Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά χαρά. Ψάχνω αυτό τον καιρό για κάποια θέση στις Βρυξέλλες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος ήδη εκεί και αν ναι, πως είναι τα πράγματα εκεί. Ποιότητα ζωής. Κόστος.

Με 2000Ε ή 3000Ε τα βγάζει κάποιος πέρα, αν δεν έχει οικογένεια;

Για να μη με πάρετε ήδη στην πλάκα απλά θα ήθελα να έχω μια ιδέα πριν -ενδεχομένως- το τολμήσω. Πχ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι ήδη στο εξωτερικό (Ελβετία) αλλά τα ενοικια για ένα σπίτι πχ 45τμ είναι γύρω στα 1400Ε. Οπότε οι τάξεις μεγεθών είναι σημαντικές και σχετικές.

Τέλος, βλέπω ότι επίσημες γλώσσες είναι Γαλλικά και Ολλανδικά. Μιλάω Γαλλικά και λίγο Ολλανδικά. Οι δημόσιες υπηρεσίες σε ποια γλώσσα δουλεύουν;

Δημοσ.

Γιατί να φύγεις από Ελβετία; Με 2000 ευρώ καθαρά (περίπου 3300-3500 μικτά) και να ζεις μόνος είσαι παραπάνω από έναν μέσο μηνιαίο μισθό, με 3000 (περίπου 5500-5800 μικτά) ζεις άνετα. Για να κάνεις αναγωγή σε ετήσιο μισθό πολλαπλασίασε με 13.92, δηλαδή 12 μηνιάτικα, συν ένας έξτρα μισθός τον Δεκέμβρη (δώρο Χριστουγέννων που λέγαμε στην Ελλάδα) συν 0.92 του μικτού μισθού τον Μάη-Ιούνη (δώρο διακοπών).

Οι δημόσιες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες και μόνο (πρέπει να) δουλεύουν σε γαλλικά και ολλανδικά, τα γαλλικά χρησιμοποιούνται περισσότερο.

Δημοσ.

Υπήρχε εποχή που τα έβγαζα πέρα με 1000 € τον μήνα από τα οποία 675 έξοδα σπιτιού.

Υπήρχε και εποχή που 3.000 € τον μήνα δεν μου έφταναν γιατί ξόδευα ασύστολα.

Αναλόγως τη ζωή που κάνεις και τα έξοδά σου.

Δημόσιες υπηρεσίες μόνο γαλλικά/ολλανδικά.

Αν βγεις έξω από Βρυξέλλες, μόνο ολλανδικά.

Δημοσ.

Ελβετία με κούρασε. Είμαι 3.5 χρόνια και αυτά έχουν περάσει δουλεια σπίτι δουλειά. Καθημερινές το ωράριο είναι 8.30 με 6 με 2 ώρες κενές αλλά τις περισσότερες φορές φεύγει κανείς 7-7.30 ή και αρκετά αργότερα. Πολλές φορές αναγκάζομαι να δουλεύω 6-8 ώρες τις Κυριακές για να βγει η δουλειά. Οι μισθοί ειναι τεράστιοι για τα δεδομένα Ελλάδας ή και Βρυξελλων αλλά οι τιμές δεν παλεύονται. Είχα πάει σήμερα να ψωνίσω στο super market, 12.5 Ευρώ το κιλό τα κεράσια.

Βρυξέλλες μου είπαν ότι με βάση την εμπειρία μου είμαι είτε στα 2000Ε με δωρεάν 500Ε έξοδα μετακίνησης (πχ αυτοκίνητο) είτε στις 3000-3500Ε χωρίς όμως άλλες παροχές. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται και η ασφάλεια (εδώ πληρώνω 370Ε το μήνα). Το ποσό θα το δω με το τμημα προσωπικού αν τελικά με πάρουν και αν το αποφασίσω να πάω.

Δημοσ.

θες αλλαγη,πηγαινε βρυξελλες,ειναι το κεντρο του ευρωπαικου κοσμου.Αρκετοι συναδελφοι μου διεθνολογοι ειναι εκει ,σιγουρα καλυτερη ζωη απο ελβετια.Με τα εξοδα ,εξαρταται απο το πως θα ζεις...

Δημοσ.

Υπήρχε εποχή που τα έβγαζα πέρα με 1000 € τον μήνα από τα οποία 675 έξοδα σπιτιού.

Υπήρχε και εποχή που 3.000 € τον μήνα δεν μου έφταναν γιατί ξόδευα ασύστολα.

