funbreaker Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 (επεξεργασμένο) Στα πλαίσια της ενίσχυσης της διατροφής μου με φυσικά μέσα αντί για πολυβιταμίνες και τέτοια πήγα στο βοτανάδικο της γειτονίας και πήρα αλεσμένο λιναρόσπορο. Για τις ιδιότητες του εντός των spoiler Ένας μικρός σπόρος με μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία είναι ο σπόρος του φυτού ΛΙΝΟΣ, γνωστού από την αρχαιότητα. Τι περιέχει: ω3-λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε, μονοάκορεστα λιπαρά οξέα. Αποτελεί την κύρια πηγή ΛΙΓΝΑΝΩΝ. Πιο συγκεκριμένα, οι λιγνάνες, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Οφέλη για την υγεία Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο λιναρόσπορος έχουν έναν εξισορροπητικό ρόλο στην διατροφή . Διορθώνουν ανισορροπίες που τυχόν υπάρχουν στη σύγχρονη διατροφή και που οδηγούν σε προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη που παρέχει ο Λιναρόσπορος στην υγεία είναι: Καρδιά: Το λάδι του λιναρόσπορου (Λινέλαιο) και ο χρυσός λιναρόσπορος βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης. Καθιστά τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη διότι μετατρέπει το α-λινολενικό οξύ που περιέχει το λινέλαιο σε Εικοσιπεντανοϊκό οξύ ( EPA) . Το Λινέλαιο μειώνει την αυξημένη πίεση του αίματος σε άτομα που έχουν υπέρταση λόγω της παρουσία μιας ουσίας πολύ παρόμοιας χημικώς με την Προσταγλανδίνη Ε1 .Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε ALA (α-λινολενικό οξύ) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με τη μείωση της χοληστερόλης και προλαμβάνει τη συσσώρευση βλαβερών εναποθέσεων στις αρτηρίες . Καρκίνος: Ο Λιναρόσπορος περιέχει φυτικές ίνες και ωμέγα - 3 λιπαρά σε μορφή α-λινολενικού οξέος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον μια μελέτη σε γυναίκες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έδειξε μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη του όγκου με την προσθήκη λιναρόσπορου στη διατροφή τους . Το 2009 μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα εικοσαπεντανοϊκού οξέος βοήθησε ασθενείς με καρκίνο να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα . Διαβήτης: Ο λιναρόσπορος, διατηρεί τα επίπεδα του ζαχάρου στα σωστά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαβητικών που αν δεν ανέστρεψαν το διαβήτη, κατάφεραν να τον διαχειριστούν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου. Πεπτικό σύστημα: Είναι το πιο ανώδυνο υπακτικό και θεραπευτικό ποιόν για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και για τον βλεννογόνο του στομάχου Μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξαν ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου. Μάτια και όραση: Το Λινέλαιο μπορεί να βελτιώσει την όραση και την αντίληψη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει το λινέλαιο παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό , την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδή. Μαλλιά και δέρμα: Το λινέλαιο βοηθάει στα θαμπά και ξηρά μαλλιά καθώς και στην επούλωση πληγών και εκζεμάτων (αντιφλεγμονώδη δράση) . Ανοσοποιητικό σύστημα: Το Λινέλαιο διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας .Η περιεκτικότητα του σε άλφα - λινολεϊκό οξύ και λιγνάνες έχει δείξει μια ευεργετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανοσολογική απόκριση. Μεταβολισμός: Το λινέλαιο αυξάνει την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Επίσης διευκολύνει την απώλεια βάρους σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Εγκυμοσύνη: Αν και οι σχετικές έρευνες είναι σπάνιες, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση λιναρόσπορου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των λιγνανών που φέρονται ως φυσικά οιστρογόνα. Προτάσεις κατανάλωσης Σήμερα στην αγορά υπάρχουν δυο κύρια είδη λιναρόσπορου, ο χρυσός και ο καφέ σπόρος, με τον δεύτερο τύπο να είναι συνηθέστερος στα σουπερ-μάρκετ, ενώ τα διατροφικά τους προφίλ να είναι σχεδόν ίδια. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι να τον τρώτε σε αλεσμένη μορφή, όποιον τύπο και να διαλέξετε. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό. Πλέον, δεν είναι μια τροφή που δύσκολα θα βρείτε στην αγορά καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την αξία του και όλο και περισσότεροι τον αποζητούν. Οι τρόποι να τον εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή είναι πολλοί και είναι όλοι εύκολοι: Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού, που μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς και smoothies, σε σούπες, στο γιαούρτι με τα δημητριακά, ακόμα και στις σάλτσες των φαγητών ενώ ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεσμένο λιναρόσπορο μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή ψωμιού. Δοκιμάστε σε συνταγές που απαιτούν 2 κούπες αλεύρι, το ¼ ή το μισό από τη μία κούπα να είναι αλεσμένος λιναρόσπορος. Και αν φοβάστε για τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών του φούρνου στο λιναρόσπορο, μπορείτε να πάψετε να φοβάστε. Δεν υπάρχει καμία αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών. Τέλος, μια ιδέα είναι να πασπαλίσετε τα βραστά λαχανικά με λίγους σπόρους για να τα κάνετε λίγο πιο τραγανιστά. Ο λιναρόσπορος θυμίζει στην όψη σουσάμι, οπότε, είναι εύκολο να το αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις. http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/3232-%CE%9F-%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82 Eίστε καχύποπτοι απέναντι στην άγνωστη γεύση του λιναριού και του λινέλαιου; Aναθεωρήστε! Tο λινάρι, η πιο πλούσια φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υγεία μας, αλλά έχει και ευχάριστη γεύση. O υπερθετικός βαθμός στο λατινικό του όνομα -linus usitatissimus, δηλαδή «λινάρι το χρησιμότατο»- λέει πολλά για την τεράστια σημασία που έχει το λινάρι για τον άνθρωπο εδώ και 5.000 χρόνια. Tο φυτό με το «πιο μπλε λουλούδι της φύσης» παραδοσιακά μάς προσφέρει την πρώτη ύλη για την παρασκευή λαδιού, πολύτιμων κλωστικών ινών, ζωοτροφών, διχτυών, βαφών, χαρτιού και σαπουνιού. Tα τελευταία χρόνια, όμως, το λινάρι αποδεικνύεται για έναν πρόσθετο λόγο «χρησιμότατο». Kαθώς οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα στην υγεία μας, γιατροί και διατροφολόγοι εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη θρεπτική και θεραπευτική αξία του και μας προτρέπουν όχι απλώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά να το θεωρήσουμε απαραίτητο συστατικό της.Πού και πώς ωφελείAπό διατροφική άποψη, το λινέλαιο έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό. Mε εξαίρεση το ελαιόλαδο (που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, αλλά καθόλου ω λιπαρά οξέα), τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 και κάποια από αυτά (έλαιο ελαιοκράμβης, κανναβέλαιο, έλαια ξηρών καρπών) περιέχουν και κάποια ω-3. Aντίθετα, το λινέλαιο, που αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, και ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυτική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3, ενώ παράλληλα διαθέτουν μόνο ίχνη από ω-6. Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ω-6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. Όλες οι σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ και ενδεχομένως ο διαβήτης, επιδεινώνονται από τέτοιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. H εξισορρόπηση των ω-3 στον οργανισμό μας, λοιπόν, μας προστατεύει από όλα αυτά.Eπιπλέον, οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές των αντιοξειδωτικών ουσιών λίγκνανς, οι οποίες απαντώνται στο λινάρι σε συγκέντρωση 80 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα παχιά ψάρια (σολομό, πέστροφα, ρέγκα, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί), στο σπανάκι και στην αντράκλα. Kαι αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Tο λινάρι περιέχει, επίσης, και ορισμένα φυτοοιστρογόνα, που λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Aκόμα, το λινάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, προστατεύει τον οργανισμό από τη δυσκοιλιότητα και δρα προληπτικά για τις κακοήθειες του εντέρου. Παράλληλα, η κατανάλωσή του ανακουφίζει από το άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tέλος, πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.Tο λινάρι στην αγοράYπάρχουν 2 κατηγορίες παραγώγων λιναριού που προορίζονται για τη διατροφή: το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης και ο λιναρόσπορος.Λινέλαιο : Για την κουζίνα υπάρχει αποκλειστικά το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, ενώ το λινέλαιο θερμής έκθλιψης -που είναι ένα από τα αρχαιότερα έλαια- χρησιμοποιείται μόνο ως διαλύτης και σταθεροποιητής βαφών στη ζωγραφική και στην επιπλοποιία. Tο λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης είναι ένα λάδι που οξειδώνεται πολύ εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, παρά μόνο ωμό. Έχει ημερομηνία λήξης, πρέπει να φυλάσσεται σε χαμηλή θερμοκρασία και να διατίθεται σε σκουρόχρωμα αδιαφανή μπουκάλια, ώστε να μην οξειδώνεται από το ηλιακό φως. Eίναι ένα ελαφρύ έλαιο με απαλή και ευχάριστη γεύση, που θυμίζει τη γεύση των ξηρών καρπών. Για να έχουμε όλα τα οφέλη αυτού του ιδιαίτερου ελαίου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του ελαιόλαδου που βάζουμε στις σαλάτες μας με λινέλαιο ή να το προσθέτουμε στα σάντουιτς.