώ.

• Like 2
Δημοσ.

Χθες το μεσημερι βγηκαμε με τους φιλους μου. Πηραν 3 φορες τηλ να δουν που ειμαι κα τι κανω(φυσικα εβγαινα εξω δε μιλουσα μπροστα στη παρεα μου) για να μην πουμε για τα μηνυματα. Και μολις γυρισα σπιτι το απογευμα φυσικα αρχισε η ανακριση αν και οφειλω να ομολογησω οτι ηταν διπλωματικη. μαλλον ψαρεμα δλδ. Και λεω κι εγω ας το παω διπλωματικα να βαλω λιγο νερο στο κρασι μου. Τους ειπα που ειμασταν, ποσοι ημασταν. Αρχισαν βεβαια βλακειες για κομματα και ιστοριες. Αλλα τελικα εκανα μεγαλη βλακεια που τους το ειπα καθως εφτασαν να ψαξουν μεχρι και το μαγαζι που κατσαμε στη γλυφαδα μηπως τους ειπα ψεματα και ημουν αλλου. ημαρτον δηλ η κατασταση ειναι δραμα. Πρεπει μονιμως να μου κανουν ελεγχο για τα παντα

Για τα κινητά το είπες η όχι? Επίσης προσπάθησε να κάνεις αυτό που θα σου πω. Θα είναι λίγο απόλυτο και ίσως πέσουν κλάματα... Να τους πεις ότι πας βόλτα ξαφνικά και εάν σε ρωτήσουν που πας κτλ κτλ θα τους απαντήσεις έξω με κάποιους φίλους και ότι άλλο χρειαστείτε συμαντικό πάρτε με τηλέφωνο και τίποτα άλλο. Τέλος πιστεύω ναι και εγώ ότι πρέπει να πας μόνος σου σε ψυχολόγο που θα σε βοηθήσει πιο πολύ στο θέμα σου. 

eddie σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου. Ναι τους το ειπα για τα κινητα αλλα ηταν σα να μιλουσα σε κουφους. Για ψυχολογο τι να πω δεν ειμαι και πολυ ζεστος...

Φιλε μου πάψε να τους απαντας στα παντα λες βγαινω με κάτι φιλους κ τελος.....

Έχεις δικιο μαλλον πλεον πρεπει να ακολουησω αυτη τη τακτικη γιατι με την προηγουμενη την και καλα διπλωματικη δεν ειδα προκοπη

Αυτό είναι απαραίτητο.

Και άμα την σπάνε μπαρμπάδες, γιαγιάδες κλπ επίσης, κόβεις πέρα και δεν μιλάς σε κάνεναν.

7 χρόνια το έχω κάνει εγώ, σε σημείο που δεν έχω ιδέα ποιός είναι ζωντανός και ποιος όχι,  κοιτάω μόνο εμένα και την οικογένεια που έχω δημιουργήσει εγώ.

Χμ αυτο που λες ειναι το αλλο ακρο. Βεβαια θα μου πεις αν δεν υπαρχει αλλη λυση τιν να κανεις...

Δημοσ.

Τα σκηνικά που περιγράφεις πάντως είναι εντελώς εξωπραγματικά..

Ή μας δουλεύεις ή οι γονείς σου είναι πιο συντηριτικοί(να μην πω τρελοί και τους θίξω  :wacko: ) και απο τον Κατακουζηνό.

Δε μπορώ να καταλάβω πως παραμένεις ήρεμος και κάθεσαι και τους απαντάς σοβαρά..

• Like 2
Δημοσ.

Εφοσον ασχολεισαι και τους απαντας στις ανακρισεις που σου κανουν αυτο το μαρτυριο δεν θα τελειωσει ποτε.

Γραψ'τους και μην τους απαντας καθολου.

Οι Ελληνες γονεις στην πλειοψηφια τους ειναι υπερπροστατευτικοι αλλα η δικη σου περιπτωση ειναι ιδιαιτερη,απο τις δυσκολες.

Με τετοιους γονεις μακαρι να μπορουσες να ειχες φυγει απο το σπιτι στα 18.

Πρεπει να κανεις οτι μπορεις για να φυγεις απο το σπιτι,Αλλιως σε μερικα χρονια θα ειναι αργα γιατι θα εχεις αποκτησει ψυχολογικα προβληματα.(Αν δεν εχεις ηδη).Βρες δουλεια και κοπελα που δουλευει αν μπορεσεις να μεινετε μαζι.Και να μην ξερουν καν οι γονεις σου που μενεις.

