Προς το περιεχόμενο

Εκπαίδευση IT Administrator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καααλησπέρα

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αθήνα (ή online) το οποίο να διδάσκει τις γνώσεις που χρειάζονται για να ανταπεξέλθει κανείς σε θέση admin παρόχων internet, ή σε IT τμήματα εταιρειών. Βασικά αυτό που εννοώ είναι για γνώσεις που ΔΕΝ περιλαμβάνουν προγραμματισμό, αν υπάρχει κάποιος εκπαιδευτικός φορέας που να τις συνδυάζει, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένος κάποιος να τρέχει για σκόρπιες πιστοποιήσεις / σχολές, κι επίσης να μπορεί κεντρικά να αποκτήσει και κάποιον τίτλο (πχ HND, BSc etc). Φαντάζομαι ότι πιστοποιήσεις Cisco, Windows Server & Linux είναι τα βασικά. Συνδυάζονται όμως από κάποια σχολή ώστε να οδηγούν σε κάποιο τίτλο; Δε θέλω να μπλέξω με προγραμματισμό, άλγεβρες κτλ...

Ξέρω πως υπάρχει το ECDL IT Administrator αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το έχω σε μεγάλη εκτίμηση, είναι απλό certification της ECDL.

Δημοσ.

2-3 πραγματακια στα γρηγορα.

1. Admin σε ISP χωρις βασικες γνωσεις προγ/σμου αδυνατον (bash, java κυριως, sql ενιοτε).

2. Μην στεκεσαι στα πιστοποιητικα αλλα στην πραγματικη γνωση. Και μιλωντας για θεσεις admin σε εταιρειες με 1000δες clients (οπως ενας ISP) πρεπει να εχεις γνωση και πειρα σε πολλους τομεις. Αdmin σε τετοιες εταιρειες δεν σε κανουν οι πιστοποιησεις αλλα η πειρα και καποιες επιπλεον ικανοτητες επι προσωπικου επιπεδου.

3. Certifications απο ECDL τα ξεχνας αν σκοπευεις να κανεις κατι περισσοτερο απο κατσαβιδακιας/τηλεφωνικο κεντρο σε ISP.

Στο τι προγραμμα/σχολη πρεπει να ακολουθησεις δεν μπορω να σε κατατοπισω, αλλα μια καλη αρχη για δικτυακα ζητηματα ειναι το CCNA. Μπορεις και μονος σου αν δεν εισαι τελειως ασχετος με το θεμα.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν είμαι άσχετος όχι, διαβάζω για να το δώσω. Επειδή η εμπειρία προυποθέτει πρόσληψη, θεωρείς για κάποιον που έχει τελειώσει το λύκειο καλύτερο να το ρίξει στις πιστοποιήσεις;

Δημοσ.

Θα μπορουσες να ψαξεις για μια δουλεια κοντα στο αντικειμενο της διαχειρισης δικτυων (ας πουμε τεχνικος) η οποια μετα απο μερικα χρονια πειρας, εκτος απο το οτι θα σου δειξει κατευθυνσεις για να εμβαθυνεις (εκει πχ θα καταλαβεις πού και γιατι μπορει να χρειαστεις γνωσεις προγ/σμου και θα τις αναπτυξεις στην πραξη), θα σου ανοιξει επαγγελματικες πορτες και για αυτο που ψαχνεις. Αλλιως θα σε δει μια εταιρεια στο interview αν πας ως αποφοιτος Λυκειο κι αλλιως θα σε δει ως "συναδελφο" και ατομο του κυκλου τους, αν δειξεις προυπηρεσια.

Παντως, στην Ελλαδα δεν ξερω κατα ποσο υπαρχουν ρεαλιστικες πιθανοτητες να συμβουν ολα αυτα. Μαλλον θελει αρκετη τυχη εκτος απο πολλη προσωπικη προσπαθεια.

Δημοσ.

admin σε παροχο ξεχνα το για την ώρα. ΓΙα να μπεις σε παροχο, χωρις ιδιαιτερη προυπηρεσια, ξεκινας είτε απο helpdesc είτε το πολύ απο κανα Noc και με τον καιρό και ανάλογα τις γνωριμιες και τη δουλεια σου μπορεις να ανέβεις. Για αρχη ενα ccna ειναι αρκετο, τιποτα δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει την εμπειρία και δυστυχώς τις γνωριμίες. 

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το IT μιας εταιρείας συνήθως απλά κάνει το Operations , άντε και λίγο deploy και ίσως και troubleshooting. Έχουν υποστήριξη από έξω για τα "βαριά". Οπότε χρειάζεσαι τις τυπικές πιστοποιήσεις (MS,Cisco,x Vendor) για να μπεις με τα τυπικά προσόντα. Σχολή που να τα διδάσκει όλα δεν υπάρχει. Από την άλλη δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη ανάγκη να είσαι ο απίθανος , μιας και τα συστήματά τους δουλεύουν ήδη.

Τώρα η γνώμη μου είναι πως Certifications 15% , εμπειρία 30%, γνωριμίες 55%. Δηλαδή για να πάρεις ένα μισθό μεταξύ 800-1200 οι πιστοποιήσεις αρκούν ή μια σημαντική εμπειρία χωρίς Certifications. Για την επόμενη κλίμακα 1200-1600(βαριά 1700) θέλεις Experience, Certifications και σίγουρα λίγο γνωριμίες-Networking με τους υπόλοιπους του χώρου. Αν έχεις και τα τρία συστατικά , ίσως , λέω ίσως, αν έχεις και πολύ καλές γνωριμίες να βρεις και θέση με πάνω από 2000. Μετά για παραπάων πρέπει να είσαι Manager ,δηλαδή να έχεις άλλα Skills.

Τα certifications από μόνα τους απλά θα σου παρέχουν ένα μισθό να ζεις. Αν έχεις φοβερές γνωριμίες μπορείς να γίνεις ότι θέλεις,ακόμη και άσχετος να είσαι.

Δημοσ.

Πανω-κατω ατομα που δουλευουν στο χωρο σε γνωστες εταιρειες για χρονια, ειναι γνωστα στην πιατσα, ειδικα αν ειναι ικανοι στο αντικειμενο και προερχονται απο εταιρειες, πχ της ιδιας πολης/χωρας. Ειναι αρκετα ευκολες αν εχεις μπει ηδη στο αντικειμενο σε επαγγελματικο επιπεδο.

Οι γνωριμιες χρειαζονται για να πρωτομπεις στον κυκλο του ΙΤ σε επαγγελματικο επιπεδο, απο εκει και περα ειναι αναποφευκτες. Οσο αναποφευκτο ειναι και το να κρινεσαι βαση ικανοτητων απο συναδελφους για το αν μπορεις ή οχι για το next level.

ΥΓ. Κι οταν λεμε γνωριμιες, εννοουμε με την κανονικη τους εννοια κι οχι με την ελληνικη (aka ο κουμπαρος του αδερφου μου ειναι προισταμενος λογιστηριου στην ταδε εταιρεια και θα πει του IT manager να με προσλαβουν).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...