Pablo_Hasan Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Ναι θεωρητικά εργάζομαι σαν υπάλληλος και όχι ως intern μπορείς με κάποιον τρόπο να το αποδειξεις;
jmaster18 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 μπορείς με κάποιον τρόπο να το αποδειξεις; Ο κώδικας που γράφω μπαίνει σε version control system με τα στοιχεία μου, δηλαδή φαίνεται ξεκάθαρα τι έχω γράψει εγώ και τι οι υπόλοιποι. Το ίδιο το project έχει δικο του site, υπάρχει σε Google Play, App Store και Windows Store και γενικά φαίνεται ότι πρόκειται για project το οποίο πουλά η εταιρία.
Pablo_Hasan Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 οκ, μπορείς να ρωτήσεις στην επιθεώρηση εργασίας, ο τύπος γλιτώνει και ασφαλιστικές εισφορές έτσι, ή σε έναν εργατολόγο. (Οι περισσοτεροι ψαρώνουν όταν δουν γράμμα απο δικηγόρο) Αλλιώς, αν δεν ειναι τοσο μεγάλο πρόβλημα να ψάχνεις για νέα πρακτική, του λες ότι θα φύγεις αν δεν σε πληρώσει και μένει με μισοτελειωμένο κώδικα στα χέρια. 1
jmaster18 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Μάλλον θα τα συνδυάσω, θα πάω και στην επιθεώρηση και θα τον προειδοποιήσω με παραίτηση.Thanks for the tips!! 1
Acid_raiN Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Σε ξενόγλωσσα άρθρα που διαβάζω είναι βασικός όρος του unpaid internship, επίσης το διάβασα και Site: εδώ που λέει ξεκάθαρα: Ο μαθητευόμενος ή ο πρακτικά ασκούμενος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απασχολείται για τους παραγωγικούς σκοπούς της επιχείρησης, αλλά μόνο για την δική του τεχνική και επαγγελματική επιμόρφωση. Ναι Τα ξενόγλωσσα άρθρα αφορούν τις χώρες για τις οποίες γράφτηκαν.. Και στην τελική δεν είσαι unpaid. Παίρνεις κάποια χρήματα. Σαν πρακτική εσύ δηλαδή τι θα ήθελες να κάνεις; Δεν θα ήθελες να δουλεύεις σε πραγματικά projects; Για το γεγονός ότι ο εργοδότης σου είπε ότι θα σε πληρώνει, ενώ τώρα δεν το κάνει, είμαι μαζί σου ότι είναι μεγάλο φάουλ και δείχνει και με τι άνθρωπο θα έχεις να κάνεις αν μετά υπάρξει προοπτική πρόσληψης. Εγώ απλά διαφωνώ στη γενική άποψη ότι ο πρακτικάριος πρέπει να πληρώνεται εξτρά αν κάνει πραγματική δουλειά.
Apoll Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2015 Μάλλον θα τα συνδυάσω, θα πάω και στην επιθεώρηση και θα τον προειδοποιήσω με παραίτηση.Thanks for the tips!! Φίλε αν εκεί στην Ελλάδα είχαν όλοι τα δικά σου @@ δεν θα δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί πλέον. Πολύ καλά κάνεις. Πατήστε τους εκμεταλευτές. Προσωπική συμβουλή, μάθε ASP.NET MVC (με Boostrap, Knockout ή Angular) και φύγε για εξωτερικό. Μετά από 3-4 χρόνια εργασίας, θα μπορείς να έχεις την εμπειρία να βγεις στην αγορά ως contractor με δική σου εταιρία και θα πέρνεις £300-£350 την ημέρα όπως κάνουμε οι υπόλοιποι. 1
defacer Δημοσ. 2 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2015 Βρίσκουμε δηλαδή τον φοιτητή στην ανάγκη και τον εκμεταλλευόμαστε. Μέσες άκρες (υπάρχουν πάντα κάποιες εξαιρέσεις) έτσι ακριβώς λειτουργούν τα internships παντού, εντός και εκτός Ελλάδας. Το λέω όχι για να δικαιολογήσω την πρακτική αλλά επειδή σου φαίνεται αξιομνημόνευτο.
