Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ρομπότ ο εχθρός των εργαζομένων. Μελέτες εκτιμούν ότι έως το 2050 ο μισός πληθυσμός της γης θα είναι άνεργος
http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/15/diethnes-tech-robot_n_9234446.html

Κι εγω θα προτεινω κατι αλλο.
Να μην ειναι ο μισος πληθυσμος της γης ανεργος.
Να δουλευουν ολοι, αλλα απο λιγοτερο.
Αφου η τεχνολογικη αναπτυξη μας δινει τη δυνατοτητα για να εχουμε περισσοτερο ελευθερο χρονο για εμας, γιατι να μην το κανουμε;
Αντι πχ για 8ωρο, να καθιερωθει η 4ωρη εργασια. Με τα ιδια χρηματα.

Δεν καταλαβαινω γιατι θα πρεπει αλλοι να δουλευουν 12ωρα και βαλε, και αλλοι να ειναι εντελως ανεργοι, οταν σχεδον ολοι μπορουν να δουλευουν λιγοτερο και με αξιοπρεπη χρηματα.
Ειναι τραγικο να 'δουλευουμε για να δουλευουμε'.

• Like 1
  • Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ρομπότ ο εχθρός των εργαζομένων. Μελέτες εκτιμούν ότι έως το 2050 ο μισός πληθυσμός της γης θα είναι άνεργος

http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/15/diethnes-tech-robot_n_9234446.html

Κι εγω θα προτεινω κατι αλλο.

Να μην ειναι ο μισος πληθυσμος της γης ανεργος.

Να δουλευουν ολοι, αλλα απο λιγοτερο.

Αφου η τεχνολογικη αναπτυξη μας δινει τη δυνατοτητα για να εχουμε περισσοτερο ελευθερο χρονο για εμας, γιατι να μην το κανουμε;

Αντι πχ για 8ωρο, να καθιερωθει η 4ωρη εργασια. Με τα ιδια χρηματα.

Δεν καταλαβαινω γιατι θα πρεπει αλλοι να δουλευουν 12ωρα και βαλε, και αλλοι να ειναι εντελως ανεργοι, οταν σχεδον ολοι μπορουν να δουλευουν λιγοτερο και με αξιοπρεπη χρηματα.

Ειναι τραγικο να 'δουλευουμε για να δουλευουμε'.

Αυτό προυποθέτει ότι ο άλλος μισός πληθυσμός της γης θα έχει την γνώση και την εκπαίδευση πάνω στα εναπομείναντα επαγγέλματα. Και φυσικά θα υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα του που βρίσκεται ο καθένας σε σχέση με το μέρος της εργασίας. 

Δημοσ.

Ξεχασες το φιναλε που ειναι το καλυτερο σ' αυτον τον θρυλο. Γενικα κυκλοφορει σε πολλες βερσιον σαν ιστορια πχ o Friedman στην Κινα τους εβλεπε να ανοιγουν καναλι με τα φτυαρια. Οταν ρωτησε γιατι δεν βαζουν μηχανηματα και πηρε σαν απαντηση "οτι ετσι δημιουργουνται θεσεις εργασιας" σχολιασε ως εξης:

"Α, νομιζα θελατε να ανοιξετε καναλι οχι να δωσετε δουλειες. Γιατι τοτε δεν τους δινετε κουταλια αντι για φτυαρια;" *

Κατι που οντως ειναι anecdote και δεν υπαρχει πηγη για κατι που δεν ειναι μια απλη εξυπναδα αλλα προβληματιζει γιατι η ουσια παραμενει η ιδια:

Η εργασια δεν υπάρχει ως μέσο μαζοχισμού της ανθρωπότητας προς τον εργατη να ιδρωσει για ν αποκτησει αλλα αγαθα αλλα επειδη ειναι ο σκοπος που αν επιτευχθει θα αμειφθεί επειδη το χρειαζεται καποιος τοσο πολυ που πληρωνει γι αυτο. 

