Προς το περιεχόμενο

Αγορά NAS


NitromanseR

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,

 

Ενδιαφέρομαι να πάρω ένα NAS και θα ήθελα τα φώτα σας. Αρχικά να εξηγήσω τη κατάστηση. Μένω Αμερική και η αγορά θα γίνει από εδώ. Η εγκατάσταση του NAS όμως θα είναι στην Ελλάδα και θα συνδέομαι από Αμερική.

 

Θα ήθελα να:

Συνδέομαι με FTP ή κάποιο software.

Είναι 4TB και RAID 1 έτσι ώστε να έχω backup.

 

Μπορώ να πάρω ένα μηχάνημα με 4 bay με 4x4TB δίσκους που θα γράφω στον 1 και οι άλλοι 3 θα κρατάνε backup; Αν όχι τότε θα βολευτώ με ένα με 2 bays.

 

Στο NAS θα συνδέομαι μόνο εγώ και θα έχω τα data μου. Δε θα έχω πολλούς users και πολλά PC δηλαδή.

 

Διάφορες εταιρίες που έχω δει είναι η WD και η Synology αλλά δεν έχω και καθόλου εμπειρία.

 

Budget: $1000 max (μαζί με τους δίσκους) αν κάτι τα αξίζει 110%.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Θα προτείνω ανεπιφύλακτα Synology. Έχει μοντέλα με 2, 4 ή και παραπάνω bays, τα οποία σηκώνουν δίσκους έως και 8ΤΒ (τα πιο καινούργια μοντέλα). Για δίσκους θα πρέπει να κοιτάξεις για WD Red που είναι για NAS, μην προτιμήσεις τους πιο φτηνούς WD Green.

 

Ως προς την ασφάλεια των δεδομένων σου, μπορείς να δουλέψεις είτε με το κλασικό RAID 1 (εφόσον διαλέξεις κάποιο μοντέλο με 2 δίσκους) ή RAID 5 για μοντέλο με 4 δίσκους. Μπορείς ακόμη να επιλέξεις να δουλέψεις με το Synology Hybrid RAID, μια custom υλοποίηση της Synology που είναι επίσης ασφαλέστατη.

 

Τα Synology τρέχουν ένα δικό τους λειτουργικό σύστημα, το οποίο είναι προσβάσιμο μεσω δικτύου από τον browser, ενώ είναι συμβατά με DynDNS για να συνδέεσαι από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το λειτουργικό δέχεται πολλές προςθηκες, από σύστημα ελέγχου κάμερας και τηλεφωνικό κέντρο μέχρι torrent client.

 

Προσωπικά δουλεύω δύο Synology, ένα στο γραφείο και ένα στο σπίτι, τα οποία διαχειρίζομαι είτε από τον iMac είτε από το MacBook. Και τα δυο είναι προσβάσιμα τόσο απο οποιονδήποτε υπολογιστή όσο και από φορητές συσκευές (πχ από iPad).

 

Ένα 2-bay Synology (το πιο "σοβαρό" DS214 έναντι του πιο "home-user" DS215j) και δύο 4TB WD Red δίσκοι θα σου κοστίσουν γύρω στα 700 ευρώ.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε θα ήθελα να κάνω RAID 5 αλλά RAID 1 μόνο. Με τα Synology μπορώ να το κάνω αυτό με 4 δίσκους όπως περιέγραψα στο 1ο post;

Επεξ/σία από NitromanseR
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Φυσικά, ό,τι RAID θέλεις μπορείς να το κάνεις.

Στο RAID 1 με 4 δίσκους x 4TB, θα έχεις ουσιαστικά χώρο 4ΤΒ και "προστασία" 12 ΤΒ. Γιατί να σπαταλήσεις τόσο χώρο; Στο RAID 5 θα έχεις 12ΤΒ με "προστασία" 4ΤΒ. 

 

Αν θες, δες τον RAID Calculator της Synology εδώ.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα

Να προτείνω, μια άλλη λύση για επιλογή nas, που προσωπικά ήδη χρησιμοποιώ εδώ και ένα χρόνο. Η δική μου πρόταση είναι η αγορά ενός "επαγγελματικού" server όπως αυτός της hp http://www8.hp.com/gr/el/products/proliant-servers/product-detail.html?oid=5379860,

σαν λογισμικό αυτό που χρησιμοποιεί η synonology, στα δικά της nas, θα το συναντήσεις με την ονομασία xpenology. Η μόνη διαφορά, αυτού που προτείνω, με την δική μου υλοποίηση, είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ τον Proliant της προηγούμενης γενιάς g7. Πιστεύω ότι θα σε καλύψει απόλυτα, τόσο σε θέμα "οικονομικής" λύσης αλλά και σε θέματα ασφάλειας, όπου μπορείς να έχεις όποιας μορφή raid θέλεις, αλλά και επιλογής δίσκων. Επί της ουσίας η πρότασή μου, είναι περίπου σαν του φίλου paredwse, με μόνη διαφορά τον υλικό εξοπλισμό, που πιστεύω ότι υπερτερεί σε σχέση με τα έτοιμα nas, στις οικονομικές κατηγορίες.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα Synology κι εγώ τα ζήλευα για το λειτουργικό τους αλλά ξεφεύγουν λίγο σε τιμή (όχι οτι δεν τα αξίζουν).

Εγω έχω το Zyxel NSA320 και μέχρι στιγμής έχει βγεί παλικάρι αν και η μόνη χρήση που του κάνω είναι για κανένα streaming ταινίας , άντε και κανένα torrent εδω κι εκεί.

Το Proliant πολύ ενδιαφέρον ακούγεται και η hp έχει παράδοση στους mini servers.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...