Αναλόγως τη ζωή που κάνεις και τα έξοδά σου.

Δημόσιες υπηρεσίες μόνο γαλλικά/ολλανδικά.

Αν βγεις έξω από Βρυξέλλες, μόνο ολλανδικά.

what? στην φλανδρα γιατι στην βαλονια μιλανε μονο γαλλικα

Ελβετία με κούρασε. Είμαι 3.5 χρόνια και αυτά έχουν περάσει δουλεια σπίτι δουλειά. Καθημερινές το ωράριο είναι 8.30 με 6 με 2 ώρες κενές αλλά τις περισσότερες φορές φεύγει κανείς 7-7.30 ή και αρκετά αργότερα. Πολλές φορές αναγκάζομαι να δουλεύω 6-8 ώρες τις Κυριακές για να βγει η δουλειά. Οι μισθοί ειναι τεράστιοι για τα δεδομένα Ελλάδας ή και Βρυξελλων αλλά οι τιμές δεν παλεύονται. Είχα πάει σήμερα να ψωνίσω στο super market, 12.5 Ευρώ το κιλό τα κεράσια.

Βρυξέλλες μου είπαν ότι με βάση την εμπειρία μου είμαι είτε στα 2000Ε με δωρεάν 500Ε έξοδα μετακίνησης (πχ αυτοκίνητο) είτε στις 3000-3500Ε χωρίς όμως άλλες παροχές. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται και η ασφάλεια (εδώ πληρώνω 370Ε το μήνα). Το ποσό θα το δω με το τμημα προσωπικού αν τελικά με πάρουν και αν το αποφασίσω να πάω.

Με 2000 εισαι πανω απο τον μεσο ορο, με 2500 και πανω εισαι πολυ ανετος. Τα ενοικια τωρα εξαρτονται απο την περιοχη. εγω μενω σε περιοχη τυπου κηφισια μπροστα απο εμπορικο κεντρο με εστιατορια και τις παναγιας τα ματια γυρω μου και πληρωνω κοντα 600 ευρω για μια τρυπα κακα τα ψεματα (ασχετα με το ποσο τεμπελα ειμαι και δεν μετακομιζω σε κατι μεγαλυτερο  :-D ) μπορεις να πας και σε κακες γειτονιες τυπου κυψελη και με τα ιδια λεφτα εχεις 2οροφο σπιτι. Βασικα τα στουνιο ειναι ακριβα (οπως το δικο μου) μετα αν πας σε διπλασια ή τριπλασια τετραγωνικα το ενοικιο δεν παει αναλογικα. Ενας γνωστος μου μενει σε πολυ καλη περιοχη σε διαμερισματαρα 100 και τμ και δινει 1100-1200, χαλαρα 3-4 φορες το δικο μου στουντιο.

Τα τροφιμα παλι εξαρτονται  απο που ψωνιζεις. υπαρχουν λαικες, lidl, aldi, colrouyt, carrefour, delhaize (βασιλοπουλος στην ελλαδα) μεχρι και σουπερ γκουρμε με καταστασεις οπου τα κερασια κανουν 20ευρω το κιλο και ενα μανγκο 5 ευρω.

βρυξελλες κυριως γαλλικα μιλιωνται.

Δημοσ.

Είχα πάει σήμερα να ψωνίσω στο super market, 12.5 Ευρώ το κιλό τα κεράσια.

μεχρι και σουπερ γκουρμε με καταστασεις οπου τα κερασια κανουν 20ευρω το κιλο και ενα μανγκο 5 ευρω

Καλύτερη προσφορά κανείς; Ακούω, ποιός είπε 25 ευρώ γι' αυτό το κιλό τραγανά κεράσια;  :lol:

• Like 2
Δημοσ.

what? στην φλανδρα γιατι στην βαλονια μιλανε μονο γαλλικα

βρυξελλες κυριως γαλλικα μιλιωνται.

Όταν βγαίνεις από Βρυξέλλες Φλάνδρα είσαι.

Δημοσ.

Σε ποιο super market?

Δημοσ.

370 ευρώ το μηνα ασφάλεια? Με συγχωρείς αλλά 90 χρόνων είσαι? Επειδή αυτά πάνε με την ηλικία. Εγώ πληρωνα 200 το μήνα. Επίσης έδινα 500 ευρώ το μήνα για δυάρι 80 τετραγωνικά με κοινόχρηστα θέρμανση και ζεστό νερό μέσα στην τιμή. Και αλλά 120 ευρώ κάρτα για όλο το μήνα. Που πηγες και βρηκες σπιτι, σε καμια αριστοκρατικη συνοικια? Συμβουλή μου: βάλε τον κώλο σου κάτω και κάτσε εκεί που είσαι. Ένα είναι το σίγουρο, τα κεράσια στις Βρυξέλλες κοστζουν όσο στην Ελβετία.

