defacer Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δεν ξέρω όχι, δεν το έχω ξανακούσει! Αυτό που λέω για τους μισθούς είναι για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν. Δεν μπορεί σε ένα κράτος που δεν έχει μία να υπάρχουν τέτοιοι μισθοί ή να πληρώνονται άνθρωποι που δεν πατάνε στη δουλειά τους. Ας παίρνανε όλοι μεταξύ 1000 και 2500€ ας πούμε και να κάλυπταν και όποιες θέσεις χρειάζεται, το κράτος είναι ο εργοδότης. Αν σε κάποιον δεν αρέσει ή νομίζει ότι θα έπρεπε να παίρνει περισσότερα ας πάει αλλού να τα πάρει... Στο στρατό το κάνουν επειδή αν τα έδιναν ελεύθερα με σειρά αποφοίτησης τι θα συνέβαινε; Το "χειρότερο" σώμα (ας πούμε ΤΘ) θα στελεχωνόταν αποκλειστικά και μόνο από τους χειρότερους αποφοίτους. Επειδή αυτό φανερά θα ήταν καταστροφικό κάνουν το διαχωρισμό σε ομάδες. Έτσι αν στην ομάδα των 10 πρώτων έχει κληρωθεί π.χ. και μία θέση ΤΘ, θα πάει αναγκαστικά στα ΤΘ και ένας από τους 10 πρώτους. Κι αυτό είναι καλό παρόλο που μπορεί να οδηγήσει μικροσκοπικά σε τρελλές "αδικίες" του στυλ ο 10ος μένει με το πουλί στο χέρι ενώ ο 11ος (που είναι πρώτος στο δεύτερο γκρουπάκι) διαλέγει τον αφρό. Ακριβώς αυτό το πράγμα είναι που δεν πρέπει να γίνει στο δημόσιο ακολουθώντας τελείως στα τυφλά το σχέδιο "αν δεν τους αρέσει ας πάνε στον ιδιωτικό". Στο υπουργείο οικονομικών π.χ. αναπτύσσουν (υποθέτω) και software -- TAXIS κλπ. Εσύ σαν πολίτης που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις αυτή την υπηρεσία, θα προτιμούσες για μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο οικονομία να δουλέψει πάνω της κάποιος ο οποίος απλά δεν ήταν αρκετά καλός για να πάει στον ιδιωτικό τομέα να πάρει περισσότερα; Καταλαβαίνεις το σκεπτικό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για υψηλόβαθμα στελέχη που είναι αρμόδιοι για να εφαρμόσουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν τις πολιτικές που αποφασίζει η ηγεσία. Ναι φυσικά όχι αργόμισθοι, όχι κηφήνες, όχι golden boys. Αλλά ούτε και το άλλο άκρο "να πάνε στον ιδιωτικό αν θέλουν" θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. 1
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Zio αυτή την άποψη την έχεις για όλους τους ΔΥ γενικά; Θέλω να πω ότι πολλοί κριτικάρουν τους ΔΥ, με εξαίρεση συγγενικά τους πρόσωπα που δουλεύουν στο δημόσιο... εκεί κάνουν μόκο-τσιριμώκο. Είναι αυτό που έλεγα πιο πάνω περί οικογενειοκρατίας και double standards. Την άποψη ότι σε μια χρεωκοπημένη επιχείρηση δεν μπορείς να παίρνεις τρελά λεφτά; Ναι για όλους την έχω. Στο στρατό το κάνουν επειδή αν τα έδιναν ελεύθερα με σειρά αποφοίτησης τι θα συνέβαινε; Το "χειρότερο" σώμα (ας πούμε ΤΘ) θα στελεχωνόταν αποκλειστικά και μόνο από τους χειρότερους αποφοίτους. Επειδή αυτό φανερά θα ήταν καταστροφικό κάνουν το διαχωρισμό σε ομάδες. Έτσι αν στην ομάδα των 10 πρώτων έχει κληρωθεί π.χ. και μία θέση ΤΘ, θα πάει αναγκαστικά στα ΤΘ και ένας από τους 10 πρώτους. Κι αυτό είναι καλό παρόλο που μπορεί να οδηγήσει μικροσκοπικά σε τρελλές "αδικίες" του στυλ ο 10ος μένει με το πουλί στο χέρι ενώ ο 11ος (που είναι πρώτος στο δεύτερο γκρουπάκι) διαλέγει τον αφρό. Ακριβώς αυτό το πράγμα είναι που δεν πρέπει να γίνει στο δημόσιο ακολουθώντας τελείως στα τυφλά το σχέδιο "αν δεν τους αρέσει ας πάνε στον ιδιωτικό". Στο υπουργείο οικονομικών π.