Προς το περιεχόμενο

Street Fighter V: το νέο καμάρι του “episodic” gaming


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν σας ζητούσε κάποιος να ξεχωρίσετε τα καλύτερα “episodic” παιχνίδια, αυτά δηλαδή που δεν κυκλοφόρησαν σαν ένα πλήρες πακέτο αλλά σταδιακά σε επεισόδια, ποια θα βάζατε στη λίστα σας;

Σίγουρα τη μερίδα του λέοντος θα κατείχαν οι τίτλοι της Telltale Games, όμως κάπου προς το τέλος θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του δειλά-δειλά και το όνομα της Capcom, μεταξύ σοβαρού κι αστείου. Αιτία γι’ αυτό, η πρόσφατη κυκλοφορία του Street Fighter V, του τελευταίου χρονικά τίτλου στο πλαίσιο της γνωστής fighting σειράς ο οποίος μπορεί μεν να διατέθηκε κανονικά στα καταστήματα, το έκανε ωστόσο με μία έκδοση αρκετά πιο… λάιτ σε σχέση με εκείνη που περίμεναν καρτερικά οι φίλοι του franchise και του είδους.

 

Από το Street Fighter V λείπουν κάμποσα τμήματα, τόσο modes όσο και υπηρεσίες/έξτρα. Απουσιάζουν τα Story, Challenge και Arcade modes, τα challenges και τα πολυπληθή lobbies, το in-game e-shop όπου οι παίκτες θα έπρεπε να είναι σε θέση να εξαργυρώνουν τα Fight Money που κερδίζουν (υπάρχει και το Zenny, μια δευτερεύουσα «νομισματική μονάδα» η οποία για την ώρα η ανενεργή) αποκτώντας επιπλέον χαρακτήρες και κοστούμια είναι άφαντο, ενώ τα ημερήσια challenges της Capcom θα ξεκινήσουν κι αυτά μέσα στον Μάρτιο.

 

Διαβάζοντας τα παραπάνω είναι να απορεί κανείς για τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα αποχωριστεί περί τα 60€ για να κάνει δικό του ένα παιχνίδι που δεν προσφέρει ούτε τα μισά από τα αναμενόμενα. Υπερβολικό; Ούτε καν…

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Δείτε το σαν επένδυση

 

Πραγματικά, αγοράζοντας κανείς τώρα το Street Fighter V, είναι σαν να κάνει μια επένδυση, σαν να προπληρώνει ένα παιχνίδι και για την εμπιστοσύνη του αυτή, η εταιρεία να τον ανταμείβει με μια demo έκδοση του. Μόνο που αν όντως είχαν έτσι τα πράγματα, θα μιλούσαμε για μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα και υπό προϋποθέσεις αξιέπαινη κίνηση από πλευράς Capcom.

 

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως τον Ιούνιο, όταν και σύμφωνα με το πρόγραμμα της ιαπωνικής εταιρείας, θα πρέπει καλώς εχόντων των πραγμάτων να έχει διατεθεί όλο το “πρόσθετο” αρχικό περιεχόμενο του τίτλου, το Street Fighter V θα πωλείται σε τιμή χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που το βρίσκει κανείς τώρα. Εκτός λοιπόν κι αν κάποιος πραγματικά “καίγεται” να παίξει έστω και λίγο Street Fighter V, η λογική λέει πως θα ήταν καλύτερα για την τσέπη του αν αποφάσιζε να επενδύσει στο παιχνίδι τότε, εκ του ασφαλούς πλέον.

 

