Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια ερώτηση λίγο άκυρη, αλλά δεν έχω ιδέα από SSD και κάποια στιγμή ενδιαφέρομαι.

Ένας SSD που τοποθετείται σε καινούρια εγκατάσταση ως μοναδικός δίσκος

έχει κάποια ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τους HDD;

Εννοώ αν στη διαδικασία της εγκατάστασης του λειτουργικού χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις ή drivers;...

Μου κάνει εντύπωση γιατί αν και δεν έχω ασχοληθεί,

περίμενα πως μάλλον θα ήταν πανομοιότυπα τα πράγματα

άντε το πολύ κανά driver, ή ρύθμιση σε λειτουργικό-bios

και αντ' αυτού

βλέπω πολλά θέματα με ερωτήσεις στους SSD

που σημαίνει πως κάτι αγνοώ...

ΥΓ: Εκτός αν οι φίλοι ρωτούν για υβριδικές λύσεις με τουλάχιστον δύο δίσκους εσωτερικούς

που αυτό το τελευταίο το καταλαβαίνω αλλά δεν είναι στις δικές μου βλέψεις μια και θέλω τον SSD για laptop.

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σε καινούργια εγκατάσταση δεν χρειάζεσαι κάτι επιπλέον (άνοιξε απλά το AHCI από το BIOS αν έχεις την επιλογή και προχώρα).

Εκεί που κολλάω εγώ, είναι στο γιατί όλοι κάνουν επανεγκατάσταση του λειτουργικού και όχι έναν κλώνο του δίσκου στο SSD Πολλοί κατασκευαστές συνοδεύουν και το SSD με CD με πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη δουλειά (π.χ. Samsung), οπότε γλυτώνεις και το ψάξιμο (όχι ότι είναι δύσκολο).

Δημοσ.

Μια ερώτηση λίγο άκυρη, αλλά δεν έχω ιδέα από SSD και κάποια στιγμή ενδιαφέρομαι.

Ένας SSD που τοποθετείται σε καινούρια εγκατάσταση ως μοναδικός δίσκος

έχει κάποια ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τους HDD;

Εννοώ αν στη διαδικασία της εγκατάστασης του λειτουργικού χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις ή drivers;...

Μου κάνει εντύπωση γιατί αν και δεν έχω ασχοληθεί,

περίμενα πως μάλλον θα ήταν πανομοιότυπα τα πράγματα

άντε το πολύ κανά driver, ή ρύθμιση σε λειτουργικό-bios

και αντ' αυτού

βλέπω πολλά θέματα με ερωτήσεις στους SSD

που σημαίνει πως κάτι αγνοώ...

ΥΓ: Εκτός αν οι φίλοι ρωτούν για υβριδικές λύσεις με τουλάχιστον δύο δίσκους εσωτερικούς

που αυτό το τελευταίο το καταλαβαίνω αλλά δεν είναι στις δικές μου βλέψεις μια και θέλω τον SSD για laptop.

Δεν υπάρχει καμια ιδιαίτερη διαδικασία οτι κάνεις για τον μηχανικό δίσκος κανεις και για τον ssd το ίδιο πράγμα ειναι και οι 2 απλα οι ssd ειναι αλλη τεχνολογία , απο εκει και πέρα αφου κάνεις εγκατάσταση κτλπ περάσεις drivers πρέπει να ενεργοποιήσεις στο bios το ahci το οποίο ενεργοποιείται για ολους τους δίσκους

Σε καινούργια εγκατάσταση δεν χρειάζεσαι κάτι επιπλέον (άνοιξε απλά το AHCI από το BIOS αν έχεις την επιλογή και προχώρα).

Εκεί που κολλάω εγώ, είναι στο γιατί όλοι κάνουν επανεγκατάσταση του λειτουργικού και όχι έναν κλώνο του δίσκου στο SSD Πολλοί κατασκευαστές συνοδεύουν και το SSD με CD με πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη δουλειά (π.χ. Samsung), οπότε γλυτώνεις και το ψάξιμο (όχι ότι είναι δύσκολο).

