Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν ήταν σκέτα λεφτά, και ειδικά πολλά, τότε θα τα κράταγα.

Όσοι λέτε ότι αυτό με κάνει κλέφτη απαντήστε μου σε δύο ερωτήματα:

Το να κρατήσεις πολλά λεφτά που βρήκες χωρίς να κάνεις καμία προσπάθεια να τα επιστρέψεις "κάποιοι λένε" ότι σε κάνει κλέφτη; Κάποιοι άλλοι τι λένε δηλαδή;

Όταν κατεβάζω τόρρεντς δεν είμαι ήδη κλέφτης?

Όχι, δεν είσαι κλέφτης. Παρόλο που βέβαια διαπράττεις αδίκημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό που κάνεις είναι καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι τελείως διαφορετική πράξη και κρίνεται τελείως διαφορετικά τόσο από το νομικό πλαίσιο όσο και από την ηθική του καθενός (τελος πάντων τουλάχιστον από τη δική μου).

Άρα τα λεφτά που θα βρω χάμο είναι απλά το κερασάκι στην σεσημασμένη παράνομη ζωή μου.

Πολύ χαριτωμένο. Θα έλεγες το ίδιο και εξηγώντας μας γιατί αποφάσισες να σκοτώσεις ή να βιάσεις; Όχι. Άρα έχεις μια ηθική που σε εμποδίζει από το να κάνεις κάτι τέτοιο. Πιθανότατα η ηθική σου φτάνει όχι μόνο γι' αυτό αλλά και για να σε εξαγριώσει όταν βλέπεις εμένα να φέρνω αυτό το παράδειγμα που προϋποθέτει πως θα μπορούσες ποτέ να κάνεις κάτι τέτοιο.

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι η ηθική σου (ή έλλειψη αυτής, όπως το δει κανείς) είναι επίσης αυτό που δεν σε εμποδίζει να κρατήσεις τα λεφτά;

Δεν έχετε βρει ποτέ κάτω 5 ή 10€ ? Αν ναι δεν τα πήγατε στην αστυνομία? Διότι εννοείται πως το ύψος του ποσού δεν σε κάνει λιγότερο ή περισσότερο κλέφτη,ε?

Αρκετές φορές, και ρωτήσαμε "τριγύρω" αν έχασε κανείς λεφτά, και όσες φορές κάποιος είπε ωχ ναι του τα δώσαμε πίσω. Δεν είναι και sci fi το σενάριο για να χρειάζεται να ρωτήσεις.

Προσωπικά καναδυο φορές που βρήκα μικροποσά κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου και δεν υπήρχε κανείς τριγύρω τότε ναι τα κράτησα. Τις περισσότερες όμως κάποιος υπήρχε και τελικά τον βρήκαμε αυτόν που τα έχασε.

• Like 1
  • Απαντ. 141
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σχετικα με κατι που αναφερθηκε για την αστυνομια. Πιο παλια ειχαν κλεψει απο ενα φιλο, ενα λαπτοπ απο χωρο εργασιας. Εδωσε καταθεση και τα σχετικα. Μετα απο εξι μηνες τον ενημερωσαν να ερθει μηπως αναγνωρισει το λαπτοπ του, μετα απο εξαρθρωση σπειρας. Μπαινει σε ενα χωρο, στο τμημα, με οτι μπορει να φανταστει κανεις. Ολα ηταν καταγεγραμμενα, με σειριακους αριθμους κτλπ. Θελω να πω δε μπορουσες να πεις αυτο ειναι το δικο μου και να το παρεις. Αυτο οσον αφορα τα υλικα αγαθα. Για τα καθε αυτα χρηματα, δεν ξερω τι γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις.

(Και οχι δεν εχω καμια σχεση με αστυνομια)

Προσωπικα τα μονα αξιολογα χρηματα που εχω βρει στη ζωη μου ηταν ενα πρασινο πεντακοσαρικο (με τον καποδιστρια) θαμενο στην αμμο ενα καλοκαιρι. Ηταν πολυκαιρισμενο και φαινοταν οτι ηταν αρκετο καιρο μεσα στην αμμο. Γενικα παντως οσες φορες εχω βρει κατι και μπορει να ταυτοποιηθει (ταυτοτητα-διπλωμα) εχω ενημερωσει τον ιδιοκτητη. 

Και κατι για νομιμα ευρετρα.

http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3/tabid/225/language/el-GR/Default.aspx

Αρθρα 1086 εως 1093

Με την παρέλευση έτους από την ειδοποίηση της αστυνομικής αρχής ο ευρέτης αποκτά την κυριότητα του πράγματος από τη στιγμή της εύρεσης, εκτός αν στο μεταξύ ο δικαιούχος έγινε γνωστός στην αρχή ή στον ευρέτη. Με την απόκτηση της κυριότητας επέρχεται απόσβεση και κάθε εμπράγματου δικαιώματος τρίτου.

• Like 1
Δημοσ.

Το μεγαλύτερο ποσό που έχω βρεί εγώ είναι ένα 10€ σε ένα καφάσι με πατάτες στα carrefour και 20€ η μάνα μου έξω απο έναν κάδο με σκουπίδια.