Μην το θεωρειτε αυτονοητο. Προχθες ακουγα πολιτευτη της Πρωτη Φορας να λεει οτι για να καταπολεμηθει η ανεργια πρεπει να μπει πλαφον σε υπαλληλους (!) πχ εχεις εστιατοριο κυριε; δεν θα αποφασισεις εσυ ποσο προσωπικο θελεις αλλα θα σου πουμε εμεις πχ τουλαχιστον τρεις λαντζερηδες, εξι σερβιτορους (ακομα κι αν τοσα χρονια δουλευεις με τεσσερις) και παει λεγοντας, αγνοοντας το οτι ο ιδιωτης δεν ειναι υποχρεωμενος να δουλευει εαν δεν βγαζει οσα πιστευει οτι αξιζει το ρισκο, το αγχος και το κεφαλαιο του. Λουκετο και καθεται/φευγει εξωτερικο/δουλευει μαυρα κλπ.

Εχει σημασια οτι υπαρχει κοσμος και σημερα που πιστευει οτι μια θεση εργασιας που δεν ειναι παραγωγικη αξιζει να υπαρχει αρκει να δινει σε καποιον "δουλεια".

Σιγουρα εαν ημουν εγω αυτος που ειχα δουλεια γραφειου να βγαζω αεροπορικα εισιτηρια και την εχανα λογω τεχνολογιας θα σπαζομουν μεν αλλα για την κοινωνια δεν θα ηταν κακο που χαρη στα νεα φτηνα self service αεροπορικα (που μια γραφειοκρατικη δημοσια αεροπορικη δεν θα τολμουσε να κανει) κανω ΚΑΙ περισσοτερα ταξιδια και λογω αυτου κερδιζουν αλλα επαγγελματα αρα το χρημα κινειται.

Καλως ή κακώς ετσι, αλλιως δεν θα υπηρχε εξελιξη. Εκτος αν πιστευουμε οτι οντως ο Γουτεμβεργιος ζημιωσε την ανθρωποτητα που αφησε ανεργους αυτους που κατ επαγγελμα εγραφα στο χερι.

* http://quoteinvestigator.com/2011/10/10/spoons-shovels/

Ωραίο ποστ. Από τα λίγα καλά (μαζί με του defacer κλασικά). Συμφωνώ στο παράδειγμα με τη δουλειά γραφείου και γέλασα με την βερσιον της απάντησης στην αρχή.

Στα μπολντ τώρα και σε αυτές τις ηλίθιες κοσμοθεωρίες. Αφήνω στην άκρη τα θέματα ηθικής (που για μένα είναι αδιανόητο να μην υπάρχει η οποιαδήποτε ελευθερία κινήσεων του ιδιώτη στο μαγαζί του) που δημιουργούνται, και πιάνω το πρακτικό κομμάτι. Ας πούμε ότι ο "θα σου πούμε εμείς τι και πως θα κάνεις" λέει στο ένα εστιατόριο τόσους ανθρώπους για προσωπικό θα έχεις. Λέει στο άλλο εστιατόριο τόσους, στο τρίτο εστιατόριο, τόσους. Μέχρι πόσα εστιατόρια μπορεί να κοντρολάρει αποτελεσματικά;

Σε πιο ευρεία σκέψη, ο τύπος "θα σου πούμε εμείς" παρομοιάζεται με την κυβέρνηση που λέει σε όλα τα εστιατόρια μιας χώρας πόσο προσωπικό θα πάρουν, τι τιμές θα πουλάνε, τι τιμές θα αγοράζουν, τι μισθούς θα δίνουν. Που είναι το πρόβλημα σε όλη αυτή την ιδεά; Μα αν ο τύπος πριν δεν αντέχει να κοντρολάρει πάνω από 10-15 εστιατόρια, τότε πως 300 άτομα (κυβέρνηση) θα αντέχουν >10.000 εστιατόρια σε μια χώρα; (μόνο εστιατόρια έτσι; που να προσθέσουμε καφετέριες, προπατζίδικα, ζαχαροπλαστία. ρουχομάγαζα, ξενοδοχεία, κλπ)

Πως θα ξέρει μια ομάδα ανθρώπων πόσα άτομα προσωπικό χρειάζεται το εστιατόριο της κεντροδυτικής Ελλάδας, το εστιατόριο της Κρήτης, το εστιατόριο εδώ/εκεί/κτλ; Πως θα ξέρει πότε θα μπαινοβγαίνει η τουριστική σεζον για να αυξομειώνει το προσωπικό σε όλα τα εστιατόρια; Και πως θα τα κοντρολάρει όλα αυτά σε χρόνο dt;

Απάντηση: Σε τέτοια μεγέθη, δεν γίνεται να τα κάνει όλα αυτά 100% αποτελεσματικά, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Αυτό ονομάζεται Economic Planning και αν πραγματικά λειτουργούσε τότε θα είχαν λυθεί τα μισά προβλήματα του κόσμου.

