slevinkelevra Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Καλησπερα Ω Θεοι του insomnia την ερωτηση μου ακουσατε Λοιπον, θελω να φτιαξω related objects section για μια εφαρμογη. Η εφαρμογη μου εχει αναζητηση που ο χρηστης μπορει να βρει αντικειμενα και να κλικαρει ενα απο αυτα , ωστε να δει περισσοτερες πληροφοριες (κειμενο, photogallery κτλ) Πως ομως μπορω να υλοποιησω ενα related objects section? Κοινως ενα κομματι της σελιδας, που εμφανιζει σχετικα αντικειμενα με αυτο που κλικαρε ο χρηστης. Δηλαδη αν ο χρηστης κλικαρε ενα αμαξι, του εμφανιζει αλλα αμαξια της ιδιας εταιριας η αλλα αμαξια που κατασκευαστηκαν την ιδια χρονολογια. Πως λεγεται αυτο το κομματι feature? Υπαρχει συγκεκριμενη μεθοδολογια? Απο που ξεκιναω? Ευχαριστω Παω να σφαξω μια κατσικα, θυσια στους θεους της javascript τωρα
zynif Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Από μαθηματικής απόψης θα έλεγα ότι χρειάζεται information retrieval. Δηλαδή κάθε αντικείμενο στην βάση σου θα συνοδευέται από keywords. Kάθε φορά που ο χρήστης κάνει κλικ σ'ενα αντικείμενο θα πρέπει να υπολογίζεις την "απόσταση" των keywords του αντικειμένου από τα keywords των υπολοίπων αντικειμένων στην βάση. google cosine distance,pearson correlation-coefficient, collaborative filtering π.χ Έχουμε το παρακάτω απλουστευμένο παράδειγμα ID , kw1, kw2, kw3 1 , fantasy, dwarf , myth 2 , fantasy , middle , ages, grail , myth 3 , sea ,whale , adventure Παίρνουμε όλα τα keywords σε μια γραμμή . Βάζουμε 1 αν υπάρχει το keyword στο βιβλίο και 0 αν δεν υπάρχει ID, fantasy,dwarf, myth,middle,ages,grail,sea,whale,adventure 1, 1 , 1 , 1 , 0 , 0 , 0 , 0 , 0 , 0 2, 1 , 0 , 1 , 1 , 1 , 1 , 0 , 0 , 0 3, 0 , 0 , 0 , 0 , 0 , 0 , 1 , 1 ,1 Αν τώρα ο χρήστης κάνει κλικ σ 'ενα αντικείμενο με τα keywords fantasy , myth το keyword μετφράζεται στο διάνυσμα (1,0,1,0,0,0,0,0,0) τότε με βάση την απόσταση Manhattan έχουμε (query,ID1) = 1 (query,ID2) =3 (query,ID3) = 5 'Αρα το πιο σχετικό αντικείμενο είναι αυτό με ID1
mad-proffessor Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 (επεξεργασμένο) Αν το onClick event σου εμφανίζει το αντικείμενο εσυ πρέπει να βάλεις καποιο άλλο event πες το onSubmit να κάνει ajax request στο σερβερ και να ψάχνει με sql query παρόμοια αντικείμενα (π.χ like). Είναι το λεγόμενο REST (μονο που εσυ θα χρησιμοποιήσεις μόνο την HTTP GET). Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2015 από mad-proffessor
