Προς το περιεχόμενο

Bandwidth management υπό συνθήκες (σε Draytek 2760n)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Kαλημέρα παιδιά!

Θέλω να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με το Bandwidth Management του Draytek 2760n (Delight).
Ένα από τα PC στο LAN μου το χρησιμοποιώ ως file server που λειτουργεί ως κατεβαστήρι, 24 ώρες το 24ωρο.
Όταν λοιπόν το PC αυτό κατεβάζει κάποιο torrent με πολλούς seeders (άρα με μεγάλη ταχύτητα) μου τρώει όλο το bandwidth, με αποτέλεσμα όλα τα άλλα να σέρνονται (browsing, online gaming, κλπ).

Aυτό που θέλω να κάνει το ρούτερ είναι bandwidth management υπό τις εξής συνθήκες όμως:
- Όταν υπάρχουν άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες στο LAN, να μπαίνει κόφτης στο κατεβαστήρι ώστε να μπορούν τα άλλα PC/συσκευές να έχουν κάποιο ποσοστό του bandwidth για να λειτουργούν με άνεση.
- Όταν όμως σταματήσουν αυτές οι δραστηριότητες (browsing κλπ) θα ήθελα το κατεβαστήρι να ξαναπαίρνει ΟΛΟ το bandwidth για να κατεβάζει στη μέγιστη ταχύτητα...

Καταρχήν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Γιατί οι τεχνικοί στην υποστήριξη της Lexis (αντιπροσωπεία της Draytek) ήταν απόλυτα σίγουροι ότι ΔΕΝ γίνεται! Πολύ αμφιβάλλω όμως...

Διαβάζοντας και δοκιμάζοντας τα παραδείγματα που δίνει η Draytek στο manual αλλά και στο αγγλικό site δεν μπορώ να πω ότι πέτυχα πολλά πράγματα... Η 'λύση' του Bandwidth Limit δεν με ικανοποιεί καθώς βάζει ΜΟΝΙΜΑ κόφτη στο download της ΙΡ του PC που κάνει το κατέβασμα. Είναι δηλαδή το ίδιο σαν να έβαζα κόφτη στις ρυθμίσεις του torrent client (Transmission στην περίπτωσή μου).
Τσεκάροντας το κουτάκι Allow auto adjustment to make the best utilization of available bandwidth δεν παρατήρησα κάποια διαφορά.
Δεν γνωρίζω αν η επιλογή που βρίσκεται λίγο πιο κάτω (Smart Bandwidth Limit) μπορεί να βοηθήσει...

Ούτε η 'λύση' του QoS με βοήθησε, αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος γιατί δεν έκανα αρκετές δοκιμές με διαφορετικά Class Rules...

Mε λίγα λόγια θα ήθελα το 2760 να περιορίζει το κατεβαστήρι στο 70% του διαθέσιμου bandwidth, αφήνοντας το υπόλοιπο 30 στα άλλα PC που το χρειάζονται. Αλλά όταν τα άλλα PC σταματήσουν να το χρειάζονται (δηλ. το ρούτερ να καταλαβαίνει ότι σταμάτησαν οι άλλες IPs να ζητάνε bandwidth), τότε η ΙΡ του file server να παίρνει το 100% για να κατεβάζει στο φουλ!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Δημοσ.

ειλικρινα δεν ξερω αν το κανει αλλα σιγουρα το manual θα μπορει να σου εξηγησει τι κανει το smart bandwidth και ολα αυτα .επισης αν περιορισεις το Upload και κοψεις λιγο τα Max connections θα δεις λιγο καλυτερη συμπεριφορα.στο qos απλα θα μπορουσες να ορισεις min priority στο torrent(στο port που εχει ) μπας και στο στρωσει λιγακι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...