Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σωστά. Η ισοκατανομή των πόρων που λέω θα έλυνε το πρόβλημα αυτού του παράγοντα ατυχίας και θα έμενε μόνο η αδικία της φύσης που αλλους τους έκανε πολύ ικανούς και άλλους λιγότερο. Όμως ούτε αυτή θα έπρεπε να αποτελεί παράγοντα που να κρίνει την κατανομή των αγαθών.

Αυτό θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα. Δεν θα υπήρχαν τόσα αγαθά και δεν θα υπήρχε γενικότερα πρόοδος πιστεύω.

• Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εννοώ ότι αν ήταν το ίδιο "εύκολο" (και πάλι, λάθος λέξη, τη χρησιμοποιώ με την έννοια που είπα νωρίτερα, προσόντα και οτιδήποτε άλλο όλα μπαίνουν εκει μέσα) ο σκουπιδιάρης θα πληρωνώταν περισσότερο επειδή χρειάζονται περισσότεροι.

Sorry που δεν καταλαβαίνω τι έννοείς και με ποιο τρόπο με αυτό που λες καταρρίπτεις κάτι από τα λεγόμενά μου.

Εξαρχής είπα πως δεν είναι το ίδιο "εύκολο", γιατί για αστρoναύτης χρειάζεσαι περισσότερα προσόντα οπότε δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να πεις.

Δε μου αρέσει ο όρος "νοητικές ικανότητες", πολλά από αυτά τα πράγματα είναι στοιχεία χαρακτήρα και ο χαρακτήρας χτίζεται, δεν τον τυχαίνεις στα γαριδάκια.

Δύο άτομα κλέβουν και δεν πιάνονται, ο ένας μπορεί να αισθάνεται τύψεις και να επανορθώσει ενώ ο άλλος μπορεί να σκεφτεί καλή φάση θα το ξανακάνω. Είναι τύχη αυτό;

Ο sensei βάζει δύο υποψήφιους karate kid να κάνουν wax on, wax off για να στρώσουν χαρακτήρα. Ο ένας κάνει ο,τι του είπαν, ο άλλος λέει χέσε μας τώρα με τις βλακείες του γέρου και φεύγει. Είναι τύχη αυτό;

Γενικά, διαφορετικά άτομα αντιδρούν διαφορετικά στο ίδιο ερέθισμα. Όσο κι αν προσπαθήσεις να αναλύσεις το γιατί, σε κάποια φάση φτάνεις στα όρια της ανθρώπινης γνώσης σήμερα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργεί κάτι και στο προκύπτει από κορώνα/γράμματα.

Ε εντάξει ανεξάρτητα του αν σου αρέσει δεν βρίσκω κάποιον άλλο τρόπο να αποκτήσει κανείς προσόντα εκτός από το να είναι τυχερός και να γεννηθεί με αυτά ή το να είναι τυχερός και να τα αποκτήσει από το περιβάλλον του στην ζωή (σε συνδυασμό φυσικά με το εγκεφαλικό του υπόβαθρο και αν το hardware του το σηκώνει).

Σχετικά με το παράδειγμα των 2 κλεφτών αλλά και του karate kid, το αποτέλεσμα θα κριθεί από το τι εγκεφαλικό υπόβαθρο κουβαλάνε λόγω dna και επίσης πως αυτό διαμορφώθηκε στο περιβάλλον που έτυχε να μεγαλώσουν.

Προφανώς και είναι θέμα τύχης γι αυτό και το "σωφρονιστικό" σύστημα θα έπρεπε να είναι πραγματικά σωφρονιστικό και όχι τιμωριτικό

και γι αυτό και δεν αξίζει να είμαστε υπερήφανοι και να ψωνιζόμαστε για τα κατορθώματά μας.

Ρίξε μια ματιά και σε αυτά που λέει αυτός στο video στο spoiler.

Η συζήτηση έφτασε σε επίπεδα φιλοσοφίας και στα όρια της ανθρώπινης γνώσης.

Δεν νομίζω πως χρειαζόταν κάτι τέτοιο για να αποδειχθεί το αυτονόητο,

πως όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες και το ίδιο στομάχι πράγμα που έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να ανταμείξουμε περισσότερο τους ικανότερους.