χ. αναπτύσσουν (υποθέτω) και software -- TAXIS κλπ. Εσύ σαν πολίτης που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις αυτή την υπηρεσία, θα προτιμούσες για μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο οικονομία να δουλέψει πάνω της κάποιος ο οποίος απλά δεν ήταν αρκετά καλός για να πάει στον ιδιωτικό τομέα να πάρει περισσότερα; Καταλαβαίνεις το σκεπτικό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για υψηλόβαθμα στελέχη που είναι αρμόδιοι για να εφαρμόσουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν τις πολιτικές που αποφασίζει η ηγεσία. Ναι φυσικά όχι αργόμισθοι, όχι κηφήνες, όχι golden boys. Αλλά ούτε και το άλλο άκρο "να πάνε στον ιδιωτικό αν θέλουν" θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Κατάλαβα. Ένα συμμάζεμα πάντως χρειάζεται. Κι αν είναι δώσουν πολλά λεφτά να τα πάρει κάποιος που πραγματικά αξίζει και προσφέρει κάτι εξαιρετικό, με αξιολογήσεις κλπ. 1
Pablo_Hasan Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δεν είναι θέμα μισθών, θέμα οργάνωσης είναι κυρίως, γραμματείες, παραγραμματειες, υπηρεσίες, παραυπηρεσιες, μια δομή που παίζει να είναι η ίδια από το '70, γραφειοκρατια που δεν παράγει τίποτα εκτός αργομισθιες και δημόσιες σχέσεις. Κοντά στο σπίτι μου είναι δύο δημόσιες υπηρεσίες σε κάτι κτιρια ετοιμορροπα, με κίτρινους τοίχους και με κάτι υπαλλήλους που αμπελοφιλοσοφουν και για για να βγάλεις μια βεβαίωση πρέπει να περάσεις από δέκα γραφεία και να μαζέψεις άλλες τόσες υπογραφές και σφραγίδες. 1
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δεν είναι θέμα μισθών, θέμα οργάνωσης είναι κυρίως, γραμματείες, παραγραμματειες, υπηρεσίες, παραυπηρεσιες, μια δομή που παίζει να είναι η ίδια από το '70, γραφειοκρατια που δεν παράγει τίποτα εκτός αργομισθιες και δημόσιες σχέσεις. Κοντά στο σπίτι μου είναι δύο δημόσιες υπηρεσίες σε κάτι κτιρια ετοιμορροπα, με κίτρινους τοίχους και με κάτι υπαλλήλους που αμπελοφιλοσοφουν και για για να βγάλεις μια βεβαίωση πρέπει να περάσεις από δέκα γραφεία και να μαζέψεις άλλες τόσες υπογραφές και σφραγίδες. Ευτυχώς που ειδικά νεότεροι υπάλληλοι κάνουνε καλή δουλειά. Γενικά μπορώ να πω ότι είμαι από τους τυχερούς, δεν έχω ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα σε δημόσιες υπηρεσίες. 1
Pablo_Hasan Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 εννοείς πήγες απο εκεί; Αν σου πω ότι τα περισσότερα θα μπορούσαν να γίνονται μέσω internet/ταχυδρομείου/τηλεφώνου 1
Lucifer Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Ακριβώς αυτό το πράγμα είναι που δεν πρέπει να γίνει στο δημόσιο ακολουθώντας τελείως στα τυφλά το σχέδιο "αν δεν τους αρέσει ας πάνε στον ιδιωτικό". Στο υπουργείο οικονομικών π.χ. αναπτύσσουν (υποθέτω) και software -- TAXIS κλπ. Εσύ σαν πολίτης που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις αυτή την υπηρεσία, θα προτιμούσες για μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο οικονομία να δουλέψει πάνω της κάποιος ο οποίος απλά δεν ήταν αρκετά καλός για να πάει στον ιδιωτικό τομέα να πάρει περισσότερα; Και γιατί να μη την αναπτύξει κάποιος ιδιωτικός φορέας για το κράτος; 1
defacer Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Και γιατί να μη την αναπτύξει κάποιος ιδιωτικός φορέας για το κράτος; Γενικά μιλώντας να αναπτύξει, και αναπτύσσει ήδη βέβαια. Ειδικά τώρα για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις (δεν το θεωρώ σημαντικό να κάτσουμε να ψειρίσουμε ποιές μπορεί να είναι αυτές), για τον ίδιο λόγο που εδώ στην Ευρώπη πιστεύουμε πάνω κάτω ότι κάποια πράγματα πρέπει να είναι δημόσια και όχι ιδιωτικά. Το δημόσιο δεν έχει στόχο να είναι competitive στην αγορά αλλά να δώσει ντεμεκ καλή υπηρεσία. Το ιδιωτικό is all about $$$.
