Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα !

Στην εποχή μας οι εξελίξεις είναι ταχύτατες σχεδόν σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Ειδικά εμείς οι χρήστες του Insomnia που αγαπάμε ως επί το πλείστον την τεχνολογία αυτό το συνειδητοποιούμε σε κάθε στιγμή. Υπάρχουν όμως κι άλλες όψεις της ζωής, στις οποίες οι αλλαγές δε γίνονται τόσο εύκολα αντιληπτές, λόγω ίσως του ότι δε συμβαίνουν τόσο απότομα.
 Ένας τέτοιος τομέας είναι η γλώσσα. Υπάρχουν δεκάδες λέξεις που σβήνουν σιγά-σιγά απ' τη συλλογική μνήμη και σε λίγα χρόνια δε θα τις θυμάται κανείς.
Ανοίγω λοιπόν αυτό το νήμα συζήτησης με στόχο να ξαναθυμηθούμε για λίγο και να καταγράψουμε εκείνες τις ξεχασμένες λέξεις που έλεγε η γιαγιά κι ο παππούς (που πιθανόν πια δε ζουν) και ίσως αύριο να μην υπάρχουν καν, ούτε στα λεξικά.
 Τονίζω ότι σε καμία περίπτωση δε φιλοδοξώ να κάνω επιστημονική έρευνα, ούτε έχω τις γνώσεις για κάτι τέτοιο και ότι η ενασχόλησή μου με το θέμα είναι εντελώς ερασιτεχνική.
Για να ξεκινήσει η συζήτηση θ' αναφέρω ένα ρήμα που έλεγε η μία γιαγιά μου που κατάγεται από το Πήλιο.
Όταν ήταν το φαγητό έτοιμο για σερβίρισμα, έλεγε "Είναι ώρα να κενώσω ;"
Προφανώς το ρήμα έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και σημαίνει να αδειάσω. Να αδειάσω στα πιάτα το φαγητό που έχει μέσα η κατσαρόλα.
Το άλλο μου μισό κρατάει απ' την Αιτωλοακαρνανία. Εκεί οι παλιοι θυμούνται μια περίεργη λέξη που γενικά σημαίνει άνω-κάτω, ακαταστασία ή ανάλογα με τα συμφραζόμενα μπορεί να σημαίνει και μεγάλη φασαρία.
Είναι η λέξη αραμακατέ. Κι εγώ την πρώτη φορά που την άκουσα έβαλα τα γέλια. Έτυχε όμως στο πανεπιστήμιο να έχω ένα συμφοιτητή που είχε πολλές επαφές με Τσιγγάνους. Αναγνώρισε αυτή τη λέξη, μου είπε ότι πράγματι αυτό σημαίνει και ότι ανήκει στη γλώσσα Romanes, τη μητρική γλώσσα των Τσιγγάνων.

Αυτά προς το παρόν,
Τ' Ασπρου του Γατσ'λάκι

• Like 1
Δημοσ.

Πολύ γάτα σήμερα στο ινσόμνια. Τσι φουντάνας που λεν και στο χωριό μου στα Ζωνιανά, Νιααρρρ

Στο συλλαλητήριο ήσουν σύντεκνε; Πέταξες καμιά ντομάτα, ωρέ;

• Like 1
Δημοσ.

Στο συλλαλητήριο ήσουν σύντεκνε; Πέταξες καμιά ντομάτα, ωρέ;

Μόνο μία; ήμουν μαζί με το Μανωλιό τον Στιβαχτάαατση, πρώτο τρακτέρ πορεία.

• Like 1
Δημοσ.

Μολαταύτα , μπορεί να ακουστεί τετριμμένο, αλλά ταχιά θα κατέβω κέντρο. Όταν επιστρέψω ελπίζω να βρω τον Αλέξη που κρύβετε πίσω από τις λέξεις..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...