groot Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Καλησπερα Ω Θεοι του insomnia την ερωτηση μου ακουσατε Λοιπον, θελω να φτιαξω related objects section για μια εφαρμογη. Η εφαρμογη μου εχει αναζητηση που ο χρηστης μπορει να βρει αντικειμενα και να κλικαρει ενα απο αυτα , ωστε να δει περισσοτερες πληροφοριες (κειμενο, photogallery κτλ) Πως ομως μπορω να υλοποιησω ενα related objects section? Κοινως ενα κομματι της σελιδας, που εμφανιζει σχετικα αντικειμενα με αυτο που κλικαρε ο χρηστης. Δηλαδη αν ο χρηστης κλικαρε ενα αμαξι, του εμφανιζει αλλα αμαξια της ιδιας εταιριας η αλλα αμαξια που κατασκευαστηκαν την ιδια χρονολογια. Πως λεγεται αυτο το κομματι feature? Υπαρχει συγκεκριμενη μεθοδολογια? Απο που ξεκιναω? Ευχαριστω Παω να σφαξω μια κατσικα, θυσια στους θεους της javascript τωρα Υπάρχουν 2 τρόποι να έχεις τα relations. α) Τα έχεις από πριν. β) Τα βρίσκεις επί τόπου. Εάν τα έχεις από πριν, π.χ. tags στην DB, τότε υπάρχουν 1000+2 frameworks και παραδείγματα για να υλοποιήσεις αυτό που θέλεις. Εάν τα βρίσκεις επί τόπου, τότε θα πρέπει να αποφασίσεις από πού θα τα βρίσκεις. Π.χ., εάν έχεις κουτιά τότε τι είναι το σημαντικό; Το χρώμα; Το σχήμα; Το μέγεθος; Η ανάλυση εικόνας; Το πόσα γράμματα έχουν πάνω; Εάν καταλήξεις στο τι είναι το σημαντικό, τότε ψάχνεις και πως θα εξάγεις την πληροφορία αυτή. Στο παράδειγμα που δίνεις, αφήνεις να εννοηθεί ότι υπάρχει ήδη η πληροφορία "manufacturer". Με το eloquent μπορείς να κάνεις τέτοια queries. Άρα, κρατάς κάπου το info του object που επέλεξε ο user και ένα query (π.χ. GET /cars/{manufaturerId}) με αυτό για τα τζάμια (ajax) θα σου φέρει τα στοιχεία που θες. Γενικά πάντως, το "related" το μεταφράζεις ΕΣΥ όπως θέλεις. Αρχίζοντας από την πληροφορία πάνω στην οποία θα ισχύσει η "relation" μέχρι και το πόση ομοιότητα θεωρείς ότι είναι ικανή για να ισχύει "relation". Το σημαντικό είναι να έχεις την πληροφορία...
slevinkelevra Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2015 Thanks παιδες @groot Η πληροφορια υπαρχει, ο χρηστης κανει Login και εισαγει δεδομενα μεσω φορμας που πανε κ καθονται σε ΒΔ postgreSQL , extended με postGIS αλλα ΔΕΝ θα ψαχνω γεωγραφικα δεδομενα για related data, μονο κειμενο, οποτε ολα τα υπολοιπα fields , ονομα, περιγραφη, links εποχη κτλ Οποτε : 1- πες οτι θελω να βαλω tags/keywords στην ΒΔ , σε καθε αντικειμενο. Υποθετω οτι θα μπει αλλο ενα field σε καθε αντικειμενο , τυπου text που θα περιεχει σκορπια tags/keywords χωρισμενα με κομμα. Κατι σαν keyword pool. Και αυτο μαλλον θα ειναι ορατο στο χρηστη ή οχι. Και συμφωνα με αυτο το keyword pool, βγαινουν τα related. Τα keywords ποιος τα εισαγει ομως? Οι χρηστες μου? Μπαινουν αυτοματα? Διορθωστε με οπου κανω λαθος 2- Πες οτι δε βαζω keywords καινουρια κ κραταω γενικα τη ΒΔ κ την εφαρμογη μου ως εχει. Χρησιμοποιω ηδη υπαρχοντα fields για να βγαλω related απο κει, πχ Κατηγορια, Τυπος κτλ κτλ. Υπαρχουν frameworks/modules γ αυτη τη δουλεια? Εχετε κατι να μου προτεινετε για postgreSQL? Ευχαριστω
Xvipes Δημοσ. 31 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2015 Δες αυτή την βιβλιοθήκη https://github.com/sbyrnes/likely.js(δε την έχω χρησιμοποιήσει) Γενικά ψάξτο με τον όρο Collaborative Filtering
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα