Προς το περιεχόμενο

Solu: Ο Φινλανδικός υπολογιστής τσέπης που θέλει να αλλάξει ριζικά το personal computing


Perambulator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Kristoffer Lawson, οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν μείνει απαράλλακτοι τα τελευταία 20 χρόνια, εφόσον αποτελούνται από την κεντρική μονάδα, την οθόνη και το πληκτρολόγιο.

Για τον λόγο αυτό, μαζί με άλλους δύο, επίσης φιλόδοξους, μηχανικούς από τη Φινλανδία σκοπεύουν να αλλάξουν ριζικά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

 

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η εποχή του cloud computing που διανύουμε, οφείλει να διαθέτει καινούριο είδος υπολογιστή που θα είναι φορητός, όμως ισχυρότερος από τα smartphones, συμβατός με κάθε οθόνη και με νέο λειτουργικό σύστημα. Αυτό τον υπολογιστή λοιπόν παρουσίασε ο Lawson μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Solu στις 15 Οκτωβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Το Solu έχει τετράγωνο μέγεθος 10 εκατοστών, πάχος 12 χιλιοστών και διαθέτει ξύλινο περίβλημα, επαναφορτιζόμενη μπαταρία, συνδεσιμότητα WiFi και edge-to-edge οθόνη αφής. Ο επεξεργαστής του είναι χρονισμένος στα 2,3 GHz. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φορητά ή να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη ανάλυσης μέχρι και 4K. Δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση με ποντίκι, καθώς το ίδιο το Solu μπορεί να λειτουργήσει σαν touchpad.

 

 

Ο ίδιος ο Lawson δηλώνει ότι πρόκειται για ένα project που σκεφτόταν εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, η υλοποίηση του εγχειρήματος τότε ήταν αδύνατη, εξαιτίας του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητάς του. Επίσης, χαρακτηρίζει το Solu τον μικρότερο υπολογιστή γενικής χρήσης που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

 

Η ομάδα του Solu, μαζί με τον Lawson, εργάζονται εδώ και 12 μήνες πάνω στην κατασκευή και το λειτουργικό σύστημα του Solu. Για το συγκεκριμένο project, ο Lawson αξιοποιεί την εμπειρία που απέκτησε κατά τη δημιουργία του Holvi, μιας διαδικτυακής τραπεζικής και λογιστικής υπηρεσίας.

 

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι το πρόβλημα των σημερινών υπολογιστών είναι ότι δεν ενσωματώνουν πλήρως τις δυνατότητες του internet. Εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε backups, στη χωρητικότητα σκληρών δίσκων και στο κατέβασμα και την εγκατάσταση εφαρμογών και έτσι, το internet δεν αποτελεί φυσικό κομμάτι του υπολογιστή. Αντίθετα, το Solu συνδέεται άμεσα με την cloud υπηρεσία της εταιρίας (τα κέντρα δεδομένων είναι στη Φινλανδία) και λειτουργεί ως smart cache με χωρητικότητα 32 GB.

 

Αρκετοί, σπεύδουν να συγκρίνουν το Solu με τα Chromebooks, ωστόσο ο Lawson απορρίπτει τη σύγκριση αυτή, λέγοντας ότι το Chrome OS είναι απλά ένας browser. Αντίθετα, το Solu μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται, συγχρονίζονται αυτόματα με το που συνδεθεί online η συσκευή.

 

Αρκετά πρωτοποριακό είναι το σύστημα διεπαφής του Solu, το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά από τα Windows και το OS X, εφόσον, παραδείγματος χάρη, τα emails, οι παρουσιάσεις, οι εικόνες και οι συνεργάτες παρουσιάζονται ισάξια, συνδεδεμένα σαν νευρώνες. Δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα, μπάρες ή εικονίδια. Το σύστημα διεπαφής έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των ατόμων.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Οι χρήστες του Solu θα πρέπει να πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή (περίπου $20 τον μήνα) που θα τους παρέχει απεριόριστη χωρητικότητα και πρόσβαση σε εφαρμογές.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα παρουσίασης του προϊόντος παρατηρήθηκαν προβλήματα δικτύου, τα οποία αποδώθηκαν στο ασθενές σήμα του WiFi της αίθουσας εκδηλώσεων. Ωστόσο, ο Lawson εξακολουθεί να είναι αρκετά φιλόδοξος και, αναφορικά με τις προβλέψεις ότι το 2020 θα επικρατούν 3 εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι η Solu μία από αυτές.