Ειναι καλύτερο να κάνεις καθαρή εγκατάσταση γιατι καταρχάς δεν μεταφέρεις πιθανόν spyware κτλπ που μπορεί να εχεις απο το προηγούμενο σύστημα και ορισμένες φορές μπορεί να μην κάτσει το clone σωστά και να έχεις προβλήματα με τους ήδη περασμένους drivers και να ψάχνεσαι τι φταίει

Δημοσ.

OK thanks

μια ακόμη ερώτηση που προέκυψε,

υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο cloning/backup από HDD/SSD προς SSD

σε σύγκριση με το αντίστοιχο από HDD/SSD προς HDD;

και μια δεύτερη Sorry αλλά δεν είμαι εξοικειωμένος,

αν το bios/motherboard δεν υποστηρίζει εγγενώς το πρωτόκολλο AHCI

αρκεί το σχετικό (είτε generic είτε όχι) driver μέσα από το λειτουργικό;

κι αν δεν παίξει τελικά καθόλου το AHCI,

ο SSD θα έχει πρόβλημα με τα δεδομένα

ή απλώς θα επικοινωνεί κανονικά αλλά σε χαμηλές ταχύτητες;

όπου για μη εγγενώς συμβατό bios/motherboard

non-generic driver φαντάζομαι τον εγκαθιστούμε χωρίς πρόβλημα αμέσως μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού

Δημοσ.

OK thanks

μια ακόμη ερώτηση που προέκυψε,

υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο cloning/backup από HDD/SSD προς SSD

σε σύγκριση με το αντίστοιχο από HDD/SSD προς HDD;

και μια δεύτερη Sorry αλλά δεν είμαι εξοικειωμένος,

αν το bios/motherboard δεν υποστηρίζει εγγενώς το πρωτόκολλο AHCI

αρκεί το σχετικό (είτε generic είτε όχι) driver μέσα από το λειτουργικό;

κι αν δεν παίξει τελικά καθόλου το AHCI,

ο SSD θα έχει πρόβλημα με τα δεδομένα

ή απλώς θα επικοινωνεί κανονικά αλλά σε χαμηλές ταχύτητες;

όπου για μη εγγενώς συμβατό bios/motherboard

non-generic driver φαντάζομαι τον εγκαθιστούμε χωρίς πρόβλημα αμέσως μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτε cloning αλλα δεν νομίζω οτι εχει καποια διαφορά , ωια το ahci που ρωτάς αν δεν υποστηρίζεται ναι επαρκεί ο generic των windows αλλα δεν ειναι κακό να περάσεις της motherboard αν υπάρχει και απλα οπως είπες θα λειτουργεί σε χαμηλότερες ταχύτητες

Δημοσ.

Το AHCI είναι ζήτημα controller ουσιαστικά. Πιστεύω είναι αρκετά δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να βρεις motherboard της τελευταίας 8ετίας με έλλειψη υποστήριξης AHCI.  Πρακτικά το χαρακτηριστικό του SATA που ενεργοποιείται με το AHCI (και μας αφορά), είναι το NCQ = "Native Command Queuing". Χοντρικά αυτό σημαίνει ότι ο controller αναδιατάσσει τις εντολές, ώστε να εκτελούνται με τη σειρά που βολεύει. Αν πάρουμε για παράδειγμα ένα ασανσέρ στο ισόγειο με δύο επιβάτες που ο πρώτος που μπήκε πάει στον 6ο και ο άλλος στον 2ο, η "ορθόδοξη" σειρά θα ήταν να ανέβεις στον 6ο, να ξεφορτώσεις τον πρώτο και να κατέβεις να αφήσεις τον άλλον, ενώ με το NCQ κάνουμε μία στάση στον δεύτερο όροφο και συνεχίζουμε για τον 6ο. Στους δίσκους αυτό συνεπάγεται μείωση της καθυστέρησης λόγω του ότι γράφουμε/διαβάζουμε εκεί που μας βολεύει πρώτα, ενώ στους SSD μπορεί και να σημαίνει ότι ο controller κάνει την επεξεργασία των εντολών με τέτοια σειρά ώστε να μην αφήσει νεκρό χρόνο στο SSD (έλλειψη δεδομένων στο δίαυλο).
Γενικά δεν θα έχεις πρόβλημα επικοινωνίας, απλά δεν πιάνεις τη μέγιστη ταχύτητα. Αν ο controller δεν έχει AHCI (σχεδόν απίθανο όπως είπα στην αρχή) δεν κάνεις κάτι με driver

Ωπ!!!