Lucifer Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Όταν λέμε "εδώ στην Ευρώπη" βέβαια, ή οφτόπικ είμαστε, ή ελαφραίνουμε την ατμόσφαιρα.
defacer Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Ναι δεκτό, με μπέρδεψε το γεωγραφικό του ζητήματος. Διορθώνω σε "όχι στην Αμερική".
bedazzled Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δεν είναι θέμα μισθών, θέμα οργάνωσης είναι κυρίως, γραμματείες, παραγραμματειες, υπηρεσίες, παραυπηρεσιες, μια δομή που παίζει να είναι η ίδια από το '70, γραφειοκρατια που δεν παράγει τίποτα εκτός αργομισθιες και δημόσιες σχέσεις. Κοντά στο σπίτι μου είναι δύο δημόσιες υπηρεσίες σε κάτι κτιρια ετοιμορροπα, με κίτρινους τοίχους και με κάτι υπαλλήλους που αμπελοφιλοσοφουν και για για να βγάλεις μια βεβαίωση πρέπει να περάσεις από δέκα γραφεία και να μαζέψεις άλλες τόσες υπογραφές και σφραγίδες. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν όλα ηλεκτρονικά... εκεί να δεις πόσος κόσμος θα περισσέψει (σκληρό, αλλά αληθινό). Είναι δυνατόν π.χ. εν έτει 2016 (σχεδόν) να μην μπορείς να κλείσεις ραντεβού για ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ μέσω internet σε ειδική ιστοσελίδα; Όπως είναι π.χ. το Taxisnet με κλειδάριθμο (κακάσχημο site που θυμίζει 90s internet, αλλά τεσπά, την δουλειά του την κάνει). Και αυτό γιατί; Για να κονομάνε οι ημέτεροι από τα call centers; Ας κονομάνε από τα γερόντια, οι νέοι τι φταίνε; Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, π.χ. πρόσφατα άκουσα 35χρονη γυμνάστρια να λέει ότι προτίμησε να στηθεί στην ουρά για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν έχει εμπειρία από Taxisnet και «φοβόταν» μην την «χακάρουν», LOL. Εδώ ακούμε πρωτάκουστα πράγματα σε άλλες χώρες του στυλ μπαίνεις σε ιστοσελίδα και διαλέγεις ωράριο που θες να δουλέψεις... ευέλικτα και όμορφα και με καλό ωρομίσθιο. Πού στον πέο είναι η τρόικα να απαιτήσει τα αυτονόητα; Μόνο για φοροξεζούμισμα είναι αυτοί; Βάλε 5-10 ευρώ ταρίφα για πληρωμή μέσω ταμείου και να δείτε για πότε αδειάζουν οι ουρές... τέτοια μέτρα έπρεπε να έχει το μνημόνιο. Πάω π.χ. στα ΕΛΤΑ για να παραλάβω δέμα και έχει μια ουρά 20 άτομα, εκ των οποίων οι 15 είναι για μη-ταχυδρομικές δουλειές. Εκατομμύρια εργατοώρες χάνονται σε τέτοιες αντιπαραγωγικές βλακείες. @Zio Όντως οι νέοι/συμβασιούχοι σκίζονται να σε εξυπηρετήσουν... το πρόβλημα είναι με κάτι μονιμάδες 50+ φεύγα που διορίστηκαν στα 80s, κονομάνε επίδομα χρήσης Η/Υ και ούτε που θέλουν να μάθουν τα «γκουμπιούτερζ» του διαβόλου. Και γιατί να μη την αναπτύξει κάποιος ιδιωτικός φορέας για το κράτος; Κι εγώ θα προτιμούσα να είχε αναπτύξει το Taxisnet καμία σοβαρή εταιρία με εμπειρία στον χώρο... π.