Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα είμαι 23 χρονών και δυσκολευομαι στο να λέω αυτό που θέλω δεν έχει σχέση με το άγχος είναι γενικό το θέμα. Βέβαια αν μιλήσω για λίγο με κάποιον δε θα καταλάβει ότι έχω αυτή τη δυσκολία. Όταν όμως μιλάμε για θέματα βάθους που πρέπει να εξηξω χάνω λίγο τη μπάλα και κάνω 10 ώρες για διάφορους λόγους κυρίως συντακτικού, γραμματικής, λεξιλογιου. Πχ αρχίζω μια πρόταση και στη συνέχεια τη τελειωνω αλλιώς γιατί δε ξέρω πως να τη συνδεσω. Επειδή είμαι σε θέση που μιλάω με καθηγητές επιστήμονες και γενικότερα με πολύ μορφωμένους ανθρώπους φαίνεται ή διαφορά και πεφτω στο μάτι. Όταν ήμουν μικρός μιλησα λίγο πιο αργά από ότι τα άλλα παιδιά, μεγάλωσα με παππούδες σε πολύ μικρό χωριό και γενικά είχα θέμα στο σχολείο με τη γλώσσα,δε μπορούσα να έκανα καλές προτάσεις, διαβάζω πολύ αργά ή γρήγορα και δε καταλαβαίνω. Επίσης δε μπορώ να διαβάσω βιβλία μακάρι να είναι αυτό το θέμα και βελτιωσω το λόγο αν αρχίσω. Παρατηρώ φίλους μου που εξηγούν κάτι με μια μικρή φράση ενώ εγώ θέλω δύο-τρείς φράσεις. Φαντάζομαι φταίει το χαμηλο λεξιλόγιο. Έχετε να προτεινετε κάτι?

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Δύο πιθανότητες:

1. Έχεις κάποιο μαθησιακό πρόβλημα και δεν σε πήγε ποτέ κανείς σε λογοθεραπευτή η κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις. 

2. Δεν έχεις μορφωθεί σωστά στο σχολείο οπότε δεν έχεις διαβάσει/γράψει αρκετά και δεν έχεις αναπτύξει το λεξιλόγιο σου.

3. Επίσης μπορεί τελικά να ευθύνεται και το άγχος. 

Ότι και να είναι, είμαι σίγουρος ότι αν προσπαθήσεις μπορείς να το ξεπεράσεις!

• Like 2
Δημοσ.

Πρέπει να πας σε ψυχολόγο ή αυτός θα σε παραπέμψει αλλού, ώστε να αποκλείσεις πιθανότητα δυσλεξίας. Μετά βλέπεις και από το τι θα σου πει.

• Like 2
Δημοσ.

Κυρίως το δεύτερο. Τι είδους βιβλία θα βοηθούσαν? Κάποιο δύσκολο βιβλίο ή κάποιο γραμμένο για παιδιά και για μεγάλους; Πιστεύω ένα δύσκολο με αναπτυγμένο λεξιλόγιο θα βοηθούσε περισσότερο

Δημοσ.

Επειδή έχω κι εγώ δυσλεξία, μία μορφή της έστω, το κάθε άτομο χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση, οπότε και να σου πούμε κάτι δεν είναι σίγουρο αν θα σε βοηθήσει. Πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις διάφορες λύσεις προκειμένου να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις λάθη όταν γράφεις? Γιατί σχεδόν ποτέ δε γράφω λάθος. Απλά δε ξέρω την ελληνική γλώσσα σε πολυ βάθος γιατί πηγαινα σχολείο σε ελληνική μειονότητα εξωτερικού και τα μαθήματα ήταν χαλαρά. Ίσως έχω και μια μορφή δυσλεξίας αλλά ποτέ δε μου έχει περάσει από το μυαλό.

Σε λογοθεραπευτή δε πας για αυτό το θέμα γιατί να πληρωσω ψυχολόγο και να με στείλει άλλου? Επίσης ποσό κοστίζει η διάγνωση+να μου πει τρόπο βελτίωσης? Επειδή δεν έχω και πολύ σοβαρό θέμα δε θέλω να πετάξω τα λεφτά μου τσαμπα

Δημοσ.

Όχι απαραίτητα. Η δυσλεξία έχει πολλές μορφές, δεν σημαίνει απαραίτητα ανορθογραφία. Εγώ πχ μπερδεύομαι με παρόμοια γράμματα ή αριθμούς, αλλά σχεδόν ποτέ δεν κάνω ορθογραφικά. Οπότε καλό θα ήταν να το αποκλείσεις για αρχή με τη βοήθεια ειδικού.

• Like 2
Δημοσ.

Δηλαδή ένα ραντεβού το πολύ

Σε λογοθεραπευτή δε πας για αυτό το θέμα γιατί να πληρωσω ψυχολόγο και να με στείλει άλλου? Επίσης ποσό κοστίζει η διάγνωση+να μου πει τρόπο βελτίωσης? Επειδή δεν έχω και πολύ σοβαρό θέμα δε θέλω να πετάξω τα λεφτά μου τσαμπα

Δημοσ.

Δύσκολα μία συνεδρία. Μπορείς να πας, απλά σε ενηλίκων είναι λίγο ζόρι μέχρι να τον βρεις, στο λέω εμπειρικά. Θες άτομο για μαθησιακές δυσκολίες ενηλίκων. Το κόστος καθορίζεται αποκλειστικά από τον ειδικό.

• Like 1
Δημοσ.

