Προς το περιεχόμενο

Ερευνητές στο Μπέρκλεϋ δοκιμάζουν ρομποτικές κατσαρίδες, με στόχο να σώζουν ζωές στο μέλλον


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, κατασκευάζουν ένα πρωτότυπο ρομπότ που μοιάζει με μία κατσαρίδα. Χάρη στην ιδιαίτερη αυτή σχεδίαση, το ρομπότ μπορεί και εισχωρεί μέσα σε πολύ στενά ανοίγματα και χώρους, όπως συμβαίνει με τις κατσαρίδες.

Το CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) έχει έναν εξωσκελετό με συνδέσμους/ συνενώσεις καθώς και ένα μαλακό κέλυφος που αποτελείται από μικρότερα τμήματα, που του επιτρέπουν να αλλάζει εύκολα σχήμα για να μετακινείται εύκολα σε στενούς χώρους.

 

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μέρος από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και το ρομπότ είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού ρομπότ που θα αναλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης. “Οι κατσαρίδες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αποκαλύπτει τα μυστικά της φύσης στο design” είπε ο Robert Full, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην κατασκευή, στο The Verge.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Οι κατσαρίδες –ακόμα και ρομπότ κατσαρίδες- είναι εξαιρετική επιλογή για τέτοιου είδους αποστολές. Μπορούν να κινούνται σε χώρους μεγέθους 3 χιλιοστών και ο εξωσκελετός τους μπορεί να αντέξει δύναμη που ισοδυναμεί με 900 φορές το βάρος τους.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Για να δημιουργήσουν το ρομπότ, έπρεπε πρώτα να κατανοήσουν τον τρόπο που οι κατσαρίδες ανταποκρίνονται σε διάφορες προκλήσεις στο περιβάλλον, και σχεδίασαν διάφορες συσκευές με στόχο να επισημάνουν τα ξεχωριστά στοιχεία της κίνησης της κατσαρίδας, για να διασχίζει ρωγμές, να σέρνεται σε περιορισμένο χώρο ή ακόμα και να διαπιστώσουν τις αντιδράσεις της σε δυναμικές συμπιεστικές δυνάμεις την ώρα που κινείται κ.ά.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Η ιδέα πίσω από την κατασκευή ενός ρομπότ που θα μοιάζει με κατσαρίδα δεν είναι νέα. Το 2014, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας σχεδίασαν ένα ρομπότ με την ονομασία VelociRoACH, που όμως δεν ήταν τόσο προηγμένο όσο το CRAM.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Link.png Site: TheNextWeb

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εφ'όσον το ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να κινείται ακόμα και συμπιεσμένη στο μισό της ύψος, τότε γιατί δεν την φτιάξανε εξ'αρχής σε αυτό το μέγεθος, στο μισό;

Είναι προφανές ότι η δυνατότητά του να μπορεί να συμπιέζεται  τόσο πολύ, αν χρειαστεί, σε συνδιασμό με το θολωτό κέλυφος του, φανερώνει το σκοπό της δημιουργίας του, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από το να απορροφά την ενέργεια πρόσκρουσης αντικειμένων που πέφτουν επάνω του και να τα εκτοπίζει, και να μην βλάπτεται το ίδιο. 

Αν θέλανε να το κάνουν να χωράει σε στενά σημεία, θα το κάνανε στο ένα τρίτο του μεγέθους του, αφού αφαιρούσανε το μηχανισμό "αμορτισέρ" κάτω από το κέλυφος, και βάζανε και εννιαίο πλατύ κέλυφος...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και για όσους χρειάζονται λίγη ακόμα "βοήθεια από το κοινό", ο στρατός θα επωφεληθεί και μόνο από την εργασία αυτή, αφού αλλάζοντας το κέλυφος με κάτι πολύ ανθεκτικό ή ακόμα και μεταλλικό, αυτό μπορεί να γίνει ένας μικρός, θωρακισμένος από πυρά, απρόσκλητος εισβολέας...!

Μπρρρρρ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...