Σου χρωστάω το cloning: Το ζήτημά σου είναι να βρεις κάποιο πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίζει αντιγραφή με μεταβολή μεγέθους partitions (fit to target), που τα περισσότερα πλέον το κάνουν. Επίσης, τα περισσότερα κάνουν και align τα δεδομένα (έχει να κάνει με τον τρόπο που το SSD διαβάζει).

Δημοσ.

Κοίτα, σε laptop motherboard που είπα προηγουμένως πως με ενδιαφέρει

φαντάζομαι οι δυνατότητες και οι επιλογές θα είναι πιο περιορισμένες

γενικά ας πούμε αν μέσα στο bios δε φαίνεται επιλογή για AHCI

υπάρχει άραγε ελπίδα να παίξει κάτι απο το συγκεκριμένο πρωτόκολλο - πλήρως ή έστω περιορισμένα - με κατάλληλο driver;

υπάρχει κανένα εργαλείο

να μπορούμε να τσεκάρουμε από πριν τις επιλογές-δυνατότητες μιας (laptop) motherboard

σε σχέση με AHCI & SSD;

Δημοσ.

Δεν υπάρχει καμια ιδιαίτερη διαδικασία οτι κάνεις για τον μηχανικό δίσκος κανεις και για τον ssd το ίδιο πράγμα ειναι και οι 2 απλα οι ssd ειναι αλλη τεχνολογία , απο εκει και πέρα αφου κάνεις εγκατάσταση κτλπ περάσεις drivers πρέπει να ενεργοποιήσεις στο bios το ahci το οποίο ενεργοποιείται για ολους τους δίσκους

Ειναι καλύτερο να κάνεις καθαρή εγκατάσταση γιατι καταρχάς δεν μεταφέρεις πιθανόν spyware κτλπ που μπορεί να εχεις απο το προηγούμενο σύστημα και ορισμένες φορές μπορεί να μην κάτσει το clone σωστά και να έχεις προβλήματα με τους ήδη περασμένους drivers και να ψάχνεσαι τι φταίει

Ξέρω τα πλεονεκτήματα της καθαρής εγκατάστασης, αλλά δεν βρίσκω το λόγο  της "για ψύλλου πήδημα" καθαρής εγκατάστασης. Το να φάω ένα σωρό ώρες για εγκατάσταση λειτουργικού, εφαρμογών, ενημερώσεων, για παραμετροποίηση και επαναφορά δεδομένων, κατά την προσωπική μου άποψη δεν αξίζει αν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα. Η κλωνοποίηση σου τρώει περίπου 1 ωρίτσα, άντε λίγο παραπάνω. Το να μην σου κάτσει το clone σωστά αν έχεις πρόγραμμα που υποστηρίζει και partition resize είναι δύσκολο. Απλά, ειδικά σε desktop, θέλει προσοχή να μην εκκινήσεις windows με το SSD και τον παλιό δίσκο μαζί, γιατί παίζει να μπλέξει τα μπούτια του με το boot partition. Θέμα με drivers αν έχεις αλλάξει μόνο δίσκο (και δεν έχεις αλλάξει το AHCI, π.χ. αν το είχες enabled και με το δίσκο) και πάλι δεν έχεις πρόβλημα. Αν ο δίσκος δεν δούλευε σε AHCI και πάλι γίνεται, απλά είναι λίγο πιο μπελαλίδικο.

Δημοσ.

Δεν ξέρω ο καθένας επιλέγει τι ειναι καλύτερο για εκείνον εγώ πάντως πάντα προτιμώ την καθαρή εγκατάσταση ( ετσι και αλλιώς αντε να κάνεις 1 2 φορές τον χρόνο και αν ) να έχω το κεφάλι μου ήσυχο , πάντως αν ψάξεις και λίγο εδώ θα βρείς θέματα για προβλήματα που ειχα χρήστες μετα το cloning

Δημοσ.