jmaster18 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου 2015 Εγώ απλά διαφωνώ στη γενική άποψη ότι ο πρακτικάριος πρέπει να πληρώνεται εξτρά αν κάνει πραγματική δουλειά. Η ουσία είναι ότι το κράτος με πληρώνει 870 ευρώ για ένα project από το οποίο η εταιρία θα κερδίσει 20000+ €. Είναι δηλαδή σαν να έδινε το κράτος απευθείας στην εταιρία 870 ευρώ χωρίς λόγο. Και btw 290 ευρω/μήνα για ανάπτυξη λογισμικού είναι κυριολεκτικά σκλαβιά. Φίλε αν εκεί στην Ελλάδα είχαν όλοι τα δικά σου @@ δεν θα δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί πλέον. Πολύ καλά κάνεις. Πατήστε τους εκμεταλευτές. Προσωπική συμβουλή, μάθε ASP.NET MVC (με Boostrap, Knockout ή Angular) και φύγε για εξωτερικό. Μετά από 3-4 χρόνια εργασίας, θα μπορείς να έχεις την εμπειρία να βγεις στην αγορά ως contractor με δική σου εταιρία και θα πέρνεις £300-£350 την ημέρα όπως κάνουμε οι υπόλοιποι. ASP.NET και Bootstrap ξέρω απο το πρώτο έτος και js μαθαίνω τώρα, το εξωτερικό είναι ο στόχος μου εννοείται. Βγάζουν όντως τόσα πολλά οι contractors? Μέσες άκρες (υπάρχουν πάντα κάποιες εξαιρέσεις) έτσι ακριβώς λειτουργούν τα internships παντού, εντός και εκτός Ελλάδας. Το λέω όχι για να δικαιολογήσω την πρακτική αλλά επειδή σου φαίνεται αξιομνημόνευτο. Υπάρχει μία λέξη για την δωρεάν εργασία.. 'δουλεία' όπου και να γίνεται και με οποιαδήποτε δικαιολογία αποτελεί έγκλημα.
defacer Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Βγάζουν όντως τόσα πολλά οι contractors? Αν πας σε κάποια από τις χώρες που πληρώνουν και έχεις τις προϋποθέσεις για να είσαι σε κείνη τη θέση (δεν είναι έτσι απλά άντε γιούργια) δεν είναι πολλά. Κι έχω την εντύπωση ότι ο apoll μιλάει για μεικτά, που σημαίνει ακόμα περισσότερο όχι πολλά. Βεβαίως οποιαδήποτε σύγκριση με ελληνικά δεδομένα είναι τελείως άκυρη. Υπάρχει μία λέξη για την δωρεάν εργασία.. 'δουλεία' όπου και να γίνεται και με οποιαδήποτε δικαιολογία αποτελεί έγκλημα. Γενικά μιλώντας, δε συμφωνώ. Πρώτον γιατί το κέρδος δεν είναι μόνο χρηματικό και δεύτερον γιατί κανείς δε σε ανάγκασε να μείνεις εκεί. "Εκμετάλλευση" είναι πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός. That said, και μένα αν το δεις σαν τι πλήρωσε ο εργοδότης vs τι έβγαλε η πρώτη μου δουλειά ήταν ακόμα πιο στεγνή εκμετάλλευση. Αλλά πήρα τόσα πράγματα από κει (συμπεριλαμβανομένων και των το να πράγμα φέρνει το άλλο ανοιγμάτων για τις επόμενες 3 δουλειές μου) που μέχρι και σήμερα πιστεύω πως ήταν πολύ καλή εξέλιξη και για μένα προσωπικά. Μαλάκες ναι, αλλά absolutely no hard feelings.
Papakaliati Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Μήπως θέλεις να σου δίνει κανένα 1000ρικο; πρακτική κάνεις, και όχι στην Google φαντάζομαι. Ότι κάνεις το κάνεις για δικές σου γνώσεις. Έμαθες ένα framework που δεν το ήξερες πριν. Στην τελική θεωρείς ότι οι γνώσεις και ο χρόνος σου αξίζουν να πληρωθούν με 700 ευρώ δηλαδή ~20% πάνω του βασικού σαν φοιτητής; και χωρίς να σε ξέρω προσωπικά θεωρώ ότι με ασφάλεια μπορώ να πω, σιγά μην βγάζεις δουλειά αξίας χιλιάδων ευρώ στην πρώτη πρακτική,ακόμη και αν ξέρεις να γράφεις κώδικα. Γιατί άλλο ξέρω να κάνε ένα πρόγραμμα που κάνει κάτι,και άλλο το γράφω έτσι ώστε αν κάποιος άλλος το κοιτάξει θα καταλάβει τι παίζει. Και χαλαρώστε με τα 350 την μέρα, η την ιδέα του contractor. Και εγώ θέλω να γίνω CEO με 1 μυριο τον μήνα, αλλά άμα είσαι ακόμη φοιτητής τα σχέδια σου πρέπει να είναι λίγο πιο κλιμακωτα. Και άμα παραιτηθείς τι ακριβώς θα κάνεις; Κατι μου λέει ότι πιο πιθανό είναι να πετάς αετό πάρα να προγράμματιζεις...