Η ελεύθερη αγορά (έστω και 70% ελεύθερης αγοράς if you know what I mean) ξινίζει στον παραπάνω τύπο επειδή σκέφτεται "α αυτός ο άπληστος εργοδότης έχει 4 που τους πιέζει ενώ θα μπορούσε να είχε έναν παραπάνω. Χίλιοι τέτοιοι εργοδότες να προσλάβουν από ένα παραπάνω άτομο, αμέσως αμέσως 1000 θέσεις εργασίας. 1000 νέα παιδιά δεν θα χρειάζεται να φύγουν από την Ελλάδα. Άλλες 4 κατηγορίες μαγαζιών να βρούμε με χίλιους εργοδότες στη κάθε μία, 5x1000=5000!!! Πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας στο πι και φι! Και το brain drain λύσαμε, και μειώσαμε την ανεργία!!!"

ΥΓ. Το εννοούσα αυτό που είπα ότι αν λειτουργούσε το economic planning σε όλους και σε όλα, τότε θα είχαν λυθεί πολλά τέτοιας φύσεως προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.

Τρεις λέξεις: high frequency trading (HFT).

Ένα πράγμα που μου έμεινε από το φιλόλογο στο γυμνάσιο ήταν η έκφραση "άχθος αρούρης" που προέρχεται από τον Όμηρο. Όταν έμαθα και τι είναι HFT αυτά τα δύο συνδέθηκαν για πάντα στο μυαλό μου.

Ίσως να σε βοηθήσει στην εξερεύνησή σου το να σκεφτείς πως για κάθε έναν που κερδίζει από αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες, κάποιος άλλος χάνει. Ή ακομά και η σκέψη πως η ύπαρξη και μόνο αυτών των μηχανισμών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συστημικές αλλαγές. Πώς γίνεται π.χ. να αγανακτεί κανείς για τους κανίβαλους μεγαλοτραπεζίτες και τα κάθε λογής golden boys (όχι τα ίδια τα boys, τις κοινωνικές συνθήκες που τα τρέφουν) και ταυτόχρονα να μην καταλαβαίνει πως αν δεν υπήρχε η κουλτούρα του σπρωξίματος ενίοτε τοξικών "επενδυτικών προϊόντων" δε θα υπήρχαν και golden boys?

defacer επειδή έμμεσα βγάζεις (όχι μόνο εσύ, παντού γίνεται αυτό) όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άχρηστα και χωρίς να προσφέρουν social value, για κάνε (κι εσύ και όλοι οι άλλοι) μια μίνι έρευνα.

Ποιες χώρες δεν έχουν τίποτα από τράπεζες και τέτοια πράγματα του σατανά; Τι real gdp per capita έχουν σε βάθος δεκαετιών; Τι τεχνολογίες έχουν;

Και λίγο πιο ζουμερά ερωτήματα όπως. Τι θνησιμότητα μωρών έχουν; Πόσο είναι το προσδόκιμο ζωής εκεί; Ποσοστά αναλφαβητισμού; Πόσα ευρωδολλαριογιενδραχμολίρες την ημέρα είναι το όριο φτώχιας;

Κι αν θες κάνε το αντίστροφο. Ψάξε τις χώρες του πλανήτη που έχουν υιοθετήσει αυτά τα "παιχνίδια του διαβόλου" και δες που ήταν και που έφτασαν σε βάθος χρόνου.

Επιστρέφω στο HFT που έγραψες. Πρώτα από όλα, είναι ένας (από τους 666) τομείς του εν λόγω αντικειμένου. Κατά δεύτερον, το ίδιο το HFT είναι μία από τις περιπτώσεις που η τεχνολογία μειώνει το εργατικό δυναμικό. Πριν υπήρχαν οι traders, τώρα οι μισοί απολύθηκαν αφού ένας αλγόριθμος κάνει το ίδιο πράγμα 1000 φορές καλύτερα, 1000 φορές πιο γρήγορα και για 1000 άτομα ταυτόχρονα. Και οι traders των τραπεζών (που ήταν traders και όχι καθαρίστριες, ότι κι αν αυτό σημαίνει) βρέθηκαν στην ίδια θέση με τις άνωθεν για αναζήτηση εργασίας.

Ενδεχομένως οι traders να βρήκαν εύκολα άλλη εργασία. Που κατά τη γνώμη μου το πόσο γρήγορα βρήκαν δεν έχει να κάνει με το αν ήταν traders, αλλά με το πόσο γρήγορα προσαρμόστηκαν στα καινούρια τους δεδομένα. Το ίδιο θα έλεγα και για τις καθαρίστριες αλλά κάποιες από αυτές βγήκαν στον δρόμο "για να αλλάξουν τον κόσμο" (sic)

Για να επανέλθω εντός θέματος, είμαι υπερ της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο μικρομεσαίος σήμερα είναι τεχνολογικά πιο πλούσιος/άνετος από τον μικρομεσαίο πριν 40 χρόνια (ακόμα κι αν ο τελευταίος είχε παραπάνω τρεις τηλεοράσεις ή επιπλέον δυο τηλέφωνα). Οι συσκεύες του τότε ήταν άθλιες συγκριτικά με τις σημερινές.

Καλύτερα η κοινωνία να έχει άνεργους τρέντυ με iphone 6plus παρά όλοι να αναγκάζονται να σκάβουν τρύπες κάθε μέρα για να λένε ότι έχουν δουλειά. Τουλάχιστον το smartphone τους δίνει nearly-free-access-to-education πέρα από ψυχαγωγία.

ΥΓ. Ένα ανέκδοτο που διάβασα τις προάλλες σε μεγάλο site

Πως λύνουμε τις οικονομικές ανισότητες;

Θα βάλουμε τους πλούσιους σε μια χώρα και τους φτωχούς στην άλλη. Έτσι θα επιτύχουμε Perfect Equality στους οικονομικούς δείκτες!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

defacer επειδή έμμεσα βγάζεις (όχι μόνο εσύ, παντού γίνεται αυτό) όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άχρηστα και χωρίς να προσφέρουν social value, για κάνε (κι εσύ και όλοι οι άλλοι) μια μίνι έρευνα.

Δε νομίζω ότι κάνω κάτι τέτοιο, και σίγουρα δεν είναι αυτή η θέση μου. Μίλησα συγκεκριμένα για HFT, εσύ έκανες τη γενίκευση για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (που, τουλάχιστον a priori, οι εταιρίες που δραστηριοπoιούνται σε HFT δεν είναι).

Βεβαίως έχεις δίκιο ότι αυτό που λες γίνεται σε μεγάλη κλίμακα και πολλές φορές δεν είναι αντικειμενικό, οπότε καταλαβαίνω το έναυσμα που είχες.

Επιστρέφω στο HFT που έγραψες. Πρώτα από όλα, είναι ένας (από τους 666) τομείς του εν λόγω αντικειμένου. Κατά δεύτερον, το ίδιο το HFT είναι μία από τις περιπτώσεις που η τεχνολογία μειώνει το εργατικό δυναμικό. Πριν υπήρχαν οι traders, τώρα οι μισοί απολύθηκαν αφού ένας αλγόριθμος κάνει το ίδιο πράγμα 1000 φορές καλύτερα, 1000 φορές πιο γρήγορα και για 1000 άτομα ταυτόχρονα. Και οι traders των τραπεζών (που ήταν traders και όχι καθαρίστριες, ότι κι αν αυτό σημαίνει) βρέθηκαν στην ίδια θέση με τις άνωθεν για αναζήτηση εργασίας.