Να εχεις αξιοπρεπεια και τσαμπουκα.Παιξ'το και λιγο τρελος,αδιαφορος κλπ.

Δημοσ.

Αν δεν τρολαρεις.. πραγματικα βρες μια δουλεια να εισαι ανεξαρτητος οικονομικα και ΦΥΓΕ απο κοντα τους.Μεινε σε δικο σου σπιτακι,κανε πραγματα που επιλεγεις εσυ!!

Κρατα τυπικες ή καθολου σχεσεις. Μονο που διαβασα αυτα που γραφεις μ'ανεβηκε η πιεση. Απογαλακτησου!!! Σοβαρα τώρα οι ανθρωποι ειναι η προσωποποιηση της παράνοιας.

Θες να πας 30 χρονών κ να ρωτας τη μαμακα σου αν θα βγεις εξω;

Θες να αγαπας καποια κοπελα κ να σου κανει κουμαντο η μάνα σου αν θα κανεις κατι /την παντρευτεις ή οχι;

Δημοσ.

αν εχω δοκιμασει ποτε ναρκωτικα

:whistle:

Εντάξει την αρχή την έκανες! Τώρα που τους είπες 2-3 ονόματα, αυτοί θα είναι 'τα παιδιά'. Που τα ξέρεις καλά, δεν είναι σε κόμματα και δεν βαράνε και πρέζα. Βρες και μια πλατεία με καφετέριες και αυτή θα είναι η 'πλατεία'. Αυτό ήταν, 'με τα παιδιά στην πλατεία'. Solved! Και πήγαινε και κάνα 'σινεμά'. Είναι πιο παραδοσιακό από της καφετέριες και τους κάθεται πιο εύκολα. Εγώ είχα γίνει σινεφίλ! :P

Τελικά με την κοπέλα τι έγινε;

Δημοσ.

Είμαι φοιτητής στη Θεολογική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (4ο έτος). 

Αγαπητέ αδελφέ μένω έκπληκτος διότι η αλήθεια βρίσκεται εμπρός στους οφθαλμούς σου όμως δεν την βλέπεις. Επέτρεψέ μου να σε διαφωτίσω καταλλήλως με οδηγό την μοναδική αλήθεια, δηλαδή τις Γραφές και τον λόγο του Θεού. Θα απευθυνθώ σε εσένα προσωπικά, σαν θεολόγος που είσαι, διότι θα χρησιμοποιήσω αυστηρά επιστημονική (θεολογική) ορολογία και παραπομπές, η οποία μπορεί σε αρκετούς να φανεί δυσνόητη. Το παρακάτω κείμενο δεν ανήκει σε εμένα (δεν θα πω εδώ ποιός είναι ο συγγραφέας, για να μην κατηγορηθώ για προσηλυτισμό ή κήρυγμα, σεβόμενος και τις τυχόν διαφορετικές πεποιθήσεις άλλων μελών) αλλά το προσάρμοσα  στην περίπτωσή σου μήπως και σε βοηθήσει.

«Παιδιά, να είστε υπάκουα στους γονείς σας σε ενότητα με τον Κύριο, γιατί αυτό είναι δίκαιο».—ΕΦΕΣΙΟΥΣ 6:1.

ΙΣΩΣ είμαστε ζωντανοί τώρα επειδή κάποτε υπακούσαμε, ενώ άλλοι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν υπάκουσαν. Σε τι υπακούμε; Για παράδειγμα, υπακούμε στις προειδοποιήσεις που μας δίνει το σώμα μας, το οποίο είναι “πλασμένο με θαυμαστό τρόπο”. (Ψαλμός 139:14) Τα μάτια μας βλέπουν μαύρα σύννεφα, και τα αφτιά μας ακούν βροντές. Κατόπιν, το ηλεκτρικό φορτίο στον αέρα κάνει τα μαλλιά μας να σηκώνονται. Όσοι έχουν διδαχτεί τους πιθανούς κινδύνους, αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα σημάδια αποτελούν προειδοποιήσεις και αναζητούν ένα μέρος όπου θα είναι ασφαλείς από την επικείμενη καταιγίδα με τους κεραυνούς και το χαλάζι, τα οποία μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους.