Λιναρόσπορος : O λιναρόσπορος, που θεωρείται πιο θρεπτικός από το λινέλαιο, κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε τρεις τύπους: σκούρος, που δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι θρεπτικότερος, αποφλοιωμένος, που έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα και γενετικά τροποποιημένος, που είναι πορτοκαλοκόκκινος. Στα μεγάλα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής και βιολογικής διατροφής, μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο. Aξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα διατροφικά προϊόντα του λιναριού έχουν προσιτή τιμή.Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.(λινέλαιο ή λιναρόσπορος)Θερμίδες : 450Πρωτεΐνες : 26 γρ.Λιπαρά : 35 γρ.Ω-3 λιπαρά : 21 γρ.Yδατάνθρακες : 32,5 γρ.Φυτικές ίνες : 17 γρ.Mαγνήσιο : 38 mgAσβέστιο : 210 mgΦυλλικό οξύ : 278 μgTip: Mειώστε την «κακή» χοληστερίνη κατά 10% μέσα σε ένα μήνα, προσθέτοντας 5 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στην καθημερινή σας διατροφή.Zωικές πηγές ω-3 100 γρ. γρ. ω-3 Σκουμπρί 2,5 Τόνος 1,5 Σολομός 1,4 Σαρδέλα 1 Φυτικές πηγές 1 κουταλιά ω-3 γρ. ω-3 Λιναρόσπορος 2,8 Λινέλαιο 7,5 Πώς θα βάλετε το λιναρόσποροστο πιάτο σαςEίναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς σπόρους λιναριού στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Yπάρχουν όμως δύο τρόποι για να μπορέσετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα άφθονα οφέλη του:• Μουλιάστε αποβραδίς τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρόμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Mπορείτε, ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες και στις σούπες σας, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.• Eπιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι λιναριού μόνοι σας, αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Aν αντικαταστήσετε ένα μέρος του άλευρου που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα άλευρου από λινάρι, θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών.ΣυνταγήΠέστο με λιναρόσπορο (Για 1 κιλό ζυμαρικά)Xρόνος παρασκευής 20 λεπτάTο πέστο που θα φτιάξετε διατηρείται μία εβδομάδα στο ψυγείο ή ένα μήνα στον καταψύκτη. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το ανακατεύετε με τα μακαρόνια και 3/4 της κούπας από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά.Yλικά1/2 κούπα καρύδια | 3 κουταλιές λιναρόσπορο | 4 κούπες φύλλα μαϊντανού | 2 σκελίδες σκόρδο | 1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | 1/3 της κούπας τριμμένη παρμεζάνα | 3/4 κουταλάκι χοντρό αλάτι | 1/4 κουταλάκι πιπέριEκτέλεση• Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Kαβουρδίζετε τα καρύδια για 5 λεπτά περίπου.• Σε ένα μπλέντερ, βάζετε τα καρύδια και τους λιναρόσπορους και τα δουλεύετε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να θρυμματιστούν. • Προσθέτετε το μαϊντανό, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Aνακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνουν αφράτος πουρές. http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2248/balte-linari-sthn-koyzina-sas/ Μόλις το εφερα σπίτι διαπίστωσα ότι είναι μια αηδία και μισή. Το μύρισε και η μάνα μου και της ήρθε να το πετάξει απ το παράθυρο. Το ίδιο είχα πάθει και με τον κουρκουμά και την βαλεριάνα που μύριζε σαν βόθρος και πετάχτηκε.. Τελικά αυτά τα βότανα που τόσο διαφημίζονται είναι όλα τόσο αηδιαστικά? Εσείς καταναλώνετε λιναρόσπορο και με το τρόπο? Επεξ/σία 2 Οκτωβρίου 2015 από funbreaker
manzah80 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 βαλτο με γαλα και βρωμη.Γενικα ολες οι καλες τροφες ειναι η ανοστες η αηδια.Διαλεγεις. 3
saxos55 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Βάλτο σε ένα μπωλ με βρώμη, σταφίδες, κανέλα και γάλα φυσικά. Όχι καμια τρελή ποσότητα, μία κουταλιά της σούπας κοφτή. Εγώ έτσι τρώω λιναρόσπορο. Edit: lol με πρόλαβε ο manzah για λίγα δευτερόλεπτα 1
funbreaker Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δεν θα βρωμάει? Γιατί μυρίζει σκατά. Μια κουταλιά την μέρα τρώτε?
manzah80 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Ε αμα βαλεις ολα αυτα που λεει το παιδι απο πανω θα σπασει η γευση-μυρωδια 1
gamanos Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Εγώ που παίρνω αλεσμένο, χωρίς να έχω μυρίσει το σακουλάκι, έντονη μπόχα δε μου έχει έρθει. Επίσης , το πετάω σε σαλάτες που δεν φαίνεται καθόλου γεύση κλπ και επίσης δε μου έχει έρθει ποτέ κάποια μυρωδιά.
funbreaker Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Εγώ που παίρνω αλεσμένο, χωρίς να έχω μυρίσει το σακουλάκι, έντονη μπόχα δε μου έχει έρθει. Επίσης , το πετάω σε σαλάτες που δεν φαίνεται καθόλου γεύση κλπ και επίσης δε μου έχει έρθει ποτέ κάποια μυρωδιά. Κι εγώ αλεσμένο σε σακουλάκι πήρα. Από γεύση δεν ξέρω ακόμα αλλά από μυρωδιά αν και δεν μυρίζει έντονα και από απόσταση, αν βάλεις την μύτη σου στο σακουλάκι μυρίζει σκατα.
opera Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Κι εγώ αλεσμένο σε σακουλάκι πήρα. Από γεύση δεν ξέρω ακόμα αλλά από μυρωδιά αν και δεν μυρίζει έντονα και από απόσταση, αν βάλεις την μύτη σου στο σακουλάκι μυρίζει σκατα. Για το λιναρόσπορο και το κουρκουμά υπερβάλλεις,για τη βαλεριάνα έχεις δίκιο. Το λιναρόσπορο δεν τον αγοράζω αλεσμένο γιατί ο αλεσμένος οξειδώνεται.Τον αλέθω σε ένα ηλεκτρικό μύλο όταν πρόκειται να τον καταναλώσω,δύο κουταλιές σούπας σε shaker με νερό και στραγγιστό γιαούρτι χτυπημένα. Κάθε πρωί τρώω μαυροπίπερο και κουρκουμά,βάζω λίγο στη παλάμη και πίνω κατευθείαν νερό με γιαούρτι για να πάει κάτω. Οι ιδιότητες των παραπάνω είναι γνωστές.
funbreaker Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Κάθε πρωί τρώω μαυροπίπερο και κουρκουμά,βάζω λίγο στη παλάμη και πίνω κατευθείαν νερό με γιαούρτι για να πάει κάτω. Οι ιδιότητες των παραπάνω είναι γνωστές. Το μαυροπίπερο για ποια από τις ιδιότητές του το τρως? 1
Mau-Maus Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 βαλτο με γαλα και βρωμη.Γενικα -σχεδον- ολες οι καλες τροφες ειναι η ανοστες η αηδια.Διαλεγεις. Αυτό
papfwt Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Υπάρχει σε κάψουλες διάφανες, δεν μυρίζεις κ δεν γεύεσαι τίποτα αλλά κοστίζουν, παίρνω κ το μουρουνέλαιο με τον ίδιο τρόπο
Getta Robo Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Τον χρησιμοποιω τακτικα στη μαγειρικη, εχει παρα πολλες και καλες χρησεις. Φυσικα και κανει πολυ καλο στην υγεια. Δεν θα ελεγα παντως οτι μυριζει απαισια, μηπως πηρες χαλασμενο η πηρε μυρωδια απο κατι αλλο;
_hopelesscase_ Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Ποτέ δεν πρόσεξα πώς μυρίζει, αλλά ίσως είναι αυθυποβολή.... Δική μου ή του νηματοθέτη. Και γω αλεσμένο παίρνω και βάζω στο πρωινό, αυτό που είπε όμως ο opera ότι οξειδώνεται δεν μου άρεσε... Χμ χμ. Μια άλλη ερωτησούλα, επειδή δεν ζυγίζω φαγητά, μια κουταλιά σούπας ας πούμε πόσα γρ. είναι λιναρόσπορου;
thomasG4 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Μια άλλη ερωτησούλα, επειδή δεν ζυγίζω φαγητά, μια κουταλιά σούπας ας πούμε πόσα γρ. είναι λιναρόσπορου; Περίπου 14 γρ. 1
opera Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2015 Το μαυροπίπερο για ποια από τις ιδιότητές του το τρως? Για την απορρόφηση της βιταμίνης C κυρίως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα