Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κιθάρα παίζω αρκετά καλά αλλά ξεκίνησα, όπως πολλοί, ανάποδα, με συγχορδίες και τραγούδια. Έτσι, από θεωρία είμαι σκράπας κι είπα αυτή τη σεζόν που έρχεται να το αλλάξω αυτό. Ξεκίνησα να μαθαίνω τις νότες στα τάστα (αντί για το κλασικό 0-2-3 ;), τις οκτάβες, κλίμακες, κτλ).

Έχω κολλήσει κάπου όμως και θέλω τη βοήθεια σας. Για να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται θα ρωτήσω πάνω σε πραγματικό τραγούδι.

Simple Man, Lynyrd Skynyrd, απλή εκτέλεση. Ξεκινά με τι νότες Λα, Σι, Ντο πάνω στη Λα χορδή κι έπειτα παίζει τις συγχορδίες Ντο ματζ, Σολ Ματζ, Λα Μινόρε. Ας πούμε ότι θέλω να αλλάξω τόνο για να ταιριάζει στη φωνή μου κι ανεβαίνω 2 ημιτόνια στις συγχορδίες. Πώς θα αλλάξω την εισαγωγή για να ταιριάζει στον καινούργιο τόνο; Ανεβάζω αντίστοιχα τις νότες 2 ημιτόνια στην ίδια οκτάβα; Θα γίνει δηλαδή η εισαγωγή Σι ντο ρε και οι συγχορδίες Ρε, Λα, Σολ;

Και το ίδιο σενάριο κάπως ανάποδα. Παίζω τις νότες της εισαγωγής αλλά αυτή τη φορά σε άλλη οκτάβα, π.χ. στη Μι στα τάστα 5-7-8. Ποιες συγχορδίες παίζω;

Τα έχω μπερδεμένα σε αυτό το θέμα. Πολλές φορές βρίσκω ένα τραγούδι στο kithara.to, αλλάζω τον τόνο για να βολέψει στη φωνή μου αλλά δεν ξέρω πώς να αλλάξω την εισαγωγή!

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό που ανέφερες θα κάνεις. 

Όταν λες οκτάβα εννοείς κλίμακα έτσι ; Γιατί αν παίξεις στη ΜΙ χορδή που λες το 5-7-8 τότε είσαι στην ίδια κλίμακα που έχει τα αρχικά ακόρντα που έγραψες.

Δημοσ.

Όπως τα λες θα τα κάνεις στην πρώτη περίπτωση.

Το να αλλάζεις οκτάβα δεν επηρεάζει ούτε τις συγχορδίες ούτε τις νότες που παίζεις, απλώς όλα πηγαίνουν 12 ημιτόνια πάνω ή κάτω (ή παραπάνω αν η μετατόπιση είναι πάνω από μια οκτάβα, το οποίο δεν μου φαίνεται και πολύ πιθανό στην κιθάρα). Αν αλλάζεις κλίμακα τώρα όπως λέει ο προλαλήσαντας, αυτό είναι άλλο θέμα.

Δημοσ.

Κιθάρα παίζω αρκετά καλά αλλά ξεκίνησα, όπως πολλοί, ανάποδα, με συγχορδίες και τραγούδια. Έτσι, από θεωρία είμαι σκράπας κι είπα αυτή τη σεζόν που έρχεται να το αλλάξω αυτό. Ξεκίνησα να μαθαίνω τις νότες στα τάστα (αντί για το κλασικό 0-2-3 ;), τις οκτάβες, κλίμακες, κτλ).

Έχω κολλήσει κάπου όμως και θέλω τη βοήθεια σας. Για να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται θα ρωτήσω πάνω σε πραγματικό τραγούδι.

Simple Man, Lynyrd Skynyrd, απλή εκτέλεση. Ξεκινά με τι νότες Λα, Σι, Ντο πάνω στη Λα χορδή κι έπειτα παίζει τις συγχορδίες Ντο ματζ, Σολ Ματζ, Λα Μινόρε. Ας πούμε ότι θέλω να αλλάξω τόνο για να ταιριάζει στη φωνή μου κι ανεβαίνω 2 ημιτόνια στις συγχορδίες. Πώς θα αλλάξω την εισαγωγή για να ταιριάζει στον καινούργιο τόνο; Ανεβάζω αντίστοιχα τις νότες 2 ημιτόνια στην ίδια οκτάβα; Θα γίνει δηλαδή η εισαγωγή Σι ντο ρε και οι συγχορδίες Ρε, Λα, Σολ;

Και το ίδιο σενάριο κάπως ανάποδα. Παίζω τις νότες της εισαγωγής αλλά αυτή τη φορά σε άλλη οκτάβα, π.χ. στη Μι στα τάστα 5-7-8. Ποιες συγχορδίες παίζω;

Τα έχω μπερδεμένα σε αυτό το θέμα. Πολλές φορές βρίσκω ένα τραγούδι στο kithara.to, αλλάζω τον τόνο για να βολέψει στη φωνή μου αλλά δεν ξέρω πώς να αλλάξω την εισαγωγή!

Το πιο απλό, παίρνεις ένα καποτάστο, το βάζεις στο τάστο το οποίο ταιριάζει με την φωνή σου και παίζεις κατευθείαν (όπως ήξερες) το τραγούδι.

Εάν θέλεις, μετά την ψάχνεις για τις αλλαγές που έγιναν στο κομμάτι. 

Δημοσ.

