Προς το περιεχόμενο

Έρευνα: Ο αριθμός των φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα


Perambulator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο ανθρωπολόγος Robin Dunbar είναι υπεύθυνος για τον γνωστό «αριθμό του Dunbar», σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να διατηρούν σταθερές κοινωνικές σχέσεις με περίπου 150 άτομα.

Ο Dunbar λοιπόν πραγματοποίησε μια νέα έρευνα, η οποία σχετίζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 3.375 χρήστες του Facebook με ηλικίες 18-65. Κατά μέσο όρο, οι χρήστες είχαν 150 followers , εντούτοις δήλωσαν ότι μπορούσαν να βασιστούν σε 4,1 από αυτούς σε περίπτωση προσωπικού προβλήματος και ότι μόνο 13,6 έχουν εκφράσει συμπόνια.

 

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί συμφωνούν αρκετά με τις μελέτες του Dunbar που αφορούν στον πραγματικό κόσμο. Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει ότι τα μεγέθη των «κύκλων φιλίας» δεν διαφέρουν από τους αντίστοιχους σε έρευνες που αφορούσαν την πραγματική ζωή και όχι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα άτομα που χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαθέτουν υψηλό αριθμό από followers, δεν διαθέτουν περισσότερα άτομα στον κοινωνικό τους περίγυρο από όσους χρησιμοποιούν λιγότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν λιγότερους followers.

 

Ακόμη, όσον αφορά το γεγονός ότι τα νέα άτομα διαθέτουν περισσότερους φίλους στα κοινωνικά δίκτυα σε σχέση με μεγαλύτερα άτομα, ο Dunbar δήλωσε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι, από τη φύση τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τους χρήστες να προσθέτουν ως φίλους αδιακρίτως άτομα, τα οποία γνωρίζουν ελάχιστα ή καθόλου.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουν οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιορισμένο χρόνο και υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό ατόμων. Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι εξαιρετικά πολυάσχολος, να κρατήσει επαφή με κάποια άτομα διαδικτυακά. Ωστόσο, ο Dunbar προσθέτει ότι αυτού του είδους η επαφή μάλλον δεν είναι αρκετή για να διατηρηθεί μια φιλία, η οποία θα πάψει να υφίσταται εάν δεν ενισχύεται περιστασιακά από επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

 

Link.png Site: Engadget

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...