Και επίσης παρόλο που σε πολύ μεγάλο βαθμό συμφωνώ με το ότι "όλα είναι θέμα σκέψης", δεν το δέχομαι έτσι γενικά επειδή είμαστε μειοψηφία και η "αλήθεια" εδώ σε επίπεδο ανθρωπότητας είναι αυτό που de facto κάνει η ανθρωπότητα. Φαντάσου τον Μητσάρα που δεν είναι καπνιστής. Κάποια στιγμή στα βαριά σεκλέτια ένας φίλος του προσφέρει τσιγάρο. Προφανώς το τσιγάρο είναι κακό και δεν πρέπει να το καπνίσεις. Ο Μητσάρας που παίρνει την απόφαση της στιγμής να δοκιμάσει τσιγάρο είναι με κάποιο τρόπο "νοητικά υποδεέστερος" από το Μητσάρα του ενός δευτερολέπτου πριν; Δε νομίζω.

Ο μητσάρας αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, είτε ανεπαίσθητα είτε αισθητά ανάλογα με τα ερεθίσματα που τυχγάνει να δέχεται.

Κάθε αλλάγή πατάει πάνω στην προηγούμενη κατάστασή του. Έτσι είναι προφανές πως το τί είναι ο Μητσάρας σήμερα έχει να κάνει με τις αρχικές συνθηκες, δηλαδή το dna του Μητσάρα όταν γεννήθηκε και το πως το περιβάλλον τον διαμόρφωσε τόσα χρόνια.

Μητσάρας (tn) = Μητσάρας (to) + Μητσάρας(t1) + ... + Μητσάρας(tn-1)

Οκ ναι προφανώς και είναι γελοία και απλοϊκή η συνάρτηση αλλά την έγραψα για να σου εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ.

Μπορώ να φανταστώ πολύ πιο περίπλοκες μορφές της αλλά δεν είναι της παρούσης.

Αφού λοιπόν ο Μητσάρας το πήρε το τσιγάρο την χρονική στιγμή που λες,

αυτό σημαίνει πως ήταν έτσι διαμορφωμένος ώστε να αποφασίσει με τον τρόπο που αποφάσισε.

Αφού έγινε η πράξη που έγινε, πρέπει να υπήρχε το αίτιο, δεν νομίζω να αποφάσισε με μαγικό τρόπο.

Το σημαντικό στα παραπάνω είναι πως ο Μητσάρας δεν ελέγχει ούτε το πως γεννήθηκε ούτε τα ερεθίσματα που δέχεται και που τον διαμορφώνουν σε αυτό που είναι. Δεν νομίζω εξάλλου να θέλει κανείς να είναι υποδεέστερος, αν ήταν στο χέρι του θα επέλεγε να μην ήταν.

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Το να δουλεύει στο χωράφι για να φάει επειδή αλλιώς θα πεινάσει μπορεί να το κάνει σχεδόν οποιοσδήποτε. Ο αστροναύτης για να γίνει αστροναύτης έχει επιδείξει όχι απαραίτητα "παραπάνω όρεξη" από το χωραφά αλλά σίγουρα παραπάνω αυτοκυριαρχία, επειδή εκτός των άλλων έχει ακολουθήσει μια πολύ συγκεκριμένη και επίπονη πορεία σε κάθε βήμα της οποίας είχε μπροστά του πολύ ευκολότερες επιλογές που επέλεξε να μην πάρει.

Δε λέω τώρα ότι ο αστροναύτης είναι φτιαγμένος από καλύτερο υλικό από το χωραφά. Λέω ότι είναι αποδεδειγμένα ικανός να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις όπου ο χωραφάς είναι άγνωστος Χ.

Αν νομίζεις ότι αυτά τα επίπεδα αυτοκυριαρχίας είναι εύκολο να τα βρεις, ρίξε μια ματιά στο πόσοι καπνίζουν ή πόσοι είναι υπέρβαροι χωρίς να παίζει ιατρικός λόγος ή στο πόσοι φέρονται σα μαλάκες ακόμα και κει που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα.

Ναι την δουλειά στο χωράφι μπορεί να την κάνεις οποιοσδήποτε επειδή χρειάζεται λιγότερα προσόντα. Αυτό λέω εξαρχής οπότε η επανάληψη του δεν συνεισφέρει στην συζήτηση.