χ. Google, Microsoft. Γενικά μιλώντας να αναπτύξει, και αναπτύσσει ήδη βέβαια. Ειδικά τώρα για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις (δεν το θεωρώ σημαντικό να κάτσουμε να ψειρίσουμε ποιές μπορεί να είναι αυτές), για τον ίδιο λόγο που εδώ στην Ευρώπη πιστεύουμε πάνω κάτω ότι κάποια πράγματα πρέπει να είναι δημόσια και όχι ιδιωτικά. Το δημόσιο δεν έχει στόχο να είναι competitive στην αγορά αλλά να δώσει ντεμεκ καλή υπηρεσία. Το ιδιωτικό is all about $$$. Αυτό που λες είναι σωστό για κάποια θεμελιώδη πράγματα (π.χ. σύστημα υγείας, ύδρευση), αλλά για ιστοσελίδες μάλλον δεν βοηθάει. Θυμίσου κάτι κρατικές ιστοσελίδες παρακολούθησης τιμών (υπήρχε/υπάρχει μια για βενζινάδικα) και σύγκρινε την π.χ. με το skroutz.gr που βελτιώνεται συνεχώς. Φαντάσου πως θα ήταν το skroutz αν το είχε φτιάξει κάποιος (βαριεστημένος?) ΔΥ...
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 εννοείς πήγες απο εκεί; Αν σου πω ότι τα περισσότερα θα μπορούσαν να γίνονται μέσω internet/ταχυδρομείου/τηλεφώνου Έχουν αρχίσει να γίνονται πράγματα και ηλεκτρονικά πάντως...με αργά βήματα κάτι κάνουμε... Και γιατί να μη την αναπτύξει κάποιος ιδιωτικός φορέας για το κράτος; Με τιμές αγοράς βέβαια, όχι 3 εκατομμύρια για μια σελίδα που έχουμε ακούσει... 1
defacer Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Αυτό που λες είναι σωστό για κάποια θεμελιώδη πράγματα (π.χ. σύστημα υγείας, ύδρευση), αλλά για ιστοσελίδες μάλλον δεν βοηθάει. Θυμίσου κάτι κρατικές ιστοσελίδες παρακολούθησης τιμών (υπήρχε/υπάρχει μια για βενζινάδικα) και σύγκρινε την π.χ. με το skroutz.gr που βελτιώνεται συνεχώς. Φαντάσου πως θα ήταν το skroutz αν το είχε φτιάξει κάποιος (βαριεστημένος?) ΔΥ... Γι' αυτό είπα ότι δε με ενδιαφέρει να το ψειρίσω. Συμφωνούμε on principle ότι σε κάποια πράγματα ισχύει και σε κάποια άλλα όχι; Συμφωνούμε. Για μένα εκεί τελειώνει το ενδιαφέρον μέρος της συζήτησης.
rizla7 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Υπάρχουν και στην Ελλάδα μεγαλοεργοδότες. Είναι και θέμα τύχης πάντως, ίσως και συμπεριφοράς δικής μας. Εγώ μπορώ να πω ότι είμαι τυχερός σε αυτό το θέμα, σε όσους έχω δουλέψει (και μεγαλοεργοδότες μέσα) δεν είχα κανένα παράπονο. Σχετικά με την κουβέντα λίγα ποστ πριν, νομίζω είχα ρωτήσει παλιότερα τα παιδιά που είναι έξω αν με τα ίδια λεφτά θα προτιμούσαν Ελλάδα ή εξωτερικό και οι περισσότεροι είχαν πει Ελλάδα. Με λεφτά στην Ελλάδα μια χαρά περνάς πιστεύω! Ευτυχώς που ειδικά νεότεροι υπάλληλοι κάνουνε καλή δουλειά. Γενικά μπορώ να πω ότι είμαι από τους τυχερούς, δεν έχω ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα σε δημόσιες υπηρεσίες. fuck my life... 2
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 fuck my life... Ή τυχερός είμαι ή βολικός! 1
rizla7 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Ή τυχερός είμαι ή βολικός! Πάντα τέτοια σου εύχομαι..
Προτεινόμενες αναρτήσεις