 

Η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάϊο του 2016. Μάλιστα, έχει ήδη τοποθετηθεί στο Kickstarter με τιμή 349 ευρώ και συνδρομή τριών μηνών.

 

Link.png Site: TheGuardian

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νέες εφαρμογές, νέο λειτουργικό, μία μικρή εταιρεία από πισω...καλή προσπάθεια αλλά δεν θα πουλήσει τίποτα.

 

Η λύση είναι μία. Φτιάξτε μας ένα δυνατό PC με Windows σε μέγεθος κινητού να το παίρνουμε μαζί μας και να κάνουμε δουλειά όπου και να πάμε, να το κάνουμε dock και να έχουμε τα πάντα εκεί. Αυτό είναι το μέλλον.

  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νέες εφαρμογές, νέο λειτουργικό, μία μικρή εταιρεία από πισω...καλή προσπάθεια αλλά δεν θα πουλήσει τίποτα.

 

Η λύση είναι μία. Φτιάξτε μας ένα δυνατό PC με Windows σε μέγεθος κινητού να το παίρνουμε μαζί μας και να κάνουμε δουλειά όπου και να πάμε, να το κάνουμε dock και να έχουμε τα πάντα εκεί. Αυτό είναι το μέλλον.

αν ετρεχε windows θα ηταν αυτο που θες. ΠΡοσωπικα το βρισκω πολυ καλη προσπαθεια και οντως πιο πρωτοποριακη απο τα chromebooks Κτλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάλι ρε παιδιά γιατί έχω ένα θέμα με το clouding, γιατί δεν μπορώ να εμπιστευτώ το που και πως αποθηκεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα μου; Που μπορεί να είναι από μηνύματα με π.χ. τον συνέταιρό μου για βιομηχανικά θέματα, ή με τον συνεργάτη μου επιστήμονα για ένα πρωτοποριακό φάρμακο ή μηχανή, κ.τ.λ.

Γιατί δεν μπορεί να με καλύψει το ότι τα δεδομένα μου κρυπτογραφούνται με 20ψήφιο και βάλε κλειδαριθμικό, κωδικοποιημένο, μαγικά απροσπέλαστο τρόπο...

Γιατί έχω διαρκώς την υποψία ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σκέψεις και στα έργα μου;

Σημείωση! Δεν πάσχω από κάποιο σύνδρομο μανιοκατάθλιψης, καταδίωξης , κ.τ.λ. (μπυροκατάνυξης, ρακοκατάνυξης, ναι, από αυτά πάσχω!)

Εμπρός πείτε με τώρα οπισθοδρομικό...

Τώρα για το συγκεκριμένο προϊόν, για να μην ξεφεύγω τελείως από το θέμα, ναι όμορφο δείχνει, καλή η εικαστική πινελιά με το ξύλο, παραπέμπει σε "φύση" αλλά όπως είπε και ο προλαλλήσασας, 20 ευρά μηνιαία συνδρομή, τη σήμερον που σε ένα φορητό, προσθέτεις με 40 ένα 500 Gb και βάζεις ότι θες μέσα είναι πολύ και σίγουρα δεν είναι μόνο ο όγκος των δεδομένων, αλλά πάει πολύ για την σημερινή οικονομική κατάσταση του πλανήτη (όχι μόνο της Ελλάδας).

Άλλη μία Apple....

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

'Ο.τι να 'ναι προϊόν...

 

Όπως παντού, κινηματογράφο, μουσική κτλ.,... έχουν εκλείψει οι πρωτοποριακές ιδέες. Αν αυτό ήταν... μια δεκαετία πριν προϊόν, μάλιστα, κάτι θα 'κανε, θα 'πιανε.

 

Σήμερα;... Να πάρεις κάτι τέτοιο; Να γίνεις μέλος μιας "Wonna-be-Apple" εταιρείας... όταν ΗΔΗ υπάρχει η Apple;
Ποιός ο λόγος;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...