Οι νεαροί χρειάζονται προειδοποιήσεις σχετικά με πιθανούς κινδύνους, και οι γονείς τους έχουν την ευθύνη να τους δίνουν αυτές τις προειδοποιήσεις. Ίσως τους θυμάσαι να σου λένε: «Μην ακουμπάς τη σόμπα. Καίει». «Πρόσεχε μην πέσεις στο νερό». «Να κοιτάς και από τις δύο μεριές προτού περάσεις το δρόμο». Δυστυχώς, κάποια παιδιά έχουν τραυματιστεί ή και σκοτωθεί επειδή δεν υπάκουσαν. Το να υπακούς στους γονείς σου «είναι δίκαιο»—ορθό και κατάλληλο. Είναι επίσης σοφό. (Παροιμίες 8:33) Ένα άλλο Γραφικό εδάφιο λέει ότι είναι «ευάρεστο» στον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό. Πράγματι, ο Θεός μας δίνει την εντολή να υπακούμε στους γονείς μας.—Κολοσσαείς 3:20· 1 Κορινθίους 8:6.

Η υπακοή στους γονείς σου προστατεύει την “τωρινή σου ζωή”, αλλά η υπακοή θα σου δώσει επίσης τη δυνατότητα να απολαύσεις τη ζωή «που θα έρθει», η οποία αποκαλείται «πραγματική ζωή». (1 Τιμόθεο 4:8· 6:19) Για τους περισσότερους από εμάς, η πραγματική ζωή είναι ατελείωτη ζωή στη γη στο νέο κόσμο του Θεού, τον οποίο υπόσχεται εκείνος σε όσους τηρούν πιστά τις εντολές του. Μια πολύ σημαντική εντολή μεταξύ αυτών λέει: «“Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου”· που είναι η πρώτη εντολή με υπόσχεση: “Ώστε να πάνε καλά τα πράγματα για εσένα και να παραμείνεις πολύ καιρό πάνω στη γη”». Συνεπώς, αν υπακούς στους γονείς σου, θα είσαι ευτυχισμένος. Το μέλλον σου θα είναι εξασφαλισμένο, και θα έχεις την προοπτική να απολαύσεις αιώνια ζωή στον παράδεισο στη γη!—Εφεσίους 6:2, 3.

Όταν τιμάς τους γονείς σου υπακούοντάς τους, τιμάς και τον Θεό επειδή αυτός σου δίνει την εντολή να τους υπακούς. Ταυτόχρονα, ωφελείσαι και εσύ. «Εγώ, ο Γιαχβέ, είμαι ο Θεός σου, Εκείνος που σε διδάσκει για την ωφέλειά σου», λέει η Γραφή. (Ησαΐας 48:17· 1 Ιωάννη 5:3) Πώς σε ωφελεί η υπακοή; Χαροποιεί τη μητέρα σου και τον πατέρα σου, οπότε και εκείνοι θα δείχνουν οπωσδήποτε τη χαρά τους με τρόπους που θα κάνουν τη δική σου ζωή πιο ευτυχισμένη. (Παροιμίες 23:22-25) Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η υπακοή σου χαροποιεί τον ουράνιο Πατέρα σου, και εκείνος θα σε ανταμείψει με θαυμάσιους τρόπους! Ας δούμε πώς ευλογούσε και προστάτευε ο Γιαχβέ τον Ιησού, ο οποίος είπε για τον εαυτό του: «Κάνω πάντοτε τα πράγματα που του είναι αρεστά».—Ιωάννης 8:29.