Ως προς την αυτοκυριαρχία που λες πως έχει ο αστροναύτης ως παραπάνω προσόν που τον βοήθησε να γίνει αστροναύτης, ναι δεν διαφωνώ, είναι ένα απ τα πολλά προσόντα που έχει και γι αυτό τα κατάφερε.

Το ότι έχει αυτό το προσόν δεν είναι αποτέλεσμα τύχης? Που το βρήκε δηλαδή?

Επίσης δεν έπαιξε ρόλο μόνο αυτό το προσόν αλλά και μια σειρά άλλων προσόντων καθώς και τυχαίων γεγονότων στην ζωή του που τον οδήγησαν τελικά στην επιτυχία.

Και επειδή είναι τυχερός πρέπει να απολαμβάνει περισσότερα αγαθά από κάποιον που δεν είναι?

Και μη μου μιλήσεις για επιπλέον κόπο γιατί όπως είπαμε υπάρχουν εξίσου και ίσως και περισσότερο κοπιαστικές εργασίες που αμοίβονται με ψίχουλα.

Επιβραβεύουμε την τύχη και διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες όπου σε άλλους δίνουμε περισσότερα και σε άλλους δίνουμε λιγότερα.

Το γραφείο, αλλά τι προσπαθείς να πεις εδώ; Κλάιν μάιν κρύο και ορθοστασία, τίποτα από τα δύο δεν είχαν στο συγκεκριμένο όρχο. Απλά δεν είχαν ευθύνες ενώ εμένα περνούσαν από τα χέρια μου λεφτά, απόρρητα έγγραφα και άλλα παρόμοια.

Μη μου πεις τώρα ότι δεν έχεις γνωρίσει κόσμο που θέλει απλά να του λένε τι να κάνει και να μην έχει ο ίδιος ευθύνες πέρα από τα πάρα πολύ χοντρά. Ένας από τους λόγους που Ο CTO πληρώνεται περισσότερο από τον developer είναι πως αν χαθεί το deadline κανείς δε θα ζητήσει το λόγο από τον developer.

Προσπαθώ να πω πως προτιμάς τις ευθύνες τελικά παρότι λες πως είναι κάτι πιο δύσκολο και πρέπει να αμοίβεται περισσότερο.

Και δεν μπορεί το επιχείρημά σου να είναι πως τις προτιμάς για τις μεγαλύτερες αμοιβές γιατί στον στρατό δεν υπήρχαν αμοιβές.

Επομένως προτιμάς τις δουλειές με ευθύνες επειδή σου προσφέρουν πράγματα που οι άλλες θέσεις δεν σου προσφέρουν. Άλλοι είτε δεν το θέλουν αυτό είτε δεν έχουν τα προσόντα για να το κάνουν.

Λόγος μεγαλύτερης αμοιβής δεν υπάρχει, όλοι το ίδιο στομάχι έχουν.

Η θέση δεν θα μείνει κενή λόγω έλλειψης κινήτρου, θα βρεθούν άνθρωποι που θα προτιμήσουν την θέση ευθύνης επειδή αυτή τους αρέσει και τους ταιριάζει καλύτερα, όπως εσύ στον στρατό.

Είναι αστείο και μόνο να το λες αυτό. Σε τι θα μετρούσες τον κόπο, σε θερμίδες;

Το αν είναι αστείο ή όχι δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει την συζήτηση.

Επί της ουσίας: Το με τι τρόπο θα ξεχώριζα ποιες εργασίες είναι πιο κοπιώδεις για να προσφέρω μεγαλύτερη αμοιβή δεν νομίζω να είναι το μείζον πρόβλημα. Το πρώτιστο πρόβλημα είναι να έχουμε την βούληση να προσφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη που λεω. Αν υπάρχει η βούληση τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.

Αυτό που σκέφτηκα μόλις μου έθεσες τον προβληματισμό είναι πως παραπάνω αμοιβές θα έδινα στις εργασίες εκείνες που κανείς δεν θέλει να πάει. Η αποστροφή δηλαδή του πληθυσμού θα αποτελούσε το μέτρο κόπου και δυσκολίας.

Θα μπορούσα επίσης να σου πω και πως δεν ξέρω. Δεν είμαι αυτός που θα λύσει το πρόβλημα της κοινωνικής οργάνωσης και δεν έχω απαραίτητα λύσεις για όλα.