Κοίτα, σε laptop motherboard που είπα προηγουμένως πως με ενδιαφέρει

φαντάζομαι οι δυνατότητες και οι επιλογές θα είναι πιο περιορισμένες

γενικά ας πούμε αν μέσα στο bios δε φαίνεται επιλογή για AHCI

υπάρχει άραγε ελπίδα να παίξει κάτι απο το συγκεκριμένο πρωτόκολλο - πλήρως ή έστω περιορισμένα - με κατάλληλο driver;

υπάρχει κανένα εργαλείο

να μπορούμε να τσεκάρουμε από πριν τις επιλογές-δυνατότητες μιας (laptop) motherboard

σε σχέση με AHCI & SSD;

Κοίτα, λογικά θα υποστηρίζει εξ'ορισμού AHCI, αλλά ακόμα κι αν δεν υποστηρίζει, η διαφορά δίσκου - SSD είναι η μέρα με τη νύχτα.

Κατ' αρχάς κοίτα στη διαχείριση συσκευών στους controllers (ελεγκτές) , αν σου βγάζει AHCI κάπου

Δημοσ.

Καλησπερα,εκανα καθαρο install στον ssd ολα κομπλε,στον hdd εκανα format μεσα απο τα windows τον εχω σαν 2ο .Σε δυο πραματακια εχω κολησει βαζω απο το bios ahci και την ωρα που παει να μπει στην επιφανεια εργασιας τρωει σκαλωμα-error τι φταει (λογικα δεν κανω κατι σωστα) και το αλλο ερωτημα ειναι μπορω να αποθηκευω εφαρμογες στον 2ο δισκο ??Αν μπορει να με βοηθισει καποιος...

Δημοσ.

Καλησπερα,εκανα καθαρο install στον ssd ολα κομπλε,στον hdd εκανα format μεσα απο τα windows τον εχω σαν 2ο .Σε δυο πραματακια εχω κολησει βαζω απο το bios ahci και την ωρα που παει να μπει στην επιφανεια εργασιας τρωει σκαλωμα-error τι φταει (λογικα δεν κανω κατι σωστα) και το αλλο ερωτημα ειναι μπορω να αποθηκευω εφαρμογες στον 2ο δισκο ??Αν μπορει να με βοηθισει καποιος...

Πρέπει να περάσεις τους drivers πρώτα απο την motherboard σου για το ahci , δες τον οδηγό μου με βήματα Ενεργοποίηση του AHCI σε Windows 7 / Vista

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατι ακομα εχουν εμφανιστει 2 δισκοι των 500mb (system reserved) γινεται να τους διαγραψω???

Επεξ/σία από tred93
Δημοσ.

Λοιπόν, υποθέτω ότι το system reserved partition του SSD είναι αυτό που κάνει την εκκίνηση.

Αν αυτό δεν ισχύει (π.χ. αν χωρίς το δίσκο το μηχάνημα δεν ανοίγει), χρειάζεσαι τροποποίηση της διαδικασίας

Η διαδικασία (με εισαγωγικά οι εντολές, δεν τα βάζεις):

1) Ανοίγεις γραμμή εντολών ως διαχειριστής (Βοηθήματα -> Γραμμή εντολών (δεξί κλικ)  -> Εκτέλεση ως διαχειριστής)

2) γράφεις "Diskpart" και πατάς enter

3) Γράφεις "list disk" και πατάς enter

4) Βλέπεις ποιός είναι ο σκληρός δίσκος (π.χ. 1)

5) Γράφεις "select disk 1" (όπου 1 το νούμερο του δίσκου από το βήμα 4) και πατάς enter

6) Γράφεις "list partition" και πατάς enter

7) Βλέπεις ποιό είναι το system reserved (π.χ. 1)

8) Γράφεις "select partition 1" (όπου 1 το νούμερο του partition του βήματος 7) και πατάς enter

9) Γράφεις "delete partition override" και πατάς enter

10) "Exit" και πατάς enter

11) Ομοίως

Τελείωσες με το partition. Από εκεί και πέρα, τοποθετείς τον ελεύθερο χώρο που έμεινε σε όποιο partition θέλεις, ή σβήνεις και τα υπόλοιπα (με τον ίδιο τρόπο χωρίς το override, ή από τη διαχείριση δίσκων) και τακτοποιείς το δίσκο όπως θέλεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...