Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Αν και τρολοθέμα μυρίζει, ας συμμετάσχω κι εγώ.

Όπως σου είπαν κι άλλοι, μια χαρά εκφράζεσαι και μια χαρά είναι η γραμματική και το συντακτικό σου.

Εκεί που πάσχεις είναι το σημείο που έχεις εντοπίσει και ο ίδιος: στον πλούτο του λεξιλογίου σου.

Προφανώς χρειάζεται να αρχίσεις να διαβάζεις πολύ.

Αφού δε μπορείς να διαβάσεις βιβλία, άρχισε με άλλα πράγματα: εφημερίδες, περιοδικά, άρθρα online κτλ

Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο μεγαλύτερο πλούτο λέξεων θα αποκτήσεις.

Επίσης, πήγαινε και αγόρασε ένα λεξικό συνωνύμων (ή βάλε bookmark σε ένα από τα πολλά που υπάρχουν online)

Έτσι θα μάθεις να χρησιμοποιείς την κατάλληλη λέξη κατά περίπτωση και επίσης θα μπορείς να πεις το ίδιο πράγμα με πολλούς τρόπους, κάτι που θα σου δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο να "ψαχτείς" με τις λέξεις και το λόγο.

Καλησπέρα είμαι 23 χρονών και δυσκολευομαι στο να λέω αυτό που θέλω δεν έχει σχέση με το άγχος είναι γενικό το θέμα. Βέβαια αν μιλήσω για λίγο με κάποιον δε θα καταλάβει ότι έχω αυτή τη δυσκολία. Όταν όμως μιλάμε για θέματα βάθους σοβαρά / επίσημα που πρέπει να εξηξω χάνω λίγο τη μπάλα και κάνω 10 ώρες για διάφορους λόγους κυρίως συντακτικού, γραμματικής, λεξιλογιου. Πχ αρχίζω μια πρόταση και στη συνέχεια τη τελειωνω αλλιώς γιατί δε ξέρω πως να τη συνδεσω. Επειδή είμαι σε θέση που μιλάω με καθηγητές επιστήμονες και γενικότερα με πολύ μορφωμένους ανθρώπους φαίνεται ή διαφορά και πεφτω στο μάτι στην εκτίμησή τους. Όταν ήμουν μικρός μιλησα λίγο πιο αργά από ότι τα άλλα παιδιά, μεγάλωσα με παππούδες σε πολύ μικρό χωριό και γενικά είχα θέμα στο σχολείο με τη γλώσσα,δε μπορούσα να έκανα καλές προτάσεις, διαβάζω πολύ αργά ή γρήγορα και δε καταλαβαίνω. Επίσης δε μπορώ να διαβάσω βιβλία μακάρι να είναι αυτό το θέμα και βελτιωσω το λόγο αν αρχίσω. Παρατηρώ φίλους μου που εξηγούν κάτι με μια μικρή φράση ενώ εγώ θέλω δύο-τρείς φράσεις. Φαντάζομαι φταίει το χαμηλο μικρό λεξιλόγιο. Έχετε να προτεινετε κάτι?

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις λάθη όταν γράφεις? Γιατί σχεδόν ποτέ δε γράφω λάθος. Απλά δε ξέρω την ελληνική γλώσσα σε πολυ μεγάλο βάθος γιατί πηγαινα σχολείο σε ελληνική μειονότητα εξωτερικού και τα μαθήματα ήταν χαλαρά. Ίσως έχω και μια μορφή δυσλεξίας αλλά ποτέ δε μου έχει περάσει από το μυαλό.
Σε λογοθεραπευτή δε πας για αυτό το θέμα γιατί να πληρωσω ψυχολόγο και να με στείλει άλλου? Επίσης ποσό κοστίζει η διάγνωση+να μου πει τρόπο βελτίωσης? Επειδή δεν έχω και πολύ σοβαρό θέμα δε θέλω να πετάξω τα λεφτά μου τσαμπα

@gazvista Έχεις απόλυτο δικο σε όλα αυτά που λες γιατί προσπαθώ να εκφραστω όσο πιο καλά περίτεχνα γίνεται όχι έτσι όπως ξέρω να μιλάω απλά.. Μάλλον προσπαθώ να μιμηθω τους υπόλοιπους που μιλάνε όμορφα. Στο γράψιμο δεν έχω εξασκηθεί πολύ ούτε στο διάβασμα γιατί ούτε φροντιστήρια έκανα, σενα εντατικό φροντιστήριο έκθεσης που έκανα είχα γράψει εκθέσεις όσο είχα γράψει όλη μου τη ζωή αλλά για τόσο λίγο μικρό χρονικό διάστημα(ένα μήνα) δε βοήθησε γιατί τα ξέχασα.. Αυτό με το να γράφω προτάσεις για να βελτιωσω τη σκέψη είναι πολυ καλό πιστεύω αλλά όχι και τόσο παραγωγικό σε σχέση με το να διαβάζω βιβλία, όσον αφορα γνώσεις , λεξιλόγιο, και άλλα