Δημοσ.

Πρεπει να ειναι πολυ βλάκας κάποιος για να ειναι αστυνομικος και να κλέβει λεφτα κάποια μέρα θα τον αναγνωρισουν αργα ή γρηγορα και θα τον διώξουν και απο το σωμα.

Δημοσ.

Το να κρατήσεις πολλά λεφτά που βρήκες χωρίς να κάνεις καμία προσπάθεια να τα επιστρέψεις "κάποιοι λένε" ότι σε κάνει κλέφτη; Κάποιοι άλλοι τι λένε δηλαδή;

Πότε είπα ότι το να είναι πολλά τα λεφτά δεν με κάνει κλέφτη όπως λες? Γιατί τα διαχωρίζεις σε πολλά και λίγα δεν ξέρω.

Όχι, δεν είσαι κλέφτης. Παρόλο που βέβαια διαπράττεις αδίκημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό που κάνεις είναι καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι τελείως διαφορετική πράξη και κρίνεται τελείως διαφορετικά τόσο από το νομικό πλαίσιο όσο και από την ηθική του καθενός (τελος πάντων τουλάχιστον από τη δική μου)

Κλοπή είναι και αυτό άσχετα που από νομικής απόψεως πιθανώς να χαρακτηρίζεται από άλλους όρους. Δεν είναι με την παραδοσιακή έννοια όπου απλώνω το χέρι και αποσπώ ένα φυσικό/υλικό αγαθό αλλά είναι κλοπή καθώς πέρνω και απολαμβάνω ένα προιόν που δεν έχω πληρώσει (ενώ θα έπρεπε) με παράνομο τρόπο.

Επίσης στο τέλος της πρότασής σου λες ότι η δική σου ηθική δεν σε κάνει κλέφτη όταν κατεβάζεις αβέρτα τα τόρεντς κάτι που απλά είναι "ηθική στα μέτρα μας". Δηλαδή την παραμόρφωσες και την έφέρες εκεί όπου οι πράξεις σου δεν αντιμετοπίζονται πλέον ως παράνομες ή/και ανήθικες. Σου θυμήζει κάτι σε σχέση με το 90% των ποστ αυτού του θρεντ? γκου γκουχ

Πολύ χαριτωμένο. Θα έλεγες το ίδιο και εξηγώντας μας γιατί αποφάσισες να σκοτώσεις ή να βιάσεις; Όχι. Άρα έχεις μια ηθική που σε εμποδίζει από το να κάνεις κάτι τέτοιο. Πιθανότατα η ηθική σου φτάνει όχι μόνο γι' αυτό αλλά και για να σε εξαγριώσει όταν βλέπεις εμένα να φέρνω αυτό το παράδειγμα που προϋποθέτει πως θα μπορούσες ποτέ να κάνεις κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι η ηθική σου (ή έλλειψη αυτής, όπως το δει κανείς) είναι επίσης αυτό που δεν σε εμποδίζει να κρατήσεις τα λεφτά;

Δεν είναι δύσκολο. Είναι καθαρά θέμα αναλογίας δέλεαρ προς τύψεις. Αφήνω εντελώς απέξω το νομικό πλαίσιο

Προσωπικά καναδυο φορές που βρήκα μικροποσά κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου και δεν υπήρχε κανείς τριγύρω τότε ναι τα κράτησα

Γιατί δεν τα πήγες στην αστυνομία? Το ότι ήταν μικροποσά δεν σε κάνει κλέφτη δηλαδή?

Δημοσ.

γιατι σας εχει κολλησει οτι αμα καποιος εχει πανω απο 420 ευρω πανω του ειναι παρανομο?δηλαδη αμα εγω σηκωσω 2 βδομαδες 420 ευρω και εχω μαζι μου 840 ειμαι παρανομος?ή αν εχω καρτα εξωτερικου και σηκωσω 500 ειμαι παρανομος?ή αν σηκωσω 1000 ευρω επειδη καποιοι μπορουν να το κανουν οταν εχουν να καλυψουν αγορες κτλ δηλαδη επιχειρηματιες ειναι παρανομοι?εκτος αν δεν καταλαβα κατι καλα εγω.

Because fuck logic, thats why...λιγα φραγκα να δουνε και θα πεσουνε να τον φανε ξερωγω...

Δημοσ.

Πότε είπα ότι το να είναι πολλά τα λεφτά δεν με κάνει κλέφτη όπως λες? Γιατί τα διαχωρίζεις σε πολλά και λίγα δεν ξέρω.

Δε λέω ότι τα πολλά λεφτά δεν κάνουν τον κλέφτη (φυσικά). Το αντίθετο. Πολλά = ακόμα πιο εξώφθαλμο, γιατί αυτός που τα κρατάει έχει σημαντικό ώφελος (ενώ π.χ. με 10 ευρώ δεν αλλάζει η ζωή κανενός).