Φίλε μου, καταλαβαίνω τι λες.Θα σου διηγηθω την εξής ιστορία: Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει ποτε Faulkner ή Hemingway αλλά άν έχεις, ξέρεις πως ο πρώτος ειναι περιγραφικος και συνθετος στα διηγηματα του, ενώ ο άλλος κάπως πιο ωμός και απλοικος. Ο Faulkner κάποτε είχε πει για τον Hemingway πως "Πότε δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποια λέξη στα διηγήματα του που θα έκαναν έναν αναγνώστη να ψάξει το λεξικό." Όπως καταλαβαίνεις ο Faulkner είχε την πεποίθηση πως ένα απο τα καθήκοντα του συγγραφέα είναι να αναπτύσει περαιτέρω την γλώσσα. Ο Hemingway σε αυτό απάντησε :"Καημένος Faulkner.Αλήθεια πιστεύει πως τα μεγάλα συναισθήματα μεταδίδονται απο τις μεγάλες λέξεις?". Και απέδειξε αργότερα πως ο λόγος μπορεί να μεταφέρει βαθιά συναισθήματα έστω και απλούστατος, όταν σε ένα δειπνο φίλων προκλήθηκε σε μορφή στοιχήματος να γράψει την μικρότερη/συντομότερη ιστορία στον κόσμο. Αυτό θα στο αφήσω να το ψάξεις ο ίδιος αν θέλεις.

Για να έρθω σε εσένα δεν νομίζω πως έχεις κάποιο πρόβλημα άρθρωσης ή νοητικό για να χρειαστεί να πας σε ειδικό, και νομίζω πως αυτό το ξέρεις και εσύ. Απλά επειδή υπάρχει ένας ειδικός στο κάθε κλάδο πλεόν, οι άνθρωποι έχουν ταυτοποίσει το πρόβλημα με την λύση και τείνουν να ζητάνε ειδικό χωρίς δευτερη σκέψη. Είναι καλό που έχεις αυτογνωσία. Αυτό που χρειάζεσαι είναι εξάσκηση και λιγάκι δύναμη της θέλησης. Το κυριότερο είναι να γράφεις ώστε να εξασκείς την ρητορική σου σκέψη σε χαρτί. Εξασκώντας το θα δεις πως και η εκφραστικότητα σου θα βελτιωθεί. Όλα θα σου έρχονται πιο φυσικά. Ξέρω τι λέω επειδή και εμένα τα ελληνικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα. 

Και επίσης μην προσπαθείς να εκφράσεις αυτά που σκέφτεσαι με διαφορετικό τρόπο απ'οτι τα σκέφτεσαι. Προσπάθησε αυτό που θα πεις να είναι απλό, λογικό και σταθερό.  Αυτό δείχνει δύναμη σκέψης. Και η δύναμη σκέψης γεννάει σεβασμό μεταξύ άλλων.

Απέφευγε μεγάλες λέξεις στον ρητό λόγο. Αυτά είναι ταχυδακτυλουργικά των δημοσιογράφων.

• Like 1
Δημοσ.

Μα το πρόβλημα που εχω δεν είναι μαθησιακή δυσκολία. Μονό στην έκφραση είναι

Ας συμφωνήσουμε στα βασικά. Δεν ξέρεις πού οφείλεται το πρόβλημα, ξέρεις μόνο τα συμπτώματα. Και τα συμπτώματα είναι τέτοια που επηρρεάζουν την ποιότητα της καθημερινής σου ζωής, εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που πόσταρες εδώ.

Οπότε άσε τις μαντεψιές και πήγαινε σε ειδικό.

• Like 2
Δημοσ.

Μα το πρόβλημα που εχω δεν είναι μαθησιακή δυσκολία. Μονό στην έκφραση είναι

Εντάσσεται το πρόβλημα σου όμως μέσα στα μαθησιακά. Επειδή έχω και εγώ μια μορφή τέτοιας δυσκολίας (διαφορετική από τη δική σου όμως) είναι ξεκάθαρο θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται με κάποιον ειδικό. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι η αντιμετώπιση του δυσκολεύει γεωμετρικά με την ηλικία. Είναι άλλο αν είσαι π.χ. 20 ετών και θα σου πάρει κάποιο διάστημα και άλλο 15 που θα καταφέρεις να βελτιώσεις ή και να λύσεις εντελώς το θέμα σχετικά σύντομα.  

Αν σε περίπτωση όμως, όπως λες, δεν έχεις μορφωθεί αρκετά δεν θα ήταν το πρόβλημα σου να εκφραστείς. Θα εκφραζόσουν ακόμα ακόμα και αν έλεγες ορισμένες λέξεις έστω και ανεπαρκής. Εχεις σκέψεις στο μυαλό σου που είναι σε σειρά αλλά δεν μπορείς να βρεις τρόπο να τις εκφράσεις σε σειρά ή έχεις απλά τσουνάμι και χάος σκέψεων που προσπαθείς (ατυχώς όμως) πρώτα να τα βάλεις σε σειρά και έπειτα να περάσεις στην έκφραση;  

Δημοσ.

Κυρίως το δεύτερο. Τι είδους βιβλία θα βοηθούσαν? Κάποιο δύσκολο βιβλίο ή κάποιο γραμμένο για παιδιά και για μεγάλους; Πιστεύω ένα δύσκολο με αναπτυγμένο λεξιλόγιο θα βοηθούσε περισσότερο

δεν εχει νοημα να αρχισεις με δυσκολα βιβλια. βρες ενα βιβλιο που σε τραβαει το θεμα του και ξεκινα σιγα σιγα. ειχα εναν συμμαθητη στο λυκειο μαθητης του 10 με το ζορι αλλα επειδη ταξιδευε πολυ ενα διαστημα αρχισε να διαβαζει βιβλια για ποδοσφαιρο και μετα απο μερικους μηνες η ορθογραφια του ειχε βελτιωθει τρομερα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...