Την ίδια στιγμή, αγοράζοντας αυτός ο κάποιος το παιχνίδι τώρα, ουσιαστικά επιβραβεύει την Capcom για την απόφασή της, δείχνοντάς της να καταλάβει ότι “’ντάξει, δεν έγινε και τίποτα μωρέ”. Αν δε, στα παραπάνω προσθέσουμε και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι σέρβερ της εταιρείας τα πρώτα 24ώρα μετά το λανσάρισμα του τίτλου, τότε το γλυκό έρχεται και δένει περίφημα: η κουβέντα που γίνεται γύρω από την προχειρότητα με την οποία η Capcom “έντυσε” και εν τέλει σύστησε στο κοινό το Street Fighter V, δεν αφήνει καν περιθώριο συζήτησης για τον πυρήνα του παιχνιδιού που δεν είναι άλλος από το gameplay του. Στο Metacritic βλέπω πως ο τίτλος βγάζει μέσο όρο 79% στο PS4 και 76% στο PC. Καθίστε ρε παιδιά μισό λεπτό: αρχικά πώς κάποιος δέχτηκε να παρουσιάσει και να βαθμολογήσει ένα παιχνίδι που έχει παραδοθεί κατά το ήμισυ; Είναι σαν να βγάζει review “πατώντας” σε demo και μην το γελάτε καθόλου.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, τα Μέσα που αξιολόγησαν το παιχνίδι με τις βαθμολογίες αυτές, πρότειναν την αγορά του στο κοινό τους; Διότι μια 70+ βαθμολογία είναι “πράσινη” και άρα κατ’ επέκταση αφορά ένα καλό παιχνίδι. Μπορεί αυτό να μην είναι επιπέδου GTA V ή The Last of Us όμως δεν παύει να είναι καλό και με δεδομένη τη “λειψανδρία” που παρατηρείται στο είδος των fighting, δεν θα είναι και λίγοι που έχοντας ενδεχομένως παρασυρθεί από αυτή, να το τιμήσουν.

 

Ωδή στην αναβολή

 

Όλοι γκρινιάζουμε στο άκουσμα της αναβολής της κυκλοφορίας ενός τίτλου που περιμένουμε πώς και πώς. Το έχουμε κάνει με το Quantum Break, το έχουμε κάνει με το Division, το έχουμε κάνει με το Uncharted 4 και γενικώς, το έχουμε κάνει με τόσα και τόσα παιχνίδια. Γνωρίζουμε όμως πως η καθυστέρηση αυτή στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οφείλεται στην αδυναμία των εταιρειών να προσφέρουν ένα άρτιο προϊόν την προκαθορισμένη ημερομηνία (έχουμε δει και καθυστερήσεις για εμπορικούς/λογιστικούς λόγους αλλά αυτές δεν είναι της παρούσης). Τίμιο. Λέει η εταιρεία, από το να λανσάρει ένα ημιτελές παιχνίδι που και τον στόχο πωλήσεών του δεν θα πιάσει, και το κοινό θα “ξενερώσει”, χίλιες φορές να δώσει μια μικρή παράταση και… βλέπουμε. Το ίδιο θα μπορούσε να έχει κάνει και η Capcom όμως για λόγους που δεν γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρουν, το απέφυγε.

 

Μπορείτε να φανταστείτε μια εταιρεία να ζητά από τους επενδυτές να αγοράσουν τις μετοχές της ενώ γνωρίζουν ότι σε μερικούς μήνες η τιμή τους θα έχει πέσει; Όχι; Τότε γιατί να συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με ένα videogame και την εταιρεία που το αναπτύσσει και εκδίδει; Σύμφωνοι, υπάρχουν πολλά παιχνίδια που αναπτύσσονται και εξελίσσονται, όχι απλά για μήνες αλλά για χρόνια μετά το λανσάρισμά τους, με τη διαφορά όμως πως όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, ήταν πλήρη: ό,τι πρόσθετο απέκτησαν ήταν έξτρα, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς στην περίπτωση του Street Fighter V. Αρκεί να ξαναπούμε ότι απουσιάζει το Arcade mode, ό,τι πιο κλασσικό υπάρχει δηλαδή σε fighting game και δη Street Fighter. Μπροστά σε αυτό, όλα τα άλλα περιττεύουν.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Μπορεί όταν κυκλοφορήσει και το τελευταίο κομμάτι του αρχικού περιεχομένου του Street Fighter V, αυτό να είναι ένα υπερπλήρες παιχνίδι. Μπορεί να προσφέρει αμέτρητες επιλογές στους παίκτες και συν τοις άλλοις, να ενισχύει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη κυκλοφορία της σειράς το online στοιχείο, όντας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κοινότητάς του.