Η αντίρρησή μου στο HFT δεν είναι ότι μειώνει το ανθρώπινο δυναμικό -- και δεν πιστεύω ότι το μειώνει κιόλας. Σίγουρα οι floor traders έχουν μειωθεί άπειρα λόγω της αυτοματοποίησης αλλά ποτέ κανένας floor trader δεν ήταν δυνατόν να κάνει τη δουλειά που κάνουν στο HFT, οπότε και οι θέσεις τους δεν κινδυνεύουν από το HFT αυτό καθαυτό.

Η αντίρρησή μου είναι ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι τελείως αντιπαραγωγική για την κοινωνία (δυσκολεύομαι να δω τι προσφέρουν στην ανθρωπότητα αγοραπωλησίες μετοχών πολλών εκατομμυρίων μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με σκοπό marginal gains) και μάλιστα είναι μέρος ενός zero sum game. Δεν είναι ούτε καν βγάζουμε τους αλγόριθμους να τους μετρήσουμε και όποιος τον έχει μεγαλύτερο παίρνει λεφτά από τους υπόλοιπους, γιατί όλοι τους παίρνουν λεφτά από όσους άλλους κάνουν trading (όχι απαραίτητα HFT).

Επεξ/σία από defacer
  • Like 1
Δημοσ.

Δε νομίζω ότι κάνω κάτι τέτοιο, και σίγουρα δεν είναι αυτή η θέση μου. Μίλησα συγκεκριμένα για HFT, εσύ έκανες τη γενίκευση για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (που, τουλάχιστον a priori, οι εταιρίες που δραστηριοπoιούνται σε HFT δεν είναι).

Έχεις δίκιο σε αυτό. Δεν ήταν η θέση σου αυτή.

Εγώ δικαίως έκανα την γενίκευση (αλλά δεν ξέρω αν έκανα ξεκάθαρο ότι δεν απευθύνομαι μόνο σε σένα) διαβάζωντας τα παρακάτω. Εξού και το "εμμέσως"

Εγώ αλλού θέλω καταλήξω και όχι εκεί που νομίζεις εσύ. Αν δεχόμαστε την ύπαρξη των οργανωμένων κοινωνιών και του χρήματος ως ανώτερα από τις σπηλιές και την ανταλλακτική οικονομία, παρ'όλο τον παρασιτισμό που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί, γιατί να μην το πάμε ένα βήμα παραπέρα με το ΕΕΕ. Κάποιοι θα το εκμεταλλευθούν, αλλά πολλοί άλλοι απαλλαγμένοι από τον αγώνα της επιβίωσης, θα ασχοληθούν με άλλα πράγματα, όπως να μορφωθούν σε κάποιον τομέα και να εξελιχθούν.

Όπως σου είπα, δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα και δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά αν το χρηματιστήριο και τα διάφορα επενδυτικά προϊόντα είναι θετικά η αρνητικά στην αγορά και στην κοινωνία. Πιθανολογώ ότι κάποια από αυτά δεν κάνουν καλό. Βέβαια από την στιγμή που δεν κάνει κάποιος κακό, επενδύοντας πχ τα χρήματα του σε μετοχές για να τις πουλήσει μετά όταν ανέβουν, δεν καταλαβαίνω γιατί να σε πειράζει εσένα. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω καταλήξει ακόμη σε σχέση με αυτά τα θέματα.

Τρεις λέξεις: high frequency trading (HFT).

Ένα πράγμα που μου έμεινε από το φιλόλογο στο γυμνάσιο ήταν η έκφραση "άχθος αρούρης" που προέρχεται από τον Όμηρο. Όταν έμαθα και τι είναι HFT αυτά τα δύο συνδέθηκαν για πάντα στο μυαλό μου.

Ίσως να σε βοηθήσει στην εξερεύνησή σου το να σκεφτείς πως για κάθε έναν που κερδίζει από αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες, κάποιος άλλος χάνει. Ή ακομά και η σκέψη πως η ύπαρξη και μόνο αυτών των μηχανισμών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συστημικές αλλαγές. Πώς γίνεται π.χ. να αγανακτεί κανείς για τους κανίβαλους μεγαλοτραπεζίτες και τα κάθε λογής golden boys (όχι τα ίδια τα boys, τις κοινωνικές συνθήκες που τα τρέφουν) και ταυτόχρονα να μην καταλαβαίνει πως αν δεν υπήρχε η κουλτούρα του σπρωξίματος ενίοτε τοξικών "επενδυτικών προϊόντων" δε θα υπήρχαν και golden boys?