Ο Ιησούς ήταν το πρώτο παιδί της μητέρας του, της Μαρίας. Ο θετός του πατέρας, ο Ιωσήφ, ήταν ξυλουργός. Και ο Ιησούς έγινε ξυλουργός, μαθαίνοντας προφανώς την τέχνη από τον Ιωσήφ. (Ματθαίος 13:55· Μάρκος 6:3· Λουκάς 1:26-31) Τι είδους ξυλουργός πιστεύεις πως ήταν ο Ιησούς; Όταν ήταν στον ουρανό, προτού τον συλλάβει θαυματουργικά η Παρθένα μήτηρ του, εξήγησε μιλώντας ως η προσωποποίηση της σοφίας: «Βρισκόμουν δίπλα [στον Θεό] ως δεξιοτέχνης εργάτης και για εμένα έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια τη μια ημέρα μετά την άλλη». Ο Θεός επιδοκίμαζε τον Ιησού, ο οποίος εργαζόταν σκληρά στον ουρανό. Τι λές, όταν ήταν νεαρός στη γη προσπαθούσε επίσης σκληρά να είναι καλός στη δουλειά του, καλός ξυλουργός;—Παροιμίες 8:30· Κολοσσαείς 1:15, 16.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όταν ο Ιησούς ήταν παιδί έπαιζε μερικές φορές διάφορα παιχνίδια, όπως λέει η Γραφή ότι έκαναν τα παιδιά τον παλιό καιρό. (Ζαχαρίας 8:5· Ματθαίος 11:16, 17) Αλλά μπορείς να είσαι βέβαιος ότι, αφού ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας με περιορισμένους πόρους, είχε να κάνει και άλλες δουλειές εκτός από το να μαθαίνει την τέχνη του ξυλουργού από τον Ιωσήφ. Αργότερα, ο Ιησούς έγινε κήρυκας και αφοσιώθηκε στη διακονία του σε βαθμό που θυσίαζε τις προσωπικές ανέσεις. (Λουκάς 9:58· Ιωάννης 5:17) Βλέπεις κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείς εσύ να μιμηθείς τον Ιησού; Μήπως σου ζητούν οι γονείς σου να καθαρίζεις το δωμάτιό σου ή να κάνεις άλλες δουλειές; Μήπως σε προτρέπουν να συμμετέχεις στη λατρεία του Θεού παρακολουθώντας τις Χριστιανικές συναθροίσεις και μεταδίδοντας τις πεποιθήσεις σου σε άλλους; Πώς νομίζεις ότι θα ανταποκρινόταν ο Ιησούς όταν ήταν μικρός, αν του ζητούσαν να κάνει παρόμοια πράγματα;

Όλα τα άρρενα μέλη κάθε ισραηλιτικής οικογένειας είχαν λάβει την εντολή να πηγαίνουν να λατρεύουν τον Γιαχβέ στο ναό στα πλαίσια των τριών Ιουδαϊκών γιορτών. (Δευτερονόμιο 16:16) Όταν ο Ιησούς ήταν 12 χρονών, ίσως να πήγε ολόκληρη η οικογένεια στην Ιερουσαλήμ για το Πάσχα. Πιθανώς ήταν μαζί οι ετεροθαλείς αδελφοί και αδελφές του. Ωστόσο, ανάμεσα σε εκείνους που ταξίδευαν με την οικογένεια του Ιησού ίσως ήταν και η Σαλώμη, ενδεχομένως αδελφή της Μαρίας, μαζί με το σύζυγό της τον Ζεβεδαίο και τους γιους τους, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, οι οποίοι αργότερα έγιναν απόστολοι. (Ματθαίος 4:20, 21· 13:54-56· 27:56· Μάρκος 15:40· Ιωάννης 19:25) Στο ταξίδι της επιστροφής, ο Ιωσήφ και η Μαρία ίσως υπέθεσαν ότι ο Ιησούς ήταν μαζί με συγγενείς, γι’ αυτό και αρχικά δεν κατάλαβαν την απουσία του. Τρεις ημέρες αργότερα, όταν η Μαρία και ο Ιωσήφ ανακάλυψαν τελικά τον Ιησού, τον βρήκαν στο ναό «να κάθεται ανάμεσα στους δασκάλους και να τους ακούει και να τους ρωτάει».—Λουκάς 2:44-46.

Με ποια έννοια “ρωτούσε” ο Ιησούς τους δασκάλους; Ίσως δεν ρωτούσε μόνο για να ικανοποιήσει την περιέργειά του ή απλώς για να πάρει πληροφορίες. Το ρήμα του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου ἐπερωτῶ, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ, είναι δυνατόν να αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο υποβάλλονται ερωτήσεις σε μια δικαστική εξέταση, και επομένως θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντερωτήσεις. Ναι, ακόμα και όταν ήταν νεαρός, ο Ιησούς είχε εξελιχθεί σε σπουδαστή της Γραφής που άφηνε κατάπληκτους μορφωμένους θρησκευτικούς δασκάλους! «Όλοι, όμως, εκείνοι που τον άκουγαν έμεναν κατάπληκτοι με την κατανόησή του και τις απαντήσεις του», λέει η Γραφή.—Λουκάς 2:47.