Κλοπή είναι και αυτό άσχετα που από νομικής απόψεως πιθανώς να χαρακτηρίζεται από άλλους όρους. Δεν είναι με την παραδοσιακή έννοια όπου απλώνω το χέρι και αποσπώ ένα φυσικό/υλικό αγαθό αλλά είναι κλοπή καθώς πέρνω και απολαμβάνω ένα προιόν που δεν έχω πληρώσει (ενώ θα έπρεπε) με παράνομο τρόπο.

Αν δε μιλάμε ούτε με τη νομική άποψη ούτε με την άποψη του καφενείου (πρώτον, δεν το στέρησα από κανέναν άλλο και δεύτερον, δεν έβγαλα κέρδος κατεβάζοντας) τότε με ποιό ορισμό μιλάμε; Γιατί ο καθένας μπορεί να έχει το δικό του και να λέει ο,τι του αρέσει.

Για παράδειγμα, αν πάω στο thread με τις φωτογραφίες και πάρω μία και την τυπώσω και την κολλήσω στον τοίχο μου, technically έχω κάνει το ίδιο παράπτωμα με το να κατεβάσω torrent. Δείξε μου έναν άνθρωπο που θα με πει ανήθικο επειδή κόλλησα τη φωτό στον τοίχο.

Επίσης στο τέλος της πρότασής σου λες ότι η δική σου ηθική δεν σε κάνει κλέφτη όταν κατεβάζεις αβέρτα τα τόρεντς κάτι που απλά είναι "ηθική στα μέτρα μας".

Διάβασε πιο προσεκτικά γιατί δεν είπα τίποτα τέτοιο, αυτά είναι δικές σου υποθέσεις. Εγώ είπα απλώς ότι το κρίνω διαφορετικά.

Διαφορετικά = δεν πρόκειται να πω "κλέφτη" κανέναν που κατεβάζει γιατί απλά δεν είναι κλοπή (άποψή μου), ούτε πρόκειται να πω ανήθικο κάποιον που κατεβάζει να ακούσει άλμπουμ για να δει αν αξίζει την αγορά (το έχω κάνει πολλάκις), ούτε κάποιον που κατέβασε να δει Game of Thrones που αλλιώς δε γίνεται να το δει (κι αυτό πολλάκις), ούτε διάφορες άλλες περιπτώσεις που νομίζω έπιασες το νόημα.

Από την άλλη κάποιον σαν και του λόγου μου που θα μπορούσε ανετότατα να πληρώσει steam και αντί γι' αυτό πάει και κατεβάζει θα τον κακοχαρακτηρίσω ναι.

Δηλαδή την παραμόρφωσες και την έφέρες εκεί όπου οι πράξεις σου δεν αντιμετοπίζονται πλέον ως παράνομες ή/και ανήθικες. Σου θυμήζει κάτι σε σχέση με το 90% των ποστ αυτού του θρεντ? γκου γκουχ

Says who? Παράνομες είναι σίγουρα, αυτό είναι αντικειμενικό τέλος της συζήτησης. Ανήθικες, εξαρτάται.

Γιατί δεν τα πήγες στην αστυνομία? Το ότι ήταν μικροποσά δεν σε κάνει κλέφτη δηλαδή?

Γιατί δεν πρόκειται να κάνω τον κόπο να πάω στην αστυνομία να αφήσω 10 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μπορεί να προσδιορίσει αυτόν που τα έχασε, θα είναι μια τρύπα στο νερό. Το ότι ήταν μικροποσά προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός πως ούτε εγώ θα κάνω τον κόπο να πάω στην αστυνομία, ούτε ο ιδιοκτήτης του δεκάρικου όταν καταλάβει ότι το έχασε.

Θες να με πεις κλέφτη γι' αυτό, καμία αντίρρηση έχεις το δικαίωμα της άποψής σου.

Δημοσ.

Θα έκρυβα την τσάντα σε μία πολύ καλή κρυψώνα,σε κοντινή ακτίνα από την θέση που την βρήκα και θα αφηνα ένα χρονικό διάστημα (π.χ 1-3 μήνες) ώστε αν βρεθεί κάποιος τυχερος τσάκαλος που θα πέσει πάνω της να σκεφτει αυτός τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή.Αν πάλι περνούσε το χρονικό διάστημα το οποίο εξαρτάται από το ποσό που περιέχει η τσάντα θα πήγαινα, θα την έπαιρνα και θα την έτρωγα σε ακολασίες.

Δημοσ.

Eχω δει πολλες ταινιες πανω ατο θεμα , μεχρι και ενα ξενο ντοκυμαντερ κατι (?) , αν θυμαμαι καλα, που αφηναν στο αεροδρομιο επιτηδες τσαντες και αντικειμενα .Δεν σας λεω τι θα εκανα  :devil:

Δημοσ.

Μετά από αυτό που διάβασα που έγινε στη Νάξο προβληματίστηκα.Αν έβρισκα βαλίτσα με τόσα χρήματα δεν ξέρω αν θα την παρέδιδα στην αστυνομία.Μάλλον θα την κρατούσα μέχρι να μάθω αν την έχασε κάποιος.Αν δεν την έχασε κάποιος μάλλον κλεμμένη θα ήταν.

Για να είμαι ειλικρινής θα την κράταγα, ειδικά σε μεγάλο ποσό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...