Με άλλα λόγια χρηματιστήρια, τράπεζες, επενδύσεις, τεχνολογίες υποθέτουμε ότι είναι άχρηστα. Στην πράξη όμως, η παγκόσμια ιστορία δείχνει ότι χωρίς αυτά μια κοινωνία δεν θα ήταν καλύτερα.

Η αντίρρησή μου στο HFT δεν είναι ότι μειώνει το ανθρώπινο δυναμικό -- και δεν πιστεύω ότι το μειώνει κιόλας. Σίγουρα οι floor traders έχουν μειωθεί άπειρα λόγω της αυτοματοποίησης αλλά ποτέ κανένας floor trader δεν ήταν δυνατόν να κάνει τη δουλειά που κάνουν στο HFT, οπότε και οι θέσεις τους δεν κινδυνεύουν από το HFT αυτό καθαυτό.

Η αντίρρησή μου είναι ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι τελείως αντιπαραγωγική για την κοινωνία (δυσκολεύομαι να δω τι προσφέρουν στην ανθρωπότητα αγοραπωλησίες μετοχών πολλών εκατομμυρίων μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με σκοπό marginal gains) και μάλιστα είναι μέρος ενός zero sum game. Δεν είναι ούτε καν βγάζουμε τους αλγόριθμους να τους μετρήσουμε και όποιος τον έχει μεγαλύτερο παίρνει λεφτά από τους υπόλοιπους, γιατί όλοι τους παίρνουν λεφτά από όσους άλλους κάνουν trading (όχι απαραίτητα HFT).

Πριν το HFT έκαναν απλό trading με τις ίδιες μεθόδους (αλλά αργές συγκριτικά με του λογισμικού). Μετά το HFT, αυτοί που δούλευαν εκεί είτε πήγαν σε άλλο τομέα είτε έγιναν programming traders. Δηλαδή πιο πολύ ασχολούνται προγραμματιστικά με την βελτιστοποίηση του λογισμικού που κάνει αυτή τη δουλειά.

Η αντίστοιχη αναλογία για μένα είναι οι δουλειές στο χωράφι. Στο παρελθόν, έπρεπε 10 άτομα να οργώνουν το αγρόκτημα. Μετά ήρθαν τα τρακτερ και οι 10 έγιναν 2. Ίσως κάποιοι να κατέληξαν να κάνουν συντήρηση στα τρακτερ αλλά αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις του "σκάβω το χωράφι" μειώθηκαν.

Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αν και συζητήσιμη, παίρνω από wikipedia

Market growth

In the early 2000s, high-frequency trading still accounted for fewer than 10% of equity orders, but this proportion was soon to begin rapid growth. According to data from the NYSE, trading volume grew by about 164% between 2005 and 2009 for which high-frequency trading might be accounted.[24] As of the first quarter in 2009, total assets under management for hedge funds with high-frequency trading strategies were $141 billion, down about 21% from their peak before the worst of the crises.[27] The high-frequency strategy was first made successful by Renaissance Technologies.[28]Many high-frequency firms are market makers and provide liquidity to the market which lowered volatility and helped narrow bid-offer spreads, making trading and investing cheaper for other market participants.[27]

Έχει και κάποια ελαττώματα αλλά το HFT είναι στην ουσία trade. Και το εμπόριο είναι θετικό για την κοινωνία μακροπρόθεσμα. Τα marginal gains (α) θα γίνουν marginal κατανάλωση στην ντόπια αγορά, (β) θα καταλήξουν σε μηχανήματα, εγκαταστάσεις, εργοστάσια, software, πλοία, αεροπλάνα μέσω καταθέσεων και επενδυτικών κεφαλαίων.

Το πρώτο μπορεί να μην έχει τόσο νόημα αν γίνουν καφέδες, ποτά, μπουζούκια, τσιγάρα, κτλ

Το δεύτερο είναι αδιαμφισβήτητα πολύ θετικό για την κοινωνία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...