Δεν προσπαθώ να διορθώσω τα λάθη σου (υπάρχουν κι άλλα που τα άφησα), απλά σου δείχνω αυτό που κι ο ίδιος έχεις επισημάνει:

το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείς συγκεκριμένα επίθετα. Μόνο αυτό αν καταφέρεις να αλλάξεις (να μάθεις καμιά εικοσαριά συνώνυμα δηλαδή) θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση στο λόγο σου.

EDIT: Όση ώρα έγραφα, με πρόλαβε ο _Ison, what he said λοιπόν + συνώνυμα

• Like 2
Δημοσ.

Ναι γιατί μία φιλόλογος περιμένει να μιλήσει με τον νέο Δημοσθένη ή με τον Θαλή.. :P

Οταν ακουω την αδερφη μου πως μιλαει που εχει σπουδασει παιδαγωγικα και τελειωνει ιστορικο τωρα, νιωθω οτι υπαρχει μεγαλη διαφορα σε σχεση  με το πως μιλαω εγω. Το λεξιλογιο της και η οργανωση του λογου της ειναι καλυτερα απο του μεσου Ελληνα. Προσωπικα θεωρω οτι δεν μιλαω αρκετα καλα Ελληνικα σε σχεση με την αδερφη μου γιατι σπουδασα στο εξωτερικο σε ξενη γλωσσα και οι γνωσεις μου εχουν μεινει στο επιπεδο λυκειου.

• Like 1
Δημοσ.

Αν και τρολοθέμα μυρίζει, ας συμμετάσχω κι εγώ.

Όπως σου είπαν κι άλλοι, μια χαρά εκφράζεσαι και μια χαρά είναι η γραμματική και το συντακτικό σου.

Εκεί που πάσχεις είναι το σημείο που έχεις εντοπίσει και ο ίδιος: στον πλούτο του λεξιλογίου σου.

Προφανώς χρειάζεται να αρχίσεις να διαβάζεις πολύ.

Αφού δε μπορείς να διαβάσεις βιβλία, άρχισε με άλλα πράγματα: εφημερίδες, περιοδικά, άρθρα online κτλ

Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο μεγαλύτερο πλούτο λέξεων θα αποκτήσεις.

Επίσης, πήγαινε και αγόρασε ένα λεξικό συνωνύμων (ή βάλε bookmark σε ένα από τα πολλά που υπάρχουν online)

Έτσι θα μάθεις να χρησιμοποιείς την κατάλληλη λέξη κατά περίπτωση και επίσης θα μπορείς να πεις το ίδιο πράγμα με πολλούς τρόπους, κάτι που θα σου δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο να "ψαχτείς" με τις λέξεις και το λόγο.

Δεν προσπαθώ να διορθώσω τα λάθη σου (υπάρχουν κι άλλα που τα άφησα), απλά σου δείχνω αυτό που κι ο ίδιος έχεις επισημάνει:

το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείς συγκεκριμένα επίθετα. Μόνο αυτό αν καταφέρεις να αλλάξεις (να μάθεις καμιά εικοσαριά συνώνυμα δηλαδή) θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση στο λόγο σου.

EDIT: Όση ώρα έγραφα, με πρόλαβε ο _Ison, what he said λοιπόν + συνώνυμα

Αυτα τα λάθη που διόρθωσες αλλάζουν όλη την εικονα και χάρηκα που το είδα. Όντως έχω χαμηλό λεξιλόγιο και πρέπει να διαβαζω βιβλια. Τα αρθρα στο Ιντερνετ  δεν ειναι ιδιαίτερα ωραια γραμμενα και δε μου αναπτύσσει αρκετά το λεξιλόγιο  γιαυτο θελω καποιο βιβλιο με πολλες καινουριες λεξεις. Ισως ολα τα βιβλια βοηθάνε το ιδιο στο λεξιλόγιο δεν εχω αποψη σε αυτο!

εγω παντως τη ρητορικη μου στο γκινη την ανεπτυξα, εχω καιρο να διαβασω οτιδηποτε σοβαρο.

Μπορεις να μου πεις μερικα βιβλια μπορει να τα διαβασω?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...