Αυτό που υποστηρίζω όμως με βεβαιότητα στον διάλογο αυτό είναι η διαφωνία μου με την διαμόρφωση των αμοιβών βάση προσόντων ή βάση προσφοράς/ζήτησης.

Σαφώς έχεις το δικαίωμα της άποψής σου, αλλά αν δε δύνασαι να δεχτείς κάτι που "όλος ο κόσμος γύρω σου" δέχεται τότε de facto θα έχεις πρόβλημα.

Γνωρίζω προφανώς το τι δέχεται ο κόσμος αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και το κοινωνικά δίκαιο και σωστό.

Επίσης υπάρχει και κόσμος που δέχεται αυτά που λέω. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν προβληματίζεται καν σχετικά με τέτοια ζητήματα και απλά αποδέχεται αυτό που κυριαρχεί είτε είναι τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας είτε είναι θρησκεία.

Επιπλέον ο κόσμος αποδέχεται και πολλά άλλα παράλογα και στραβά που κάνουν τις κοινωνίες να νοσούν και μάλιστα σε άλλες εποχές αποδέχονταν ακόμη πιο παράλογα πράγματα όπως την σοφία του βασιλιά και το prima noctum.

Από την άλλη δεν λέω πως είναι εύκολο για έναν σύγχρονο γιάπι να δεχτεί τέτοιες σκέψεις ή να αποκαθηλώσει την όμορφη και ανώτερη εικόνα που έχει χτίσει για τον ξεχωριστό του ευατό.

Δημοσ.

Αυτό θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα. Δεν θα υπήρχαν τόσα αγαθά και δεν θα υπήρχε γενικότερα πρόοδος πιστεύω.

Το αν μας φτάνουν ή όχι τα αγαθά είναι άλλο θέμα από τα κριτήρια διανομής τους τα οποία συζητάμε.

Ως προς την πρόοδο εννοείς πως δεν θα υπήρχε κίνητρο.

Δεν διαφωνώ απαραίτητα. Για να υπήρχε η κοινωνική δικαιοσύνη που λέω θα έπρεπε η αλλαγή να ξεκινούσε από την παιδεία και την νοοτροπία του καθενός. Θα έπρεπε να θεωρείτε δεδομένη η ισοκατανομή των αγαθών για ανθρωπιστικούς λόγους και απο κει και πέρα ο καθένας να επέλεγε την εργασία του με άλλου είδους κίνητρα μιας και δεν θα υπήρχε πια το οικονομικό.

(προς "θεού", δεν είμαι κουμούνι :-D )

Ποπο τι σεντονια και βαριεμαι να τα διαβασω, μαλλον για p.m wars σας κοβω...

Εντάξει τέτοια σεντόνια τα διαβάζουν συνήθως μόνο οι quoted καθώς είναι κουραστικά.

Μπορείς να δεις ένα βιντεάκι που έχω μέσα σε ένα spoiler.

• Like 1
Δημοσ.

Αν δεις καράβι σε βουνό, νινί το 'χει σερμένο.

Αν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό.

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Δημοσ.

Αν δεις καράβι σε βουνό, νινί το 'χει σερμένο.

Αν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό.

ε  μην είσαι κ συ on-topic , μην τους το χαλάς :-D

• Like 1
Δημοσ.

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν.    :devil:

Και για να το πούμε και λαϊκά  ...    «Πολύ κακό για το τίποτα»

ταιριάζει γάντι εδώ , μπράβο σου !!!

Δημοσ.

Και για να το πούμε και λαϊκά  ...    «Πολύ κακό για το τίποτα»

ταιριάζει γάντι εδώ , μπράβο σου !!!

Μερσί :-)  Ακόμη κι ο Ραν Ταν Πλαν έχει αναλαμπές, έτσι κι' εγω τώρα. Μου 'ρχεται μια σκοτοδίνη βέβαια...

Οι ευκαιρίες είναι σαν το τίναγμα. Πάνω από δύο φορές θεωρείται μαλακία

Οσο και να την τινάξεις η τελευταία σταγόνα πάντα μέσα θα πέσει :unsure:  :lol:

• Like 2
Δημοσ.

Έχω άγνωστες λέξεις. Τρεις σίγουρα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...