jmaster18 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Αν παραιτηθώ μπορώ να ασχοληθώ με προσωπικά μου projects δεν κάθομαι να τα ξύνω. Και αν δεν αξίζει να πληρωθεί τόσο φοιτητής πανεπιστημίου με γνώσεις που ξεπερνούν κατα πολύ αυτά που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο τότε ποιός πρέπει; Νομίζω ότι έχουμε συνηθίσει επικίνδυνα στα Ελληνικά δεδομένα. Και στην τελική ότι ζητάς παίρνεις, αν υποτιμούμε τους εαυτούς μας καλα μας κάνουν. 2
Acid_raiN Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Η ουσία είναι ότι το κράτος με πληρώνει 870 ευρώ για ένα project από το οποίο η εταιρία θα κερδίσει 20000+ €. Είναι δηλαδή σαν να έδινε το κράτος απευθείας στην εταιρία 870 ευρώ χωρίς λόγο. Και btw 290 ευρω/μήνα για ανάπτυξη λογισμικού είναι κυριολεκτικά σκλαβιά. Το πρόβλημα στον συλλογισμό σου είναι ότι συγχέεις την πρακτική με την κανονική εργασία. Η πρακτική είναι για να μάθεις εσύ πράγματα, να αποκομίσεις εμπειρίες δουλεύοντας σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και να βάλεις την επιπλέον γραμμή στο βιογραφικό σου. Αν δουλεύεις μάλιστα σε πραγματικό project και κάνεις πραγματική δουλειά, ακόμα καλύτερα. Είσαι ήδη πάνω από όλους τους υπολοίπους που κάνανε μια ότι να ναι πρακτική. Δεν είναι για να βγάλεις λεφτά. Αυτό το κάνεις όταν βρεις μια κανονική δουλειά και θα διαπραγματευτείς το μισθό σου με συμβόλαια κτλ. Φιλικά πάντα ε 1
Brisingr Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 That said, και μένα αν το δεις σαν τι πλήρωσε ο εργοδότης vs τι έβγαλε η πρώτη μου δουλειά ήταν ακόμα πιο στεγνή εκμετάλλευση. Αλλά πήρα τόσα πράγματα από κει (συμπεριλαμβανομένων και των το να πράγμα φέρνει το άλλο ανοιγμάτων για τις επόμενες 3 δουλειές μου) που μέχρι και σήμερα πιστεύω πως ήταν πολύ καλή εξέλιξη και για μένα προσωπικά. Μαλάκες ναι, αλλά absolutely no hard feelings. +1 Όποιος νομίζει ότι είναι μόνο θέμα Ελλάδας είναι γελασμένος. Κάνω αυτή τη στιγμή (η καλύτερα τελειώνω) το internship μου σε μεγάλη εταιρία του εξωτερικού (big 5) και το ratio είναι ξεκάθαρα εκμετάλλευση σχετικά με το πόσα πράγματα κάνω και το πόσο ενεργός είμαι σε όλα τα projects που προχωράμε. Παρ' όλα αυτά ο συνδιασμός των γνώσεων που παίρνεις μαζί με τις ευκαιρίες που σου ανοίγονται είναι τόσες πολλές σε μια τέτοια καλή πρακτική, που αξίζει και παρααξίζει και είναι ξεκάθαρα ο λόγος που συνεχίζουν να υπάρχουν τα internships. Γιατί τα κριτήρια για να μπεις σε internship προφανώς δεν είναι τα ίδια με αυτά που πρέπει να τηρείς για να χτυπήσεις full time θέση (και που το να έχεις κάνει internship σε βοηθά άπειρα) . Και όχι, ούτε εδώ με "δίδαξαν" κάτι. Νέο framework έμαθα από το 0 και ξεκίνησα να γράφω για αυτούς. Αλλά δεν είχαν τις ίδιες απαιτήσεις παραγωγικότητας με τους fulltime και το framework που έμαθα καθώς και τα πάντα σχετικά με το πως να στήσεις ένα καλό architecture είναι σημαντικά μαθήματα που σου παρέχουν, άσχετα αν δεν θα κάτσουν να στα δείξουν στον πίνακα.
