Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Απλά και σύντομα οταν διαβάζετε την παρακάτω πρόταση τι ακριβώς καταλαβαίνετε;

"Το τάδε είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα"

Παρακαλώ προσπαθήστε να είστε όσο πιο σαφείς μπορείτε πάνω στο γιατί ισχύει η πρόταση αυτή, ευχαριστώ.

Σχόλιο: Σκοπός της ερώτησης δεν είναι να βγάλει (βγάλω) ποιοι είναι σωστοί ή λάθος, να επιβραβεύσει ή να κοροϊδέψει..

Είναι μια απλή ερώτηση πάνω σε μια απλή πρόταση αλλά υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που νομίζω παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό που λέμε κατανόηση ή με άλλα λόγια θεωρώ πως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την παραπάνω πρόταση με τον σωστό τρόπο αλλά δεν ξέρω πόσοι απο αυτούς όντως συνειδητοποιούν για ποιο λόγο αληθεύει ή καλύτερα για ποιο λόγο ήταν όντως κατάλληλη αυτή η πρόταση για τις περιστάσεις που την χρησιμοποίησαν.

Θα παρακαλούσα όσοι απαντήσουν να βάλουν την απάντηση τους σε spoiler για να μην επηρεάσουν άμεσα αυτούς που θέλουν να το σκεφτούν. (και ναί περιμένω spoiler με memes εναντίον μου και διάφορα είδη trolling :P οπότε μην νομίζετε ότι θα κάνετε κάτι σπουδαίο, θα παρακαλούσα όσους θέλουν να συμμετέχουν να μην αποθαρρυνθούν απο αυτό, ευχαριστώ. )

Δημοσ.

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι αν ισχύουν α,β,γ προυποθέσεις οδηγούμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η "τάδε εξαίρεση" είναι η παρατήρηση ενός γεγονότος το οποίο δεν οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα είτε επειδή δεν ίσχυαν όλες οι α,β,γ προϋποθέσεις. Επομένως δεν αναιρεί τον κανόνα.

Δημοσ.

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι αν ισχύουν α,β,γ προυποθέσεις οδηγούμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η "τάδε εξαίρεση" είναι η παρατήρηση ενός γεγονότος το οποίο δεν οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα είτε επειδή δεν ίσχυαν όλες οι α,β,γ προϋποθέσεις. Επομένως δεν αναιρεί τον κανόνα.

Αρκετά ενδιαφέρουσα η λογική σου ήταν ενας απο τους λόγους που σκέφτηκα να ανοίξω το thread αλλά έχω μια ερώτηση βάση των όσων είπες.

Εντάξει δεν αναιρεί το κανόνα, αλλά γιατι τον επιβεβαιώνει;

Δημοσ.

Αρκετά ενδιαφέρουσα η λογική σου ήταν ενας απο τους λόγους που σκέφτηκα να ανοίξω το thread αλλά έχω μια ερώτηση βάση των όσων είπες.

Εντάξει δεν αναιρεί το κανόνα, αλλά γιατι τον επιβεβαιώνει;

Ίσως το επιβεβαιώνει γιατί αποδεικνύεται ότι τη μία φορά που δεν επιτύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήταν επειδή ο κανόνας ήταν λάθος, αλλά επειδή δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του

Εξάλλου η λέξη εξαίρεση μπορεί να μην αναφέρεται στον κανόνα αλλά π.χ. στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα:

Κάθε μέρα πάω για δουλειά εκτός αν είμαι άρρωστος. Επομένως η εξαίρεση στη καθημερινότητά μου είναι να μην πάω για δουλειά.

Αν δεν παώ για δουλειά επειδή είμαι άρρωστος, αυτή η εξαίρεση δεν επιβεβαιώνει τον κανόνα;

Δημοσ.

Αμα ο κανονας λεει οτι πρεπει να ισχυουν οι α,β,γ προυποθεσεις και καποια δεν ισχυει, αυτη η περιπτωση εξαρχης δεν θα επρεπε να καλυπτεται απο τον κανονα, αρα δεν ειναι εξαιρεση.

Εξαιρεση ειναι οταν καλυπτονται οι προυποθεσεις και παλι ο κανονας δεν ισχυει στη συγκεκριμενη περιπτωση.

Νομιζω οτι αυτο που εννοουμε με τη φραση ειναι οτι ο κανονας ισχυει στη συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων. Το θεωρουμε δεδομενο και δεν το σκεφτομαστε. Οταν σπανια τυχαινει μια εξαιρεση συνειδητοποιουμε λογω της διαφορετικοτητας οτι υπαρχει ο κανονας και οτι συνηθως ισχυει. Και ετσι η κατηγοριοποιησης της εξαιρεσης ως... εξαιρεση επιβεβαιωνει οτι οντως υπαρχει κανονας.

Δημοσ.

αυτη η φραση ειναι λαθος, στην πραγματικοτητα αναφερεται σε δοκιμη, οχι κανονα.

https://en.wikipedia.org/wiki/Exception_that_proves_the_rule

1) ακόμη και να ήταν έτσι τα πράματα όπως τα λες δεν έχει σημασία τι είναι σωστό ή λάθος  σκοπός του topic όπως σημειώθηκε και στο OP είναι το κατα πόσο διαφέρει (ή μοιάζει) η ερμινία που δήνουμε   σε αυτή την φράση.(και κατα συνέπεια δεν έχει σημασία αν κάποιος δώσει "σωστή" ή "λάθος" ερμηνεία)

2) Στο link που παράθεσες δεν υπάρχει τιποτα που να συμφωνεί με αυτά που γράφεις. (φαντάζομαι έγραψες το post μεταφράζοντας παρερμηνεύοντας το κομμάτι που λέει "....It does not mean that it demonstrates a rule to be true, but that it tests the rule...."

3) Με στεναχωρεί ιδιαίετερα το ότι κατέφυγες να googlάρεις για να δώσεις την "σωστή" απάντηση ενώ δεν τήθεται καν θέμα σωστού/λάθους στο τοπικ ούτε θα βαθμολογιθούν οι απαντήσεις :P αντί απλά να αποδομήσεις την πρόταση και να πείς τι καταλαβαίνεις απο αυτή -που φαντάζομαι θα σου έτρογε και λιγότερο χρόνο απο το ψάξιμο στο google- (και μάλιστα με στεναχωρεί 2 φορές γιατι googλάρες στα αγγλικά γιατι ώς γνωστόν το ελληνικό web είναι φτωχότατο και δεν βρήκες τιποτα εκεί... δεν σκέφτηκες όμως ότι δεν βρίσκεις και πολλά στα ελλινηκά ακριβώς γιατι οι περισσότεροι έλληνες μάλλον θέλουν απλά το αποτέλεσμα χωρίς την ουσία και έτσι κανένας δεν κάθετε να κάνει δουλειά και απλά αναμασά έτοιμες πληρωφορίες στην καλύτερη -καλή ώρα- )

4) Στεναχωριέμαι τριπλά γιατι υποθέτω ότι σε όλο το φόρουμ υπάρχουν σίγουρα παραπάνω απο 2 άτομα που είχαν άποψη για το θέμα αλλά δεν την εστειλάν φοβούμενη ακριβώς το ότι θα "κανουν λάθος" ή θα χαρακταριστιούν κάπως με την άποψη τους λόγοι που κάνανε τον κίλικ (κατα την άποψη μου) να googlάρει πριν πει την άποψη του αν έχει τελικά....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...