Προς το περιεχόμενο

CB insomniacs

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η εμβέλεια εξαρτάται από το μηχάνημα αλλά και από την κεραία. Επίσης δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν αυτά τα μαραφέτια. Κάποια χρειάζονται άδεια ραδιοερασιτέχνη. Τώρα τα κλασσικά walkie talkie που λογικά έχουν εμβέλεια και 3χλμ τα χρησιμοποιεί ο καθένας.

• Like 1
Δημοσ.

Επικοινωνία μέσω ασύρματου για χόμπι,για περιπτώσεις που δεν μπορείς να μιλήσεις μέσω κινητού(δεν έχει σήμα πχ),για να μην χρεώνεσαι και να μπορείς να είσαι σε συνεχείς επαφή με άλλα άτομα όπως πχ σε ένα κομβόι αυτοκινήτων ή μεταξύ ομάδων ορειβασίας κτλπ. Επίσης και σε περιπτώσεις ανάγκης όπως ατυχήματα,σεισμοί κτλπ

Η επικοινωνία γίνετε κατευθείαν από τον έναν ασύρματο,στον άλλον και όχι με ενδιάμεσο παροχέα όπως στα τηλέφωνα(σταθερά και κινητά) αρκεί ο ένας ασύρματος να είναι μέσα στην εμβέλεια του άλλου. Φυσικά ακούνε όσοι ασύρματοι είναι μέσα στην εμβέλεια αυτού που εκπέμπει,αρκεί να είναι και στην ίδια συχνότητα/κανάλι. 

Οι ασύρματοι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κινητό τηλέφωνο, υπάρχει όριο στην απόσταση που μπορεί να φτάσει το εκπεμπόμενο σήμα, αν υπάρχουν εμπόδια ακόμα χειρότερα, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις έχει νόημα όπως σε αυτή που ανέφερες με ορειβασίες κτλ. Είχα προσπαθήσει παλιά να βρω κάποιον μαθηματικό τύπο που να δίνει την μέγιστη απόσταση του σήματος ως προς την ισχύ εκπομπής της κεραίας αλλά δεν έβγαλα άκρη, μου είπαν κάποιοι ηλεκτρονικοί οτι έπρεπε να μετατρέψω τα db του σήματος σε κάτι άλλο που δεν το κατάλαβα.

Ας με συγχωρέσει ο τοπικ σταρτερ για το ελαφρυ thread hijacking. 

Πάντα φλέρταρα με την ιδέα των ασύρματων γενικά, εχω ομως μια απορία... Αν θελει κανείς να μιλήσει λίγο πιο ιδιωτικά, τα vhf/pmr υποστηριζουν με κάποιο τρόπο encryption της επικοινωνίας? :unsure: Μιλω πάντα για handheld καταστάσεις... οχι σταθμούς βάσης κλπ

Η μόνη λύση είναι να ψάξεις συγκεκριμένο υποτόνο συχνότητας και πάλι υπάρχει η περίπτωση να σε ακούνε άλλοι. Τώρα διαβάζω οτι μερικοί πομποδέκτες προσφέρουν συστήματα κρυπτογράφησης αλλά δεν πιστεύω να είναι κάτι ιδιαίτερο. Οι μόνοι με πραγματικό συστημα και τεχνολογία κρυπτογράφησης είναι οι ασύρματοι της αστυνομίας.

Ευχαριστώ πολύ! Η εμβέλεια εξαρτάται απο τα μηχανήματα λογικά ε; Πόσο μπορεί να φτάσει; Κι άλλη μια απορία, γράφει ο φίλος πιο πάνω ότι τον ενδιαφέρει τι υπάρχει στις μπάντες. Αυτο τι σημαίνει;

Η εμβέλεια εξαρτάται από την ισχύ της εκπεμπόμενης κεραίας και τα db του σήματος. Τυχόν εμπόδια επίσης, είσαι στην Αθήνα ή στην επαρχία σε ανοιχτό χώρο κτλ.

Οι μπάντες είναι διαστήματα και όρια συχνοτήτων τις οποίες καλύπτει το μηχάνημά σου. Αν κοιτάξεις τεχνικά χαρακτηριστικά θα δεις οτι το κάθε μηχάνημα έχει συγκεκριμένα όρια, π.χ δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις μπάντες γιατί τότε θα μιλάμε για πανάκριβο μηχάνημα. Τρεις χαρακτηριστικές μπάντες είναι των HF 3-30MHz, VHF 30-300MHz, UHF 300-3000MHz. Αν είσαι ραδιοερασιτέχνης μπορείς να εκπέμψεις στα όρια 7.1-7.2 ΜΗz, 14.2-14.3, 21-21.45, 28-29.7, 144-146, 430-440. Τα περισσότερα μηχανήματα θα δουλεύουν στα 144-146 και 430-440.

• Like 2
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ! Η εμβέλεια εξαρτάται απο τα μηχανήματα λογικά ε; Πόσο μπορεί να φτάσει; Κι άλλη μια απορία, γράφει ο φίλος πιο πάνω ότι τον ενδιαφέρει τι υπάρχει στις μπάντες. Αυτο τι σημαίνει;

Η εμβέλεια εξαρτάται από την ποιότητα των μηχανημάτων,των watt που βγάζουν και φυσικά από την κεραία!! Το πόσο μπορεί να φτάσει δεν μπορεί κανένας να στο πει! Εξαρτάται από πολλά! Πάντως κάτω από κάποιες καταστάσεις,μπορείς μιλήσεις ακόμα και με εκτός Ελλάδας!

Ο φίλος εννοεί τι συζητήσεις γίνονται και γενικά τι ακούγετε σε κάθε συχνότητα κάθε μπάντας.

Η εμβέλεια εξαρτάται από το μηχάνημα αλλά και από την κεραία. Επίσης δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν αυτά τα μαραφέτια. Κάποια χρειάζονται άδεια ραδιοερασιτέχνη. Τώρα τα κλασσικά walkie talkie που λογικά έχουν εμβέλεια και 3χλμ τα χρησιμοποιεί ο καθένας.

Οι πιο συνηθισμένοι ασύρματοι είναι 3 ειδών. Τα vhf/uhf που θέλουν άδεια ραδιοερασιτέχνη(δίνεις εξετάσεις),τα CB που βγάζεις πολύ εύκολα άδεια από την νομαρχεία πληρώνοντας ένα παράβολο και τα PMR/LPD που είναι χωρίς άδεια αλλά με πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

Οι ασύρματοι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κινητό τηλέφωνο, υπάρχει όριο στην απόσταση που μπορεί να φτάσει το εκπεμπόμενο σήμα, αν υπάρχουν εμπόδια ακόμα χειρότερα, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις έχει νόημα όπως σε αυτή που ανέφερες με ορειβασίες κτλ. Είχα προσπαθήσει παλιά να βρω κάποιον μαθηματικό τύπο που να δίνει την μέγιστη απόσταση του σήματος ως προς την ισχύ εκπομπής της κεραίας αλλά δεν έβγαλα άκρη, μου είπαν κάποιοι ηλεκτρονικοί οτι έπρεπε να μετατρέψω τα db του σήματος σε κάτι άλλο που δεν το κατάλαβα.

Η μόνη λύση είναι να ψάξεις συγκεκριμένο υποτόνο συχνότητας και πάλι υπάρχει η περίπτωση να σε ακούνε άλλοι. Τώρα διαβάζω οτι μερικοί πομποδέκτες προσφέρουν συστήματα κρυπτογράφησης αλλά δεν πιστεύω να είναι κάτι ιδιαίτερο. Οι μόνοι με πραγματικό συστημα και τεχνολογία κρυπτογράφησης είναι οι ασύρματοι της αστυνομίας.

Η εμβέλεια εξαρτάται από την ισχύ της εκπεμπόμενης κεραίας και τα db του σήματος. Τυχόν εμπόδια επίσης, είσαι στην Αθήνα ή στην επαρχία σε ανοιχτό χώρο κτλ.

Οι μπάντες είναι διαστήματα και όρια συχνοτήτων τις οποίες καλύπτει το μηχάνημά σου. Αν κοιτάξεις τεχνικά χαρακτηριστικά θα δεις οτι το κάθε μηχάνημα έχει συγκεκριμένα όρια, π.χ δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις μπάντες γιατί τότε θα μιλάμε για πανάκριβο μηχάνημα. Τρεις χαρακτηριστικές μπάντες είναι των HF 3-30MHz, VHF 30-300MHz, UHF 300-3000MHz. Αν είσαι ραδιοερασιτέχνης μπορείς να εκπέμψεις στα όρια 7.1-7.2 ΜΗz, 14.2-14.3, 21-21.45, 28-29.7, 144-146, 430-440. Τα περισσότερα μηχανήματα θα δουλεύουν στα 144-146 και 430-440.

Δεν είπα ότι οι ασύρματοι αντικαθιστούν τα κινητά!!! Και όντως υπάρχει όριο που μπορεί να φτάσει το σήμα ΑΛΛΑ στα CB κάτω από κάποιες συνθήκες μπορείς να μιλήσεις και αρκετά πιο μακριά από την Ελλάδα!! Επίσης τα vhf/uhf έχουν αναμεταδότες οπότε πάλι μπορείς να μιλήσεις με όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός!!