Τι πιστεύεις εσύ ότι έκανε τον Ιησού, σε μικρή ηλικία, να είναι σε θέση να καταπλήσσει ακόμα και έμπειρους δασκάλους με τη Γραφική του γνώση; Ασφαλώς ο Ιησούς είχε ευλογηθεί με θεοφοβούμενους γονείς οι οποίοι από την παιδική του ηλικία τού παρείχαν θεϊκή διδασκαλία. (Έξοδος 12:24-27· Δευτερονόμιο 6:6-9· Ματθαίος 1:18-20) Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιωσήφ έπαιρνε μαζί του τον Ιησού, όταν ήταν μικρός, στη συναγωγή για να ακούει την ανάγνωση και την ανάλυση των Γραφών. Μήπως έχεις και εσύ ευλογηθεί με γονείς που μελετούν τη Γραφή μαζί σου και σε παίρνουν μαζί τους στις Χριστιανικές συναθροίσεις; Εκτιμάς τις προσπάθειές τους, όπως εκτιμούσε ο Ιησούς τις προσπάθειες των γονέων του; Μεταδίδεις σε άλλους όσα μαθαίνεις, όπως έκανε ο Ιησούς;

Πώς νομίζεις ότι ένιωσαν η Μαρία και ο Ιωσήφ όταν έπειτα από τρεις ημέρες βρήκαν τελικά τον Ιησού στο ναό; Αναμφίβολα, ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση. Ο Ιησούς, όμως, έδειξε έκπληξη για το ότι οι γονείς του δεν γνώριζαν πού βρισκόταν. Και οι δύο ήξεραν ότι είχε γεννηθεί θαυματουργικά. Επίσης, παρότι δεν γνώριζαν όλες τις λεπτομέρειες, πρέπει να ήξεραν κάτι για το μελλοντικό του ρόλο ως Σωτήρα και Άρχοντα της Βασιλείας του Θεού. (Ματθαίος 1:21· Λουκάς 1:32-35· 2:11) Γι’ αυτό, ο Ιησούς τούς ρώτησε: «Γιατί χρειάστηκε να με αναζητήσετε; Δεν ξέρατε ότι πρέπει να είμαι στον οίκο του Πατέρα μου;» Ωστόσο, έφυγε υπάκουα με τους γονείς του και επέστρεψε στο σπίτι του στη Ναζαρέτ. Η Γραφή λέει: «Υποτασσόταν σε αυτούς». Επιπλέον, «η  μητέρα του φύλαγε προσεκτικά όλα αυτά τα λόγια στην καρδιά της».—Λουκάς 2:48-51.

Σου είναι εύκολο να μιμείσαι τον Ιησού, υπακούοντας πάντοτε στους γονείς σου; Ή μήπως νομίζεις ότι τις περισσότερες φορές δεν κατανοούν το σύγχρονο κόσμο και ότι εσύ ξέρεις περισσότερα από αυτούς; Είναι αλήθεια ότι εσύ μπορεί να ξέρεις περισσότερα για ορισμένα πράγματα—ίσως για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, των κομπιούτερ ή άλλων σύγχρονων συσκευών. Αλλά σκέψου τον Ιησού, ο οποίος κατέπληξε έμπειρους δασκάλους με «την κατανόησή του και τις απαντήσεις του». Μάλλον θα συμφωνείς ότι, σε σύγκριση με αυτόν, εσύ ξέρεις λίγα. Ο Ιησούς, όμως, υποτασσόταν στους γονείς του. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι συμφωνούσε πάντα με τις αποφάσεις τους. Εντούτοις, «υποτασσόταν σε αυτούς»—σε όλη τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων. Ποιο μάθημα πιστεύεις ότι μπορείς να διδαχτείς από το παράδειγμά του;—Δευτερονόμιο 5:16, 29.