 

Το ζήτημα όμως είναι πως το Street Fighter V που κυκλοφορεί τώρα στα καταστήματα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κακέκτυπο, μια “υπόσχεση” που απλά εκμεταλλεύεται το όνομα της σειράς. Και το ζήτημα εδώ δεν είναι ούτε το ίδιο το παιχνίδι, ούτε καν η Capcom: είναι η νοοτροπία που έχουν αρκετές εταιρείες του χώρου, βάσει της οποίας νομίζουν πως απευθύνονται σε “πελατάκια που ποτέ δεν θα χάσουν”. Αφήστε να περάσουν μερικές εβδομάδες, να δούμε πώς θα τα έχει πάει μέχρι τότε το Street Fighter V και πού ξέρετε, ίσως και να έχουν πάρει ένα ιδιαίτερα διδακτικό μάθημα κερασμένο από την Capcom…

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεί αυτό να μην είναι επιπέδου GTA V ή The Last of Us όμως δεν παύει να είναι καλό και με δεδομένη τη “λειψανδρία” που παρατηρείται στο είδος των fighting, δεν θα είναι και λίγοι που έχοντας ενδεχομένως παρασυρθεί από αυτή, να το τιμήσουν.

Από που και ως που λειψανδρία τα τελευταία χρόνια σε αυτό το genre? Σχεδόν όλοι οι ΑΑΑ τίτλοι με εξαίρεση το MVC3,VF5,Soul Calibour και Tekken αργά η γρήγορα βρήκαν το δρόμο τους σα ports. Κάποια Blazblue/Guilty Gear μπορεί να αργούν χαρακτηριστικά να βγουν σε σχέση με τα άλλα ή κάποια ports μπορεί να είναι ελεεινά κυρίως της high voltage αλλά ποικιλία δόξα τον θεό υπάρχει πλέον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από που και ως που λειψανδρία τα τελευταία χρόνια σε αυτό το genre? Σχεδόν όλοι οι ΑΑΑ τίτλοι με εξαίρεση το MVC3,VF5,Soul Calibour και Tekken αργά η γρήγορα βρήκαν το δρόμο τους σα ports. Κάποια Blazblue/Guilty Gear μπορεί να αργούν χαρακτηριστικά να βγουν σε σχέση με τα άλλα ή κάποια ports μπορεί να είναι ελεεινά κυρίως της high voltage αλλά ποικιλία δόξα τον θεό υπάρχει πλέον.

 

 

εννοει οτι δεν εχουν βγει νεοι τιτλοι απο τις γνωστες σειρες εδω και χρονια. και εχει δικιο. τελη του 90, θυμαμαι γινοταν χαμος απο BEU games. τωρα με εξαιρεση τo ΜΚ που παραγει σταθερα νεα entries, τα πραματα σε αυτο το genre ειναι φτωχα.

τα ιδια με τον Ocelot λεει ο Joe:

 

απο την αλλη, αγοραζεις το Overwatch και αποκτας αμεσως ολο το roster των χαρακτηρων και ολες τις πιστες. νομιζω η Capcom παραγινε απληστη.

btw, μιας και εβαλες την φωτο με την κωλαρα της R.Mika. ολοι φωναζανε οτι ειναι σεξιστικο που χαστουκιζε τον κωλο της, οποτε στο τελος η Capcom αναγκαστηκε να αφαιρεσει αυτη την κινηση της.

το γεγονος οτι το alternative skin, κανει την Chun-Li να μοιαζει me asian street hooker, εκει δεν μιλαει κανεις ομως.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν έχεις τα 2 τελευταία Mortal Kombat με τόση πληθώρα περιεχομένου, το SFV μοιάζει πολύ φτωχό. Ακόμα και το Killer Instinct μοιάζει πιο πλήρες fighting game από ΑΥΤΟ το Street Fighter. Πολλές κακές επιλογές:

 

1) Φτωχό αρχικό περιεχόμενο, από μαχητές εως modes. 24 μαχητές δεν μπορούσαν να φτιάξουν; Λείπουν μαχητές όπως Sagat, Akuma, Blanka και Honda.

2) Χυλόπιτα στο ΧΟΝΕ όταν παραδοσιακά το SF ήταν multiplatform.

3) Το χειρότερο όλων τιμή. 60 ΕΥΡΩ!!!!!! 20-30 οκ. 60;

 

Για το καλό της βιομηχανίας ας μην αγοραστεί, γιατί επιβραβεύονται τέτοιες τακτικές, εκτός και αν θέλετε τα παιχνίδια σας λειψά όσο δεν πάει.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω ρε παιδια απορω πως αντεχει και κρατιεται σαν εταιρια τα τελευταια χρονια.