Ναι με καποτάστο το κάνω, θέλω όμως να καταλάβω πώς λειτουργεί το πράμα. Ας χρησιμοποιήσω ένα άλλο παράδειγμα. Τραγούδι: Παρε με αγκαλιά και πάμε, από Αρβανιτάκη. Οι συγχορδίες είναι εδώ.

Έχει την εισαγωγή, και ξεκινάν οι συγχορδίες με Σολ μινόρε, Λα μινόρε, κτλ. Η ιστοσελίδα δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή τόνου. Βάζω +5 ημιτόνια, και οι συγχορδίες αλλάζουν αντίστοιχα σε Ντο μινόρε, Ρε μινόρε, κτλ.

Πώς θα αλλάξω τις νότες τις εισαγωγής; Θα πάω απλώς +5 τάστα;

Αυτό που με προβληματίζει είναι στο αρχικό σχήμα τόσο οι συγχορδίες όσο και η εισαγωγή παίζονται στα πρώτα τάστα της κιθάρας κι άμα ακολουθήσω αυτή τη μέθοδο οι συγχορδίες θα παραμείνουν στα αρχικά τάστα αλλά οι νότες της εισαγωγής θα παίζονται πολύ πιο κάτω.

Κάπου τα έχω μπερδέψει :)

Δημοσ.

Το θέμα που ρωτάς έχει δύο προσεγγίσεις. 

Η πρώτη όντως είναι θεωρίας... αλλά εκεί, και για να το πιάσεις σωστά, θέλεις να δεις κλίμακες (οπλισμούς φυσικά) και ακολουθίες συγχορδιών (συγχορδίες σε κάθε βαθμίδα). 

Η δεύτερη είναι εντελώς πρακτική και, εν μέρη, οφείλεται στο ότι παίζεις κιθάρα. Με αυτή μπορείς να δεις όντως το θέμα σχηματικά. Δηλαδή, να μην σε απασχολούν οι νότες αλλά δακτυλοθεσίες/σχήματα δακτυλισμού. Αυτά τα σχήματα, απλά τα μεταφέρεις πιο κάτω.

Βέβαια, στην δεύτερη περίπτωση είναι καλό να ξέρεις τι κάνει κάθε χορδή από την συγχορδία. Π.χ., ποια χορδή παίζει την βαθμίδα, ποια την τρίτη, ποια την 5η, την 7η και (εάν συναντήσεις), 9η και 11η/13η. Όμως, αυτά μπορείς απλά να τα πάρεις χαμπάρι μόνος σου αρκεί να μελετήσεις λίγο σε κάθε "draggable" πιάσιμο τι ρόλο βαράει κάθε χορδή.

Draggable πιάσιμο εννοώ τις δακτυλοθεσίες που μπορούν να μεταφερθούν. Π.χ., το Eminor στην πρώτη θέση είναι απλά ένα μπαρέ μινόρε με μπαρέ τον ζυγό της κιθάρας σου. Το Gmajor δεν είναι έτσι, ας πούμε. 

Επίσης, bare in mind ότι υπάρχουν πολλά πιασίματα συγχορδιών.... αναλόγως το είδος, τι θέλεις να τονίσεις κτλ... 

Δημοσ.

Συμφωνώ απόλυτα με τον groot. 

Τώρα αν εσύ θες να πας  +5 ταστα και σου βγαίνει χαμηλά στην ταστιέρα η εισαγωγή, βρες τις ίδιες νότες σε άλλη χορδή  

Το καλό με την κιθάρα είναι ότι όλα μεταφέρονται. Είναι δύσκολο να το καταλαβεις, αλλά μόλις το βρεις είναι όλα εύκολα!!

Δημοσ.

Σε ποια άλλη χορδή; Στο συγκεκριμένο παράδειγμα με το τραγούδι της Αρβανιτακη, αφού πήγα τις συγχορδίες +5 ημιτονια, πως πρέπει να αλλάξω την εισαγωγή για να ταιριάζει με τις νέες συγχορδίες;

Κι εγω συμφωνώ με το γκρουτ, κι αυτό θα κάνω άλλωστε. Αλλά θα ήθελα να καταλάβω πως να μεταφέρω τις εισαγωγές όταν αλλάζω συγχορδίες κι άμα μου δείξετε πως να το κάνω στο παράδειγμα της Αρβανιτακη θα με βοηθήσετε τα μαλλα!

Δημοσ.

Τις νότες τις εισαγωγής τις ανεβάζεις +5ημιτόνια. 

Η πρώτη σου νότα ήταν ΡΕ. Με +5ημιτόνια  θα γίνει ΣΟΛ. 

Μπορείς να κάτσεις να αλλάξεις μία μία τις νότες ή θα παίξεις ακριβώς όπως πριν αλλά ξεκινάς από ΣΟΛ.

Αν βρίσκεσαι στις ίδιες χορδές με πριν τότε η δαχτυλοθεσία σου θα μείνει ίδια, απλά θα παίζεις +5τάστα πιο κάτω στην ταστιέρα, αλλιώς θα παίζεις τις νότες που πρέπει (όλες +5 ημιτόνια) σε χορδές που σε βολεύουν εσένα.

Δηλαδή, το pattern ας πούμε δεν αλλάζει άμα πας +5ημιτόνια πάνω. Αν δε βγαίνει λόγω χώρου και δυσκολίας αναγκαστικά θα βρεις να πατήσεις αλλού τις νότες που σε δυσκολεύουν.

Ελπίζω να βοήθησα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...