Δημοσ.

Όταν βγαίνεις από Βρυξέλλες Φλάνδρα είσαι.

λολ στα βόρεια γτ στα νότια ειναι βαλονια. εκτος αν εχεις βγει μονο μια φορα απο τις βρυξελλες και δεν ξερεις τι υπαρχει γυρω γυρω

370 ευρώ το μηνα ασφάλεια? Με συγχωρείς αλλά 90 χρόνων είσαι? Επειδή αυτά πάνε με την ηλικία. Εγώ πληρωνα 200 το μήνα. Επίσης έδινα 500 ευρώ το μήνα για δυάρι 80 τετραγωνικά με κοινόχρηστα θέρμανση και ζεστό νερό μέσα στην τιμή. Και αλλά 120 ευρώ κάρτα για όλο το μήνα. Που πηγες και βρηκες σπιτι, σε καμια αριστοκρατικη συνοικια? Συμβουλή μου: βάλε τον κώλο σου κάτω και κάτσε εκεί που είσαι. Ένα είναι το σίγουρο, τα κεράσια στις Βρυξέλλες κοστζουν όσο στην Ελβετία.

οχι ρε προχθες βρηκα κερασια με 6 ευρω το κιλο πεντανοστιμα :-D

• Like 1
Δημοσ.

λολ στα βόρεια γτ στα νότια ειναι βαλονια. εκτος αν εχεις βγει μονο μια φορα απο τις βρυξελλες και δεν ξερεις τι υπαρχει γυρω γυρω

οχι ρε προχθες βρηκα κερασια με 6 ευρω το κιλο πεντανοστιμα :-D

Τα lol κομμένα ιδίως όταν γνωρίζεις να χειρίζεσαι το internet

2511px-Flemish_Community_in_Belgium_and_

Γύρω από Βρυξέλλες παντού Φλάνδρα είναι.

Στα νότια όπως είπες, πάλι Φλάνδρα είσαι, πιο κάτω ξεκινά η Βαλλονία.

Να υποθέσω από τα γραφόμενά σου ότι δεν έχεις βγει από Βρυξέλλες..

Δημοσ.

Η φθηνοτερη ασφαλεια ειναι περιπου στα 270 με 280Ε. Αν ομως τυχει να χρειαστεις ασθενοφόρο μπορει να πληρωσεις και 1000Ε. Οπότε αρχιζεις να συμπληρωνεις παροχες και να ανεβαινεις στην τιμη.

Εισιτήρια μηνιαια πανε πλέον 70Ε.

Σπίτι στη Γενεύη, φτηνότερα από 1000Ε, που να χτυπάς τον κωλο σου δε βρισκεις.Μιλαω για σπιτι και οχι για δωματιο σε διαμερισμα. Και με 1000Ε θα βρεις αχουρι. Αυτο γιατι υπαρχουν ολοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικές και ο καθένας πληρώνει όσο όσο.

Και για να μην τσακώνεστε η προσφορά στα κεράσια ειναι στα coop!

Edit: Και για να προλάβω κάποιους που θα προτεινουν σπίτι στη Γαλλία, εκεί οι τιμες θα ηταν 40% φθηνοτερες αλλα θα επρεπε να κανω 50λεπτα διαδρομη τη μερα με αυτοκινητο λογω κίνησης. Εδω χρειάζομαι 15 λεπτα με συγκοινωνια. Και επιπλέον ο μισθος μου θα ηταν χαμηλότερος (ως frontalier).

Δημοσ.

Τα lol κομμένα ιδίως όταν γνωρίζεις να χειρίζεσαι το internet

2511px-Flemish_Community_in_Belgium_and_

Γύρω από Βρυξέλλες παντού Φλάνδρα είναι.

Στα νότια όπως είπες, πάλι Φλάνδρα είσαι, πιο κάτω ξεκινά η Βαλλονία.

Να υποθέσω από τα γραφόμενά σου ότι δεν έχεις βγει από Βρυξέλλες..

ενταξει εσυ αν βγαινεις μονο με τα ποδια απο τις βρυξελλες λογικο ειναι να λες αυτο που λες. οι υπολοιποι παιρνουμε και κανενα τραινο και παμε παραπερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...