Οι ασύρματοι έχουν νόημα σε όλα όσα είπα! Δεν είναι τυχαίο που αστυνομία/πυροσβεστική/εκαβ/στρατός και όλα τα σώματα διάσωσης,πυρασφάλειας έχουν ασυρμάτους! Όπως φυσικά δεν είναι τυχαίο που όλα τα πλοία έχουν ασυρμάτους!!

Τα τηλέφωνα δυστυχώς δεν πιάνουν παντού! Επίσης σε μια κατάσταση ανάγκης το δίκτυο τηλεφωνίας μπορεί να πέσει ή να υπερφορτωθεί! Οι ασύρματοι όμως ποτέ!!!

Όντως το σύστημα της αστυνομίας είναι το καλύτερο! Είναι το λεγόμενο tetra αλλά έχει άλλα προβλήματα! Εμβέλειας κτλπ

Δημοσ.

Ναι περίμενε όμως, άλλο πράγμα 2 pmr που θα έχεις με άλλους και θα επικοινωνείτε μεμονωμένα και άλλο η αστυνομία/στρατός/σώματα ασφαλείας, έχω την αίσθηση οτι εκεί έχουνε δικούς τους αναμεταδώτες, ειδικές κεραίες με υψηλή ισχύ για καλό σήμα, ενισχυτές και διαφόρους σταθμούς, γενικά θέλω να πω άλλο μέγεθος άλλο επίπεδο και άλλη οργάνωση εκεί.

Όσο για το σήμα από τα cb/πομποδέκτες, έχω ακούσει γενικά οτι για πάνω από 50 χιλιόμετρα δεν μπορείς να εκπέμψεις και πρέπει να έχεις πολύ ισχυρή κεραία. Κάποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για να πιάσεις σήμα από εξωτερικό, τροποσφαιρική και ιονοσφαιρική μετάδοση....

Δημοσ.

Καλά τα pmr άστα! Είναι για πολύ κοντινές αποστάσεις και όπως είπα πριν με πολύ περιορισμένες δυνατότητες!

Για τα CB είναι όπως τα λες όσο αφορά την τροπόσφαιρα και ιονόσφαιρα οπού εκεί μπορείς πραγματικά να πας πολύ μακριά!! Και όταν λέω πολύ μακριά εννοώ ΠΟΛΥ μακριά!! χαχα  Πέρα από αυτό όμως,με μια καλή κεραία και ένα καλό μηχάνημα τα 100 χιλιόμετρα τα έχεις άνετα αν φυσικά δεν υπάρχουν πολύ ψηλά βουνά κτλπ.

Τώρα για τον στρατό,σίγουρα έχει άλλα μηχανήματα αλλά ασύρματοι είναι και αυτοί! Η αστυνομία πριν βάλει tetra είχε απλο vhf,όπως έχει και η πυροσβεστική και το εκαβ! Με ένα μηχάνημα vhf τους ακούς και μιλάς! Το αν απαγορεύεται είναι άλλο θέμα,αλλά μπορείς. 

Ένας ραδιοερασιτέχνης μπορεί να στήσει ότι κεραία θέλει,μπορεί πραγματικά να μιλήσει με όλο τον κόσμο.

Δημοσ.

Νομίζω δεν είμαι σίγουρος αν μπορείς να στήσεις οτι κεραία θέλεις, πρέπει να θυμάμαι κάποιες προϋποθέσεις ως προς την μέγιστη ισχύ εκπομπής και τα db του σήματος.

Κατά την γνώμη σου με έναν φορητό πομποδέκτη vhf/uhf με μια τυπική ενσωματωμένη κεραία με ισχύ 4-5mW στα πόσα χιλιόμετρα μπορείς να εκπέμψεις;

Ως προς το αν μπορείς να ακούσεις πυροσβεστικές ΕΚΑΒ κτλ, είναι μεγάλο ζήτημα, το είχα ψάξει αλλά δεν έβγαλα άκρη, προϋπόθεση είναι να μπορεί να πιάσει ο πομποδέκτης τις συχνότητες που δραστηριοποιούνται οι άλλοι τις οποίες δεν ξέρουμε, κάποιος μου είχε πει οτι τα σώματα ασφαλείας μιλάνε στα χαμηλά των HF για να μην μπορούν να ακούσουν άλλοι.

Δημοσ.