Η υπακοή δεν είναι πάντα εύκολη, όπως έδειξε ένα περιστατικό πριν από μερικά χρόνια, όταν δύο κορίτσια ετοιμάζονταν να διασχίσουν τρέχοντας έναν αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων αντί να πάνε από την πεζογέφυρα. «Έλα, Γιάννη», έλεγαν σε έναν συμμαθητή τους καθώς εκείνος κατευθυνόταν προς την πεζογέφυρα. «Θα έρθεις μαζί μας, έτσι δεν είναι;» Όταν εκείνος δίστασε, το ένα κορίτσι τον κορόιδεψε: «Είσα κότα! Εσύ φοβάσαι και τον ίσκιο σου!» Ο Γιάννης, αν και δεν φοβόταν, είπε: «Πρέπει να υπακούσω στη μητέρα μου». Λίγες στιγμές αργότερα, όταν ο Γιάννης βρισκόταν πάνω στην πεζογέφυρα, άκουσε το στρίγκλισμα των τροχών και, όταν κοίταξε κάτω, είδε ένα αυτοκίνητο να χτυπάει τα κορίτσια. Το ένα κορίτσι σκοτώθηκε και το άλλο τραυματίστηκε τόσο σοβαρά ώστε χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν το πόδι. Η μητέρα των κοριτσιών, η οποία τους είχε πει να χρησιμοποιούν την πεζογέφυρα, είπε αργότερα στη μητέρα του Γιάννη: «Πόσο θα ήθελα να ήταν υπάκουες σαν το γιο σου!»—Εφεσίους 6:1.

Γιατί λέει ο Θεός: «Παιδιά, να είστε υπάκουα στους γονείς σας»; Υπακούοντας στους γονείς σου, υπακούς κατ’ επέκταση στον Θεό. Εκτός αυτού, οι γονείς σου έχουν περισσότερη πείρα από εσένα. Για παράδειγμα, πέντε μόλις χρόνια προτού συμβεί το δυστύχημα που ανέφερα παραπάνω, μια φίλη της μητέρας του Γιάννη έχασε το παιδί της όταν αυτό προσπάθησε να διασχίσει τον ίδιο αυτοκινητόδρομο! Ομολογουμένως, μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να υπακούς στους γονείς σου, αλλά ο Θεός λέει ότι πρέπει. Από την άλλη πλευρά, αν οι γονείς σου—ή άλλα άτομα—σου λένε να πείς ψέματα, να κλέψεις ή να κάνεις οτιδήποτε αποδοκιμάζει ο Θεός, πρέπει να “υπακούς στον Θεό ως άρχοντα μάλλον παρά στους ανθρώπους”. Να γιατί η Γραφή, αφού λέει «να είστε υπάκουα στους γονείς σας», προσθέτει: «σε ενότητα με τον Κύριο». Αυτό σημαίνει να υπακούς στους γονείς σου σε όλα τα πράγματα που είναι σε αρμονία με τους νόμους του Θεού.—Πράξεις 5:29.

Μήπως νομίζεις ότι αν ήσουν τέλειος—δηλαδή “αμόλυντος, χωρισμένος από τους αμαρτωλούς”, όπως ήταν ο Ιησούς—θα ήταν πάντα εύκολο να υπακούς στους γονείς σου; (Εβραίους 7:26) Αν ήσουν τέλειος, δεν θα είχες την τάση να κάνεις το κακό, όπως συμβαίνει τώρα. (Γένεση 8:21· Ψαλμός 51:5) Ακόμα και ο Ιησούς, όμως, χρειάστηκε να πάρει κάποια μαθήματα υπακοής. Η Γραφή λέει: «Αν και [ο Ιησούς] ήταν Γιος, έμαθε την υπακοή από όσα υπέφερε». (Εβραίους 5:8) Πώς βοήθησαν τα παθήματα τον Ιησού να μάθει την υπακοή, ένα μάθημα που ποτέ δεν χρειάστηκε να διδαχτεί στον ουρανό;