 

Προσπαθω να σκεφτω ενα παιχνιδι της που να αξιζει τον κοπο να την πληρωσεις. Εκτος του Street fighter. Ε, παει κι αυτο.

 

Οοολα τα παιχνιδια που εχω και εχουν το σημα της, δεν παλευονται. Μιλαμε οτι καθε φορα κλαιω τα λεφτα μου. Για τρελες χυλοπιτες η κυρια. Βλεπω Capcom και στριβω.

 

Πανε οι εποχες 1990 μεχρι 2000 που ηταν εγγυηση.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω αγορασα και την deluxe edition στο PS4 τρομαρα μου. :P :P

Αυτο με τα modes που λειπουν ειναι απλα απαραδεκτο. Ειναι αληθεια οτι ειναι σαν ενα μεγαλο Demo το παιχνιδι. Φοβερα περιορισμενο.

Θα ασχοληθω παλι μαζι του μετα απο μηνες που θα το φτιαξουν. Απλα ποτε ξανα γρηγορη αγορα απο capcom οτι και να βγαλει. Πρωτα θα ακουσω κριτικες και μετα αγορα.

Παντως εξακολουθω να λεω οτι το Killer Instinct στο Xbox One ειναι χιλιες φορες καλυτερο σε ολα. Εφε, γραφικα, story.

Επεξ/σία από mad_apo
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειχε ηδη ανακοινωθει οτι το παιχνιδι θα ειναι σε αυτη τη μορφη πριν καν κυκλοφορησει αλλα τωρα σιγα μην κατσουν αρκετοι να το ψαξουν.

 

Τα μονα αρνητικα του παιχνιδιου ειναι

1)Σχετικα μικρο roster

2)Τα οποια προβληματα με τους servers που αυτο ειναι οντως και το πιο σοβαρο.

 

Οσο για τα αλλα αυτο θα το δουμε στην πορεια.Ειναι νωρις απο τωρα για να βγαζει καποιος συμπερασματα.Το παιχνιδι αυτο καθαυτο ειναι παρα πολυ καλο.

 

Σιγουρα ''ποναει'' κυριως τους κατοχους κονσολας που πρεπει να το ακριβοπληρωσουν αλλα κανεις δεν σε αναγκαζει να το παρεις day one το παιχνιδι,οπως και τα περισσοτερα. 

 

 

Αλλωστε ποιον κοροιδευουμε μωρε.Και 20-25ευρω να ειχε το παιχνιδι με οτι Updates θα κυκλοφορησουν μετα παλι στην Ελλαδα δεν θα πουλαγε γιατι πολυ απλα ειναι γνωστο τι παιχνιδια πουλανε σε μας καθε μηνα/χρονο.

 

Α και για το Mortal Kombat ειδαμε και του λογου τους συμπεριφορα για τους pc gamers που στην ουσια δωσανε middle finger για να ασχοληθουν με τις κονσολες...Καλοι και του λογου τους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδια, εκτος ολων αυτων, για αυτους που το εχουν ( ή το επαιξαν) βλεπετε ιδιαιτερες διαφορές απο το SF4 του 2008?

 

Γιατι εγω δεν βλεπω. Τουλαχιστον οχι αυτες που θα δικαιολογουσαν ενα νεας γενιας παιχνιδι. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

η capcom αμα συνεχισει ετσι θα πεθανει και το gaming με τα drm και τετοια θα γινει χαος.

 

ΜΑΚΑΡΙ να συνεχισει ετσι. Η βιομηχανια βρωμαει σαπιλα απο τα ντι-εμ-αρ και χρειαζεται ενα μικρο μπουτακι..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγάλος φαν των παιχνιδιών αυτών για πολλά χρόνια δυστυχώς είναι απαράδεκτο να βγάζουν εν έτι 2016 μισά παιχνίδια και να ζητάνε να πληρώσεις Full price !

Δέστε παιχνίδια που βγήκαν εδω και αρκετά χρόνια πχ Blaze Blue Mortal combat Soul Calibur κλπ τι απίστευτο και χορταστικό περιεχόμενο έχουν !

Βγάζουν που βγάζουν σχεδόν κάθε 5 χρόνια fighting παιχνίδι στήν Capcom ας το βγάλουν τουλάχιστον ολοκληρωμένο οχι τέτοια κοροιδία στους καταναλωτές..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...