Φίλε zio εννοώ ποιος ή τι δραστηριοποιείται σε κάθε μπάντα. Για παράδειγμα στα ΗF θα βρεις μακρινές εκπομπές, στρατιωτικές, κατασκοπευτικές (δεν κάνω πλάκα, είναι τα number stations που ανέφερα πιο πάνω), στα vhf έχεις τα αεροπλάνα (τόσο το atc οσο και ACARS), ραδιοερασιτέχνες, downlink μετεωρολογικών δορυφόρων, σώματα ασφαλείας (εδώ παίζουν όσοι δεν έχουν ΤΕΤRA, το οποίο είναι χάλια απ' ότι έχω ακούσει), και μετά πας στα UHF, όπου είναι κυρίως ψηφιακά σήματα, δηλαδή η digea, τα κινητά, το WiFi και πολλά άλλα.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να κάτσεις να τα ψάξεις όλα αυτά με έναν "απλο" ασύρματο, διότι δεν έχεις άμεση εικόνα του φασματος. Σε αυτό είναι που υπερτερεί το sdr, αφού σου δείχνει το φασμα στην οθονη. Μου έχει τύχει να βρω σήματα που απλά δεν υπήρχε περίπτωση να τα βρω με έναν απλό ασύρματο, απλά επειδή τα είδα.

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιορισμός όσο αφορά την κεραία! Ο περιορισμός είναι στα watt εκπομπής,όπου στα cb που ασχολούμαι εγώ είναι στα 4W.

Όπως σου είπα με vhf/uhf δεν έχω εμπειρία μιας και δεν έχω ασχοληθεί πρακτικά(δεν είμαι ραδιοερασιτέχνης)! Να ξέρεις ότι δεν παίζει ρόλο μόνο ο πομπός και η κεραία! Ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος είναι ο περιβάλλοντας χώρος! Άλλο μέσα σε μία πόλη,άλλο στην εξοχή! Άλλο ανάμεσα στα βουνά,άλλο στη θάλασσα!! Το νερό ας πούμε βοηθάει πολύ στην μετάδοση των κυμάτων,αυξάνοντας κατα πολύ την εμβέλεια. 

Στα hf μιλάει ο στρατός,οποίος έχει συχνότητες και στα vhf/uhf. HF μπορείς να ακούσεις,υπάρχουν μηχανήματα HF,όπως και HF/VHF/UHF. Τα CB παίζουν στα 27ΜΗz,δηλαδή στα HF. Τα pmr είναι στα 446(uhf).

11demian111,ραδιοερασιτέχνες θα βρεις σε όλες της μπάντες(hf/vhf/uhf). Επίσης εσύ με το sdr δεν μπορείς να κάνεις εκπομπή αλλά μόνο ακρόαση,οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επικοινωνία! :( Αν σου πω όμως σε πια συχνότητα να πας και μιλήσω,θα με ακούσεις! :P

Δημοσ.

Μπήκα αλλα δεν εχω ιδεα πως να ακουσω κατι.

Στο γραφημα πηγαινω εκει που φαινεται δραστηριοτητα αλλα ακουγεται με παράσιτα.. Δεν κανω κατι σωστα?

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

24/10/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί / ές συνάδελφοι.

Το κείμενο της Ε.Ε.Ρ. σχετικά με τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου με θέμα: “Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά” έχει σταλεί σήμερα 24/10/2018 στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ προς ανάρτηση.

Επιπλέον, ομάδα από την Ε.Ε.Ρ. μαζί με τον νομικό μας σύμβουλο πρόκειται να παραστεί στον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κο Βασίλη Μαγκλάρα για κατάθεση προτάσεων επί του εν λόγω σχεδίου νόμου.

Κατά την παράστασή μας θα παραδώσουμε και εκτυπωμένη την ακόλουθη πρόταση, η οποία πρέπει να υπογραφεί (φυσικά ή μέσω mail) από όσον το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες, αλλά και όποιον άλλο μη ραδιοερασιτέχνη από το κοντινό σας περιβάλλον επιθυμεί.

Η πρόταση μπορεί να υπογραφεί απευθείας στη γραμματεία της Ε.Ε.Ρ. την Τετάρτη 24/10 ώρα 17:00 – 21:00 και την Κυριακή 28/10 ώρα 10:00 – 13:00.

Όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν στην Ε.Ε.Ρ. για φυσική υπογραφή καθώς και όλοι οι συνάδελφοι που κατοικούν στην περιφέρεια παρακαλούνται να υπογράψουν με mailαποστέλλοντας στο raag-hq@raag.org το αργότερο μέχρι 30/10/18 το παρακάτω κείμενο:

Συναινώ και προσυπογράφω την επιστολή της Ε.Ε.Ρ.  προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχετικά με τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου με θέμα: “Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά”

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΛΗΣΗΣ:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορούν να το στείλουν και μη ραδιοερασιτέχνες αναγράφοντας μόνο το ονοματεπώνυμό τους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...