Υπό την κατεύθυνση του Γιαχβέ, ο Ιωσήφ και η Μαρία προστάτευαν τον Ιησού από τυχόν βλάβη όταν ήταν παιδί. (Ματθαίος 2:7-23) Τελικά, όμως, ο Θεός απέσυρε την υπερφυσική προστασία από τον Ιησού. Ο Ιησούς υπέφερε τόσο πολύ από διανοητική και σωματική άποψη ώστε η Γραφή λέει ότι «πρόσφερε δεήσεις καθώς και ικεσίες . . . με δυνατές κραυγές και δάκρυα». (Εβραίους 5:7) Πότε συνέβη αυτό;
Συγκεκριμένα, συνέβη τις τελευταίες ώρες της επίγειας ζωής του Ιησού όταν ο Σατανάς έκανε μια ύστατη προσπάθεια να διαρρήξει την ακεραιότητά Του. Προφανώς ο Ιησούς βασανιζόταν τόσο πολύ σκεπτόμενος τον άσχημο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο θάνατός του ως υποτιθέμενου κακοποιού στην υπόληψη του Πατέρα του ώστε καθώς «συνέχισε να προσεύχεται [στον κήπο της Γεθσημανή] ο ιδρώτας του έγινε σαν σταγόνες αίματος που έπεφταν στο έδαφος». Ο θάνατός του πάνω στο ξύλο του βασανισμού, λίγες ώρες αργότερα, ήταν τόσο οδυνηρός ώστε ο Ιησούς έβγαλε «δυνατές κραυγές [με] δάκρυα». (Λουκάς 22:42-44· Μάρκος 15:34) Με αυτόν τον τρόπο, «έμαθε την υπακοή από όσα υπέφερε», και έτσι έκανε την καρδιά του Πατέρα του να χαίρεται. Τώρα που ο Ιησούς βρίσκεται στον ουρανό, νιώθει το δικό μας πόνο καθώς πολλές φορές κάνουμε αγώνα για να είμαστε υπάκουοι.—Παροιμίες 27:11· Εβραίους 2:18· 4:15.

Όταν ο πατέρας και η μητέρα σου σε διαπαιδαγωγούν, αυτό δείχνει ότι θέλουν το καλύτερο για εσένα, ότι σε αγαπούν. «Ποιος γιος είναι αυτός τον οποίο δεν διαπαιδαγωγεί ο πατέρας του;» ρωτάει η Γραφή. Δεν θα ήταν λυπηρό αν οι γονείς σου δεν σε αγαπούσαν αρκετά ώστε να αφιερώνουν χρόνο και να καταβάλλουν προσπάθειες για να σε διορθώνουν; Παρομοίως, επειδή ο Γιαχβέ σε αγαπάει, σε διορθώνει. «Είναι αλήθεια ότι καμιά διαπαιδαγώγηση δεν φαίνεται προς το παρόν να φέρνει χαρά, αλλά λύπη· ύστερα όμως, σε εκείνους που έχουν γυμναστεί από αυτήν αποφέρει ειρηνικό καρπό, δηλαδή δικαιοσύνη».—Εβραίους 12:7-11.

Ένας βασιλιάς στο αρχαίο Ισραήλ, τον οποίο ο Ιησούς μνημόνευσε για τη μεγάλη σοφία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη για στοργική διόρθωση από μέρους των γονέων. «Όποιος διστάζει να χρησιμοποιήσει το ραβδί του μισεί το γιο του», έγραψε ο Σολομών, «αλλά όποιος τον αγαπάει επιδιώκει να τον διαπαιδαγωγεί». Ο Σολομών είπε μάλιστα ότι η ψυχή ενός ατόμου το οποίο λαβαίνει στοργική διόρθωση μπορεί να ελευθερωθεί από το θάνατο. (Παροιμίες 13:24· 23:13, 14· Ματθαίος 12:42) Μια Χριστιανή θυμάται πως, όταν ήταν παιδί, όποτε δεν καθόταν φρόνιμα στις Χριστιανικές συναθροίσεις, ο πατέρας της υποσχόταν ότι θα τη διαπαιδαγωγούσε όταν θα γύριζαν στο σπίτι. Τώρα θυμάται τον πατέρα της με τρυφερότητα επειδή της έδωσε στοργική διαπαιδαγώγηση η οποία διαμόρφωσε με θαυμάσιο τρόπο τη ζωή της.

Αν έχεις γονείς που σε αγαπούν αρκετά ώστε να αφιερώνουν χρόνο και να καταβάλλουν προσπάθειες για να σε διαπαιδαγωγούν στοργικά, να είσαι ευγνώμων. Να τους υπακούς, όπως υπάκουε ο Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός τους γονείς του, τον Ιωσήφ και τη Μαρία. Αλλά κυρίως να τους υπακούς επειδή το ζητάει ο ουράνιος Πατέρας σου, ο Γιαχβέ. Με αυτόν τον τρόπο θα ωφελήσεις τον εαυτό σου, ώστε “να πάνε καλά τα πράγματα για εσένα και να παραμείνεις πολύ καιρό πάνω στη γη”.—Εφεσίους 6:2, 3.
  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...