defacer Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Και αν δεν αξίζει να πληρωθεί τόσο φοιτητής πανεπιστημίου με γνώσεις που ξεπερνούν κατα πολύ αυτά που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο τότε ποιός πρέπει; Νομίζω ότι έχουμε συνηθίσει επικίνδυνα στα Ελληνικά δεδομένα. Και στην τελική ότι ζητάς παίρνεις, αν υποτιμούμε τους εαυτούς μας καλα μας κάνουν. Επικροτώ και συμμερίζομαι το σκεπτικό σου. Και γω ο ίδιος -- το έχω ξαναγράψει κάπου στο φορουμ νομίζω -- σε κείνη την πρώτη δουλειά (όχι internship ε) το 2002 έπαιρνα 300 μαύρα για part time. Και μετά επειδή κάναμε παπάδες ήθελε ο αφεντικός να το κάνουμε full time και μου έδινε "ε, part time είσαι τώρα με 300, οχτάωρο λοιπόν με 600 (μαύρα)" και γω δεν δεχόμουν και ήθελα 800. Μέχρι να το πάρει απόφαση ότι δεν έχει καλύτερη επιλογή (και είναι τεράστιας σημασίας το ότι μόνος του κατάλαβε πως δεν έχει καλύτερη επιλογή) από το να δώσει τα 800 μου έκανε διάφορα ωραία όπως π.χ. ερχόταν κόσμος για interview και μου είπε "πριν λίγο αυτός που ήρθε ήταν πολύ αξιόλογος και δεχόταν με 600" στο οποίο του απάντησα "αν είναι όντως αξιόλογος και δέχεται με 600 ειλικρινά σου μιλάω, να τον προσλάβεις". Οπότε ναι με χίλια, σου εύχομαι ποτέ να μη σκεφτείς ούτε να αναγκαστείς να ξεπουλήσεις τον εαυτό σου. ΑΛΛΑ Όσο καλός κι αν είσαι, ακόμα κι αν είσαι όντως τόσο καλός όσο νομίζεις -- υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες εκτός απο τα technical skills σου και ακόμα περισσότερο παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με σένα προσωπικά, οι οποίοι καθορίζουν το τι αμοιβή μπορείς να διεκδικήσεις και υπό ποιές συνθήκες. Μη χαντακώσεις τον εαυτό σου καβαλώντας το καλάμι γιατί κανένας δε συμπαθεί τους καβαλημένους, ειδικά τους καβαλημένους που δεν έχουν βγει ακόμα από τ' αυγό τους. Αν έχεις μια ΟΚ επαγγελματική σχέση και η δουλειά σου μιλάει για σένα από μόνη της, αργά η γρήγορα θα βρεθεί αυτός που θα σου δώσει τα δικά σου 800. Αν όμως εσύ μιλάς για τη δουλειά σου ("ξέρω πολύ περισσότερα απ' ότι διδάσκονται") το πιθανότερο είναι ότι δε θα είσαι όντως ο world class επαγγελματίας που πρέπει να είσαι για να ανέχονται τέτοια οι συνεργάτες σου και θα πάρεις πόδι unceremoniously. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2015 Και εγώ το 2010-2011 είχα κάνει πρακτική μέσω ΕΣΠΑ. Έπαιρνα κάπου 300 από το ΕΣΠΑ και άλλα 300 από τον εργοδότη. Πριν ξεκινήσω όμως ο καθηγητής που επέβλεπε τις πρακτικές μου είχε ξεκαθαρίσει ότι στις πρακτικές μέσω ΕΣΠΑ ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει έξτρα μισθό στον πρακτικάριο. Τότε μου είχε πει ότι μόνο σε πρακτική μέσω ΟΑΕΔ ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει ο εργοδότης όλο το νόμιμο μισθό του πρακτικάριου νομίζω τότε ήταν το 80% του βασικού και θα έπαιρνε κάποια λεφτά πίσω από τον ΟΑΕΔ. Στο ΕΣΠΑ ήταν στην καλή θέληση του εργοδότη. Ούτε σε πρακτικές μέσω ΟΑΕΔ συμβαίνει. Σε εμας το 2009 έπρεπε να ήσουν τυχερός για να σε πληρώσει ο εργοδότης. Γενικά, αν πούμε οτι ο εργασιακός τομέας στην Ελλάδα είναι σκατά. Ο τομέας της πρακτικής τελειοφοίτων είναι 3x σκατά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα